Lacná rekuperácia - bude s ňou Euroúradník spokojný?

Profilova fotka
Zdravím Vás, ľudia. Pokiaľ chcem splniť súčasné normy, potrebujem rekuperáciu. Či ju budem aj reálne využívať, to je len na mne. Podstatné je len to, aby tam nejaká bola. Vyhovie na takýto účel aj jednoduchá rekuperácia s AC motormi a krížovým výmenníkom za 1/4 ceny iných rekuperačných jednotiek? Napríklad takáto: http://blaubergventilatoren.de/produc...
Odpovedať
1
2
@vapno92 neviem o tom, ze by niekto skumal, aku reku mas, len ci mas
Odpovedať
Profilova fotka
Vďaka, potrebujem na to aj oficiálny projekt?
Odpovedať
@vapno92 ja som projekt mal, ale nikto ho nechcel, energeticky certifikator chcel akurat fotky, ale ked nad tym teraz rozmyslam, tusim chcel aj typ jednotky, tak neviem ...
Odpovedať
jasne, daj si tam nieco, co bude fungovat tak na 50% a potom tu budes nadavat na to, ze ti steka voda po oknach, ze ti vlhnu steny a podobne, lebo dom z vonku poriadne zateplis a nebudes dostatocne vetrat...
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja ďakujem za múdre rady... Nevidím dôvod prečo by niečo malo ísť na 50%, proste je to oproti 3x drahšej jednotke hlučnejšie a holt musím pootočiť posraným potenciometrom... Projektant navrhol 375 Ytong a 8cm EPS, nemám dôvod dávať na fasádu 30cm zateplenie a podobné šialenosti
Odpovedať
@vapno92 mile vapno, rekuperacia su aj rozvody. Radim urobit kvalitne rozvody, a radsej na zaciatku namontovat pouzitu alebo aj nefunkcnu jednotku kvoli kolaudacii. Neskor budes rad, ze mas dobru pripravu a kupis dobru masinu
Odpovedať
Profilova fotka
@vapno92 pozdrav odo mna projektanta a pošli ho preškoliť sa na súčastné trendy stavania v 3. tisícročí. Takto sa stavalo v 20. storoci... :-| Asi ta nemá rád ked ti navrhol nevyhovujúcu a ešte k tomu drahú konštrukciu stavby...
Odpovedať
@vapno92 no s tym zateplenim si to uplne zabil. to sa mozes na celu rekuperaciu vytoto, budes mat rosny bod v murive a bude ti to tiect tak ci tak
Odpovedať
Rekuperacia nieje podmienka splnit dnesne normy. Skoda roboty s tymi 8cm zateplenia. Pravdepodobne ti ani nejaky mercedes medzi rekuperaciami nepomoze normy splnit.
Odpovedať
@vapno92 budes kurit a ohrievat TUV cisto elektrinou? inac daj sem prosim kontakt na tvojho projektanta, aby sa mu mohli ludia v buducnosti vyhnut - pomozes tym isto viacerym :)
Odpovedať
Profilova fotka
Nuž, záleží na tom. Ak sa ti nelení otočiť tým, ako ty hovoríš, posratým potenciometrom, tak úplne stačí. K tejto vetračke iba dva malé postrehy. Krížový výmenník v praxi znamená nižšiu účinnosť rekuperácie z dôvodu menšej účinnej plochy výmenníka a pre odhlučnenie vo vzduchovodoch tlmiče hluku. Ináč z pohľadu vetrania ak máš dom s objemom do 300m3, tak úplne stačí. Praktická skúsenosť, nie však s murovanou stavbou, vetranie 100m3/h pri objeme domu do 350m3, vlhkosť vzduchu pri peknom počasí 35-40% a pri niekoľko dňových dažďoch "až" 45%. To sú veľmi malé až nezdravé čísla. A také tie serepetičky ako letný by-pas, možnosť spúšťať krátkodobý vysoký režim a rôzne režimy vetrania, prevetrávania, sušenia a ja ešte neviem čoho sú veľmi fajn, tiež ich mám, no nie sú nevyhnutné k životu. Ale súhlasím už s tu spomenutým, ak budeš mať dobre navrhnuté a spravené rozvody, tak je v podstate jedno čo tlačí do nich vzduch, aj keby to bol fén, obrazne povedané. A taktiež súhlasím čo sa týka zateplenia. Nevyhadzujte peniaze za 8cm EPS. To ž je lepšie ho tam nedať. Pretože ak bude rosný bod a v zime nula hlboko v murive je lepšie ak sa vlhkosť "odvetrá" von a nie do interiéru. V zime múry aspoň pekne preschnú. Alebo spraviť poriadne zateplenie a potom už je to iná pieseň. Ale vetračku si dajte. Nie kvôli úradníkom, ale sebe. Je to skutočne dobrá vec.
