Mesačné náklady s tepelným čerpadlom vzduch voda

prosim vas kto ma tepelne cerpadlo vzduch voda ste spokojni? ake mate mesacne naklady na vodu a kurenie? dakujem moc
Odpovedať
1
2
8
Profilova fotka
@nika1090 Bungalov 100m2, ročné náklady na kúrenie a TUV cca 400€. TČ Daikin 6kw. Sme spokojní Tie náklady sú silne individuálne a záležia od viacerých faktorov.
Odpovedať
Všetko záleží od plochy domu a tepelnej straty, My plocha 105m2, kúrenie 251€ a TÚV okolo 120€ , TC malý Eliz za 1150€
Odpovedať
Profilova fotka
123m2 6kw daikin komplet elektrika domacnosti zo vsetkym 514€.sme traja
Odpovedať
Profilova fotka
Da sa vybavit aj prispevok od statu do cca 5.000 EUR len si to treba obehat... potom je to parada lacne ;-)
Odpovedať
@pali1711 Zabudol si na to hlavne, tj poloha. Inač ti bude kuriť na juhu a inač na severe Slovenska, keď ti často pôjde ako elektrokotol a v niektore noci ani nstiha.
Odpovedať
@patrox5 Aka dotacia??? Keď zajtra je posledne kolo. Mysliš že ho stihne?
Odpovedať
dotácie ešte budú... a tie dotácie, je to len obyčajný podvod na ľuďoch jak so všetkým čo sa "dotuje" na slovensku. Jak je možné, príklad že TČ 6kw po odrátaní dotácie stojí toľko ako iné TČ dajme tomu 11kw? (rozdiel v značke, príklad Daikin - Fujitsu - oba japonci).
Odpovedať
@patrox5 maximalna mozna dotacia je 2700 EUR
Odpovedať
@ruren ja uz sa pripravujem :) dufam ze tam bude vela nemotorných ludi ktory to nestihnu :)
Odpovedať
@stefanl presne si napisal..rozdiel v znacke... porovnaj VW a BMW..oba nemecke auta... napr
Odpovedať
@pluvko maximalna dotácia je 3700€ (370€/kW) maximálne 10kW @stefanl rôzne čerpadlá majú rôzne výkony, dotácia sa určuje podľa výkonu čerpadla podla normy EN14511 ak fujitsu povie že má TČ 11kW (vzduch voda) tak daikin si povie že ma TČ 8kW a pri normovaných podmienkach dajú tie isté výkony = tá istá dotácia
Odpovedať
@fural mal som preklep 2 za 3 ano potvrdzje 370 za kazdy KW max 10kw
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pluvko Tak ti želam rychle prsty, ale ja som mal na mysli zadavatelku temy. Ta to už určite nestihne.
Odpovedať
Profilova fotka
@stefanl ja som mal dotaciu na 6kw 1700€.ja som sa o TC zaujimal uz 2 roky pred tym nez vobec zelenadomacnostiam vznikla a viem ake boli ceny. nie je to podvod. netvrdim ze si niekto z tych penazi neulial. daikin aj s chladenim ma nakoniec stal 4800 €
Odpovedať
@ruren áno, aj poloha, ale aj na severe si myslím, že v pohode sa zmestia do COP 2, sept-okt., mar-apr. aj 3 čo je min 50-60% k dobru a samozrejme TÚV so 75% zľavou . Ale ja som názoru, že treba ísť do lacneho TC do malého domu je návratnosť do 3000€ a vykašľať sa na dotácie
Odpovedať
@pali1711 treba ist do lacneho TC???? Dobre si premyslel co si vypotil? Myslis ze s kontajnerovou cinou za 2000 eur bude vsetko v poriadku? Nie jeden ani 2 taketo bambusi sa museli nahradit znackovym za 2 az 3 nasobok ceny Aby to fungovalo a chytraci co chceli usetrit nezmrzli v novych domoch v strede januara na Zapade
Odpovedať
@gkrivanek nevypotil som nič, prežil som dve zimy s lacným Elizom, 1150€, čo si myslím že je Čína, ešte jednu a môžem ho s kľudom vyhodiť, lebo odrobil čo bolo treba. A svokrovci kúria cinou za 1999€, už tri zimy do radiátorov, čiže ide skoro non-stop . To fakty, nie výmysel, vypotenie, Nie je všetko zlato, čo sa naň podobá.
