Magnetické polia elektrického podlahového vykurovania

Informácie, ktoré možno niektorým z Vás pomôžu pri rozhodovaní či dať na podlahu elektriku alebo nie... Elektricke podlahové kúrenie vyžaruje veľmi vysoké magnetické polia v prípade že kábel kúri. Aj keď je použitý dvojžilový kábel ktorý zabezpečí vzájomné tienenie elektrických polí, extrémne vysoké hodnoty magnetických polí v stovkách až tisícoch nanoTesla sa BOHUŹIAL nijako nedajú vykryť. Tu sú výsledky našich meraní nízkofrekvenčných magnetických polí, ktoré vyžaruje moderné elektrické podlahové kúrenie: -Obývačka o rozlohe 44m2, značka odporovych kablov je veľmi populárna hlavne v SR/ČR /firmu nebudem verejne menovať/...pri zapnutom kúrení bola priemerná expozícia magnetického pola 1000 NanoTesla ešte aj vo výške hlavy 1,83m vysokého chlapa . Tesne na podlahe presahovala 2000 NanoTesla. Pritom podľa WHO organizácie sú už hodnoty cez 300 NanoTesla oficiálone považované za "možný karcinogén". A od 400 Nano Tesla sa špekuluje o možnom vzniku leukémie, Podľa iných kritérií aj menej prísnych či už USA alebo Švajčiarskych je toto číslo vysoko cez limit pre obytné priestory kde sa dlhodobo (t.j. viac než 4hodiny denne) zdržiavajú ľudia. -Spálne (oddýchové miestnosti) o rozlohe zhruba 18m2, priemerne cez 1000 NanoTesla magnetického žiarenia na ploche postele kde spíte 8hodín denne a trebárs z toho 2 hodiny (ak spočítame všetky časy ked termostat zapne/vypne kúrenie počas noci). - Kúpelne, Chodby, Pracovne všetko do cca 12m2 tu vyšli asi najlepšie hodnoty z dôvodu malej plochy na ktorej bol kábel položený, zhruba 300 NanoTesla v oblasti trupu a hlavy sediaceho človeka,, ak človek stál tak boli hodnoty ešte lepšie teda pod 100 NanoTesla . Takisto elektrická podlahovka vyžaruje magnetické pole aj cez betonový strop smerom do izby dole kde ešte 50cm pod stropom nameráte kľudne 1500 NanoTesla ! Z toho dôvodu by bolo nemorálne a neetické použiť ju na vykurovanie bytu ak máte pod sebou susedov. Síce je pravda že sme denne ožarovaní okrem iného aj vysokofrekvenčných RF žiarením (Wifi, Mobily, Bluetooth atď) ale pozrite sa na tie zástupy chorých ľudí, čo by oni dali za to keby išiel vrátiť čas a mohli by minimalizovať rušivé elementy EMF. Totiž expozície sa za celý život človeka sčítavajú a nikto nevie kde je jeho individuálna hranica.
Odpovedať
1
2
Pokiaľ je to správna metodika merania a výsledky tak som práve v prdeli. Zaujíma ma ale prečo to potom EU dovolí keď už rozhoduje o zakrivení uhoriek a núti sekať stromy kolo ciest? Ani by ma nenapadlo že niečo také by nebolo skúmané z hľadiska zdravotnej nezávadnosti. Platí aj pre vykurovacie fólie?
Odpovedať
asi ti je dlho- život si ludia ničia efektivnejsie
Odpovedať
@somzvedavy elektricke vykurovacie folie dopadli omnoho lepšie, tu som našiel kompletný test (tá stránka nepatrí mne).. http://blog.zdravydom.sk/infrafolie-e... V každom prípade deti by sa na zemi nemali hrať, alebo to radšej vypínať pokiaľ sa v izbe hrajú. Momentálne sa pripravuje tvrdšia legislatíva, a preto všetko je zatiaľ len v úrovni "potenciálne nebezpečné" ale aj cigarety pred 100 rokmi boli všade povolené, to isté dnes mobily a wifiny kde si výrobca mobilov zaplatí právnikov a zmetie zo stola hocijakú relevantnú vedeckú štúdiu.
Odpovedať
Profilova fotka
kurna a ja som lezal v MRT s polom niekolko tesla, to by som asi uz mal byt po smrti , ci ? PS: magneticke pole zeme u nas je asi 48 000 nT :)
Odpovedať
Profilova fotka
@kajok No tak so mnou je už potom amen.... Asi mesiac predtým, ako malo dôjsť k zániku svete (12.12.2012) som stretol kamaráta z detstva. Tvrdil, že koniec sveta je neodvratný. Dôjde k poruche magnetického poľa. Prestanú fungovať počítače..... v dôsledku čoho o.i. vybuchnú všetky atómové elektrárne.... Ale povedal, že on prežije - vyrobil si pyramídu, kde sa ho zmena magnetického poľa zeme týkať nebude... Sorry, ale veril som mu asi tak, ako teraz Tebe... ;-)
Odpovedať
Zdroj WHO: Nebudem prekladat. INTERNATIONAL STANDARDS Exposure to static magnetic fields has been addressed by the International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (see: www.icnirp.org). For occupational exposure, present limits are based on avoiding the sensations of vertigo and nausea induced by movement in a static magnetic field. The recommended limits are time-weighted average of 200 mT during the working day for occupational exposure, with a ceiling value of 2 T. A continuous exposure limit of 40 mT is given for the general public.
