Kvalitný krbár a krb - poraďte

Profilova fotka
Čaute, keďže už sme pokročili, čo sa domu týka tak sa nám momentálne vynára otázka krbu. Potreboval by som poradiť ako na to. Pozeral som už po nete nejaké návody jak nato, že by som to sám postavil, ale svokor ma zahriakol, že či som blázon, že radšej nech si na to niekoho nájdem. Tak by som bol rád keby ste mi poskytli nejaké tipy na nejakého krbára, čo má prax a skúsenosti. Čo by nám urobil krb na komplet. A tiež keby nám pomohol vybrať vhodnú krbovú vložku. Viem, že veľa závisí od tepelných strát a pod. ale myslím skôr značku atď. Díky ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@saan6 chválim svokra ;-) Určite by som dal na odporúčania, no ak nebudú, možno toto pomôže : http://www.cechkachliarov.sk/zoznam-k...
Odpovedať
@saan6 kludne si ho postav sam, neni to nic zlozite.
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx Nic zlozite to je fakt. Je to tak jednoduche, zapalit si vlastny barak alebo deti otravit.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko mam skusenosti s majstrami krbarmi a vidim aku fuserinu robia a este si vypytaju za to peniaze, preto som si radsej postavil sam krb a viem, ze je 100% urobeny. Otravit deti je o vedomosti kurenia a kvalitnej krbovej vlozke. Fajciari toho viac zapalia... 😀
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx Popiste ake mate skusenosti zo svojej stavby rd s krbarmi, ked ste im nedovolil postavit krb u seba. Posobite ako uradnik , ktory chodi na kolaudacne konania? Ste osoba odborne sposobila? Kominar revizny technik? Ste specialista poziarnej ochrany, expert z Poziarneho a expertizneho ustavu? Zistovatel pricin poziaru? Definujte svoje skusenosti. Lebo ak nic z toho nie ste, ste DIY majster p.e. a vase rady sice zdvihnu sebavedomie lajkovi, ktoreho uz nastastie poucila vlastna rodina, ale zaroven toho laika vystavujete , kedze nepoznate jeho schopnosti, nebezpecenstvu poziaru. Fajciarov do toho nemotajte.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko obkladam krby zulou a vidim aku fuserinu robia krbari, preto im nedam ani zadarmo postavit krb do mojho domu. Nie som uradnik. Nebudem tu verejne pisat o ktore firmy ide, kazdy nech sa rozhodne podla uvazenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx No ak to posudzujete, ze ako ich pripravili pre vas obklad zulou, tak mozno ani nevedeli co ich konstrukciu krbu caka. Takze ak mam teda posudit vase posledne vyjadrenie, tak nech si kazdy vyberie krbara podla seba, referencii, ale v ziadnom pripade laikovi neradte, ze si ho ma postavit sam. Oblozit krb dokaze zulou kazdy, ale poziarne bezpecny krb dokazu postavit len odbornici. A ak viete o niekom, ze stavia krby v rozpore s normami a pravidlami, poslite informaciu na CKS napriklad, oni sa uz daneho hriesnika postaraju, vsak @reward ;-)
Odpovedať
Zase tu ruka ruku myje. Ale ked si za to platite, tak to prekusneme, ze @originalx ? Ked sa pouziju certifikovane materialy v normalnej murovanej stavbe a pripojenie spotrebica na komin zreviduje odborne sposobila osoba, tak jedine co sa moze stat, ze sa prehriatim nadmerne opotrebuje vlozka a praskne skor ako vyrobca planoval :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba Kedy ste boli naposledy na stretnuti krbarov a kachliarov? Videli ste spravu o pripadoch poziarov vplyvom nespravnej stavby a napojenia tepelneho spotrebica? Nie? Tak potom aj dalej kuskajte. Ako OOS skontroluje spalinovu cestu jej tesnost, ked to laik postavi zle? Necha rozobrat obostavbu? Laik, novy majster v odbore krbar kachliar si necha rozbit jednu stenu svojej obostavby OOS... to fakt? To tomu verite? Ja nie.
