Lokálna rekuperacia

Profilova fotka
Zdraviiiiim All. Chcel by som poprosit o radu.Rozhodujem sa pre rekuperáciu.A kedže som v štadiu pred sekanim elektriky,vody a kurenia potrebujem sa už rozhodnut ci lokalnu alebo centralnu rekuperaciu.Podla jedneho navrhu by som musel dost vysekavat na ulozenie potrubia,preto premyslam o lokalnej rekuperacii.Mate niekto snou skusenosti?
Odpovedať
Profilova fotka
Takze lokalna :) cheche
Odpovedať
@palirider dobréééééééééééééééééé cheche
Odpovedať
Profilova fotka
No nieje iba modra strecha kde sa da nieco dozvediet skusil som aj inu cestu a vyplatilo sa. :)
Odpovedať
Profilova fotka
@palirider ako ste sa rozhodli? A kde ste nasli info? Prave sme to zacali riesit, lebo novy stavebny zakon... a bezrekuperacie neziskame A1 certifikat.
Odpovedať
Profilova fotka
@ziarive_ocka @palirider Ahojte my sme to tiež riešili- najprv som chcela tzv decentralnu rekuperáciu- ale nakoniec dávame centrálnu. Ta decentralna vraj v spálni hučí- mam to od dodávateľa. Navyše, aj hluk tadiaľ zvonku može prejsť- treba riešiť vzdy aj odťah vzduchu apod takze dávame centrálnu... A nemali by sme ani do čoho osadiť- mame skelnene steny
Odpovedať
Profilova fotka
@bambula626 Prosim a kolko Vas to vyslo? Povodne sme to chceli, potom sme od toho upustili kvoli nakladom. A teraz vraj musime, kedze nam stavebne vydali nakoniec az v januari. A to sme s tym uz vobec neratali a teraz to rychlo musime riesit
Odpovedať
Profilova fotka
A to teraz každý dom musí mat rekuperáciu???? Este neviem, len začíname stavať- bežne vraj 5-6000
Odpovedať
@bambula626 Nie nemusí. Cena svojpomocne 2000 €, na kľúč 2500-3000 €. Ale sú aj za 6000 :-)
Odpovedať
@ziarive_ocka Nemusíte, ak spĺňate mernú potrebu aj bez nej. Dá sa to kompenzovať pridaním tep. izolácie, ale nie vždy to ide. Je to individuálne, ale rekuperácia nie je povinná - je to jeden zo spôsobov, ako znížiť potrebu a mernú potrebu tepla. Samozrejme, nie je to návratné na úsporách, ide skôr o komfort.
Odpovedať
@blacksr len pri tesnom dome bude problem s vetranim. Ani len hyg. minimum sa nedosiahne. :-). Podla mojho nazoru v dnesnej novostavbe nutnost. @ziarive_ocka
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za odpovede. Včera ma chytila panika, keď mi povedali, že musíme mať po novom A1 energetický certifikát a my podľa projektu budeme mať B. Ale volala som na stavebný úrad a tam mi povedali, že nemusíme mať dodatočné úpravy a že nový stavebný zákon nie je. Takže sa budem držať toho. Rekuperáciu si teraz ešte rýchlo aj tak dáme, ale dnes som sa rozhodla, že si dáme 2 rekuperačné jednotky do spálne a kuchynskej časti obývačky. Takže rýchlo rýchlo zháňam informácie, pretože v priebehu 2-3t. sa idú robiť omietky. Neviem, či to ovplvní to, že by sme sa dostali na A, alebo nie.
Odpovedať
@ziarive_ocka kaslal by som ci Mam A skor preferujem rekuperaciu koly roseniu okien. Nato sa tu kazdy zac zimy stazuje, utesnia si domy, nevetra anilen klucova dierka ,rekuperaciu nedaju lebo je to drahe, behaju v rozvodoch mysi a bakterie.......a utieraju kazde rano vodu z okien a parapetov a v marci striekaju steny savom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@ziarive_ocka my sme teraz riesili energ. certifikat lebo ideme ziadat o stavebne povolenie a aby nam vyslo A1 tak nam museli umiestnit 2 lokalne rekuperacky tiez do spalne a do obyvacky ...museli prerabat aj projekt na elektroinstalaciu lebo tam sme to nemali kedze sme verili ze dosiahneme A1 aj bez rekuperacie...nuz musime ju dat....tak nech ma Brusel radost....
