Máme najskôr robiť rekuperáciu alebo zateplenie domu?

Profilova fotka
Vie mi niekto poradiť, čo dať skôr ,rekuperáciu alebo radšej najprv zatepliť dom? V pláne mám spraviť oboje , len financie zatiaľ nie sú na všetko. Jedná sa o 100m2 , Ytong 37.5, trojsklo, strop 40cm, podlahové kúrenie. Máme aj piecku 14kW. Vie niekto poradiť?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Nikdo mi nevie poradiť?
Odpovedať
nastahovat sa bez reku je problem.tahas rury vnutri domu. Zateplit mozes aj ked uz byvas. Ci vahas ze natahs rury,porobis podhlady a nekupis len samotnu "skrinu" reku"? Potom ja by som zateplila, niekde v techn.,ci garazi potom zapojis reku na natahane vyvody a zapojis do siete. S hotovou fasadou mozete cele leto robit vonkajsie upravy.
Odpovedať
Profilova fotka
To je pravda. S čím by som viac ušetril?
Odpovedať
@niedermayer a v akom casovom horizonte by si robil tu druhu vec? Medzi tym by si uz v dome byval?
Odpovedať
Profilova fotka
@janvirostko Ano, už by sme tam byvali. To druhe až na jeseň.
Odpovedať
@niedermayer tak v tom pripade by som najprv spravil zateplenie strechy + podlahy na terene + rozvody VZT + interier by som dal do obyvatelneho stavu. V jeseni by som zateplil fasadu. Kupu rekuperacnej jednotky by som nechal na koniec.
Odpovedať
Profilova fotka
@janvirostko vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@niedermayer my sme tuto vec nedavno riesili. najskor budeme izolovat, potom budeme riesit interier prizemia k nastahovaniu. rekuperaciu budeme viest tiez az na jesen alebo buduci rok podlahou poschodia s vyvodmi v strope prizemia. teda rury prakticky prizemim vedene nebudu ( iba v ramci technickej miestnosti ). tiez nas vyska uveru nepusti robit vsetko naraz
Odpovedať
@niedermayer najskor zatepliť a potom prepoceť na rekuperaciu alebo alebo el kotol.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
poradili by ste prosím? ........máme bungalov so vstavanou garážou ( nevykurovana) a dielnou ( temperovana) . Máme urobiť rozvody rekuperácie aj tam alebo len do obytnej časti domu? A čo sa týka zateplenia stropu v garáži, máme tam dať rovnaku hrubku ako v obytnej časti domu ( 40cm) alebo tam stači menej kedže nebude vykurovana.... @janvirostko
Odpovedať
@sorca24 Do garaze urcite nedavajte ziadne rozvody rekuperacie!!! Ziadny rekuperacny vymennik, resp. jednotka nie je 100% tesna a polahky sa vam moze stat, ze spaliny z garaze budu privedene do obytneho priestoru. To nemate ziadny projekt na vzduchotechniku?
Odpovedať
@danculd nie, na vzduchotechniku ešte nemáme žiadny projekt, len nám nacenili rekuperačnu jednotku.....
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
nech ma máte za blbca, ale na čo je v dome 100m2 rekuperácia? Straty vetraním sa pohybujú pri -15st okolo 1000W, pri -5 možno 500W, spotreba jednotky je konštantná 150W, účinnosť môže byť 80% t.j zísla 400W, cena el pohonu je trikrát vyššia ako plyn, takže vetranie je drahšie ako oknom. Investíciu nehodnotím, len prevádzkové náklady. Ale kedˇ na to máte.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 rekuperácia v malom alebo aj väčšom dome je určite z hľadiska prevádzky neúsporná a sú to zbytočne vyhodené peniaze- áno súhlasím. Je to ale z vlastnej skúsenosti viac o čerstvom vzduchu v dome a kontrolovanej vlhkosti ( pokiaľ sused nespaľuje PET fľaše). V dobe "tesných" stavieb je to skôr prínos, lebo málokto je tak uvedomelý že vetrá naozaj ako by bolo treba. Dnes ale ľudia vyhadzujú omnoho viac peňazí na iné zbytočnosti ako rekuperáciu ;-(
Odpovedať
@sorca24 A planujete nejaky projekt? Ano, da sa aj bez neho ale v tom pripade odporucam sadnut za net a aspon pol roka studovat a vela citat lebo inak mozete byt velmi sklamany vysledkom. Aj ked ani projekt VT vam nezaruci dobry navrh. @jan45 Myslim, ze vacsina si nedava rekuperaciu domov kvoli nejakemu setreniu pretoze navratnost je urcite v nenavratne :-) ale hlavne kvoli komfortu. Je super prist domov alebo rano po zobudeni alebo pri vareni alebo pri sprchovani, ......, a aj pocas spanku a nemusiet otvarat okna, robit prievan a podobne veci z 19-teho storocia :-) a mat stale vyvetrane. Inak jednotka nema urcite konstantny prikon 150W. To je ako povedat, ze auto zerie konstantne 10litrov benzinu.
