Lokálne vetracie (rekuperačné) jednotky

Dobrý deň Máte s takovými lokálnymi jednotkami skusenosti ? Vedia to nahradiť centrálne systémy ? Máju dostatočnú účinnosť ? Dajú to aj v byte ?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Ja na zaklade fora som sa rozhodol pre centralnu. Je tu viac tem treba precitat. Samozrejme v byte je ina situacia a urcite bude fungovat a decentralizovana.
Odpovedať
A centrálna jednotka koľko Vám to stálo ? a pomôže znížiť mesačné náklady na vykurovanie ?
Odpovedať
@lori0023 podla mna naklady na kurenie vyrazne neznizi, nebrala by som to ako setrenie za kurenie, benefit je stale cerstvy vzduch
Odpovedať
@peta_petruska Viem to je subjektívne, ale keď nezníži náklady za vykurovanie tak je to dosť zbytočná technologia keď berem do úvahy aj toto že stojí 4000-5000eur, alebo Vám to stálo menej ?
Odpovedať
@lori0023 Da sa aj za menej a podla mna je to tiez hlavne o komforte, uspora je az druhorada. Ak ale planujete slusnu vzduchotesnost, rekuperacia je viac menej nutnost.
Odpovedať
@lori0023 od lokálnych by som toho veľa neočakával a určite nedokážu zastúpiť centrálnu vzduchotechniku, ale je to lepšie ako nič, len treba zvážiť investíciu (netuším koľko by stála lokálna). Na druhej strane bez rekuperácie by som už dnes žiadnu stavbu na bývanie nestaval.
Odpovedať
@slavoslav Asi jedna jednotka stojí cca 800eur, a minimálne 3 je potrebné aby kompletne vyvetral menší rodinný dom.
Odpovedať
Lokálne za čo najnižšiu cenu nestoja za nič. Máš kupovať drahú - tak to určite radšej lacnejšiu centrálnu - je to omnoho lacnejšie a funkčnejšie ako v prípade viacerých lokálnych. Ber to tak, že podľa potreby, množstva ľudí v dome/byte potrebuješ cca 300 kubíkovú jednotku. Nechcem tu robiť reklamu, takže bez udania značky - do 1000-1200 EUR. A rozvody, po materiálovej stránke, ak ich necháš iba nad podhľadom - do 100 EUR sa musíš zmestiť. Samozrejme, bavím sa o svojpomocnej realizácii, takže "robota sa nepočíta". :)
Odpovedať
@kenco Dokopy je to len 1300eur ? a montáž cca koľko stojí ?
Odpovedať
No bežne berú firmy na človeka/hodinu od cca 12 EUR a viac. Ja som tu napísal iba cenu materiálu, ako vravím, robota sa pri svojpomoci "nepočíta".
Odpovedať
@kenco Rozvody 100€ ??? Nezavadzaj ho. To akože rozdelovače, vyustky, anemostaty, spiro potrubie na napojenie rekuperačky do exterieru, izolacie a to všetko za 100 € ????
Odpovedať
@ruren Podľa jedného rozpočtu pre rodinný dom ktorý mal úžitkovú plochu cca.100m2 stalo kompletná cenrtrálna rekuperácia s montážou 4500 eur. Môžno že to už bola príliš drahá ponuka ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
zaleži na tom aku daš rek. jednotku. Tie lacme v zime viac sa venuju sebe aby nazamrzli, ako vetraniu. Ja mam bungalov prbližne 100 m už. plochy a rozvody a cela priprava ma vyšla okolo 1000 € Rekuperačnu jednotku budem kupovať až na jeseň. U nas stoji 2600€ ale v Holansku sa da kupiť za 1800€.
Odpovedať
@ruren Dobre, trochu som to prestrelil, lebo som sa nechal uniesť niektorými prebitými cenami, ale tak poďme to napočítať relatívne presne - ak zoberieme prízemný dom o rozmere 10x10 metrov a rekuperačka je v strede nad krovom, tak zoberme ideálny prípad (uvádzam bežne dostupné ceny s DPH, bez zliav): Rekuperácia HRV-15AC-E-54-R (takže s ovládaním aj s elektrickým dohrevom) - 860,- EUR Prívodné a odvodné potrubie 10m (5 metrov od vonkajšej steny k rekuperačke, 1bm stojí 5,30 EUR) - 53,- EUR Rozvody po dome - prívod (počítam prívod do 4 izieb, ideálne niekde k vonkajšej stene nad oknom, takže 20m, 1bm stojí cca 4,7 EUR) - 94,- EUR Rozvody po dome - odvod (ideálne cez WC, kúpeľňu, takže strelím, cca 10m, cena za 1bm takisto 5,30 EUR) - 53,- EUR Tvarovky, spojky, U-závesy a tak - prestrelím, nech sa do toho človek zmestí, ale dajme tomu hoc aj 100 ,-EUR A k tomu 4 prívodné a 2 odvodné anemostaty - 1 kus od 4,- EUR - takže dohromady nech stoja hoc aj 40 Spolu suma sumárum - 1200,- EUR - veľmi som od pôvodného nástrelu utiekol? Opäť, nechcem robiť reklamu, ale prvý cenník, ktorý som našiel na nete je tu: http://www.multivac.sk/download.php?g... Kľudne si to prepočítaj.
