Malé rekuperačné jednotky skúsenosti

Ahojte Uvažujem nad týmito malými rekuperačnými jednotkami http://www.ventilatory-obchod.sk/reku.... Máte s nimi niekto reálnu skúsenosť ? Majú vôbec efekt ? Nemáme rozpočet na riešenie plnohodnotnej rekuperácie a úprimne si myslím že je to nenávratná investícia avšak rád by som použil formu bezpečného a nenápadného vetrania ked nebudem doma. Vyvetrať ked som doma zvládnem mikrovetračkou aj v noci avšak ked je dom prázdny bolo by fajn ak by niečo vháňalo doňho čerstvý vzduch.
Odpovedať
Profilova fotka
@shadow39 Ja mám tie TwinFreshe a som s nimi spokojný. Plnohodnotná výmena vzduchu prakticky bez straty tepla. Od jesene do jari v spálni a v obývačko-kuchyni. Viem, že to nie je centrálna rekuperácia, ale za tú cenu...(?) Poslúži.
Odpovedať
@leonardom Ano tieto sa mi pozdávali najviac nie su hlučné ? A kde ich máte umiestnené ? ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@shadow39 Ako "kde"...? :-) V zrekonštruovanom domčeku: v obývačko-kuchyni na severnej stene. V novostavbe: v obývačko-kuchyni na južnej stene a v spálni na západnej stene. Zrekonštruovaný domček slúži skôr ako rekreačný (víkendový) a novostavba je trvalo obývaná 2 ľuďmi, ktorí pracujú a domov sa vracajú až okolo 16-tej. Zdalo sa mi príliš drahé a nezmyselné riešiť to v 2 objektoch (ktoré sú obývané tak, ako sú) 2 centrálnymi jednotkami. Opakujem: nie je to určite plnohodnotné, ale nám to poslúži v mene hesla: za málo peňazí veľa muziky.
Odpovedať
@shadow39 lepsie bude nechat namontovat rozvody centralnej rekuperacie /1000-2000 Eur/, a radsej nasetrit na centralnu jednotku po rokoch. Ak to ma byt v novostavbe, je to nespravne riesenie. Primarne sa davaju do rekonstrukcie domov, kde by bolo velmi nakladne instalovat rozvody. Nemaju dovod nefungovat po svojom, ale preco sa vozit uz dnes v trabante, ked mozem mat pozajtra mercedes. Problem je, ze rozvody sa neskor NEDAJU namontovat. Ja som dal centralnu rekuperaciu na ukor interierovych dveri, plynoveho kotla, vstavanej skrine a fasady. Doteraz nemam plot a chodniky. Vsetko sa dalo potom dokupit, ale rekuperaciu by som uz po dokonceni interieru nerobil.
Odpovedať
No riešim novostavbu bungalovu... a rpozpočet na plot okolie ani neriešim to bude za pochodu... ono ide o to že dom má malú technickú miestnosť a rozvody rekuperácie tam proste nedám takže bud budem bez toho uplne alebo sa nájde menšia alternatíva vetrania...
Odpovedať
@shadow39 rozvody su v strope, kuk album. Jednotka moze visiet pod stropom, nezabera preto miesto v technickej. Do novostavby izbove rekuperacie nedavaj, aj najlacnejsia verzia centralnej je lepsia, ako izbove.
