Low-end kotol na stiepku

Caute, buduci rok nas caka prerabka kurenia. teraz mame kurenie na pevne palivo s 29kw viadrusom ktory taha uz 17. rok :) a vykonom bohato staci. Co je vsak uplne na ***** je nepohodlie pri kureni: kym sa dostane drevo z lesa do pece mam ho v ruke minimalne 5 krat + rano je v dome zima. Viete si domysliet :-| Som z oravy takze pripada do uvahy len a jedine tuhe palivo. Kedze kurit kusovym drevom je ako u tapakovcov rozmyslal som nad stiepkou s ktorou je ovela menej roboty no zarazili ma ceny kotlov vysoko nad 10k. to kto ich kupuje? Nepotrebujem kotol ktory mi snad pride vecer aj popriat dobru noc - viete niekto o nejakom kotle na stiepku ktory a) sam priklada b) je bezpecny c) nevadi mu vlhka stiepka (~50%) a nestoji majland? nic viac nechcem. ci aj to je vela? ;-( vdaka za tipy
Odpovedať
@fayn je toho dosť, hlavne to keď kúriš mokrým palivom, nie je to už zakázané?
Odpovedať
neni to zase az tak mokre ze by to sycalo ale 2 roky to tiez nesusim. Nvm presne aku to ma vlhkost no urcite nie 20% ako vyzaduju niektore kotly. normalna pec s tym vsak nema ziadny problem
Odpovedať
Kto to kupuje? no predsa ten co ma na to, na taky luxus. Chdobni ludia zateplime a namiesto 29kW kotlami, kurime plynom elektrinou alebo tepelnym cerpadlom, pripadne klimatizaciou.
Odpovedať
@fayn ako uvazujes zabezpečovať štiepku, máš na to svoje stroje, ako je to so skladovaním štiepky, nehrozí tam samovznietenie?. Myslím, že vlhká stiepka bude mrznúť a bude ju nutné najskôr predsušiť. Na to treba veľa paliva.
Odpovedať
Ideš na to úplne zle. Kotol 29 kW svedčí o obrovskej tepelnej strate objektu. Aj to, že máš v dome ráno zimu svedčí o vysokých tepelných stratách. Skôr než začneš riešiť kotol, začni riešiť zníženie tepelných strát domu. Takmer každý dom sa dá dostať do pasívneho štandardu. Keď sa ti podarí znížiť stratu objektu povedzme na 5 kW a menej, potom už nebudeš riešiť kotol za 10 k, ale možno elektrokotol za 500 €. Držím ti palce aby si sa správne rozhodol.
Odpovedať
Profilova fotka
@fayn vo Vašom prípade výmena kotla nič nevyrieši a ani štiepka nie. Kotol je výkonný, aj pri veľkom dome ho využívate max. na 2/3, a to znižuje jeho účinnosť. Kotol na pevné palivo okrem nejakých špeciálne ovládaných, potrebuje ísť na plný výkon, alebo vyhasnúť. Ak máte priestor, skúste zabudovať akumulačnú nádrž aj dve po 1000 l, poobede budete naplno kúriť a dva dni pokoj,. To nie je výpočet, mal by sa na to pozrieť odborník. Ale treba uvažovať aj o izolácii, v starších domoch bola vždy na zimu na povale vrstva sena, dnes je to min.vlna. Za cenu nového kotla dom zaizolujete.
Odpovedať
Profilova fotka
@fayn Tak, ako radí @jan45 ... Navyše štiepka nie je riešenie pre RD. Pokiaľ to máš vymyslené tak, že budeš chodiť po odpad ku kamarátovi na pílu, opäť je to len o ďalšej pracnosti a zbytočných starostiach s prevozom, skladovaním, sušením... - a nakladaním do pece. A čo sa týka tej vlhkosti paliva: veď ak kúriš vlhkým palivom, tak asi aj dechtuje, či...? Čo nielen, že škodí kotlu, ale zamoruješ ovzdušie. ;-)
Odpovedať
Pre predstavu, dom je typicka komunisticka kocka ake sa vtedy stavali, s hlavnymi priestormi na juh. Co sa tyka izolacie 10cm polystyren po skoro celom obvode, plastove okna 2sklo vsetky a nobasil vlna na povale. tie tepelne straty sa sice aj mne zdaju dost vysoke no nevidim ocividne riesenie ako ich dalej znizovat. Asi by som musel dom pozriet cez termokameru. Ked teraz rozmyslam mozno je hlavny problem ze na celnej strane cele dolne poschodie je oblozene okrasnym kamenom a teda nezateplene (je tam obyvacka a v mrazoch rano niekedy aj 16 stupnov :( ). 29kw kotol ma uz 17 rokov ako som pisal a bol instalovany este v case ked na dome boli drevene okna, povodna strecha ktora zatekala a nezateplene steny. teraz hovorim stiha uplne v pohode. co sa tyka znecistovania svedomie mam uplne ciste lebo dymu pustam z komina uplne minimum. Chvilu po prilozeni a potom uz ani nevidno ze sa kuri. Na rozdiel od tych co kuriad hlavne uhlim. Akumulacne nadrze riesia polovicu problemu co je lepsie nez nic, ale furt budem musiet chystat drevo. Aj tak asi najrealnejsia moznost. Stiepku by som robil sam, stroje mam okrem stiepkovaca co by vyslo na nejakych 1000-1500e po tom co zapocitam predaj kalacky a cinkulara na palivo (mam este druhy nie na palivo). Hlavna vec preco ma to taha k tej stiepke je ze mozem mat zadarmo mensie drevo s ktorym je vyse roboty nez uzitku ked ma ist na klocky ale keby ho hadzem do stiepkovaca tak problem odpada. Cize nehladim len na peniaze - aj keby to malo byt drahsie o 1500 aspon nebudem musiet nasledujucich nvm kolko rokov na 3 krat ukladat do stosa tie pri*****e 5cm patycky ako retard.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?