Magnezitove tehly - skodlivost ?

chcem sa informovat aka je skodlivost (odparom) u magnezitovych tehal (kotucov, prstencov, platni) ak su v otvorenej prevadzke kozuba (kozub s vetravou mriezkou a magnezitove tehly okolo kozuba na akumulaciu tepla)
Odpovedať
Profilova fotka
@fotox3 za 24 rokov svojej praxe som o tom nepočul...
Odpovedať
@fotox3 Dúfam, že sa nejedná o odpadovú tehlu z búrania hutníckej pece. Lebo taká môže byť škodlivá.
Odpovedať
@fotox3 Ešte by som ti poradil, že magnezitová tehla je menej odolná zmenám teploty a môže praskať. Radšej treba použiť šamotovú tehlu, ktorá má aj lepšiu farbu.
Odpovedať
@fotox3 my máme magnezitovú použitú na kozube na akumuláciu tepla, manžel vraví, že nie je škodlivá. Mne minule kominár hovoril, že sa prišlo na to, že tie izolačné dosky, ktoré sa dávajú na kozub vylučujú nejaké škodliviny, ale platí to len pre kozuby s prieduchmi, len vtedy sa dostanú do vzduchu. Ak je to omietnuté a nie sú prieduchy, tak nie. Naša pec je tu http://www.modrastrecha.sk/blog/vanis...
Odpovedať
Profilova fotka
@vanish1 Treba natrieť izolačné dosky teplovzdušného krbu vodným sklom (kde prídu do styku so vzduchom).
Odpovedať
@laco17 vďaka, ale my máme sálavú pec... ale možno posuniem info ďalej
Odpovedať
Profilova fotka
@vanish1 Vy to máte super - ste šikovní (aj manželova pec, aj tvoje koláče). Ja mám krbovú vložku obostavanú z izolačných dosiek (tie som natrel zvnútra vodným sklom). A krbová vložka je obostavaná v tom uzavretom priestore s magnezitovými tehlami (zo starých akumulačných kachiel). Z tohoto priestoru sú vyvedené prieduchy na poschodie.
Odpovedať
@laco17 ;-)
Odpovedať
@vanish1 ja budem mat vetracie mriezky - nie klasicke prieduchy ako na teplovzdusom krbe ale tym padom ide teply vzduch z vnutra obstavby von do miestnosti cize ak je nieco skodlive tka urcite to do izby dostanem - ake izolacne dosky to su (tie skodlive) je vela typov nech viem comu sa vyhnut
Odpovedať
@laco17 to je dobry typ - bezna prax alebo len taky vylepsovak ?
Odpovedať
vlozka bude otvorena cez vetracie mriezky ale do vnutra chcem aj tak pre aspon aku taku akumulaciu tepla tie tehly od romotopu (vraj su magnezitove) standardne sa davaju do uzavretej akumulacnej obstavny na salavu prevazdku.. tak preto sa pytam
Odpovedať
@fotox3 nevedela som, že je viac typov tých dosiek, manžel ich kupoval v predajni kozubov a izoloval nimi komín v styku s trámovým stropom
Odpovedať
Článok sa načítava...
@fotox3 nebude v miestnosti potom veľmi teplo? Pec, ktorý máme, sa musí roztápať postupne, nemôže sa naraz. Neviem, či také tehly môžu ísť do kl. krbu, opýtam sa manžela.
Odpovedať
Profilova fotka
@fotox3 Teraz neviem na čo sa pýtaš. Keď na vodné sklo, tak to sa robí - rozdiel nenatretej (sa drobí povrch, je prašný) a natretej (je hladká, pevný povrch) je evidentný. Magnezitové tehly by nemali byť škodlivé - používali sa do akumulačných elektrických kachiel (čo zase nie je veľmi argument). Čo by sa z nich malo odparovať ? A keby sa aj odparovalo, tak možno pri vysokých teplotách a nie pri max 100 stupňoch (keď je vonkajšie obloženie v obostavbe).
Odpovedať
@fotox3 Magnezitová tehla sa všeobecne do styku s ohňom neodporúča, okrem toho je tam tiež tepelné namáhanie v dôsledku striedania teplôt. Neviem, ako to budeš mať riešené, ale použitie šamotu do krbu, ako som niekde vyššie čítal, je ako nič, proste ho "nenabiješ", magnezit tam dáva väčší zmysel, treba dať pozor na zabudovanie a nechať si prístup na neskorší servis (výmenu) prípadne poškodených tehál. Inak s magnezitovými akumulačkami (elektrickými) sa kúrilo dosť a aj osobne mám s nimi skúsenosť a zatiaľ sa cítim ok :), ale čo je to za produkt, čo sa dnes predáva ako magnezitová tehla? To je otázka... vanish1: Vy máte magnezitové tehly v ťažkej akumulačnej peci? To má byť tá pec s veľkými sklenenými dvierkami v tom odkaze, čo si dala vyššie?
Odpovedať
@laco17 ano na to slko som sa pytal
Odpovedať
@beginner7 no tak ja budem mat obstavanu vlozku zo samutom aj tie tehly k tomu - preco sa samot nenabije ? a tehly su od romotopu http://www.romotop.cz/prislusenstvi-k... nepisu ze je to magnezit ale niekde som to cital
Odpovedať
@fotox3 :) Pozrel som to, to sú len také o.eby :). Inak tá tehla farbou vyzerá na magnezitku, ale aj keď som pozrel technickú dokumentáciu, tak žiadne relevantné parametre tých tvaroviek som nenašiel, takže asi tak... Akumulovať do 46kg hmoty..., to je ako zlý vtip. Inak Romotop je etablovaná firma, tak snáď sa netreba nejakých škodlivých účinkov obávať, myslím, že to bola pôvodná otázka v tejto téme.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Ahojte, idem obmurovavat krbovu vlozku a cital som o magnezitovych tehlickach ze sa davaju niekde nad krbovu vlozku koli akumulacii tepla po dohoreni krbu. Viete niekto ako ich ulozit uchytit resp rozmiestnit.... A este jedna vec ci tie tehlicky treba natrieť vodnym sklom?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?