Má niekto kombinovaný kotol na drevo a pelety?

ahojte, chcem sa spýtať či niekto má kombinovaný kotol na drevo-pelety? Poprípade ak ma niekto len čisto na pelety či mi vie povedať koľko tak za zimnú sezónu spotrebuje, v akej časti slovenska býva, aký veľký dom vykuruje. Ďakujem veľmi pekne za každú odpoveď. :-)
Odpovedať
Ahoj Luciac, mna tiez zaujima vsetko na tuto temu. S manzelom prave riesime otazku aky kotol do domu dame. Zatial sa jednoznacne priklaname k peletovemu kotlu. Nas kamarat byva na Spisi, cely rok fici na peletach a rocne plati 25 tis.korun. Jeho dom ma 150 stvorcov a vykuruje 9 mesiacov v roku. On si to nevie vynachvalit. Raz za 3 dni musi doplnit peletky ale inak sa netreba o to extra starat. Najprv sme uvazovali o kombinacii solar a plyn ale kedze je pociatocna investicia velmi vysoka a navratnost velmi nizka, tak najlepsie riesenie je asi peletovy kotol. Ale rada by som sa na tuto temu dozvedela aj ja nieco viac. ;-)
Odpovedať
@katkamuc aj my chceme určite na pelety ale k tomu ešte aj na drevo, teda kombinovaný. A rozhodujeme sa akú značku a hlavne chceme získať dotáciu. Halóooooooooooooooooooo je tu ešte niekto kto má kombi kotol drevo- pelety alebo len na pelety??????
Odpovedať
@luciac ahoj, a uz ste zistovali ako sa da ziskat dotacia? Ake podklaky k tomu treba? Ja nemam o tom ziadne info. Ale ak by bola taka moznost, tak by sme to urcite vyuzili.
Odpovedať
@katkamuc ano tu sú všetky info: http://www.sea.gov.sk/, my ešte rozmýšľame ktorý kotol, a ak bude spĺňať tie kritéria tak to určite využijeme :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
chcela by som obnoviť túto tému... má niekto skúsenosti s kombinovaným kotlom na drevo a pelety? :-(
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Zaujimava tema ja uvazujem nad kotlom Atmos DC 25 SP na drevo a na pelety spolu s podlahovym kurenim vodnym ma niekto skusenosti s takym kurenim? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
urcite si poriadne spocitaj cenu peliet s dovozom a cenu kotla so zasobnikom. Pri podlahovke budes urcite potrebovat aj akumulacnu nadrz najmenej 1000l.
Odpovedať
@mgx za prve udaj o MINIMALNE 1000l akumulacke je velmi skresleny.velkost zalezi od tepelnych strat nie od toho ako sa komu zachce.pri kureni peletami sa dokonca viac ako 800l uz nedoporucuje.chystam sa stavat bungalov a pokial na pozemku nebude plyn , idem urcite do peletoveho kotla.teraz mam ferroli ale v novom by som uz riesil len cisto peletovy a urcite atmos.myslim,ze pred kupou akeho kolvek kotla ci kazdy pocita cenu a naklady na jeho prevadzku.odporucam redline8 navstivit vystavu aquatherm nitra bud. tyzden.budem tam v stanku atmos, mozme pokecat a prebrat vyhody aj nevyhody.
Odpovedať
Profilova fotka
@adam1605 - suhlasim, velkost akumulacnej nadrze treba prisposobit nielen tepelnym stratam, ale aj vykonu kotla. CIelom je obmedzit cyklovanie kotla a nizkoteplotnej korozii telesa kotla. Ja osobne som videl akumulacky 2-3tisicove, kde nabijanie bolo jednak solarom, jednak peletkami v pripade nepriaznivej slnecnej situacie.
Odpovedať
Profilova fotka
no to radšej nie :) to ak by malo ísť auto na naftu a benzín :) jednoznačne pelety, opíš mi Váš dom, rok výstavby, plochu m2, okná, izolácie, rodinný príslušníci počet.
Odpovedať
@mgx teda vykurovat peletami 2-3tisicove akumulacky by som ani vo sne nechcel... to je blbost.pri kureni drevom a 50kw kotli ok ale pri peletovom 3tisic litrov vody-ani nahodou.
Odpovedať
Profilova fotka
@adam1605, aky je dovod, ze by si nechcel mat takyto velky medzi-buffer? Tepelna zotrvacnost podlahovky+dom je radovo vacsia. Ak mas nadrz zaizolovanu, ani unik tepla nie je problem.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mgx hej zmysel toho ze cim viac horucej vody tym menej kurim je v poriadku.ale vies si predstavit ako dlho by musel peletovy kotol ohrievat 3000l vody??? ved to by ten kotol musel ist non-stop.je to skratka hovadina jak mraky.to by potom daval kazdy aj k plynovym kotlom podla toho co pises.
Odpovedať
Profilova fotka
@adam1605 - hovadina ako mraky je len to, ze tomu nerozumies. Peletovy kotol je na rozdiel od plynoveho kotla este citlivejsi na nizkoteplotnu koroziu. Ja nad rozdiel od teba vsetko prepocitavam, takze skusme: dom s tepelnou stratou 6kw nadrz 2000l - voda teplotny gradient 30-90C vykon kotla: 25kW tepelna kapacita nadrze: 140 kWh Doba nabijaia nadrze pri prevadzke domu je 6,3 hodiny. Doba vybijania nadrze pri 100% pokryti tepelnej straty je 23,3h. Vyhoda tohoto zapojenia je, ze kotol ide vzdy v optimalnom rezime na plny vykon, nie je duseny ako pri prevadzke napriamo. Taktiez pocet startov zapalovacej spiraly nie je neobmedzeny. Vyhoda plynoveho kotla oproti pelete je to, ze ho mozes modulovat. Peletovy kotol modulovat nemozes, mozes ho len zapnut/vypnut. Idealna prevadzka peletoveho kotla je vzdy na 100% vykonu. Nemas nizkoteplotnu koroziu, ani decht.
