Merna potreba tepla na vykurovanie

Chcela by som sa opytat, ci mi vie niekto polopatisticky vysvetlit nasledovne cisla. "Merna potreba tepla na vykurovanie je 59,6kWh/(m2.a) pri normovej vymene vzduchu 0,5 1/h ale merna potreba tepla na vykurovanie je 33,0 kWh/(m2.a) pri realnej vymene vzduchu 0,2 1/h ". Aky je medzi tymito dvoma rozdiel? Projektant nam k tomu cosi aj hovoril a ja som aj kyvala hlavou, ze mu rozumiem, len mi to v zapati vyfucalo z hlavy :-D. Dik
Odpovedať
@dugvajzo108 Spotreba tepla na m2 za rok (kWh/m2.a) ke údaj pre úradníkov. Trochu naznačuje aký úsporný dom je. 60 kWh/m2.a je menej hospoárny, asi máte slabé izolácie. Výmena vzduchu 0,5 1/h znamená že sa má vyvetrať polovica objemu domu za hodinu, napríklad vetrať každé dva hodiny, čo je nereálne. :-) Výmena 0,2 1/h znamená vyvetrať dom každých 5 hodín, čo by sa už dalo. Na čo chceš vedieť tieto údaje? Čo riešiš?
Odpovedať
Profilova fotka
@dugvajzo108 tepelné straty majú dve zložky, 1.prestup tepla konštrukciami a 2. vetranie, keď sa menej vetrá je menšia spotreba tepla.
Odpovedať
@dugvajzo108 Moment, pri vetraní 0,2 1/h máte 33 kWh/m2.a, tak to máte dobrý dom.
Odpovedať
@radopp Neriesim nic zavazne, skor to bola zvedavost. Sedeli sme s muzom nad hotovym projektom, tak sme si nad tym trosku lamali hlavu. Na jar ideme do toho. Dakujem za vysvetenie pani :)
Odpovedať
Profilova fotka
@dugvajzo108 Podľa všetkého je to dom s celkovo dobrými parametrami, ak zoberiete do úvahy číslo: "33,0 kWh/(m2.a) pri realnej vymene vzduchu 0,2 1/h " Vetranie spôsobuje stratu tepla - ale zvyšuje komfort bývania. To sú také 2 veci, ktoré sa bijú. Preto je napr. dobrá vec rekuperácia (pogooglite si trošičku). Tí, čo ju majú, si ju veľmi pochvaľujú, avšak prináša zvýšené investičné náklady. Takže taký úplne "babský" recept pre vetranie počas vykurovacej sezóny znie: Vyvetrať niekoľko x za deň. Krátko a intenzívne. Iba nech vbehne čerstvý vzduch. A pozatvárať.
Odpovedať
@dugvajzo108 Čísla sú jednoznačné nasledovne: 1. koeficient strát vetraním K=0,5 sa použije pri výpočte tepelných strát domu v zmysle STN EN 12831. Znamená to výmenu 50% vzduchu za 1 hodinu! 2. Koeficient 0,21 je reálnejší pre rodinné domy, ak je napr. inštalovaná rekuperácia, preto sa teplo "ušetrí" pri bvetraní. Následne aj položka tepelné straty vetraním je nižšia a potom vychádza nižšia aj merná spotreba tepla v kWh/m2. Takže pre dimenzovanie zdroja vykurovania (dôležité pri tepelnom čerpadle) sa zoberú do úvahy tie nižšie čísla. Poznámka - budem úprimný: ak pri K=0,5 je 59kWh/m2 a pri K=0,2 je 33kWh/m2, tak to evokuje, že 80-90% celkových strát domu tvoria straty vetraním, a statické straty cca 10-20%? To je nejaký super NED? Obvykle tvoria straty vetraním (pri K=0,5) cca 35-45%. Očakával by som pokles z 59kWh/m2 na cca 45kWh/m2.
Odpovedať
@maros955 Nie je to "super NED" aspoň naša požiadavka, keď sme sa bavili s projektantom, sa nejako nezaoberala konkrétnymi číslami. Naša požiadavka bola mať dom, v ktorom si pri vykurovaní nebudeme trhať vlasy, nakoľko nemáme plyn. Čísla sú v projekte, ako k nim projektant prišiel, to neviem, je tam k tomu na mňa trochu komplikovaný výpočet, ktorým sa trápiť nebudem, keďže mi to nič nehovorí. Ale aj keby to bolo podľa teba tých 45kWh/m2, tak sa pohybujeme v horných číslach pre NED. Aspoň myslím. Našla som aj údaj pre tepelné straty objektu.Je tam uvedené 5,25kW, čo je OK, či?
