Mastencová verzus kachlová pec

Caute, vedel by niekto porovnat tieto dva typy peci? Jednotlive vyhody/nevyhody. Ma niekto z vas skusenosti s mastencovou pecou? Jednalo by sa avsak o pece s teplovodnym vymennikom napojenym na akumulacnu nadrz a rychlonabehovu podlahovku z toho dovodu,aby sa vykuril cely dom, ale aj kurenie pocas nepritomnosti, pretoze dreveny zrub bude vyuzivany momentalne iba vikendovo. Vdaka za nazory/postrehy a skusenosti. ;-)
Odpovedať
Porovnat ,pochybujem to by musel mat niekto doma obe pece.Lepsia istotne mastencova,vyhody,tepelna vodivost mastenca,ohreje sa 6xrychlejsie ako samot,vyssia schopnost teplotnej akumulacie,teplotne staly,skoro bezudrzbove ohnisko,ani po rokoch uzivania by nemalo popraskat,nizka spotreba dreva,nevyhoda jedina a to cena.Mame kachlovu na mieru,ale ziadne skladacky,ziadne umele drahe klebre,klasika hlina ,samot ,kachlice.Je to klasicka akumulacna pec,nabeh ma cca 4 dni.Mame aj kachlovy sporak,ten sala teplo hned a kachlice si drzia teplo este do dalsieho dna,aj ked sa prestane kurit.Nevyhoda akumulacnej alebo hypokaustu je v pomalom nabehu,cize nevhodny na vikendovky.Pri teplovodnom vymenniku a napojenie na ustredne kurenie skusenosti nemam,povodne sme tiez chceli ale cena a skusat nieco medzi prvymi nas zneistesteli.Teraz prisiel s tymto na trh Tulikivi,tak vela stastia v hladani niekoho kto to ma odskusane.Len som nepochopila jedno a to kurenie pocas nepritomnosti.Vo vacsine peci sa naklada v cykloch,12 alebo 24hodinovych.
Odpovedať
@mioniname Na vikendove vyuzivanie drevenice si zozen akumulacny krb, alebo kachle.. Pec - akakolvek - kym sa ti rozkuri, pojdes domov ;-) A k otazke - mastencove su tak 2x drahsie :-N
Odpovedať
Nechcem to riesit akumulacnym krbom preto, lebo rad by som cas straveny na zrube vyuzil inak ako prikladanim do krbu a taktiez ak budeme cely den niekde vonku na lyziach, tak nech sa kuri....tiez myslim na buducnost,ze je dost pravdepodobne,ze casom neskor o par rokov tam mozeme aj trvalo byvat. to schwester: kurenie pocas nepritomnosti som myslel cez pracovny tyzden,aby sa zrub temperoval aspon na nejakych 12 stupnov a ak tam pojdeme s malymi detmi, tak si vzdialene spustim kurenie elektr. kotlom do rychlonabehovej podlahovky
Odpovedať
@mioniname OK, beriem tvoje argumenty. Potom ale si za cenu mastencovej pece postavis klasicku samotovu, cez 2-3 izby, so 100% elektronickou regulaciou ;-) A k tej vodnej podlahovke - dobry peciar ti povie, ze si nepokazi salavu pec nejakymi vymennikmi.. Radsej tie systemy oddelit. Na temperovanie ti budu stacit aj el. konvektory. GSM regulacia nie je problem - na hocico..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Mam mastenec napredaj ked by ste chceli
Odpovedať
Profilova fotka
@roler len pre zaujímavosť, prečo predávaš???
Odpovedať
ja uz mam spraveny krb z mastencom, a viem zohnat ked by volakto este potreboval. su tam 6cm-4cm hrube
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Profilova fotka
viete mi niekto povedat kolko taka mastencova akumulacna pec stoji? cca..?
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
ahojte, mioniname prosim ta ako si to vyriesil ? podobny problem riesim i ja, dakujem velmi pekne za odpoved
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Profilova fotka
V samotnom základe : Mastencová pec je pochopiteľne z mastenca, čo je prírodný kameň, a klasická kachľová pec rakúskeho typu, ako ju poznáme 200+ rokov, z keramiky - kachlice, šamot, ako výplň medzi sa používa hlina s pieskom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?