Odpovedať
@vapno92 asi by bolo fajn keby si uviedol ci uz mas postavene alebo iba ides stavat...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@durim ďakujem za rozumný názor. 375+8cm EPS je alternatíva Druhá možnosť je 300 Ytong a 16cm EPS, tam to potom vypadá ako?
Odpovedať
Profilova fotka
@vapno92 podstatne lepsie. A 250 Ytong vo vyssej pevnostnej triede by ti nestacil? A na to 20 cm EPS a je to uplne inde a za rovnaky penaz. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo no, ponúka niečo podobné aj Porfix? Alebo, ako by to bolo s 300mm Porfix a 20cm EPS? Inak, ak sa bavíme o EPS, tak sa bavíme o šedom alebo bielom polystyréne???
Odpovedať
@vapno92 Pozor, výpočet bol robený s 8 cm Purenothermu, nie EPS!!! Lambda 0,025 vs. 0,039. Som to teraz pozerala... A podlaha mala PIR dosky. Samé drahé veci.
Odpovedať
@blacksr @vapno92 prvy obchod na googli: 8cm Purenotherm €34,09/m2 pri 0.026W/mK 20cm Greywall (sedy) €11.04/m2 pri 0.031W/mK Za 1/3 ceny dostane 2x izolaciu a este mu zostane dost aj na poriadnu rekuperaciu. Kto mu toto projektoval, tomu by som zobral papiere.
Odpovedať
Profilova fotka
@vapno92 O dosť lepšie. Ten variant 300 + 20 je veľmi slušný. Variant 250 + 20 EPS spomínaný vyššie je asi optimálny a prináša zväčšenie úžitkovej plochy pri rovnakej zastavanej. 20cm EPS stačí pri poctivej výstavbe na veľmi slušný NED tak na hranici pasívu. Len jednu vec stále nechápem. A to míňanie peňazí pri minimálnych ziskoch. Rozdiel medzi 0,031 a 0,035 je minimálny, ale v cene až tak nie. Šedý čiže s prídavkom uhlíka je fajn, no klasika plne postačuje. Ja som kupoval EPS 100s za 36 EUR, ale celý kubík. Za cenu 56 EUR som mal 1m3 EPS 200S, čo je ináč oveľa lacnejší variant voči u nás tak populárnemu XPS do základov. No ceny sú možno dnes niekde inde a tiež som toho nekupoval práve najmenej. To čo som ušetril na EPS som vrazil do sakramentsky drahej Weber omietky. Tvrdá ako "betón", že ani ďateľ, ktorý mal hniezdo priamo pred oknom sa jej ani nedotkol.
Odpovedať
@durim EPS do zakladov? zacina to tu byt coraz vtipnejsie...
Odpovedať
@bozsky_kaja EPS 200S je vraj uplne v pohode do zeme. Mal som to tiez tak v projekte na zateplenie zakladov...
Odpovedať
Profilova fotka
@rillwen @bozsky_kaja Sokel mam eps 200s + nopovka :) nasiakavost pri ponoreni do vody max 5 %.
Odpovedať
@rillwen @viperko drzim vam palce... inak tych 200 je cislo tlaku, nema to nic spolocne s nasiakavostou. sokel este mozno, ale do zeme by som to urcite nedaval. mne znamy, ktory mi dal eno nuno cenu za XPS povedal, ze ani perimeter by si nedovolil nikomu odporucit...
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja Ale to nie je vtip. Presne ako píšu nado mnou. Stačí len čítať technické listy. Čo sa týka XPS tak predajcovia na Slovensku odviedli perfektnú prácu a každý prepláca ako strhaný. A ešte jedna vec, existuje jedna praktická štúdia, že po 20 rokoch umiestnenia do zeme sú tepelné parametre eps lepšie ako u XPS. A dôvod? Jednoduchý, XPS ťažšie saje vodu, ale rovnako ťažko sa jej zbavuje, čo EPS s tým až taký problém nemá. A aby to bolo ešte vtipnejšie. Ja mám spodný betón vyliaty na EPS150S.