Odpovedať
@leonardom Oplatí sa tieto jednotky dať do kúpelne na odvetranie vlhkosti? Pretože ja neriešim nútené vetranie s rekuperáciou v dome, ale neviem ako vyriešiť vetranie v dvoch kúpelniach nad sebou čo mám. Rozmýšľal som nad niečim takýmto. Lebo obyčajný ventilátor sa mi nepozdáva zasa.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 Princíp (lokálnej) rekuperácie spočíva v tom, že tento strojček cca 45 sekúnd vzduch z miestnosti vyťahuje a potom zase 45" vháňa, pričom v špeciálnom "akumulátore" tepla sa vzduch nasávaný ohrieva energiou, ktorou bol "akumulátor" ohriaty vzduchom odsávaným. A toto robí dokola, pričom je schopný za 1 hodinu vymeniť až 50 m3 vzduchu v miestnosti... Ak Vám ide iba o to, aby ste z miestnosti (wecko, kúpeľňa...) jednorazovo odsali nárazovú vlhkosť (al. aj pachy) po kúpaní resp sprchovaní, rekuperátor sa mi tu vidí zbytočným luxusom. Nasadil by som najobyčajnejší ventilátor na odťah (vlhkého) vzduchu a basta... ;-)
Odpovedať
http://www.regulus.sk/sk/rekuperacna-... našiel som takéto niečo to je tá z tých lacnejších a menších ?
Odpovedať
Profilova fotka
@shadow39 Ale to je, všakáno, centrálna, nie lokálna jednotka... ;-)
Odpovedať
@kajo873 Plne súhlasím s leonardom :) Ak ide iba o odsanie vlhkosti, lepšiu a citelne lacnejšiu službu Vám správí klasický ventilátor. Ak sa Vám tie bežné panelákové zdajú málo, tak odporúčam kúpiť väčší model so zvýšením výkonom. Bežné panelákové majú priemer 10 CM (vrtuľa) ... Ak kúpite 15 CM so zvýšeným výkonom tak to má naozaj celkom slušný ťah ... Ceny sú v pohode do 50 Eur (a to už aj pomerne pekné dizajnovky) ... PS: Videl som už naživo v jednej panelákovej kúpeľni ventilátory týchto parametrov 2 vedľa seba :) A panečku, to už bol pekne citeľný ťah, že sa aj vysiaci záchodový papier "hompáľal" v tom prievane :) :P
Odpovedať
@shadow39 maly vykon. Ale teraz treba v prvom rade riesit rozvody, jednotiek centralnych je na vyber vela. Ja mam zavesenu normalnu jednotku pri strope, a otocenu otvormi k stropu. Systemair to umoznuje. Na fotke technicej miestnosti to vidno. Zdanlivy nedostatok miesta na rozvody a jednotku nema byt rozhodujuci pre odmietnutie centralnej rekuperacie, v novostavbe sa to da vyriesit vzdy.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@asex
Odpovedať
Profilova fotka
@shadow39 ak by bol záujem treba mi poslať pôdorysy a rezy spravím návrh rozvodov a CP. v ekonomickom variante. Rovnako môžem navrhnúť aj rekuperáciu atď. Zatiaľ sa to vždy niekde zmestilo.... Tú HR-100rs som už dával, ale je ozaj hlučná... reálne dokáže viac menej len odvlhčovať, prípadne dodávať vzduch max pre 2 osoby pri max výkone... má len 2 rýchlosti na 50% a 100%.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
ucinnost jednootvorovej rekuperacie treba vzdy delit dvomi. Ak udavaju 96%, tak vysledna ucinnost je 48%. Ak je vonku 0 stupnov, vo vnutri 20, tak prvy kubik vzduchu ma 19C, dalsi 18C, posledny nula, cize priemerna teplota dofuknuteho vzduchu bude mat 10C pri 100%tnej ucinnosti odovzdania teploty keramickym telesom vzduchu. Po tomto procese zacne ventilator tocit opacnym smerom a vyfukne von vzduch priemere 10C. Aby nedofuklo vzduch v priemere 10C, tak od vyroby nastavili, ze ventilator zmeni smer uz od 15C, nie az od nuly a potom priemerna hodnota dofuknuteho dnu bude 17.5C namiesto 10C. Ale stale len polovica medzi 20 a 15, ak by mal 100%tnu ucinnost. Dvojotvorove su vzdy na tom lepsie.
Odpovedať
@peering A načo to musíš opakovať v 3 témach?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?