Odpovedať
Profilova fotka
@pppetka5 Prosím Ťa a máte už vybraný nejaký typ? Lebo ceny sú od do... Či náhodou Vám niekto niečo neporadil. Díikes
Odpovedať
Profilova fotka
@pppetka5 Myslim si, (aj ked som to nejako zvlast nestudoval), ze je to mierna dezinterpretacia, ze na A1 treba rekuperaciu. Na A1 treba, ako pisala blacksr, dosiahnut normou stanovene tepelne straty, resp. predpisanu hodnotu mernej spotreby energie. A to sa moze dat aj bez rekuperacie.
Odpovedať
Profilova fotka
@ziarive_ocka momentalne mame ten certifikat u architekta ale ked nam to vrati tak ti napisem....mame tam navrnuty konkretny model, znacku, vykon....
Odpovedať
Profilova fotka
@mato176 urcite to nie je podmienkou na A1....do vypoctu vstupuje vela faktorov, tepelne straty, tvar domu, svetove strany a kopec inych.....len pisem ze v nasom pripade ale bolo potrebne doplnit rekuperaciu inak by sme spadli do B...
Odpovedať
Profilova fotka
@ziarive_ocka No zrejme to budem na 80 % riesit nasledovne.Kedze mam stavbu v stadiu takom ako ju mam a musel by som kvoli centralnej rekuperacii dost burat a rozoberat strop tak som pomali ale iste zanevrel na tymto tipom.Ale hlavny dvovod co ma od centralnej doradilo (a teraz to berte ako moj nazor a nemusite sa snim stotoznovat) je cistenie centralnej rekuperacie.Ono mam 16 rocne auto a viem ze na cistenie vetracieho potrubia tie spreje na to urcene moc az tak nezaberaju.Proste nechcem to.Lokalnu rekuperaciu este presny tip nemam vybraty.Zase je to len o mnozstve ziskanych informacii.Ono dnes vam ponuknu toto a zajtra to uz bude stare.No a 20% necham na rade projektanta.Uvidime ako sa vyjadri a co mi poradi.Ale je to zrejme uz len o vybere tipu lokalnej rekuperacii.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska Presne tak ako ste pisala.Rekuperacia by mala sluzit predosvsetkym kvoli zdraviu aby sme dychali cerstvy vzduch a ked uz sme za to zaplatili tak nech sa nam aj teplo ktore sme tiez zaplatili vrati prostrednictvom rekuperacie.
Odpovedať
Profilova fotka
@pppetka5 Myslim si i ked o tej kategorii A neviem fakt nic ze je to len energeticka hodnota.A ked si na neakom limite medzi A cio B mozno staci dat o dva ci tri cm hrubsiu izolaciu ci do strechy alebo stien a mohla by si sa do toho zmestit.Ved zrejme to bude cele odvodene od neakeho vypoctu tepelnej narocnosti objektu.A dalsia vec vetranie nech je to uz akekolvek nespajajte s touto kategoriou.Ide o vas a o to aby ste aj rano ked sa zobudzate nemali vydychany vzduch v dome aby sa vam netvorili kade tade plesne.Ja budem lokalnu rekuperaciu riesit do Detskych izieb spalne obyvacky,navsetevna miestnost garazova cast i ked to nieje garaz a mozno kotolna.Do kuchyne rekuperacka nepojde ale bude tam digestor ktory bude pary a mastnoty vyhanat von kedze je kuchyna spojena s obyvackou bude aj kuchyna z casti prevetravana.Do kupelni a to je dilema moc rekuperacku nechcem ale malo este o tom viem co viem je nevyhoda ze v zime velke mnozstvo pary vychadzajucich cez rekuperacku zamrza uz pri motore co nasledne roby pristroj nepojazdnim.Musim o tom este viac nastudovat mozno uz je sistem ktory to dokaze neak ochranit.
Odpovedať
@palirider v potrubi nema co byt je tam neustale pohybujuci sa vzduch , lokalne rekuperacie su urcity sposobom hlucne. Vyhoda je hlavne cerstvy vzduch v noci a aj tu uz spomenute nerosenie okien.
Odpovedať
Profilova fotka
@natalka13 Natalka che ako moja dcerka.No ono je to take diskutabilne.Ale poviem ti priklad ze aj v aute mas pelovy filter a aj ked ho pravidelne menis tak iste plyny vlhkost sa ti na potrubie usadzaju a tvoria sa to tam ... No radsej budem ticho lebo sa zase najdu taky co o mne povedia ze sirim nieco co nieje pravda ono sa tazko pocuva ked si kupis napr bmw ze ta tvoja rada sa kazi a ze si vyhodila peniaze.Ale dik za nazor. Ps Lokalnu rekuperaciu aspon ja planujem nacasovat aby sa priebehu 24h zapla mozno 10 krat na par minut.Ja ju beriem ako odvetranie vydychaneho a vlhkeho vzduchu,presne ako by som isiel a otvoril vetracku tak sa mi spusti rekuperacia a po 10 min sa vypne.Este neviem presne ako s nou budem zaobchadzat no toto je zatial moja predstava. :)
Odpovedať
@palirider pises ludom, ktori rekuperaciu maju. Ani jeden z nas nepovazuje lokalnu za dobre, iba za NUDZOVE riesenie. Ak sa ti podari presvedcit seba sameho, ze si v nudzi, tak si uzivaj lokalnu. Ja by som na tvojom mieste radsej bural, kym je skoda mala.