Odpovedať
@mgx :) ja mam peletovy kotol doma :) ale ved pocitaj :)
Odpovedať
Profilova fotka
@adam1605 - pocitam preto, aby som vyvratil nespravne informacie, ktore tu pises. A to ze mas peletovy kotol doma neznamena, ze chybna informacia sa stane spravnou.
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx ak je pocet startov zapalovacej spiraly obmedzeny, bude asi lepšie, aby išiel stále, t.j. stačí AN menšia. Veľká sa používa práve preto, že pri dreve treba obsluhu v pravidelných časových intervaloch, pri peletkách sa obsluha redukuje na doplnenie paliva, kontrolu a čistenie. Solár je prevzatý z iných podmienok, je vhodný na ohrev vody v lete, na vykurovanie má minimálne využitie.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 - ano, ak mas kotol s modulaciou napr. 4kw-15kw, tak ti staci AN mensia. potom je uz len otazkou penazi, ci drahsi kotol s modulaciou a mensia AN, alebo vacsia AN s jednoduchsim kotlom bez modulacie. Dalsia vec je, ze velku AN musis mat kde "ulozit".
Odpovedať
@luciac ahoj mohla by som sa ťa opýtať, aký kotol ste nakoniec dali? my veľmi uvažujeme nad ATMOS DC 25 SP. ďakujem
Odpovedať
@redline8 aj my planujeme ten isty kotol Atmos, poslal som ti IP tak ak tu budes odpis. dikes
Odpovedať
@katkaahoj ahoj, tak nakoniec vyhral ATMOS DC 25 SP hlavne kvoli dotacii lebo bol dost drahy, a nakoniec sme nestihli o dotaciu poziadat lebo ju zrusili, ale nelutujeme, je super, vsetko si riadi sam..je proste super a nelutujeme..
Odpovedať
a este som zabudla mame aj akumulacnu nadrz 1000l a je to super, pekne po dokureni hreje celu noc dom a ked zase zapina kotol hned ho akumulacka zohreje na teplotu aka je v akumulacke a rychlejsie sa vykuri..super vec..
Odpovedať
@bvlgari66 Ja som ho ešte nekupoval ale mám istú predstavu o takomto kotly už som sa aj s kúrenárom rozprával povedal, že je to momentálne najlepšie za rozumné peniaze. Takže uvidím že ako to bude ty už si si dal vyrátať nejaku CP mne povedal cca 10000 eur aj s akumulackou horakom zasobnikmi polahovkou a robotou.
Odpovedať
@luciac Ďakujem za odpoveď ak sa môžem ešte opýtať koľko ste platili za robotu predpokladám, že máte podlahovku. my máme spolu nejakých 160 m2. dole podlahovku hore radiátory. a vedeli Vám to zapojiť bez problémov? lebo my sme zatiaľ oslovili 2 firmy a pozerali ako ... vôbec netušili, že taká pec s 2 horákmi existuje.
Odpovedať
@redline8 neda sa ti komunikovat tu na mopdrejstreche cez IP-cez spravy ? Pozeram ze tiez si z BR, riesime podobny problem, alebo moznoze aj rovnaky by som povedal. :-D tiez este len hladame nejakych kurenarov, mozno si poradime v niecom..
Odpovedať
no za pracu sme nic neplatili, lebo svokor je kurenar tak to zapajal on spolu s manzelom do celeho domu kurenie a aj vodu, my mame radiatory mame vacsiou a podlahovku len kuchyna a kupelky, chodba. A potom sme uz len zavolali servisneho technika a ten spojazdnil kotol urobil reviziu atd. a t osme platili 120,-eur, bol to technik priamo co je pre atmos aby bola zaruka. my vykurujeme 200m2
Odpovedať
Profilova fotka
@katkamuc Ahoj no aj mňa to zaujíma aku značku kotla ma ten známy lebo ja to študujem už dlkšiu dobu ale tiež sa neviem rozhodnuť Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@luciac No aj sa rozhodujem o ten kotol a ak sa môžem spítať kolko vas vyšiel aj s akumulačnou nadržou expanzkou a dalšími vecami okolo toho . A mate aj zasobník na peletky ? Ďakujem
Odpovedať
no musela by som to pozret do stavebneho uctovnictva :-) ale kotol so zasobnikom 250l okolo 3500 tis. ale fakt uz neviem presne pozriem sa na to zajtra lebo toto som si len co si pamatam ale neviem ci je to tak :-), akumulacku sme kupovali zvlast ta 700 eur a ostatne veci sme mali lacnejsie lebo svokor je kurenar :-) a robotu zdarma :-)
Odpovedať
@maros121976 ano mame aj zasobnik, s kotlom sme maximalne spokojni, drevo este nemame nechystane lebo boli prednejsie veci a tam treba mat suche drevo tak teraz len kurime peletkami a je to maximalne pohodlne, vsetko si kotol reguluje sam a akumulacka pekne po vypnuti kotla kuri..dost drahy kotol ale sme s nim spokojni..
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?