Minimálna teplota vykurovacej vody

Profilova fotka
Chcela by som sa skusenejsich opytat, ci ma zmysel kotlu definovat minimalnu telotu vykurovacej vody. Mame podlahovku a po zacati vykurovacej sezony opat spekulujem, co a ako nastavit. Kotol sa riadi ekvitermikou aj teplotou v interieri, prepla som ho na funkciu samoucenia, kde si sam riadi ofset ekvitermickej krivky, ale vyber krivky je na mne. Aka by mala byt minimalna teplota vykurovacej vody v podlahovke, aby to este malo nejaky zmysel? Kotol ju mal od vyrobcu definovanu na 23 stupnov - nie je to moc malo? Vmanuali soms aq docitala, ze zmenou minimalnej teploty vykurovacej vody sa definuje strmost krivky, ale extra mudra z toho nie som.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Aký máte kotol?
Odpovedať
Profilova fotka
@xenna Immergas - Victrix Zeus a este nieco, par cisiel, ktore i nepamatam.
Odpovedať
Profilova fotka
My máme Immergas Victrix Zeus 26, a podlahovku. Budeme kúriť prvú sezónu. Tiež ma to zaujíma ako nastaviť termostat aby to bolo čo najúspornejšie.
Odpovedať
mam kotol immergas victrix x 24 a min.teplotu som mal nastavenu od vyroby na 25 st,ale som ju prestavil na 27 st,cim sa zmensila strmost kriviek
Odpovedať
funkcia AUTO A -samoucenie,posuva paralelne krivku podla potreby ,je to nejaka drobna korekcia ,mam ju vypnutu
Odpovedať
Profilova fotka
@marko337 a ktoru krivku si nastavil na vykurovanie? My sme minuly rok nad tym maturovali, v mrazoch krivku mali aj 7, aby to vykuril a az tento rok som zistila, ze sme mali definovane vykurovanie ako pre radiatory, a nie pre podlahovku...takze toto som zmenila. Tiez som kotlu zadefinovala funkciu samoucenia, teda aby bral do uvahy aj teplotu vonku, dnu a to, ako objekt drzi dnu teplotu. Vsimla som si, ze kotol teraz krivku sam meni, teda meni jej ofset - pocas dna to bolo v rozpati +6 az -14 stupnov - toto pisu aj manuali, ze pri funkcii samoucenia si kotol moze am menit ofset..... ale o tej vode tam nie je pisane nic. A celkove, mam pcoit, ze manual je pisany strasne zle, ako laik mu velmi zle rozumiem, chybaju mi nejake priklady a viac vysvetlenia. Ak si kotol meni ofset sam, meni si aj tu minimalnu teplotu vykurovacej vody? Preco si si vypol tu funkciu samoucenia?
Odpovedať
krivku mam teraz nastavenu na 3,ale s prichodom mrazov,mozno posuniem krivku vyssie. ta minimalna teplota sa nastavuje napr.u mna na 27 st.,tato hodnota sa uz potom nemeni. teraz na jesen,ked su vonku plusove teploty,tak sa kuri v kondenzacnom rezime na nejakych 42-45st. a funkcia samoucenia pridavala viac,tak som ju vypol.Cim sa kuri na nizsiu teplotu,tak kotol pracuje s vyssou ucinnostou a teda s mensou spotrebou plynu.
Odpovedať
Profilova fotka
@marko337 Tak nam teraz (s krivkou 3) kuri na nejakych 33stupnov - a spiatocka je okolo 23. Aspon myslim-lebo spiatocka sa mi na ovladaci neukazuje, ale predpokladam, ze ju je vidno na displeji kotla - ked dispej nie je podsvieteny a nie je na nom ani symbol horaka. Je tak? A ten paralelny posun ma nejaky vplyv na minimalnu teplotu vykurovacej vody? Samoucenie zatial necham nastaven, uvdim, ako sa to bude spravat....toto bude nasa druha zima, uz sa tym musim naucit narabat! Moj manzel kotol ignoruje, takze to je iba na mne a ja som z toho dost zmatena. Hoci som na seba hrda, ze som prisla na to, ze sme mali zle definovany typ budovy a ze sa trochu zacinam orientovat v ekvitermickych krivkach :-p Som velmi rada, ze sa mozem poradit s niekym, kto ma podobny typ kotla, lebo mam naozaj pocit, ze tie manualy su pisane velmi zle.