Odpovedať
Prudi tam vzduch tam sa nema co usadzat ak su vysavane filtre. Rekuperacia ti za par minut nevyvetra, ak chces fakt pohodu halvne v noci v dnesnych spalniach 12 M2, musis ju mat celu noc pustenu. Rekuperacia je vyhodna hlavne v kupelniach, v detskych izbach. Lokalna lacnejsia nebude.
Odpovedať
Suhlas s @peto99, netreba setrit kde to nema zmysel, centralna.
Odpovedať
Profilova fotka
Samozrejme ze lokalna vyde drahsie pokial pojde skoro do kazdej miestnosti.Stim usadzanim to beriem ako vec nazoru.Co by som chcel ale odporucit je urcite zabezpecit dom akym kolvek automatickym vetranim.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 peto zvazim to este zajtra cestujem na sk a v pondelok si zavolam projektanta na stavbu sme ako kamarati rad si vypocujem aj jeho nazor pred konecnim rozhodnutim.Mame v rodine stavebny dozor i ked nie sme az tak v kontakte prave on mi vysvetlil preco radsej pokalnu a nie centralnu je to vsetko o nazoroch.Uvidim ako sa koniec koncom rozhodnem ja nie som zasadovy a preto ocakavam ze kazdy den sa nieco nove dozviem.Pekny den.
Odpovedať
Profilova fotka
@palirider Ahoj. Ako človek, ktorý sa pohybuje v obore 15 rokov by som Ti určite odporučil centrálnu rekuperačnú jednotku. Ja viem existuje veľa predsudkov, že je to potrubie a tam sa nikdy nedostanem a žije si tam veľa mikróbov a plestní atď atď. Správne navrhnutý systém rekuperácie so správneho materiálu a správnym používaním tieto a ďalšie konšpiračné teórie vyvracia. Dobrá a správne fungujúca rekuperačka, by mala byť zapnutá 365dní v roku. Mal by byť v nej vždy minimálny prievan. Mikróby a aj plesne nemajú prievan radi a tak sa tam nebudú v žiadnom prípade držať a ani množiť. Keď si už spomenul to auto. Tak to po jazde stojí takže tam si tie mikróby dávajú hody keď prídeš do garáže po sychravej ceste. Netreba to porovnávať s týmto lebo je to zavádzanie ľudí, ktorí by o rekuperáciu mali záujem. Dobrá rekuperácia má mať v sebe aj entalpický výmenník, ktorý zabezpečuje rovnomernú vlhkosť vnútorného prostredia. Čiže v zime vie zvlhčiť vnútorný vzduch. A teraz k veci a k Tvojej požiadavke na decentrálnu rekuperáciu. Na trhu je už teraz veľmi veľa rôznych výrobkov ktoré výužívajú rôzne systémy získavania energie s "vyfukovaného vzduchu" V prvom rade by som opäť chcel pripomenúť aby si sa pozeral po kvalitejších jednotkách, ktoré majú už spomínaný entalpický výmenník. Túto požiadavku splňajú Zehnder a z časti Korado. Ja by som osobne odporúčal Zehnder, lebo vie vrátiť späť do objektu až 89% tepla, ktoré by bolo stratené prirodzeným vetraním a 71% vlhkosti. Momentálna cena je síce oproti konkurencii vyššia ale ako jediná decentrálna jednotka má certifikát pasiv haus. Ak by zaujímala niekoho cena tak tá je: 1296eur + izolácia cez obvodový plásť domu. Ak budete mať niekto ešte nejaké otázky ohľadom rekuperácie alebo poprípade návrhu tak píšte - rád pomôžem.
Odpovedať
Profilova fotka
@pppetka5 platí to to isté ako som písal paliriderovi. Pekný deň.
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.zehnder.cz/zehnder-comfoai... na najnižšom stupni vetrania to má 10,6dB čo si myslím je krásne číslo. Ak toto bude niekto počuť tak je iný pán.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?