Meranie tepla na riadiatore

Zdravim , chcel by som sa opytat ci by bola moznost nejak spocitat s rozdielu teplot vstupu a vystupu kolko energie minie radiator nieco ako v bytovkach co su tie merace tepla . Byvam v rodinnom dome a chcel by som vediet spotreby v jednotlivych izbach kedze v kazdej sa kuri mierne inak . Ci je nejaka moznost to spocitat pripradne rady ako na to :)
Odpovedať
Na spočítanie spotreby tepla potrebuješ tri hodnoty - vstupnú teplotu, výstupnú teplotu a prietok vody rúrkami. To zabezpečí napr niečo takéto http://www.bytservis.sk/sites/default... čo sa namontuje do spiatočkového potrubia radiátora a čidlá sa namontujú do prívodného aj spiatocčkového potrubia radiátora. Drahá, špinavá a neestetická záležitosť. Kto vie jednoduchší spôsob, nech napíše...
Odpovedať
@dedo758 no sak to :) rad by som iny sposob :) kludne rozdiel teplot + plocha radiatora , prudenie hocico :) sak excel mam spravim si vzorce len keby ze viem ake :)
Odpovedať
Profilova fotka
@gregor3691 staci ti poznat prietok a rozdiel teplot :). Voda ma teplenu kapacitu cca 1,16kWh/m3/K. Cize ak mas rozdiel 1C a prietok 1m3, radiator odovzdava za hodinu 1,16kWh.
Odpovedať
Profilova fotka
Teploty vstupu a výstupu radiátoru změříte snadno. S průtokem už je to horší. Naštěstí mezi teplotami a průtokem platí poměrně přesné vztahy. Stačí tedy přečíst si stránku http://kondenzace.kvalitne.cz/vypocet... a stáhnout si výpočtový excel. Do něj popsat svoji topnou soustavu co nejpřesněji. Zjistíš tak co od soustavy můžeš očekávat a kde jsou její technologické meze. Pokud něco nebude jasné, napište a probereme to společně. Kdyby odkaz neprošel, stačí dát hledat "vavra kondenzace" a vyhledávač Vás navede.
Odpovedať
Profilova fotka
@gregor3691 KORADcalc 3.62 - http://www.usskorad.sk/software.htm Harok - Iné teplotné podmienky
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@josef_vavra s tým prietokom to celkom nerozumiem... mal som starý systém, ktorý pracoval na samotiaž... teraz tam mám radiátory už nové s termo ventilmi a neviem či mám škrtiť radiátory na ventiloch... každé jedno potrubie čo boli aj 1 cólové aj 3/4 je zredukované na 1/2 cól
Odpovedať
@gregor3691 nestačí ti vedieť koľko energie minieš celkovo na kúrení či celkovú spotrebu? , niekto ti prepláca za kúrenie iných miestností, neviem k čomu by mi to bolo, ak hradím všetko sám, teplejšia miestnosť vykuruje i susednú chladnejšiu miestnosť, potom to ako rozdelíš? ako v paneláku že platíš stále 60 % a 40 podľa meračov?
Odpovedať
Profilova fotka
@mattyrv Nejčastější chybou je velký průtok prvním radiátorem u kotle a na ty další se nedostává. Právě od toho je výpočet. Popiš co chceš dosáhnout a společně to určitě vyřešíme. Musíš alespoň přibližně popsat zapojení, délky a průměry trubek a jaké teploty kde jsou a co chceš změnit/vypočítat.
Odpovedať
@josef_vavra áno? prvý radiátor kúpeľňa poschodie hneď nad kotólňou je tam radiátor typu 22 800x400 cosmonova , rúra je 1/2 zol.. dĺžka vedenia cca 3 m 3m naspäť.... ja som vám tu písal súkromnú správu ale môžem to dať aj do mailu.... by som to bližšie popísal aj nameral...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?