Odpovedať
@simsalabim teplotny spad 33/23 je vynikajuci,to je najvacsia uspora plynu. spiatocku ani mne neukazuje kotol,ale riesil som to priloznym teplomerom. mam novsiu verziu kotla model 2011 a ten ma podsvieteny predny displej,symbol horaka mi zobrazuje. kedze sa jedna o paralelny posun,tak by to malo posuvat aj min.teplotu,ale to treba otestovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@marko337 co je to prilozny teplomer? To sa pripevni na rurku zo spiatockou? Budem to musiem vsetko dokladne nastudovat. Teraz som bola kotol omrknut a ofset krivky je -14stupnov, co dost dobre nechapem. Resp. mam to chapat tak, ze zaciatok krivky si kotol vypocital o minus 14 stupnov menej, ako by bol, kebyze si nezmenil ofset? Dobre tomu rozumiem? Pozerala som graf vykurovacich kriviek, ale Immergas tam neuvadza teploty, tak neviem, od akej teploty si ten kotol tych minus 14 odpocital. Znamena to teda, ze zvolena krivka je moc vysoka? Ze by bolo treba dat nizsiu hodnotu? Vobec, ale vobec tomu nerozumiem.
Odpovedať
@simsalabim prilozny teplomer sa pripevni na spiatocku o rurku takou strunkou. offset - paralelny posun ekv.krivky o +-15st. hodnota -14 znaci,ze je nastavena ekv.krivka je vysoko,treba ju trocha znizit
Odpovedať
Profilova fotka
@marko337 dakujem, skusim to. Asi pockam do zajtra, co to bude robit zajtra - ma sa ochladit a rozdiel v dennej teplote ma byt o 5 stupnov menej ako dnes - a podla toho sa zariadim, ak bude treba, znizim ju - teraz mam krivku 3. Dobre teda rozumiem, ze ak bude zvolena krivka dobra, tak ked skontrolujem offset, mal by sa pohybovat okolo 0 stupnov? Inak som ti naozaj moc vdacna za rady a skusenosti, uz mi je vselico jasnejsie. A ten prilozny teplomer mozem kupit hocijaky, aj cez net?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Mam iny kotol, krivka 0,8 do podlahy ide 32, spiatocka 28.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska a nastavovali ste zvlast aj minimalnu teplotu vykurovacej vody? Teplota vody, ktorou kotol vykuruje, sa u nas rozni...zavisi od teploty vnutri, vonku krivky...niekedy kuri 32, teraz, po navrate domov vidim, ze kuri 42 - ale preco, to mi je jasne, nekuril od vcera obeda a do dnes 2 poobede mal utlm, dom trochu vychladol a tak to musi dohnat. OFset je +14 stupnov, takze si krviku zdvihol...
Odpovedať
@simsalabim maximalnu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Preboha ľudia!!! 30 stupňov v podlahovke ! ! ! :-p Toľko mávam v radiátoroch (mám 60 rokov starý ešte nezateplený dom s deravou strechou a otvoreným centrálnym schodišťom do neizolovaného podkrovia) ! ! ! ... čo na to hovoria vaše nohy? ...kĺby... ...kríže... ??? Vaši doktori budú mať radosť ! ! ! :-N ]-( A teraz vážne! V podlahovke podľa % pokrytia by malo byť dosť 18-23 stupňov, inak kúrite niečo iné ako vnútro bývania.
Odpovedať
@mifi_06 no a teraz daj tu o Cervenej ciapocke.
Odpovedať
Profilova fotka
@mifi_06 S uvedeným tvojím teplotným rozsahom nevykúriš ani lepší nízkoenergetický dom. A 18 stupńov budem v lete používať akurát na chladenie :-D
Odpovedať
Tak a zase sme sa nedozvedli spravnu odpoved... vie niekto vobec tu správnu telotu, aby to bolo prijatelne pre penazenku a aby mi kvoli tomu neskolaboval plynovy kondenzacny kotol....??!
Odpovedať
Profilova fotka
@mifi_06 to bolo ako scifi, tá Tvoja odpoveď. Hygienická norma teploty podlahy je do 29C. V kúpelniach a okrajových zónach, ktoré majú veľke presklenia je povolená do 34C. To je teplota podlahy a nie teplota vykurovacej vody. Takže voda musí mať tým pádom vyššiu teplotu, lebo to teplo musí odovzdať a má aj nejaké straty. Z toho mi vyplýva, že vykurovacia voda má teplotu v rozmedzí od 34C do 45C max 50C. Všetko záleží od hrúbky betónu od krytiny čo je položená na podlahe, od navrhnutého systému a podobne. Je to diskusia na dlhšie, ktorá tu už určite bola preberaná. Každý systém je individuálne riešenie a treba k tomu aj pristupovať.
