Množstvo dreva na topnú sezónu

Dobrý deň, koncom apríla sa budeme sťahovať do zrekonštruovaného rodinného domu. Budem objednávať palivové drevo na vykurovanie do kozuba a potreboval by som poradiť, aké cca množstvo dreva mám objednať. Kúrenie máme elektrické, teplovodné, podlahové. Kozubom si budeme čo najviac prikurovať, aby sme znížili náklady na vykurovanie. Prieduchy do jednotlivých miestností nemáme, dom je je jednopodlažný. Pôdorys domu je obdlžníkový a krb je umiestnený v rohu zadnej miestnosti, obývačky, ktorá je najväčšou miestnosťou. Vykurovacia plocha je 90m2. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@zdenokov rychlo ta to prestane bavit kurit palivovym drevom aby si usteril, nemas rozvody krb je v rohu jednej miestnosti. Bez prideuchov dosiahnes len velmi tazko rovnomerne vykurovanie vsetkych casti domu.Taketo kurenie nikdy nebude mat komfort obsluhy a tepelnej pohody ako ma podlahove kurenie. Ano krb je fajn na prilezitostne kurenie s atmosferou, sam to tak mam + vodna podlahovka (plyn). Ak si chcel kuti pevnym palivom mal si spravit rozvody, peletovu pec automaticke davkovanie atd... Ale k tvojej otazke. Kazda vlozka ma svoj vykon kW. Na nete najdes iste tabulky kolko akeho dreva treba na takyto vykon.Janse zavisi to na kvalite a vlhkosti dreva, aka je zima atd...urcite do bude niekolko kubikov dreva na sezonu. Ja mam cca 120m2 a spalim 1,5-2 m3 ale len ako doplnok... co pri cene cca 60e/m3(BA) je celkom dost v porovnani s plynom..cca 40e/mes
Odpovedať
@richard71 Na nasej ulici plyn zavedený nie je. Tak mame elektriku, 120€/mesiac. Dosť drahý. Takže tým krbom si chceme aj takto pomôcť, nie len pre atmosféru horiaceho krbu. Ten má výkon 14Kwh. Prieduchy sme nerobili, lebo pri rekonštrukcii domu sa nezasahovalo do stropu. Ten spolu s povalou bol prerobený už skôr. Ešte som uvažoval, či neurobiť prieduchy vertikálne. Ťahať ich od krbu pod stropom z jednej miestnosti do druhej cez steny. Tie izby, ktoré potrebujeme takto vykurovať, sú na jednej strane za sebou a na opačnej strane domu než je krb. Tie bližšie ku krbu sa dajú v pohode vykúriť krbom cez otvorené dvere. A prieduchy zakryť napr. sadrokartónom. Ale neviem si vizuálne predstaviť, ako by to vyzeralo.
Odpovedať
@richard71 Tu je drevo lacnejšie. Od 45 do 50€ za kubík.
Odpovedať
Čo je to "topna" sezóna?
Odpovedať
Topná sezóna začína topením snehu 😂Ale teraz k veci.Čo tak nachystať si povedzme 20 metrov dreva a keď po zime ostane tak bude na budúcu sezónu.Ja viem je to ťažké takto rozmýšlať v dnešnej dobe kedy sa radšej spýtam na internete 😁Keby sa takúto otázku spýtam mojho deda tak mi kalačkou sekne do hlavy.
Odpovedať
Profilova fotka
Akože aj my máme elektrické kúrenie (rohože), vykurujeme cca 70 m2, platíme cca 65 € za komplet elektriku v celom dome a minuli sme cez dve zimy po cca 1,5 m3 dreva. Myslím si však, že ti táto informácia asi nepomohla, lebo každý dom je iný, v každom bývajú iní ľudia, majú rôzne zvyky a potreby. Tiež si myslím, že najlepšie bude v prvý rok zainvestovať do dreva a potom sa už zariadiť podľa toho. V prvú zimu sme kúpili 3 m3 (máme krbové kachle) a podľa toho, čo nám zostalo sme mali predstavu, čo asi minieme.