Odpovedať
@saan6 https://www.azet.sk/firma/967164/pete.... Je to majsterko. Už býva v BB ale DT si myslím nebude problem
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko dojdite mi oblozit moj krb zulou, dam vam 1000€/den. Ak to nedokazete date vy mne 5000€/den. Ak to dokaze kazdy, trepete take kokotiny, ze az. Zastavate si fuserov co nevedia robit. Viem vam ich osobne vymenovat, nie tu verejne. Nikohp nebudem nikde nahlasovat, kazdy nech si robi co chce a ako chce, ale na mojom urcite nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx a kolko za den beriete vy? 5000 za den? Trepete vy, ze krb si moze postavit kazdy. Nezastavam sa fuserov, len varujem pred mudrlantami ako ste mozno aj vy. Osobne ich vymenujte CKS, ale nezhadzujte ich generelne, bezmenne pred ostatnymi uzvatelmi tejto stranky. Lebo nikto z nich sa nema sancu branit. Ako by som postupoval ja? Hladal by som niekoho, kto je clenom profesneho zdruzenia. Lebo to zdruzenie sa stara o vzdelavanie svojich clenov a CKS nevaha nchat ukazat vysledky zistovatelov pricin poziarov, sudnych znalcov. Nechal by som si ukazat diela nielen na fotke, ale aj nazivo. Opytal by som sa uz uzivajucich zakaznikov uvedeneho krbara opytat ako s nim boli spokojni. Opytal by som sa na fore ako je toto, kto ma ake skusenosti s akym krbarom. Nebral by som do uvahy nazory majstrov , co si dokazu postavit krb sami, lebo krby obkladaju zulou -inym ich nestavaju len ich obkladaju (to za to trepanie ;-) ) Vybratym 2-3 by som nechal vypracovat ponuku. A ked by som nebol spokojny so zisteniami, zdoveril by som stavbu krbu, pod kominom fe Schiedel. :-) No nedalo sa inak. :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@originalx už si obkladal moju stavbu??? Odpoveď je určite nie. Ja si svoje stavby realizujem "na kľúč" a nedovolím, aby moju prácu znehodnotil nejaký amatér. Kto to robí ináč, nie je kachliar a bojuješ proti tým istým fušerom, ako ja! Ak ale všetkých kachliarov hádžeš do jedného vreca, pravdepodobne si ešte nenatrafil na seriózneho kachliara. Tak veľa šťastia.
Odpovedať
Profilova fotka
- Prvý krb som si staval sám na chalupe na Kysuciach. Je to iba obmurovaná vložka z 4 vývodami. Volil som anglickú tehlu na plocho hrúbka 120 mm. Dymovod som dal z hrubého nerezu. 3 vzduchovody z ohybného hrubého husieho krku. Jeden ide do vzdialenejšej izby v podkroví, 2. do kúpelne a 3. do kuchyne. 4. vývod ide do miestnosti. Komín je masívny so šamotovou vložkou ale napevno zaliatou. Na druhý deň vykuruje 2. izbu v podkroví. Krb je ohromne variabilný. Najprv vykúrim samotnú miestnosť potom zakryjem výduch a pustím do podkrovia a na ďalší deň keď sa umývame vyhrieavam vzduchom kúpelňu alebo aj kuchyňu keď nekúrime v peci. Nedúfal som, že sa mi to tak podarí. Po 17. rokoch nie je potrebná žiadna oprava. Predtým som iba na dvoch domoch, ktoré som staval pre zákazníka sledoval prácu profesionála. - Druhú pec, tiež na chalupe, som si nechal postaviť peciarom z Veľkého Rovného. Prišli takí chlapci s poprepichovanými ušami a všeličím iným. Ale klobúk dole po chvíli som pochopil, že nemusím mať obavu. Teraz po 15. rokoch uvažujem o vymazaní ohniska. Kachlice však tak nedržia teplo ako tehla na krbe. - Tretí krb na takej malej chatke v záhrade som kúpil v obchode, zložil za 2 hodiny a komín prefabrikovaný trojzložkový. Bez problémov. - 4. krb a 5. krb s pecou v dome som si dal robiť profesionálom z Banskej Štiavnice. Prvý návrh čo mi predložili sme nazvali žehlička - čosi strašné. Ale bola to asi obchodná taktika. Lebo ďalšie návrhy boli pekné a ďalšou komunikáciou sme ich priam vyšperkovali. Majstri sa s nimi vyhrali a sú to vyslovene umelecké diela. Profesionáli však používajú na obmurovanie vložiek špeciálne materiály, ktoré znesú aj nešetrné prekúrenie krbu úplným laikom ale tým pádom málo sálajú teplo - všetko ide iba na priamy ohrev cez sklo a teplovzduch. Teraz už viem čo som mal žiadať, určite by sme prišli k lepšiemu kompromisu. Dnes by som asi v rodinnom dome staval Hypokaustovu pec. Alebo radšej by som si ju nechal postaviť? Dosť obšírne ale nie je to jednoznačné. Videl som veľa krbov bez nápadu ale aj sfušovaných tak amatérmi ako aj profesionálmi. Pri stavbe krbu asi škodí ako prílišná sebadôvera amatéra ale aj stereotip profesionála. Skončil hokej výhrou Kanady ale u mňa je to profesionáli : amatéri 1 :1. Schiedel má pravdu oheň je zlý pán !
Odpovedať
@reward Robis v inom regione, ako ja, takze som nenatrafil na tvoje dielo. Nehadzem vsetkych do jedneho vreca, ale min tri fy. co tu robia fuserinu a ludia tomu vobec nerozumeju, tak su spokojni a ked im ukazem nedostatky, tak maju hlavu v smutku, ale boja sa to reklamovat u fuserov.
Odpovedať
@originalx prepáč,ale ty si si nepostavil krb,ale obložil si krbovú vložku izolačnými doskami a to sa naozaj v súčasnej dobe nepovažuje za krb a spokojný si preto , lebo si dobrý krb ešte nevidel.Tým Ťa nechcem uraziť. A pokial nemenuješ konkrétne,tak neurážaj všetkých,ja by som si nedovolil dehonestovať všetkých kamenárov,len preto že mi jeden odrezal zle žulu.