Odpovedať
Profilova fotka
Ako tu tak čítam, prestávam mať dobrý pocit z TČ :-D bol som preň rozhodnutý napevno.. dom bude cca 180m2, murivo porobeton 30cm, plus 15cm zateplenie, trojsklo, bungalov, krb.. A netuším, či 8kw bude dosť. (TČ vzduch voda). Chceme len kúrenie a ohrev vody. Rátam aj s dotáciou. Dostal som ponuku od NIBE, 8 kw, s dotáciou 9100 eur...
Odpovedať
@quintes inac to sprav. Zisti si priemernu teplotu vo vykurovacom obdobi, tepelnu stratu k danej teplote a uvidis ako si na tom. Tuhu zimu dokuris krbom. Ak ti to nebude moc vychadzat tak zateplovat, zateplovat, zateplovat este ak sa da. Alebo 2 TC paralelne a mas to vyriesene ( zartujem, ale strasne rad by som u niekoho doma videl skonfigurovanu kaskadu).
Odpovedať
Profilova fotka
@rvs ...A to som si ešte nechal chladenie pomocou TČ... CP za 6000 eur naviac.. premýšľam, či tých 9000 eur nerozložím na el. kotol, a ročné náklady. Vychádza to tak na 7 rokov spokojne
Odpovedať
@quintes do návratnosti treba zarátať aj TÚV
Odpovedať
@quintes preto som napisal to co som napisal. Aj cisla z projektu su castokrat jedna vec a realita trosku ina ( niekedy aj trosku vela dost rozdiel). K vypoctu alebo odhadu tepelnych strat sa ti neviem vyjadrit. Projektant by ti obratom mal vediet povedat TS pri vonkajsej teplote aku mu povies, to by ti mohlo pomoct k rozhodovaniu. Alebo na 1 rok dat elektrokotol z bazosu a k tomu palit drevo v krbe a budes mat uplne jasno.
Odpovedať
Neviem kam chodite na tie vysoke ceny. Ja mam CP na 7 kw panasonic aquarea vzduch voda s montazou a 200 l zasobnikom tuv po odratani dotacie 4024 €.
Odpovedať
@pali1711 ja ti zas pisem o mojich skusenostiach. Ale vies opat sa porovnavaju odlisne domy a tieto by si s bojlerom urcite nevykuril. Ake mas TS v tom dome v ktorom ti staci kurit s tc za 1200Eur.