Odpovedať
Profilova fotka
@dugvajzo108 Ešte 1 poznámočka: Výpočet tepelných strát a potreby tepla sa realizuje A/ vyhodnocovaním parametrov konštrukčných prvkov (obvodový plášť, podlahy, stropy, okná....) B/ stratami, ktoré vznikajú užívaním objektu (napr. už spomenutým vetraním). Tu sa logicky predpokladá, že sú to najmä užívateľské stereotypy (povedané inak: návyky a ešte inak: zlozvyky). Takže ak nenechám dvere rozcapené, až pôjdem vysypať smeti, alebo vybrať poštu do schránky.... ak nebudem súčasne kúriť a aj mať pootvárané okná, môžem pozitívne ovplyvniť výšku tepelných strát objektu. A toto by mali mať na pamäti najmä tí, ktorí používajú drahšie typy energií...
Odpovedať
Ta spotreba napr. 30 kWh/m2 na rok sa rata na podlahovu alebo zastavanu plochu ?
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo pre EC na zastavanu.
Odpovedať
@dugvajzo108 Tá hodnota tepelných strát Qc=5,25kW je v poriadku, pokiaľ: - je vypočítaná na vonkajšiu teplotu -14st.C (platí pre P.Bystricu(?) - ak je koeficient strát vetraním pôvodný K=0,5, t.j. merná spotreba = 59kWh/m2. Zodpovedá to (približne) RD s plochou cca 150m2. Píšem približne, dôležité je napr. presklenie a (vypočítané) tepelné slnečné zisky a pod. Celkom vykurovanie cca 9 až 10.000 kWh/rok + príprava TV cca 3,5 až 4.000kWh/rok (4 osoby, 200l/deň)., Celkom cca 14.000kWh/rok. Bez prikurovania krbom. Nepíšem, aký zdroj. el. vykurovania sa bude hodiť, to sa uvidí, keď sa stavba zrealizuje (hodne stavebníkov robí zmeny hlavne v izoláciách). Pro formo - aké kúrenie máte v projekte? Počítajte na celý vykurovací systém s investíciou cca 10 tis.EUR (top systém) resp.aspoň 5 tis. EUR.
Odpovedať
@maros955 kúrenie máme elektrokotol s teplovodnou podlahovkou plus kachľová pec. Tou pecou si tak trochu plníme náš sen, bude umiestnená v strede domu, prechádzať cez dve steny. Je mi jasné, že za sumu, ktorú za ňu dáme plus kotol, by sme mohli dať tepelné čerpadlo, ale ako som povedala, plníme si sen. Budem si na nej na dôchodku hriať kríže :) K tým solárnym ziskom, myslím si, že dom máme veľmi dobre orientovaný a aj projektant nám vyrátal presah strechy tak, aby v lete boli okná tienené a v zime do nich svietilo slniečko. Tak snáď boli jeho výpočty dobré a všetko dobre dopadne. Všetkým veľmi pekne ďakujem za príspevky. ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
Mama vyrátané takéto hodnoty na Ned bungalov 13.04m x0.8m Situovaný dom na juhozápad Bez rekuperácie Solárny systém na ohrev TÚV Krbové kachle Myslíte že to dobre vypočítali len od brucha
Odpovedať
@shotocan a čo sa ti tam nezdá ? Mal by si popísať čo to aký bungalov z akých materiálov chceš ...dať do albumu ...a potom sa dá viac písať ..a čím sa bude kúriť ...
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 no krbova vlozka bude kúriť drevom a zbytok je elektrický podlahové kúrenie. postavené z keramobetonu kompozitné liapor hrúbka steny 15 cm Bungalov obdĺžnik 13.04 x 8 m Nobasil 19cm na stenách V podlahe 2x7cm neofloor Strop 40cm minerálna vata Okna vákuové trojskok Jedna strana dom 13.04 na sever Druhá 13.04 na juh Východ 8m Západ 8m Výška stien 2.8m Okná na západ a juh dokopy 5x . Jedno okno na východ A 3x malé okná 60x60 ako vetracie na sever Nezdá sa mi tá potreba tepla na vykurovanie.. nejak moc
Odpovedať
@shotocan Potreba tepla je OK ... záleží aká bude zima gabike na koľko sa bude kúriť. Fajn domček ináč. Ja by som uvažoval aj nad nejakou automatikou peletové krbové kachle samé sa vypnú aj zapnú ... písalo sa v o tom v inom vlákne.
Odpovedať
Profilova fotka
@shotocan U podlahy na terene se počítá Faktor Bx 0,5 a nechápu kde berou výšku podlaží 4 metry. Uvádíš výšku stěn 2,8 m. Jinak se to zdá být správné. Pokud mi napíšeš, pošlu ti soubor s výpočtem chování tvého domu.
Odpovedať
@josef_vavra @jan45 páni čo si myslíte o tomto výpočte? Trošku už mám problematiku naštudovanú a orientujem sa v nej, ale určite nie na 100%. Myslíte, že dom je nastavený na rozumnú spotrebu energie na vykurovanie a prípravu TÚV? Kúriť a ohrievať vodu máme v pláne plynovým kondenzačným v spolupráci s teplovodnou podlahovkou.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?