Odpovedať
Niečo na tých elektromagnetických poliach bude. Vysoký výskyt rakoviny v recentnej dobe sa nedá inak vysvetliť ako poškodzovaním genómu čo ťažko vysvetliť inak ako pôsobením genotoxických chemikálií alebo žiarenia. Koľko žiarenia ale vydržíme pri dlhodobej expozícii to podľa mňa je veľmi ťažké merat. Ja si myslím že vývoj práve selektuje jedince odolné voči žiareniu ale neviem čo by som s tým robil. Na rozdiel od všeobecne rozšírenej mienky EU v tomto dôverujem že by aspoň "zregulovala" to čo je dokázateľne škodlivé - aspoň ak pozitívne účinky neprevyšujú negatívne. Také Pet CT je určite strašný záhul na ohľadom žiarenia ale pozitívna informácia je ďaleko dôležitejšia. Autá nás tiež zabíjajú, ale bez nich by to nešlo..
Odpovedať
Podla mna troska popletene jednotky who uvadza ako jednotku mikro a merania su nano takze vydelit 1000kou a hodnota u zemskeho povrchu sa pohybuje do 50mT ako pisal majkoj ale vacsinou menej pod vysokym napatim je to 27mT cize to kurenie je asi v pohode
Odpovedať
Ja mam kamarata, ktory zanadava, ze taku potravinu nebude jest, lebo to ma take a take "ecka". A potom si ide zapalit na balkon :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@somzvedavy ale samozrejme, ze da, predlzuje sa vek dozitia a s vekom stupa riziko zhubnych nadorov.
Odpovedať
@keldon ICNIRP smernice vychádzajú z predpokladu, že nízkofrekvenčné a vysokofrekvenčné (rádiofrekvenčné a mikrovlnné) elektromagnetické žiarenie má len tepelné účinky na tkanivá živých organizmov.
Odpovedať
@majkoj Nie, samozrejme nie absolútne ale relatívne čísla. Absolútne počty dramaticky stúpajú veď nás je trošku viac... Evidentný percentuálny nárast je aj v kategórii mladých ľudí pod 30 rokov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Podla zbierky zakonov, 534/2007 Akčné hodnoty expozície pre elektrické, magnetické a elektromagnetické polia (efektívne hodnoty pre NEPRETRZITU EXPOZICIU). Pre frekvencny rozsah f= 0.025 kHz az 0.8 kHz je limit pre magneticku indukciu (v mikrotesla) 5/f Pre 50 Hz = 0.05 kHz to je 5 / 0.05 = 100 mikrotesla = 100 000 nanotesla Hodnoty klesaju z rastucou frekvenciou ale asi tazko bude niekto doma prevadzkovat vysielace s frekvencnym rozsahom v MHz az GHz.
Odpovedať
@majkoj +vylepsenim medicinskej techniky dochadza k castejsiemu odhalovanie nadorov a to co kedysi bola v statistikach "bezna smrt " je montalne uz dana do inej kategorie + samozrejme aj priemysel ktory vacsina ludi je najviac zasiahnutych skodlivymi latkami v robote
Odpovedať
@keldon Zase má pravdu @kajok tom že limity na genetické poškodzovanie sú určite oveľa nižšie ako fyziologické. Ako bývalý vedecký pracovník v podobnom obore viem ako ťažké je dokazovať poškodzovanie dlhodobou expozíciou..Cit mi hovorí že nebude to také bezproblémové ale neviem ako by som sa tomu vyhol. Ak by sa ale dalo zakázal by som používanie mobilných telefónom hlavne ženám :-) alebo aspoň obmedzil dlžku trvania hovoru na 3 minúty :-D
Odpovedať
@kajok vôbec sa tým netráp.... sme na to zvyknutý, zem, slnko, vesmír...
Odpovedať
Profilova fotka
@somzvedavy mozes uviest zdroj tvojich tvrdeni ?
