Málo horúci radiátor

Profilova fotka
Kúpili sme byt a vymenili sme radiátory liatinové za nové. Problém je v tom, že aj na 5 stupni termostatickej hlavice nie sú radiátoru dostatočne horúce aby vykúrili byt (teplota cca 18 stupňov.) pričom radiátor je od polovice len vlažný. v hornej časti cítiť na dotyk teplo ale nie je to nič extra a byte kde ešte bývame neudržím ruku na radiátore čo je taký horúci. V čom môže byť problém ? Podotýkam, že nový byt je na najvyššom poschodí 5 z 5 poschodí. Môže byť práve, výška poschodia problémom? alebo je len nedostatočná teplota v potrubí ? PS: má niekto skúsenosti z nadstavením termostatického ventilu na prietok vody ? VŠETKY radiátory boli niekoľko krát odvzdušnené!!
Odpovedať
@petulapppv Ahoj. Termostatická hlavice asi nebude ten problém. Možnosti je několik. Jedna z nich je, že je zavzdušněný radiátor a to by asi mohlo sedět, jelikož jste na nejvyšším bodě topného systému. Druhá možnost je nedostatečný průtok správně teplé vody a třetí možnost je dostatečný průtok nedostatečně teplé vody. Jednoduše změřte nejvyšší teplotu radiátoru a hned bude jasné, jak je to s teplotou topné vody. Nicméně, první krok musí být odvzdušnění radiátorů a to i několikrát za sebou po několika minutách. :-)
Odpovedať
pri poškodenom regulacnom ventile dole v pivnici sa toto stáva doporucujem zbehnuť k susedom na 5 poschodie a zistiť ako im to kuri. plus skrtiaci ventil otvorte imbusakom na maximum to je ten ventil dole na radiatori
Odpovedať
Profilova fotka
radiátor bol dnes odvzdušnený min. 3 krát, tiekla iba voda. Spodný ventil na spiatočke je úplne otvorený,PS: ako zmeriam teplotu radiátoru ? alebo vody v radiátore ? aká by mala byť v akom rozmedzí, alebo podľa čoho viem, že je voda v potrubí málo teplá ? a ako zistím nedostatočný prietok ? ventily a radiátory sú úplne nové a kúria všetky rovnako, podľa mňa nedostočne. Reguluje sa teplota vody podľa nejakých pravidiel alebo ide celú zimu rovnaká teplota vody bez ohľadu na teplotu vonku ?
Odpovedať
reguluje sa teplota vody dodavatelom v zavislosti od vonkajsej teploty chodte do pivnice pohladajte redukcný ventil a otvorte ho naplno!
Odpovedať
Profilova fotka
@petulapppv Kedze byvate v bytovke obratte sa na spravcu. Budem hadat... bytovka ma vlastne kurenie, ma? Pokial sa jedna o staru bytovku, je celkom mozne, ze vykurovacia sustava ide teplotnym spadom bez cerpadla. Akonahle ste dali termostaticke ventily, tie potrebuju vyssi tlak, aby sa voda "pretlacila" Skusali ste ich dat dole a nechat max. mozny prietok? Susedia maju este stare liatinove radiatory alebo maju tiez termostaticke ventily?
Odpovedať
niektoré termostatické ventili maju pod ventilom možnosť nastavenia prietoku . je tam stupnica od N po 9 treba pliešok dať na N ko to je maximálný prietok
Odpovedať
Profilova fotka
na ventile nie na hlavici sú čísla 1 až 6 ale nie je mi jasné ako sa to nadstavuje keďže tam nie je žiadna ryska vid foto? aké majú susedia radiátor y to fakt netuším. hlavica bola dole takže max. prietok no bez zmeny.
Odpovedať
Profilova fotka
Podľa fotky ktorá je mimochodom otočená :-) máš ventil nastavený na 2-jke. Skús dať číslo 6 na vtok pozíciu kde máš teraz dvojku. Mal by si tým vzýšiť prietok do radiátora.
