Má niekto funkčnú rekuperáciu v dome?

Profilova fotka
Ahojte, prosím Vás, začíname stavať bungalow. Viem, že sa tu toho už čo to popísalo, ale nás zaujíma, či už niekto má v dome funkčnú rekuperáciu a ako je s ňou spokojný? Keďže plyn mať nebudeme, chceme elektrické kúrenie - infrapanely, rekuperáciu a krb. Máte niekto reálnu skúsenosť s rekuperáciou? Ďakujeme :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Pekny den prajem ´my mame infrapanely od fenix.sk,sme spokojny uz 1rok to pouzivame,je to super vec mala spotreba.
Odpovedať
@laco1 Koľko kWh ročne prekúrite? Kúrite výlučne nimi? Veľkosť domu? Skladby konštrukcií? Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
za vlanjsok kde sme 1krat pouzivaly infrapanely bola spotreba kompet za cely rok 8500kw v d2,a len infranely sa pouzivaju ktore mame 1kus 600w a 2ks 300w,kupelna susicka uterakov 500w 1ks,a riadenie je inteligentna elektronika zn.Inels.dom ma 160m stv.bungalov,je stavana z polistiren kociek hrubky 40cm a zaliate s betonom 15cm,cize z vonka 20cm polistirenu ,potom beton 15cm a vnutry 5cm polistirenu..
Odpovedať
@zlaticko333 : ja mam bungalov, uz su natahane royvody rekuperacie ale este rok pokial bude vsetko hotove. Ak chces rekuperaciu a krb, tak musis mat vzduchotesny komin a externy privod vzduchu pre krb. To sme najprv planovali tiez, ale taky komin vo vyske cca 5,5 m mal stat tusim 1300 Eur, krbova vplzka s nizkym vykonom 1500, plus privod a dalsie veci okolo, tak cca 4-5tis spolu. Tak sme to zrusieli a pridali izolacie. Strop 60 cm s lambdou 0.035. Dom je z Veloxu 42 cm (kde je15 cm beton a 20 cm sedeho EPS), plus bude este dodatocne zaizolovany 14 cm, izolovane zaklady 20 cm fibran, 23 cm EPS 200 S v podlahe. A na kurenie budu folie do Fenixu s vykonom 40 a 60 W/m2. Rekuperacia bude drahsia - Nilan VP18, s tepelnym cerpadlom - na zohrievanie ma vykon 2,1 kW a na hladenie 1 kW. Ma ju nedaleko nas v pasivnom dome jeden znamy. a nema ziadne ine kurenie - max ked bolo -25 par dni minuly rok, tak dotapal v obyvacke ohrievacom za 15 Eur. Takze moja rada znie - zisti si co by Vas stal krb, a co izolacie navyse? A ked das rekuperaciu, tak si z toho spravte pasivny dom - krb a komin urcite pokryju zvysene izolacie.
Odpovedať
@mr79 Já se chci jen zeptat: dům z Veloxu máte ještě zaizolovaný 14 cm?, takže tloušťka stěny je 58 cm?? Ptám se proto, že máme také z Veloxu postaveno, ale žádné dodatečné zateplení jsme nedávali.
Odpovedať
@aneri53 Ano, na jar este budem dodatocne izolovat. Kolko mate v podlahe iolacie a kolko v strope? Myslm ze rekuperaciu nemate.
Odpovedať
@laco1 a prečo máš sadzbu D2? to je pre normálnu domácnosť bez el. kúrenia a vyjde isto viac ako D5 pre priamoohrev. Povolenie asi dostaneš ked to doteraz stačilo na rozvodnú sieť a podmienky máš tiež komplet dom na elektrinu
Odpovedať
@mr79 V podlaze máme 20 cm, na stropě 50 cm . Rekuperaci nemáme. Máme velká okna, která, i když jsou kvalitní s troskly, tak jsou přece jen nejslabším článkem. Obývák+jídelna+kuchyň má 49 m2, z toho okna 19 m2. Přesto jsem spotřebou plynu docela mile překvapena. Bydlíme přesně rok (myslím, že 1. rok je nejhorší) a máme spáleno 1008 m3 plynu včetně TUV. Bungalov 230 m2 (garáž 40 m2 jen temperujeme v mrazech), studená Vysočina. Topíme přes den na 22 st., noc je nastavena na 19,5 st.
Odpovedať
@aneri53 : Mame tiez dost velke okna, mam rad svetle izby ale neprehanali sme to . Kuchyna + obyvak ma 46 m2 a okna cca 15m2 - ale su tam tiez 3 skla, termomodul v rame, skla U=0.5 a na velkych U=0.6. Celkovo ma bungalov plochu 144m2 - garaz bude samostatna. Inak 1008 m3 je cca 10 MW, aj ked s vodou, je to v celku dost. Bez vody by to bolo cca 8000 kW. a pri podlahe 230 (to beriem aj garaz) je to 35 kW/m2. Bude to ale hlavne tym, ze vy ste to postavili tusim za pol roka a bolo tam este plno vlhkosti. Som zvedavy aka bude spotreba na jar. Mohlo by to v celku klesnut.
Odpovedať
@mr79 Já myslím, že už spotřeba moc neklesne. Vlhkost máme stále od 1. dne kolem 50 %. Asi to bude tím, že nemáme žádné omítky, všude je sádrokarton. My jsme neměli ambice stavět PD, topíme plynem, přípojku jsme měli u pozemku. Se spotřebou jsme spokojeni, převedeno na Kč je to záloha na plyn kolem 1300-1400 Kč/měs. + elektřina 1300 + voda cca 400. Vejdeme se do 3000,- Kč za energie/měs., to se mi zdá dost dobré na bungalov naší rozlohy a chladnou oblast. Protože nemáme rekuperaci, jsou dost velké ztráty větráním. Ale zase jsme ušetřili za její pořízení, tak je to jedno. :-) Na topení elektrikou by to samozřejmě nebylo, ale o tom jsme ani neuvažovali.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@marianzeman A Ty si novy obchodak fy. Elko EP ? Ako novozaregistrovany s nickom @marianzeman tu mas 8 prispevkov a s @nickom marianmo 2 prispevky o tom ako je Inels supre a vsetko ostatne je na ....
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@zlaticko333 ahoj, mame bungalov, dnes sa stahujeme. rekuperacia funguje uz asi 3 tyzdne. pomahalo nam to susit stavbu. ma to tri rychlosti. na jednotke to vobec neni pocut. ako stym budeme spokojny, poviem po par tyzdnoch.
Odpovedať
Profilova fotka
Vsetkym Vam velmi pekne dakujem za prispevky :-) my tu rekuperaciu asi nakoniec nechame tak. Zostaneme pri tych infrapaneloch a krbe. Este raz dakujem :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?