Odpovedať
@kenco Tvoje počty sú aktuálne, ale na podradný materiál , ktorý by som si do domu nedal. Len 6 m spiropotrubia s tvarovkami s tesnením stalo 320 €, dva 50 m kotúče potrubia z antibakteriálnou úpravou 220 € (dovezené z Česka lebo na Slovensku sú 2x drahšie) , 2 rozdeľovače na 8 vývodov, 7 vyustky, tesniace gumičky, príchytky na potrubie, anemostaty, a už som na 1000€. teraz k tej RJ Venus je to posledná čo by som si do domu dal. Ta by v zime viac rozmrazovala, ako vetrala, a nie z plastovým výmenníkom a s primitívnou riadiacou jednotkou.
Odpovedať
@jarosujo "Ak ale planujete slusnu vzduchotesnost, rekuperacia je viac menej nutnost. " - nie, rekuperacia nie je nutnost, nutnost je vetranie (nutene/prirodzene/bez/s/rekuperaciou).
Odpovedať
@ruren Pozri sa - pôvodný príspevok znel: "Dobrý deň Máte s takovými lokálnymi jednotkami skusenosti ? Vedia to nahradiť centrálne systémy ? Máju dostatočnú účinnosť ?" Nieže verím, ale viem, že prakticky KAŽDÁ centrálna rekuperačka, vrátane tých najlacnejších bude z hľadiska "účinnosti" (aj keď tá účinnosť v porovnaní s trojtisícovými nemusí byť nič moc) stále lepšia, ako lokálna. A čo sa týka rozvodov - neviem, odkiaľ si mal SPIRO ty, ale ja s VZT rozvodmi pracujem už nejaký ten rôčik, a viem, že bežná cena 1m kovového SPIRO potrubia dimenzie napríklad D160 stojí cca 6 EUR s DPH, dokonca ak by si si dal INOX, čo už by bol luxus nad luxus, stál by cca štvornásobok. Tvarovky počítaj na zhruba 20 EUR za 1m2 jej plochy. Takže ak si nakupoval 6 metrov SPIRO potrubia s tvarovkami za 320 EUR - tak asi si niekomu poriadne nasypal peniaze do vrecka. Ja som uviedol dané komponenty práve kvôli tomu, aby som ukázal, že centrálna jednotka aj s rozvodmi bude VŽDY lacnejšia, ako napríklad 4 lokálne (ak potrebuješ a chceš vyvetrať iba jednu izbu, tam sa nehádam, lokálna bude lacnejšia), ale z hľadiska účinnosti bude vždy lepšia, ako lokálna cezstenová. A ak nechceš Venus - tak si zober napríklad Sentinel od Regulusu - jej cena začína od cca 1100 EUR, potom sprav rozvody s kovového SPIRO potrubia - verím, že pri rozumnom trasovaní sa nedostaneš cez 1500-1700 EUR (bavím sa o svojpomoci samozrejme).
Odpovedať
@ultrarecall Nema vyznam predsa robit vzduchotesny dom a potom vetrat oknami. Takze trvam na tom, ze v modernom NED dome so slusnou vzduchotesnostou je rekuperacia nutnost.
Odpovedať
@jarosujo fajn, trvaj :) To ze urobis vzduchotesny dom ma vyznam na to, ze mozes ty urcovat kde vetrat a kedy vetrat - nie ze ti fuci v dome kde chce a kedy chce. Ze sa rozhodnes na to vetranie pouzit rekuperaciu, najdrajhie riesenie, nie je nutnost, pretoze sa da vetrat x inymi sposobmi.