Odpovedať
Ano treba otocit ten ventil na 6tku. dalej ta nepusti.
Odpovedať
@petulapppv Ten šesťhran v strede treba pootočiť do krajnej polohy(ale neviem do ktorej strany,skús najprv do jednej-keď nepomôže tak do druhej), tým sa nastaví veľkosť prietoku (clona). Myslím, že je najdôležitejšie, aby to nebolo nastavené v "medzipolohe" ako je to teraz - to znamená, že špic šesťhranu musí smerovať presne na číslo (ale bez záruky :-) )
Odpovedať
@pepa_nr co je to "spic sesthranu"?
Odpovedať
Profilova fotka
netočí sa náhodou len tou tyčkou so skosenou hranou, pričom tá skosená hrana ukazuje číslo ?, lebo podla toho to bolo odskušané a vyzerá to tak, že sa to ovláda takto. Šesťhranom sme potočili ale bez zmeny a nemá žiadnu rysku tak preto nás napadlo, že len ten skos tyčky ukazuje na číslo ? môže to tak byť.? Inak na foto je tyčka otočená na 2 vtedy sme to testovali, teraz na 6 a bez zmeny, čo sa týka teploty. Vie niekto poradiť ? PS: tyčka sa točí nezávisle od šesťhranu a to stále dookola o 360 stupňov a šesťhran klasicky povoľuje ako skutka až začne pretekať voda.
Odpovedať
Článok sa načítava...
pretoc ten cuflik viac k ku 5 a pockaj ako sa to bude chovat tie cisla sa tam nie zo srandy. tymto riadis asi prietok cez radiator prepotreby tlakov v stupacke , problem moze byt s termostatickou hlavicou -nedostatocne otvara
Odpovedať
Profilova fotka
@petulapppv tá tyčka je sedlo ventilu tým sa nešteľuje nič. Musíš pootočiť tým šesťhranom.
Odpovedať
Profilova fotka
keď potočím 6 hranom tak necítiť moc veľkú zmenu, naopak keď nadstavím skos tyčky na 1 tak radiátor nekúri naopak keď na 6 tak kúri ale nedostatočne tak ako je napísané v prvom príspevku.
Odpovedať
Susedom pod tebou radiátory hrejú? Aké na nich majú ventily? Päta stúpačky - v pivniciach - je teplá? Sú stúpačky ostatných bytov tiež teplé? Typ tvojho termostatického ventila a hlavice sú aké? @petulapppv
Odpovedať
Profilova fotka
áno hrejú, teploty stúpačky a hlavíc u susedov netuším, nakoľko niektorý nemenili radiátory a niektorý áno. Na druh ventilu nemôžem prísť nakoľko na ňom nie je žiadna značka a hlavice sú comap w5 m30. Ako vyzerá päta stúpačky?
Odpovedať
Ventily v pivniciach na stúpačkách a potrubia za nimi smerom na stúpačku sú všetky teplé? Aj prívodné, aj vratné o trochu menej...
Odpovedať
@petulapppv ventil na s ktorym sa reguluje sustava. nie je tam len tak pre rozmar. v proajkte kurenar nastavil aky mas mat prietok v radiatore aby si mal vsetky rovnako teple pri plnom otvoreni hlavice nie termostatickej. ak das termostaticku tak aj ona reguluje. mozno mas velky odpor v ruruvom vedeni alebo spinu pred vtokom do radiatoru a preto to nejde. spina sa obcas objavi hlavne usadeniny vody. vycisiti by sa to malo dat ale s tym za spravcom radsej chod.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
ahoj neviem ako ste pokročili ale je velká pravdepodobnost ,že ak všetci nevymenili ventile za termostatické a nechali si staré, tak to bude lepšie kurit tým čo majú staré ventile.Starý ventil -velká diera menší odpor , nový ventil mala diera velký odpor.Ak majú všetci nové ventile treba zregulovať cca od prízemia na 2 a postupne hore pridavať na vrchu plný prietok.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?