Liatinový verzus ocelový kotol

Profilova fotka
Zdravim. Kedze sme dokoncili hrubu stavbu domu, teraz riesime instalacie. A momentalne som ostal stat pred otazkou - "aky kotol"? Chcel by som na tuhe palivo. Pelety, drevo, uhlie. Teda kombinacny, ale taky, aby bol plne automaticky. Teda, aby sa vedel sam aj zapalit. A to tieto kombinacne nevedia. Teda aspon si myslim, lebo som take nikde nevidel. Tak mi ostali len plne automaticke - peletove. Ale to by som bol odkazany len na jeden jediny zdroj paliva a to tiez asi nieje uplne najlepsie - clovek nikdy nevie. Tak som sa vratil spat ku kobinacnemu. Tu som ale narazil na otazku, "aky?" Su bud ocelove, alebo liatinove. Aky je teda rozdiely medzi liatinovymi kotlami a kotlami z kotlarskej ocele? Zivotnost, odolnost, funkcnost.?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Liatinový kotol je "na večnosť", oceľový môže pri nesprávnom zaobchádzaní prehrdzavieť. Ale po dvadsiatich rokoch to je úplne jedno, pretože sa vyvinú účinnejšie spôsoby spaľovania a bude treba prejsť na tie. V súčasnosti sa vyhadzujú liatinové, plne funkčné kotly, len preto, že majú účinnosť 85%, teraz sa robia s úč. 95%. Ak výrobca použiije aspoň 4mm plech, a kotol bude stáť na daždi vonku, tak do 30 rokov neprehrdzavie. Ale ak čakáte od kotla na pevné palivo komfort ako pri plyne, musíte sa zmieriť s oveľa, oveľa vyššou cenou,
Odpovedať
Profilova fotka
No s tou cenou ratam... je to podstatne vyssie. Ale za vsetko sa plati, ako sa vravi. Liatina moze prasknut? Stretol som sa uz na nete pri hladani informacii, s takou situaciou, ze niekomu takyto kotol praskol.
Odpovedať
Profilova fotka
V podstate sa rozhodujem medzi: http://www.ekokomfort.sk/index.asp?me... alebo http://www.ekokomfort.sk/index.asp?me... alebo http://www.stavbaeu.sk/kotly/automati... Zhrnujem plusy, minus
Odpovedať
Profilova fotka
@radomaxx zdravím Vás, pokiaľ uvažujete nad peletizačným kotlom sú k dispozícii aj také, kde v prípade nedostatku peliet môžete spaľovať i kusové drevo(medzi tech parametrami D15P-D45P) http://atmos.cz/czech/kotle-004
Odpovedať
Profilova fotka
@radomaxx ešte k tej liatine a oceli, pokiaľ dodržíte požiadavku výrobcu na vlhkostné parametre dreva, a predpísanú teplotu spiatočky nemáte sa čoho báť v jednom i druhom prípade. liatina má vyššiu tepelnú zotrvačnosť, kotol Vám bude pomalšie chladnúť v prevádzkovej pohotovosti, ale taktiež sa o to dlhšie bude nahrievať.
Odpovedať
Profilova fotka
Ten Atmos som tiez riesil. Mam nan aj CP na cca 5000eciek. Co je ale zhruba raz tak ako napr ten SmartFire od HKS Lazar.
Odpovedať
Profilova fotka
Mate tu niekto skusenosti s kotlami HKS Lazar? Najlepsie s variantou SmartFire.
Odpovedať
ja vám odporúčim mpjú plechovú pec. Máj ju už takmer 20 rokov (nejaký ten mesiac ešte chýba a bude mať jubileum) a zatiaľ sa ani raz nepokazila. Jedine čo sme menilli boli rúry na dym a mriežky samozrejme už prehoreli nie raz. Kuríme pevným palivom uhlie drevo papier a spoľahlivosť veľká. Nečakal by som že tak dlho ta pec dokáže vydržať.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak to je super.... To su este asi tie z cias, ked sa robilo poctivo :-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mcsmekac ked kurit drevom tak jednoznacne drevoplyn s aku nadrzou. zobral by som attack dp 25, do ktoreho vojdu 50cm polena v pohode.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@mcsmekac suche drevo potrebujes do vsetkeho, inak si to odnesie komin a susedia. Ked mas plyn, naco to vobec riesis ?
Odpovedať
@majkoj Len do obycajneho prehorievacieho kotla ti staci dvojrocne drevo a teplota neakych 70 az 75 stupnov a nic nedechtuje a ani susedia nenadavaju a buk je v takom kotli najidealnejsie palivo skoro bez dymu ale zhori aj ine lacne drevo co u splynovaku mozes len snivat . V rodine mame Defro kdr3 a oproti liatine ,ktora dnes nestoji za nic je to za priblizne 1000 idealny kotlik :-D Ale tiez ma neake muchy aby som ho nechvalil-treba don este dodatocne dorobit rost aby uhliky dlhsie vydrzali ale to treba aj do viadrusa aby sa neprepadavali do popolnika + potrebuje trochu vacsi tah komina+ osetrenie spiatocky aby sa nepodchladzoval+ spatnu klapku s plavajucou gulickou proti prehriatiu + dvierka sa viac prehrievaju .A nekupovat s elektronikou ta je v tych kotloch ,ze nastavena-myslim nedotiahnuty softwer-program v riadiacej jednotky co spina ventilator,ze bez elktroniky! Ale ma dost velke prikladacie dvierka a hlboku komoru oproti konkurencii a lahko sa cisti a nepraskne oproti dnesnej liatine :-D Len v poslednom case drevo zacina stupat vdaka spekulantom ale zohnat sa da lacnejsie skoro vzdy
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@mcsmekac A) manzelke sa paci horiaci ohen a teplo z neho. Pochybujem, ze tvoja chce cumiet na kotol v TM. B) ver, ze druhy ktat by som to neurobil :) @dodik13 dvojrocne drevo je suche, cize zly priklad.