Odpovedať
@jan45 rekuperacia nie je len o tepelnych stratach, je to o komforte byvania a zdravi. Stale cerstvy vzduch bez alergenov zvonka, ziadny otravny hmyz v lete, pri pouziti bajpasu pocas letnych noci ucinnejsie chladenie. Nasi buduci susedia maju psa, ktory brese snad 20 hodin denne, neviem si predstavit mat otvorene okna. A to mam zvierata rad.
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero pes je prvý argument, ktorý beriem
Odpovedať
@danculd projekt nie, dufam že rozmiestnenie nám navrhne firma od ktorej rekuperáciu kupime.......a čo sa týka študovania, už od kupy pozemku, cca pred necelými 2 rokmi sedím každý večer na nete a študujem o stavbe, vrátane rekuperácie
Odpovedať
@sorca24 Tak to ja zase idem cestou projektu. Viac verim projektantovi, ktory robil viac verzii a druhov vzduchotechnik ako firme, ktora ide na mne zarobit.
Odpovedať
@danculd no ja by som nášmu projektantovi neverila, lebo už sme v nom našli viac chýb :-( a okrem toho, máme len projekt k SP a nie realizačný.
Odpovedať
rekuperacia nie je o setreni ale o komforte.... ak ho chcem tak ho dam a si ho aj vychutnavam... . Nie je to nutnost ved nemat ho znamena usetrit, mat ho znamena pohodlie. :))). Rekuperaciu natahat a jednotku az ked budete byvat.... doba ide dopredu a co rok to setrnejsia a lepsia :)).
Odpovedať
@jan45 konštantná spotreba bola možno niekedy keď to buď išlo alebo nešlo :-D Absolútne nechápem prečo by mala byť konštantná dnešné jednotky majú niekoľko prevádzkových režimov v ktorých si majiteľ vie nastavovať aj spotrebu a keď nie je nik doma mašina jednoducho nemusí ísť tak isto v noci môže výkon znížiť, počas varenia zvýšiť jednoducho sa to dá krásne regulovať priamo na motoroch rekuperačky, čo dnes žere na rekuperácii 100x viac je el. ohrev jednotiek ale to zasa neni konštantná spotreba.
Odpovedať
@danculd A projektant na tebe nejde zarobiť? A hlavne každý jeden projektant dáva svoju značku a bude ťa do nej tlačiť bez ohľadu na pomer cena/kvalita a či sa za rovnaký peniaz nedá nájsť niečo lepšie, lebo to ,,lepšie,, znamená že s toho nebude mať maržu u výrobcu za naprojektovanie jeho zariadenia. Zatiaľ čo firma ti bez problému ponúkne viac výrobcov lebo má maržu na všetkých. ;-)
Odpovedať
@palo18 Nie, moj projektant dostane peniaze len za projekt. Ja som presne povedal aku jednotku chcem a aky typ rozvodov preferujem a on podla toho naprojektoval, vyriesil prestupy cez konstrukcie (riesil to aj so statikom), vypocital tlakove straty v potrubi, rychlost prudenia vzduchu, prisposobil vetvenie, odvod kondenzu, izolaciu potrubia, sklon potrubia, tlmice hluku, presny rozpis potrebnych rur, kolien,.... a "milion" dalsich veci. Navyse tym, ze zoptimalizoval tlakove straty (oproti mojej predstave) mozem kludne kupit lacnejsiu jednotku. Neverim, ze firma ti urobi rovnako detailny projekt. Podla skusenosti co citam tam väcsinou navrhnu rozvody z nejakeho flexi potrubia aby sa to hlavne lahko montovalo a bolo co najdrahsie a potom to nahanaju väcsimi jednotkami aby vobec nieco cez to potrbubie pretlacili ale hlavne je, ze investor si hovie v slepej dovere ako usetril par eur za kvalitny projekt. PS: Cest vynimkam.
