Lacné tepelné čerpadlo

Vzhledem k tomu, že nechci komín a stejně tak nechci klimatizaci, a pouze na elektriku nevyjde PENB, tak uvažuji o TČ. TZ, které zatím nejsou přesně spočítány, ale zběžně odhadnuty na 3,6 kW bez rekuperace. S rekuperací se počítá, tedy TZ ještě o něco menší. Tedy vidím návratnost a to vůbec jestli v nějakém levném číňanovi. Máte někdo levné TČ a jak jste s ním spokojeni? Jinou možnost moc nevidím. Moc se nesžívám s tím, že i když máme malé ztráty a malou spotřebu TUV a přitom nás bude v domku 5 tak neprojdeme a projde někdo kdo má dům velký a topí čerpadlem, ale ve finále protopí třeba pro 2 lidi víc. Tak nemám problém i něco obejít :), ale moc možností nevidím.
Odpovedať
@r4d3k74 Ahoj, keď som oslovil firmu ktorá montuje TČ tak som ich požiadal či mi nevedia vybaviť nejakú obhliadku fungujúceho zapojenia. Vybavili mi obhliadku u staršieho pána v Sládkovičove. Milý pánko ktorý mi porozprával všetky skúsenosti s terajším TČ a aj spomenul že predtým mal ešte jedno. Len dva roky! Kúpili od developera dom s TČ z Číny. Neviem už aká značka to bola. Vravel že hrozný hluk vibrácie a pomerne vysoká spotreba. Po dvoch rokoch oslovili túto firmu a tá im prišla namontovať kvalitné značkové čerpadlo. A pánko po skúsenostiach si nevedel vynachváliť oproti tej číne. Dokonca pri papierovo podobných výkonoch mu klesla celková spotreba energie o 1/4. Robil si zápisky spotreby každý mesiac 6 rokov. Ukázal mi tie diáre a pekne tam bolo vidieť keď prešli na nové TČ. Ja len toľko ku tej číne čo si spomínal. Nie sme taký bohatý aby sme si mohli dovoliť kupovať lacné veci. To mi raz povedal vedúci katedry na VŠ a odstupom času z vlastných skúseností zisťujem že je to pravda.
Odpovedať
@kajo873 mas aj nemas pravdu .... lebo cinan stoji okolo 2000€ a "kvalitne" TC 5000€ a viac .... 3000€ rozdiel sa nevyrovna nikdy .... takze uspora 1/4 spotreby pri NED je celkom nepodstatna pri vstupnych nakladoch .... mozno hluk alebo vybracie .... ale ak sa dobre odpruzi TC tak ani vybracie nemusia byt velke .... ... a zivotnost? je to tak isto loteria pri cinanovi ako aj pri "znackovom" TC ... a veta: Nie sme taký bohatý aby sme si mohli dovoliť kupovať lacné veci. ..... pri istych cislach prestava celkom platit ....
Odpovedať
@mackoke Teraz keď sú dotácie na TČ tak to celkom slušne zníži cenu. Ja mám po odčítaní dotácie 11kW tepelné čerpadlo s inštaláciou a aj obehovým čerpadlom navyše za 6000€. Tak ale hej všetko závisí od konkrétnej situácie.
Odpovedať
@kajo873 ved o tom pisem... tvoje 6000€ cinan 9,5kW 2000€ ....... cinan vydrzi napr. 8 rokov ( mam cinsku klimu a funguje 7 rokov a nic jej nieje) tvoje vydrzi 24 rokov? A vobec... budes ho este chciet za 20 rokov? Technologie za 20 rokov budu celkom inde ako dnes...
Odpovedať
@kajo873 při první instalaci se na dotace nedostanu, tyto jsou pouze na výměnu stávajícího zdroje za TČ.
Odpovedať
@r4d3k74 Práveže dostaneš aj pri novej inštalácii. Ja staviam a dostal som dotáciu. @mackoke Čínan 2000€ aj s inštalačným materiálom a prácou? A nehovorím o účinnosti. A tých 6000€ to je TČ s výkonom 11kW s funkciou chladenia a s integrovaným 260l nerezovým zásobníkom. Len ten zásobník robí na cene 800€ a funkcia chladenia 200€.
Odpovedať
@kajo873 dotacie ti neznizia nic. Si si mal pozriet cenu toho tvojho tepelneho cerpadla, ked este nebolo o nejakych dotaciach ani chyru, ani slychu. Pokukoval som uz po TC davno /Nibe-F2040-8/ a vsimol som si jednu podstatnu vec. Predtym, ako prisla vlada s dotaciami, stalo to cerpadlo podstatne menej.... Po tom ako sa ohlasili dotacie, stupla cena cerpadla. Nasledne mi ho firma ponukala aj s dotaciou za 6500€, co je skoro rovnaka cena, ako pred ohlasenim dotacii.... Nakoniec som na na cele cerpado......
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj. Co ked ti poviem ze poznam chlapika co ma o cca 1000e lacnejsiu kotolnu s t.c. ako je tvoja ponuka? A nie je to cina! :-)
Odpovedať
@megdesign Robil som si CP ešte v 2014 a oproti tej dobe šlo TČ len o 100€ hore, ale cena 300€ za robotu bola viac lebo povedali že predtym to bola akcia letná.
Odpovedať
@kajo873 Tak nevím, ale myslím, že v ČR ne, že je pouze na výměnu hlavního neeko zdroje.
Odpovedať
@r4d3k74 tu na slovensku je to aj pri novostavbách, aj na TČ, solárne kolektory, fotovoltaické panely a peletové kotle.
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign mne znizila moje stalo cele aj so 200l zasobnikom cca 3800,€ len treba poriadne hladat a ist aj do tych firiem osobne a pozriet sa kolko personalu maju ci maju pred firmou osem aut..... ;-) ja som vyberal dva mesiace a tiez mi nacenili aj toto iste :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@strapo a co si nakoniec kupil poprosim ta IP ?
Odpovedať
@strapo odkial si bral nakoniec?
Odpovedať
Tiez som pozeral,ze akej znacky tepelne cerpadlo do novostavby aby bolo spolahlive,s dobrym servisom a nepredrazene a dilema ? :-D Dajte neake info :-) ci japonca alebo domaci vyrobca?
Odpovedať
Profilova fotka
@dodik13 http://www.elektroterm.sk/panasonic/ ja mam 9kw panasonic aquarea vykon je super ale aj MITSUBISHI Zubadan je dobry , to je vydno aj podla dotacii ake su priznane k nim :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?