Odpovedať
@gkrivanek veď to som písal hneď na začiatku, ze všetko záleží od plochy, TS a aj polohy., Len tí si ma sfukol, že som niečo vypotil, tak som ti napísal skúsenosti. Ale firmy sa na tomto neskutočne nabaľujú, , ale keď to ľudia kupujú, prečo nie. Rodinný známy robil tri roky vo firme z LM, montovali vzduchotechniku aj TC a aj keď išli oproti konkurencii o 70% dole ešte stále bolí v zisku Mám známu ktorá dala za voda- voda 19000, a je spokojná. Ja som názoru, že všetko treba, preratat, ak sa mi niečo nevráti, treba ísť do lacnejších alternatív. Však v inej diskusii ste preberali, že aj tie super TC tiekli po 10 rokoch ako reseto. O našom dome sme už debatovali
Odpovedať
@binma keď ľudia dôverujú len pár značkám, a zabudli, že internet slúži aj na vzdelávanie, tak firmy sú spokojné
Odpovedať
@pali1711 to nie je ani tak o dovere v niektore znacky ale skor o hluposti a o povahe slovakov. Staci ist do juznych primorskych krajin kde klima je bezna vec. Vacsina klim je znacky Janko-Hrasko z ciny. Funguju bez problemov X rokov a nikto neriesi aka je to znacka. Nasinec musi mat znackovu klimu aby vsetci videli. Predsa si nezavesi na novy dom lacnu klimu. Mam v dome piaty rok neznackove klimy, idu skoro celu zimu a v lete podla potreby. Bez ziadneho "odborneho" servisu. Previdelne vycistim filtre a vsetko funguje v ako ma. V tom case stali tretinu ceny z vykonovo porovnatelnej znackovej klimy. Som presvedceny ze znackova klima nevydrzi trikrat viac ako moja. Je pravda ze na vonkajsiej jednotke nemam napis napr. Daikin :-)
Odpovedať
@mackoke staci si kupit nalepku ako to robia popredny vyrobcovia :-)
Odpovedať
@quintes @nika1090 Máme TČ Daikin 11kW. V novembri bude druhé zúčtovacie obdobie od kedy s ním kúrime. Vykurovaná podlahová plocha 275m2. Prvé zúčtovacie obdobie sme za elektriku platili 900€ celú domácnosť. Pritom som polku domu nemal zateplenú a boli tuhé mrazy u nás -16(zima 2016/2017). Teraz po zateplení a miernejšej zime mi to vychádza ešte o 10€/ mesiac menej pritom spotreba domácnosti za rok narástla o 100kWh mesačne (spotrebiče, sušička, žena na materskej). Máme aj krb. Spálili sme cca 2m3 dreva. Kúrime s ním pre efekt, občas aj vetráme čo sa nám podarí prekúriť. Celoročné priemerné COOP mi vychádza 3. V lete sa zhoršuje lebo pri ohreve TUV je horšie COOP (Raz týždenne mám nastavenú dezinfekciuna 60°) TČ ma po odrátaní dotácie spolu s inštaláciou a materiálom stálo 6100€(Dotácia bola ale 3375€ neviem už presne) Má nerezový zásobník na TUV 260l. Má aj funkciu chladenia to bolo s príplatkom 200€. V lete studenú vodu púšťam do podlahy, funguje to (je tu pár tém o chladení podlahou) a bude to ešte lepšie keď budú vonkajšie žalúzie na veľkých oknách otočených na západ (najhoršie letné slnko je západné). Tých 6000€ za chladenie to máš asi s fancoilami. Do TČ by som šiel opäť. PS: keď som vyberal TČ, boli sme pozrieť jednu inštaláciu u starších ľudí. Kúpili developerom postavený dom, kde mali noname čínu TČ. Po troch rokoch dali vymeniť za značkové TČ Daikin. Vraveli že tá čínska jednotka robila hrozný hluk a vibrácie sa prenášali do domu. Starý pán si robil záznami o spotrebe elektriny a ukázal mi že keď namontovali Daikina, spotreba elektriny klesla skoro takmer o polovicu.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som pozeral na nete veľa značiek, no nakoniec som sa rozhodol pre NIBE, pretože sú to Švédi (isto tam majú tuhšie zimy ako u nás), dlhoročná skúsenosť, jednotka je skutočne tichá aj pri plnom výkone, záruka, servis. A za to sa asi musí priplatiť. Mohol by som dať inú značku, lacnejšiu, ale určite cestou kompromisov. Možno ma tu niekto sfúkne, že som tou značkou zbytočne opantaný, a ponúkne mi inú alternatívu. Ešte možno Daikin, ale tam to cenovo nebude veľký rozdiel. A ako mi tu bolo odporúčané, skúsiť elektrokotol, a potom výmena. Aj keď sa to možno trocha predraží.
Odpovedať
1
2
8
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?