Odpovedať
@sorca24 Ale ved VZT robi vzdy iny projektant ako ten co vam projektuje stavbu ako taku. Kludne mozete zobrat projekt co mate od domu a dat ho nejakemu projektantovi VZT. Minimalne by som si urcite odkonzultoval navrh od firmy. Aj ked podla toho ako ste uz pokrocili so stavbou bude uz asi dost neskoro na nejake zasadne zmeny. :-|
Odpovedať
@danculd super ešte že si dodal PS :-D a našiel si projektanta čo robí svoju robotu ale tvárime sa tu ako keby sme objavili Ameriku :-D to čo si vymenoval akože navyše čo všetko pre teba spravil robíme v robote 3x za deň a to tu nesedí žiaden projektant s ním konzultujeme už keď je treba a nie domové rekuperácie ;-) a moje PS. to čo spravil pre teba navyše ešte nemusí byť nič ak je to pán projektant ktorých je v dnešnej dobe bohužiaľ viac než dosť a to taký že stavbu videli z rýchlika a počuli o nej na škole :-S lebo teoretické výpočty v návrhových programoch sú krásna vec ale prax je inde :-D
Odpovedať
@danculd presne. plno ludi si to riesi svojpomocne bud flexi 10cm alebo odpadovymi rurami. ja mam porojekt a pouzite spiro potrubie 16cm teste pred vyustenim je 12cm. plus klapky na vyregulovanie prietokov podla projektu
Odpovedať
@palo18 To som rad, ze to robite kvalitne ale urcite uznas, ze 90% firiem to tak nerobi, presne ako rychlokvaseni projektanti, ktori maju proviziu z predaja prave od tych 90% firiem :-). Ja som vybral na zaklade odporucani projektanta "starsieho" pana, co navrhoval VZT, ked sa o pocitacoch este len snivalo :-). Momentalne sa venuje hlavne VZT vo velkych objektoch a popri tom ma ako "bokovku" sem tam nejaky dom. Tak verim, ze to bude ok. @mr79 Presne, aj ked nepoviem, ze si niekto da odpadovu ruru na odtah, budiz, chcel usetrit ale ked z toho niekto urobi komplet rozvody, tak je podla mna padnuty na hlavu. Inak, ten moj projektant tvrdi, ze vo VZT do priemerne velkeho domu nie je potrebne pridavat ziadne potrubne klapky na regulaciu prietokov. System treba navrhnut tak aby vedel fungovat optimalne aj bez potrubnych klapiek. Toto vzdy tvrdieval aj pan Martin Sperl, ktory bol obrovskym odbornikom na VZT v CZ. Bohuzial uz nie je medzi nami. :-(
Odpovedať
@danculd starý páni sú ok, tý ešte robia kusovníky čo sa už dnes tak ľahko nevidí :-| lebo potom to uľahčuje prácu nám :-D nemusím to kusovať. Keď máš dobrý rozdeľovač tak stačí regulácia už na koncových výustkach. V RD nie sú ani prietoky a ani rozmery a trasy už vôbec na to aby to bolo nutné nejak zložito regulovať.
Odpovedať
@danculd Martin Sperl zomrel? To fakt? este nedavno som nieco od neho cital. Inak ked mam obyvacku 30 m2 a rata sa tma ze bude viac ludi ako pracovna co ma cca 7m2 tek tie prietoky musis nejak nastavit. Len vyustkami to nie je 100% riesenie.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?