Majú dražické bojlery Smart prípojku pre cirkulačné potrubie?

Kúpil som si dražický bojler OKHE 80 SMART na základe mnohých kladných informácií, ale netušil som, že nie je vybavený prípojkou pre cirkulačný okruh podobne ako to má typ OKCE. Veľmi ma mrzí, že som si to vopred neoveril, keďže odbery vody mám dosť vzdialené a s cirkuláciou som počítal už v projekte. Napojiť cirkuláciu na prívod studenej vody sa mi nezdá ako dobré riešenie. Typy OKCE aj OKHE sú na schémach takmer rovnaké. Oba majú vo vrchnej časti nádoby znázornený otvor, pričom pri OKCE je uvedené, že je to recirkulácia, ale pri OKHE popis chýba. Neviete poradiť, či tam naozaj taký otvor existuje a dá sa k nemu dostať jednoduchím vykružením otvoru v hornej časti krytu?
Odpovedať
Najschodnejsia cesta bude ak sa pokusis o vymenu bojleru priamo u dodavatela, ak to nepomoze, tak kupit spravny typ a tento predat. Ak vsak chces prerobit svoj bojler (a prist o zaruku), tak najjednoduchsie je napisat priamo vyrobcovi, co vzhladom na chybajucu jazykovu barieru nemoze byt problem
Odpovedať
Profilova fotka
pred bojlerom musí byť poistný ventil, ten má spätnú klapku, čo je za ním je jeden priestor, takže napojiť spiatočku pred vstup do bojlera je v poriadku. V tej prvej schéme by spiatočka fungovala len ako nútený obeh. Treba pozrieť priamo na bojler, možno je v otvore len zátka. Pochybujem, že by vyrábali rôzne nádrže.
Odpovedať
Ahoj. Neviem, ci spravne chapem otazke, ale tiez mam Drazice OKHE (bez smartu, neodporucal mi ich vlastny servisak) a cirkulacne cerpadlo. Foto zapojenia prikladam. Pod bojlerom vlavo privod studenej, vpravo je vyvod teplej a na nom je urobeny okruh s cerpadielkom. Je to grundfoss s casovacom.
Odpovedať
Profilova fotka
cirkulačný obeh dynamickým pretlakom čerpadla zabezpečuje cirkulovanie vody vo vnútornom rozvode. vnútorný okruh predstavuje zásobník-potrubie teplej vody-cirkulačné potrubie-zásobník. takto si voda cirkuluje. pri nezaizolovaných rozvodoch bude tepelná strata vyššia a bude i častejšie spínať termostat zásobníka. to že je to napojené za vstupom studenej vody je úplne logické, pretože čerpadlo "točí vodu" len vo vnútornom okruhu. pokiaľ otvoríte sanitárnu armatúru dôjde k systému vypustenia teplej vody zo zásobníka a súčasného dopustenia studenej vody. to čo odoberiem to dodám. dynamický pretlak na armatúre zabezpečuje pretlak z vodovodnej siete. pokiaľ je nízky je lepšie voliť väčšie dimenzie rozvodov. po zatvorení armatúry termostat zopne a zohrieva vodu v zásobníku. pokiaľ je cirkulačné čerpadlo s hodinami to spína len v určitý čas a "točí" vodu tak aby i ten najvzdialenejší odber teplej vody mal v požadovanom čase k dispozícii okamžite teplú vodu. tak ako podotkol @matorado takže cirkulačné čerpadlo zabezpečuje obeh vody len v obeh v systéme. pretlak po otvorení zabezpečuje pretlak z vodovodnej siete (alebo vodárne atď.). zásobník nemusí mať samostatný cirkulačný vstup.
Odpovedať
Dobrý den. Toto je vysvětlení ze stránek DZD : Co je to cirkulace? Cirkulací se rozumí instalace dvojího rozvodu teplé vody a cirkulačního čerpadla. Jedním potrubím se voda vede k odběrným místům, druhou větví pak zpět do ohřívače do cirkulačního otvoru. Do obvodu se ještě zařadí cirkulační čerpadlo. Vzdálenost, u které by se mohlo uvažovat o cirkulaci je asi 6 metrů. Tato délka odpovídá potrubí o světlosti ¾“. Nedoporučujeme cirkulaci provozovat u malých ohřívačů a při ohřevu pouze na noční proud. Dochází zde k nežádoucímu zchlazování vody v zásobníku Jestli na horním čele Vašeho bojleru je plastová krytka, tak ji vyloupněte a v díře bude zátka s těsněním. Tuším že je to na nástrčák č.17. To je otvor pro připojení vratky cirkulace. Pokud ta krytka tam není, tak máte Smolíčka Pacholíčka. PS Já si myslím, že zrovna provedení SMART, které má šetřit tu cirkulaci neumožňuje, protože to je naprosto ztrátová instalace. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobrý večer. Ja mam bojler Dražice 120L vodorovný- kombinovaný. Pri nahriati elektrikou ked nastavím termostat cca. 45- 50 C. (stupňov) za 30 minút nemám problem nahriať vodu. Pri ustrednom vykurovaní cca 45- 60 C. mi nechce spiatočku pretlačiť do stúpačky. Hned ako vedie spiatočka 1/2" od bojlera (ľava od spodu) je stále studena. Zaujimave že 1" stúpačka (spiatočka) je non stop teplá, no kde sa od stúpačky napája výstup cca150 cm výstup z bojlera je studená. Stále hovorím od ľaveho výstupu z bojlera. Nato aby som zohrial vodu v bojlere pri ústrednom vykurovaní musím hicovať pec aspoň na 70- 80 stupňov, a to sa mi zda byť pritiahnuté za vlasy. Prečítal som si parametre tohoto typu bojlera, no píšu že výkon pri teplote 80 C. a prietoku je 310l/hod. Pred tým sme mali vyrobený domáci bojler, a nemali sme s ním problemy 25 rokov potom nám začal vnutrí hrdzavieť tak sme ho vymenili, za tento. Mojím cieľom je hned na začiatku vykuriť vodu na tomto bojlery max. 45-50 C. Potrebujem poradiť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?