Odpovedať
@jozomrkva111 Ja sa chystám postaviť prístrešok na drevo na cca 5m3. Takže toľko maximálne môžem kúpiť. Máš pravdu, že keď sa zvýši, tak bude na budúci rok lepšie preschnuté a keď bude málo, tak sa dokúpia brikety a potom by som rozšíril prístrešok aby som mohol na ďalšiu sezónu kúpiť dreva viac. Zatiaľ ho s estetického hľadiska nechcem robiť veľmi veľký, aj keď bude schovaný za domom. "Narazil" som tu na jednu staršiu diskusiu na podobnú tému a keď to zhrniem, tak množstvo dreva skutočne závisí na tom, v ktorej časti domu je krby situovaný a či sú alebo nie sú urobené prieduchy. Asi sa do nich ešte pustím po debate s nejakým kúrenárom ako by sa to dalo dodatočne urobiť. Ďakujem Ti za Tvoj názor.
Odpovedať
Profilova fotka
@zdenokov: ja kurim obcasne - tak raz za 2 tyzdne, ale uz mi to pride ako otrava, mam vacsi dom a prieduchy ale to prilis nehra u mna rolu :-) kupil som asi 8 m3 dreva a uz to mam druhu zimu, do dalsej mi zostava este tak 3
Odpovedať
@lifelike Krbové kachle sú o niečom úplne inom ako moja krbová vložka :-) . Kachle držia podstatne dlhšie teplo takže aj spotreba dreva je o viac ako polovicu menšia. Môj švagor takto vykuruje dom a elektrické kúrenie prakticky ani nezapína.
Odpovedať
Vždy je lepšie vačší ako potom dorábať.Drevo sa nestratí,hodíš naň plachtu a na budúci rok uložíš
Odpovedať
Profilova fotka
@zdenokov ... je to možné... už mi ktosi hovoril o tom, že takto vykuruje dom bez púšťania elektrického kúrenia. Ale ja si to u nás neviem predstaviť, keďže sme celý deň z domu a prichádzame až poobede a nie je nad to pohodlie, že je normálna teplota. Kachle používame na "prilepšenie" , že nech máme občas trocha saunu bez toho, aby sme zaťažili atómku :). A ono to teplo aj inak vonia, ako to elektrické :). Ale ja som skôr svoj príspevok myslela tak, že treba to zistiť vlastnou skúsenosťou bez ohľadu na množstvo ...ako tu radili aj iní. My sme to zistili tak.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte, nechcem zakladať novú tému tak sa opýtam tu ohľadom palivového dreva. 1 PRM metrovice predávajú za 35 eur 1 PRMS štiepaného na 33 cm predávajú za 40 eur čo sa viac oplatí ? (robota s drevom pre mňa nie je problém, a drevo je tiež rovnaké) Bavme sa tak že obidvaja sú poctivý a dajú naozaj toľko koľko deklarujú :D Zaujímalo by ma kto sa vyzná v dreve tak 1 PRM metrovice keď sa naštiepa na 33 cm a dá sa ako PRMS tak koľko je z toho ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@karol6777 zalezi, ci je stiepane drevo ukladane alebo sypane. ak ukladane (co pochybujem), tak ber nastiepane.
Odpovedať
sypané.... @milan_
Odpovedať
@karol6777 1 prm = 0,6 m3, 1 prms = 0,4 m3 1 prm = 1,5 prms 35 €/prm = 23 €/prms
Odpovedať
@karol6777 - drevo 40 €/prms = 0,10 €/kWh tepla z krbu s dobre nastavenými klapkami + kopa práce + romantika jak prasa špinavé od sadzí + nervy zo špekulantov - elektrina DD5 = 0,10 €/kWh
Odpovedať
@kubik15 Ďakujem za informácie ... takže idem do metrovice to je výhodnejšie oproti naštiepanému ...
Odpovedať
@karol6777 35 € za metrovicu je tiež dosť vysoká cena
Odpovedať
@kubik15 vieš poradiť kde sa dá lacnejšie ? okolie GA .....
Odpovedať
@karol6777 Uprostred polí na rovine neviem. Asi dôležitejšie je poriadne zaizolovať dom. Potom platba za drevo a hlavne práca bude menšia. Teplo treba niekam akumulovať, aby ste ho nemuseli vypustiť von oknom.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
@karol6777 Môžete my napísať kde ste kúpili metrovicu za 35€? Ja som dostal cenu 45€ tiež okolia GA
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?