Odpovedať
@mifi_06 už dlho som sa tak nezasmial :-) ako na tvojom príspevku. Však sa osprchuj v 18 stupňovej vode a potom môžeš ty vyhľadať toho spomínaného doktora. Ak v tvojom starom 60 ročnom dome nemáš v radiátoroch aspoň 60 - 70 stupňov tak nevykúriš ani v prechodnom období a nie to ešte v zime. Ale ak bývaš v Egytpe, tak všetko čo som vyššie napísal beriem späť... :-) ;-)
Odpovedať
... ;-) no zlatíčka budete sa čudovať ale v Egypte nežijem, len kúsok od Dunaja v rovine. Takže naozaj musím zrevidovať svoj príspevok! Tento rok bola mimoriadne teplá zima(však?) a teplota vykurovacích telies(radiátorov) neprekročila u nás, vážne, 35°C (nie vody v nich!) No a prekúrenú podľahovku poznám z práce. "Zimááá, je tu len 23°, prikúrte!" Tak sa prikurovalo! Na podlahe nik neobstál dlhšie ako 15-20 minút - mala okolo 35°C na povrchu ! ! ! Takže samozrejme závisí to od všetkých použitých materiálov ale v princípe platí môj prvý príspevok, len vymeňte teplotu vody za povrchovú teplotu vykurovacieho objektu(radiátor-podlaha), A podlaha určite nie viac ako 24°. A ešte si trochu "ripnem", do vás mudrlanti! Kam asi kúrite 35° vodou, keď teplo stúpajúce nahor ohrieva podlahu nad sebou len na 24°??? Z toho kto by mi takto urobil podlahové kúrenie by som si chodil každý mesiac "VYKOPAŤ" minimálne polovicu účtu za plyn! Česť a chvála súdruhovi Putinovi ! ! ! 8-) 8-) 8-) 8-) :-S :-o :-D :-p :-D :-p :-D 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
@mifi_06 hovoria Ti nieco tepelne straty a straty na potrubi?
Odpovedať
Profilova fotka
@mifi_06 zlaticko, nastuduj si, co je tepelny odpor , tepelny tok a potom prid znova :)
Odpovedať
@mifi_06 synko moj, pekne si si veru rypol do nas, alebo ripol? bereme ta s nadhladom... mas velmi blizko k objaveniu perpetum mobile, drzime ti palce, hlavu hore a len tak smelo dalej... ak mas doma take kurenie, s radostou ta vacsina z nas navstivi a kazdy z nas ti da za tu navstevu 100€, suhlasis????
Odpovedať
Profilova fotka
@mifi_06 kámo ak máš toho matrošu viac,sem s ním,beriem celé vrece,to je pecka čo môže spôsobiť naozaj kvalitná tráva.
Odpovedať
@smrlak eee, to su geny priatelu, geny...
Odpovedať
Neurazajte sa tu...radšej napíšte reálne náklady na vykurovanie s tým akú plochu vykurujete na koľko stupňov a z ktorej časti slovenska ste..a nie iba keci o teplote vody v kureni..
Odpovedať
@nadro - OMG ! ! ! :-( na pár metroch hovoriť o trvalej tepelnej strate v hodnotách viac ako 10°C ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! nemám slov a držím Ti palce ... Zapojil som sa do tejto diskusie, lebo jej plodný charakter mi napovedal, že sa tu nachádza zopár pekných "zavádzačov"(na 100% predajcovia...) A v každom prípade VARUJEM každého súdneho človeka aby si najprv poriadne overil niektoré drísty odtiaľto ale i z iných diskusných fór. Chválabohu internet to umožňuje...
Odpovedať
Profilova fotka
@mifi_06 ROFL, bavis ma :-D . Predstav si, dokonca nejde vobec o metre, ale centimetre :). Medzi vykurovacou vodou a samotnym povrchom je tepelny odpor (material trubky, poter, naslapna vrstva a vsetky prechodove odpory). A na tom odpore vznika ten rozdiel teplot. Skus si spomenut na Ohmov zakon zo skoly. Mimochodom teplne straty sa udavaju vo W nie °C :). @dusho87 noze si precitaj nadpis temy :) PS: tie svoje dristy si radsej over niekde ty:-p
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?