Odpovedať
@majkoj Dvojrocne drevo je ,,,suche,, do obycajne prehorievacieho kotla ale do splynovaka potrebujes aspon 3rocne a idealne je 4rocne. To je rokmi overeny fakt ! :-)
Odpovedať
@dodik13 Kľudne aj dvojročné, ale suché pod 15%...
Odpovedať
Dedo a Ty uz si skusal vysusit len obycajnym domacim sposobom drevo tak aby po dvoch rokoch malo pod 15percent vlchkosti ? To by museli byt polena rozstiepana uplne na tenke ,male kusky a kazde poleno by muselo mat perfektny pristup ku vzduch aby bol ,,prievan,, a to je v domacich normalnych podmienkach skoro nemozne-to aby mal clovek len jednu velku zahradu s pristreskom na ukladanie dreva a drevo ukladal s velkymi medzerami. :-D :-D :-D .Ze kto tak susi drevo? A takych co davali 2rocne drevo do splynovaka poznam ako ho po niekolkych rokoch museli menit -za obycajny prehorievaci a v lepsom pripade len menili prikladaciu komoru za komoru z nerezu-vacsinou sami to zvarali ale drevo aj v tomto pripade viac dechtuje ale kedze komora prikladacia je nerezova tak to kotol este ako tak zvlada :-)
Odpovedať
Predstav si, kúrim takým. :-) Síce len v krbových kachliach na chalupe, ale kúrim. Komín si pochvaľuje. Miesta na sušenie mám dosť to je pravda, takže naštiepané je poukladané dosť nariedko. A keď na to občas naprší a potom na to slnko pečie, je skoro ako zo sušičky... :-)
Odpovedať
Len do kachiel toho dreva vela nespotrebujes ale do kotla treba na zimu 10 az 20metre podla velkosti domu a zo susucky sa to uz vobec nevyrovna :-) . A ked das do splynovaka 2 rocne drevo a potom druhy raz 4rocne tak rozdiel je evidentny ako ten kotol ide lepsie doslova len taky hukot :-D Ze kto nevyskusal tek nevie porovnat 8-)
Odpovedať
@dodik13 Vážne sa pýtam, aký je rozdiel medzi ročným drevom 12 per. vlhkým a 4 r. drevom 12 perc. vlhkým, lebo ja si myslím že to je jedno a skôr by som povedal že to 4 r. stráca na kvalite. Toto je seriózna otázka, nie vyrývanie :-)
Odpovedať
@dodik13 Aby nebolo že táram, toto je mokré bukové drevo kúpené v apríli, porúbané a uložené na slnečnom mieste, teraz preseknuté na polovicu a tak odmeraná vlhkosť.
Odpovedať
@gf565 ak je to jedno a to isté drevo a správne nakálané tak bude rozdiel v obsahu vody, čerstvé môže mať i 50% na jar ked pučí po roku tak 20-30% po 2 10-15%, následne bude suchšie okolo 10% len ked je ozaj nízka vlhkosť vo vzduchu aj to len na povrchu , ak je dlhšie vlhko, vlhkosť znovu nasaje a to nesmie moknúť a schnúť lebo po 3 r. rešutie, práchnivie, drevo bude kvalitné i po 100 r. no musí byť stále v suchu, ešte stále stojí dom kde som sa narodil má pôvodné trámy úplne zdravé stále zvonia na povale viac ako 150r. staval ho môj pra-pra dedo na dreve je vyrytý dátum r. pána1867, chod pozrieť do Vyšnej Boci je tam drevenica z r, 1685 pôvodné je len vrchné od spodu je nové tam rastie veľmi husté drevo pomaly rastie
Odpovedať
@gf565 keby si ho kúpil vo februári bolo by suchšie ešte na koreni ešte že sa kupuje na m3 a nie na váhu, ja kupujem len merané plnometre,cele kmene, nie priestorové či ukladané
Odpovedať
Profilova fotka
@dodik13 nuz mam doma vlhkomer, takze z mojej strany to nie je teoria :)
Odpovedať
Rád by som upozornil na fakt, že takéto letá nikdy neboli, je rozdiel koľko letných dní, až tropických, bolo pred dvadsiatimi rokmi a koľko tento rok, asi už nebude platiť, že drevo má schnúť 2 alebo 3 roky.
Odpovedať
@majkoj Tvoja teoria je na styri bodky :-D Este raz je rozdiel ak do splynovacieho kotla dam 2 rocne drevo alebo 4rocne drevo rozdiel v horeni je evidentny aj v obycajnom prehorievacom kotli a duplom v splynovaciom. Ze si nemal splynovaci kotol a zase ides poucovat od pocitaca lebo mas vlhkomer :-D Kriste tu na modrej streche je stale par ludi mudrych jak radio jerevan :-D Gf565 skus nalozit do obycajneho hoci aj prehorievacieho kotla 2rocne drevo a potom 4rocne suche drevo a potom si to aj mozes zmerat a potom si poloz otazku preco to 4rocne lepsie hori s mensou dymivostou a vyssou teplotou :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dodik13 cize si to zhrnme, 2 rocne drevo je sice dokazatelne suche, ale 4 rocne cez to vsetko, ze ma rovnaku vlhkost hori lepsie. Proste magia :). Alebo je tu ina moznost, proste niekto vie ako vysusit drevo za 2 roky a niekto nie :).
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?