Odpovedať
@durim pri EPS je uplne jedno, ake cislo je za nim. je to len o tlaku. ale je to tvoja volba. ja sa radsej riadim ludmi, ktori su skoro ako rodina a nemaju dovod sa hrat na spekulantov.
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja Ale veď o ten tlak práve ide. Ten je ovplyvňovaný hustotou materiálu. EPS a XPS sú v podstate úplne rovnaké materiály vyrábané rôznymi techologickými postupmi. Z toho vyplýva ich hustota čiže reakcia na tlak, tepelno izolačné vlastnosti a nasiakavosť. Ja netvrdím, že XPS je zlé. Práve naopak je super. Ale pre takú maličkú aplikáciu ako je rodinný dom a ešte postavený na základových pásoch. my to pripomína poľovačku na zajace kanónom. Ak si niekto dá okolo základov a pod dom XPS neurobí nič zlé, no svedčí to len o tom, že má dosť peňazí. Len sa vždy smejem, keď vidím 3cm XPS okolo vencov novostavieb, to už hraničí s hlúposťou a totálnou neznalosťou.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr ahoj, akurát to kukám tak áno, ale tá druhá možnosť je 160mm Baumit EPS-F. O pár dní by som mal mať reálne v rukách projekt, tak by som sa pozrel, aká má presne byť skladba a či sa dajú tie PIR dosky nahradiť.
Odpovedať
@vapno92 my sme boli prednedávnom na tom podobne ako ty. Rozmýšľali sme, ako "ušetriť" na rekuperačke, keďže pôvodne sme ju v pláne vôbec nemali, ale keďže stavebko nám vydali až tento rok, musíme. Obracali sme to z každej strany a nakoniec sme sa s mužom zhodli, že keď už, tak už. A teraz vyberáme odznova, poriadnu. Jednak preto, že ak ju už musím mať, tak ju chceme aj využívať. A keď ju mám využívať, tak nech nie je hlučná, nech je úsporná, dá sa poriadne nastaviť a pod... No a tie PIR dosky odporúčam jednoznačne nahradiť, to je totálny cenový masaker, keď sme si to dali naceňovať, tak ma takmer vykotilo. Nám s tým navrhli zatepliť komplet dom, aj strop a teda to bola taká suma, až mi panenky pretočilo :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@durim mozes dat link na tu studiu, ktora ukazuje ze EPS je v zemi lepsi ako XPS ? Velmi by ma to zaujimalo :)
Odpovedať
Profilova fotka
@barunka Ahoj, ja som sa už o rekuperácií bavil s BlackSR, ona mi navrhovala rozvody a došli sme k tomu, že menšia účinnosť nevadí, vzhľadom na kúrenie drevom vzniká práve potreba odviesť viac tepla vetraním, keďže do vzduchu pri kúrení ide viac tepla, než by bolo treba, a čo sa týka elektroniky, ja si dokážem "takmer zadarmo" spraviť riadiaci systém, ktorý mi v prípade potreby dokáže hrať aj Maccarenu, pokiaľ to bude potrebné. Zaujímalo ma teraz vyslovene legislatívne hľadisko a to, či treba aj oficiálny projekt k rekuperačke. Ak sa môžem opýtať, aká je náhrada za PIR dosky? Rád by som dodržal skladbu podlahy, maximálne tak ubral na mazanine, keďže ja NEMÁM podlahové kúrenie a pôvodne navrhované bolo. Skladba je: Laminátová podlaha 8 mm Pružná podložka 2 mm Samonivelizujúci poter 2 mm Betónová mazanina so zatretým povrchom 60 mm PVC fólia – technolog. izolácia Tepelná izolácia – PIR dosky z tvrdej PIR polyuretánovej peny 70 mm* Hydroizolácia 2x HYDROBIT + Np nataviť – zemná vlhkosť 8 mm Keďže nemám podlahové vykurovanie, dalo by sa ubrať z mazaniny a pridať to na materiáli izolácie?
Odpovedať
Profilova fotka
@durim to si kedy kupoval ten EPS a od akeho vyrobcu? Ja som kupoval 3 kamiony! a taku cenu mi nedali v Polyforme ani ked som im vravel ze biznis dostane niekto iny... :-|
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?