Odpovedať
@somzvedavy zeny vacsinou telefon nezdvihaju, takze je to v pohode... Samozrejme su aj vynimky, na ktore ty mieris, a teda rozhovor s mamou ci sestrou v dlzke okolo 1 hod kazdy druhy den :)
Odpovedať
@roboza bohužiaľ prírodné magnetické žiarenie je tisíc a viac násobne slabšie než umelé zdroje EMF ktoré si človek vytvoril za posledných 25 rokov sám. Dopady na celé ľudstvo ešte len uvidíme, a vnúčatá to asi budú musieť začať rázne riešiť. @majkoj MRT pôsobí na organizmus len krátku chvíľu, a takisto môže mať dopad keď sa často opakuje. V dome alebo v práci sa zdržuješ omnoho dlhšie. Takisto magnetické pole zeme, na nás pôsobí tisíckrát menej, treba pozrieť reálne čísla. POZOR: Meraním som chcel pomôcť v rozhodovaní "zatiaľ nerozhodnutým ľuďom" ktorí zvažujú či dajú do podlahy elektriku vs. teplovodné trúbky. Moje čísla jasne hovoria v prospech teplej vody :)
Odpovedať
@kajok dokážeš tie merania nejakým spôsobom porovnať s vyhláškou minsterstva zdravotníctva? Je celkom možné, že tvoje meranie nedosahuje ani 40% hygienickej normy. Btw. výrobcovia hovoria o 0,3 mikroTesla indukcii dvojžilového kábla! Klamú oni takým neskutočným spôsobom, alebo je tvoj výpočet tak neskutočne mimo? http://www.uvzsr.sk/docs/leg/534_2007... Rýchly EDIT: nevšimol som si príspevok od @keldon
Odpovedať
@keldon @jumt 1mT (miliTesla) = 1000mikroTesla = 1.000.000nanoTesla nameraných 2000 nanoT je 0,002mT, takže limit pre trvalý pobyt 40mT je 20.000x vyššie ibaže by to bolo značenie mimo SI
Odpovedať
Profilova fotka
@kajok jedno je pravda ze ludom nevadi, ked im nieco vyslovene nesmrdi, nepali, neboli.......... ano, elektrosmog v nadmiere urcite nie je zdravy..., ako aj vela inych veci..... ale tie tvoje merania..., kvapocku spochybnujem.., pises tu take cisla...., hm... :((, teda ak sa jedna o dvojzilove moderne el. kurenie ako pises.., neverim ze pri odbornom merani sa namerali take hodnoty ako uvadzas... podla mna tu zbytocne strasis ludi.... vsetci velky (vyrobcovia)predajcovia v EU musia mat certifikat, kde boli tieto hodnoty merane.., povacsine sa nedostali nad 60 nT... v akej vyske , hrubke, dialke, vykone.., atd... neviem ake su podmienky na meranie... ale tu mas napr. jeden taky certifikat...... z rosenheimu https://www.halmburger.eu/download/Pr... ja osobne tiez nie som zastancom kilometrovych kablov v dome.., ale ked niekto denne hodiny pretelefonuje mob. telefonom, tak mu to urcite viac bude skodit ako 60 nT pri kureni s el. rohozou..
Odpovedať
@kajok akym meracom si meral?
Odpovedať
@keldon nemalo by to byt dosadene v hertzoch? Pre 50 Hz to je 5 / 50 = 0,100 mikrotesla = 100 nanotesla ?
Odpovedať
@peterte nie nemalo v zakone je to v kHz..Hz som uviedol len preto aby bolo jasne vidiet co pocitam
Odpovedať
jezkovi oci, ste sa rozsantili chalani. :-D :-D :-D
Odpovedať
Tazke to nebude asi az take tragicke pri foliach :-p
Odpovedať
@sonau EMFields PPF5
Odpovedať
@leonardom No ja som si ozaj myslel že s Tebou je AMEN nakoľko som Ťa tu postrádal... :-D :-D :-D ale neboj koniec sveta príde...rádio Jerevan 8-)
Odpovedať
Vychadzat a opierat sa o statistiky moze len clovek neznaly oboru. Cim viac spoznavame DNA a jej prepis tym viac zistujeme, ze vieme menej. Takisto to je aj s mozgom - cas vynalozeny na pochopenie funkcnosti mozgu je nasobne vyssi ako cas za ktory by sme vytvorili nieco podobne. Laik si mysli, ze vsekto vieme...opak vsak je pravdou. Verejne zdravotnictvo v SR ani EU nefunguje. Nedavno som sa bavil so znamym, ktory pracuje s velkopredajom masa. Vacsina masa v SR je z Polska. Poliaci kseftari ho vacsinou skupuju podla toho kde je najlacnejsie, najcastejsie Brazilia (a aj najvacsi slovensky vyrobca hydiny pebaluje polske kurence...urcite dni) Cim su tie zvierata krmene o tom nemame ani paru - preco neanalyzuje veterina koncentracie? hygiena? EU?, nehovoriac o rastovych hormonoch, ATB. ATB ucinkuju priamo na ribozomy a tym ovplyvnuju prepis a strukuturu DNA cez metylacie - cize epigeneticky...co to robi s nami a s detmi...o tom nemame ani paru. Avsak dopady chorej populacie moze vidiet kazdy kto trosku uvazuje a vnima: vyse 30% sterilnych parov, chore deti s rapidnym vzostupom autizmu, psychicke poruchy od 30tich rokov..kedy kazda 2-3 zena uziva nejake antidepresivum alebo anxiolitikum - co tieto lieky robia s DNA v dalsich generaciach nevieme...enormny narast poctu poruch osobnosti (psychopatov) ...a podobne to je aj ludmi ovplyvnenim prostredia - ako horeuvedene mag. pole...avsak handrkovat sa tu s niektorymi odbornikmi na vsetko vazne nema zmysel, tak ich ignorujte...a vdaka za info..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?