Odpovedať
@kenco Ty asi nečítaš čo píšem, alebo v čom je problém? Ja neporovnávam lokálnu s centrálnou a nepochybujem o výhodnosti centrálnej. inač by som si ju nedával. To spiro som prehnal. pozrel som do faktúry nebolo to 320 € ale 216 € Boli to dve 160 mm / 3 m rúry 17 ks tvarovky tesné a 2 x výfuk s mriežkou + 20 € poštovné Stále si myslíš, že som to preplatil ? Keď si si nevšimol, tak som napísal, že na rozvody som použil dva 50 m kotúče potrubia. Aby som to upresnil jedná sa o potrubie KLIMAFLEX SB 75 mm Tak nechápem to odporúčanie robiť rozvody zo spiro potrubia. Ty máš asi naozaj problém s čítaním, lebo som tam jasne uviedol, že NIE PLASTOVÝ VYMENNÍK. čo Sentinel kinetic B nesplňa.
Odpovedať
@ultrarecall No daj nejake tie sposoby :-) Vo vzduchotesnom dome musis vetrat takmer nonstop, ak chces mat cerstvy vzduch. Aj ked je vonku -25. Taky bezny bungalov dajme tomu 13x10, dve dospele osoby a dve deti - po kompletnom vyvetrani je za dve hodiny vzduch uz vydychany.
Odpovedať
@ruren Ale ja som primárne nechcel reagovať na Teba, ale na pôvodný príspevok, ako som už uviedol. To znamená, ešte raz: "Máte s takovými lokálnymi jednotkami skusenosti ? Vedia to nahradiť centrálne systémy ? Máju dostatočnú účinnosť ?" Len si sa obul do toho môjho nápočtu ceny, že toto by si si do domu nikdy nedal. V poriadku. Ani ja. Ale uviedol som to preto, že je to vždy omnoho efektívnejšie, účinnejšie a lacnejšie, ako viacero lokálnych "rekuperačiek". A na to sa primárne lori0023 pýtal. Neriešim koľko si dal za hadice, jednoducho ma zarazila cena SPIRO potrubia. OK, ale už keď mám byť pedant - úprimne, neviem, ako máš robené rozvody, pôdorys, či máš poschodový dom, alebo bungalow - ale 100 metrov hadíc na rozvod vzduchu? Už dimenzia D60 dá v pohode pri rýchlosti prúdenia 5 m/s 51 m3/hod vzduchu - takže ak máš 300 kubíkovú jednotku, potrebuješ 6 výustiek, aby si dosiahol štandartnú rýchlosť prúdenia vzduchu, ktorá ešte neprodukuje žiaden "vyrušujúci" hluk (vznikajúci z prúdenia vzduchu) - a to sa bavím o jednotke, ktorá fučí na plný výkon. Niekedy mi to predimenzovanie príde fakt brutálne zbytočné a za poriadne peniaze. Ale je to len môj názor. Jednoducho vychádzam z noriem a osobných skúseností.
Odpovedať
@kenco Neviem či to je predimenzovane, ale mal som 3 cenove ponuky a z návrhom rozvodov aj výpočtami. V jednej boli 3 vyustky na privode a 3 na sani, do každej po dve hadice spolu 180 m3. V druhej ponuke boli 7 vyustky. Do sacej vyustky vo WC len jedna hadica a druha hadica ide do tej siedmej, ktora je umiestnena v zádvery. Zo zadveria je prechod do garaže a v pripade zadymenia splodinami z vyfyku to plyny odtiahne a neroznesu sa po dome. Tych 2x90 m3 ostava zachovanych. Rozhodol som sa pre to druhe riešenie. Preto som použil 100 m hadic ( ostalo asi 5 m) a aj preto lebo je to bungalov a k najvzdialenejšej vyustke je od rozdelovača cca 15 m. Rekuperačnu jednotku Hruc-E 300 od COMAIR som si vybral preto že som nenašiel nič lepšie v tej cenovej hladine s hlinikovym vymennikom a s riadiacou jednotkou, ktora bude spolupracovať s inteligentnou elektrinštalaciou.
Odpovedať
@jarosujo čo sú to NED domy ?
Odpovedať
@ultrarecall Vetrať s oknami a vzduchotechnikou a ešte ako ?
Odpovedať
@lori0023 Nizkoenergeticky dom
Odpovedať
@lori0023 napr prieduchmi/ventilatormi http://blog.zdravydom.sk/dom-architek...
Odpovedať
@ultrarecall Cize vzduch nejde do domu oknami, ale rurami v stenach. A odpadny ohrieva vodu. To ma byt lepsie ako rekuperacia ??? :-S
Odpovedať
@jarosujo Jedno z rieseni - ked si napr cely dom nechces s prepacenim za.rat hadicami :) http://www.modrastrecha.sk/blog/macka...
Odpovedať
@ultrarecall Hadice mas tak maximalne v technickej miestnosti, vsade inde su zakryte v strope. Nejde mi do hlavy, preco sa vyjadrujes k niecomu, o com nemas sajnu.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?