Odpovedať
@tomasko007 dal si odkaz na firmu ,ktorá nemá v živnosti stavbu krbov,takže nie je oprávnená ani stavať aj keď stavať možno vie.
Odpovedať
@sebo2 kedze som kupil krbovu vlozku taku aku som kupil, ktora neni vhodna na salavu obstavbu, tak som ho musel uz oblozit izolacnymi doskami. Mozno ho casom zburam a postavim salavy. Nikoho som neurazal, len pisem ake mam skusenosti s krbarmi.
Odpovedať
@originalx ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@saan6 chlapci sa tu do seba akosi pustili .. ale aby som odpoevdal na tvoju otazku .. resp chces tip na krbara so skusenostami :) ... mne robil @reward, par rokov dozadu, dodnes nelutujem ani cent, vyborna komunikacia, fayn chlapik, dohodli sme sa dokonca aj na stavbe komina, takze doslova to cele spravil "na kluc" ... len pozor, pri Rewardovi "hrozi" ze kupis naozaj kvalitnu vlozku :D
Odpovedať
Profilova fotka
@portianko ou, Janko, ďakujem za neplatenú reklamu... To sa tu až tak často nevidí, ja si neplatím trolíkov za vyzdvihovanie môjho mena ;-) Tak nech veľa rokov slúži Hoxterko a keby sa nedajbože niečo stalo, mám už viac, než 20 rokov to isté telefónne číslo 8-)
Odpovedať
@saan6 Každá podobná vec na tomto svete je vždy o konkrétnom človeku...Práve z dôvodu, že mi to môže podpáliť dom a ohroziť rodinu, by som to určite robil sám. Navyše ak sa jedná o takú jednoduchá stavbu, akou je krb. Každý si len musí odpovedať na otázku, či je ešte človek, to je celé...
Odpovedať
Profilova fotka
@beginner7 ak si to robíš sám, je to tvoj problém... "Navyše ak sa jedná o takú jednoduchá stavbu, akou je krb" Verím, že si aj zuby trháš sám a aj tvoja žena nepotrebuje gynekológa... lebo si ešte človek :-S
Odpovedať
@reward Ako sa dá od krbu skončiť pri vagíne mojej ženy, je mi síce záhadou, ale je vidno, že si argumentačne silný :) A ak si to robím sám, tak to nie je môj problém, ale moja výhra, v každom ohľade, gor pri takej prkotine, ako je "stavba" krbu z kúpenej krbovej vložky, s čím sa dá porovnať hádam iba kosenie trávy pred domom :).
Odpovedať
za mňa môžem odporučiť - Rado Svitek BB http://www.kachlesvitek.sk/
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko O tomto mi aj svokor hovoril, že keď už dáme kopu peňazí do stavby domu, tak už môžem dať aj do krbu. Že nemám práve na tomto nejako šetriť. Len ja mám v tom guláš. Neviem na čo sa zamerať. Podľa čoho vyberať krbára, aké sú rozdiely, akože je mi jasné, že v cenách budú rozdiely, ale čo viac? Kto to urobí ozaj kvalitne a kto nie?? @portianko Takže z tvojho pohľadu v pohode? Má fajn prácu? Ako dlho to trvalo? Myslím tá realizácia? Tiež by ma zaujímala veľkosť vložky, ak teda by ťa to neotravovalo a aj cena, dík 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@saan6 Svokor ma pravdu. Amater ma robit narocne veci vtedy, ked je v nich profesionalom. Postup som uz myslim uviedol. Hladal by som niekoho, kto je clenom profesneho zdruzenia. Lebo to zdruzenie sa stara o vzdelavanie svojich clenov a CKS nevaha nchat ukazat vysledky zistovatelov pricin poziarov, sudnych znalcov. Nechal by som si ukazat diela nielen na fotke, ale aj nazivo. Opytal by som sa uz uzivajucich zakaznikov uvedeneho krbara opytat ako s nim boli spokojni. Opytal by som sa na fore ako je toto, kto ma ake skusenosti s akym krbarom. Nebral by som do uvahy nazory majstrov , co si dokazu postavit krb sami, lebo krby obkladaju zulou -inym ich nestavaju len ich obkladaju (to za to trepanie emoticon ) Vybratym 2-3 by som nechal vypracovat ponuku. A ked by som nebol spokojny so zisteniami, zdoveril by som stavbu krbu, pod kominom fe Schiedel. emoticon No nedalo sa inak. emoticon
Odpovedať
@saan6 Potom daj sem fotky realizacie toho krbu co ti postavil majster krbar, nech sa pozrieme ako je to odfusovane.. Tie prachy co das krbarovi za akoze robotu, tak to si radsej uzi poriadnu dovolenku. To, ze je niekto clenom nejakeho zdruzenia, alebo cechu nezarucuje, ze neni fuser.
Odpovedať
Profilova fotka
@beginner7 tak nám ukáž svoje dielo, ktoré bolo pre teba ľahšie, ako kosenie trávy. Lebo ja to robím viac ako 27 rokov a žiadna realizácia nebola ľahšia, ako kosenie a to sa každoročne vzdelávam na mnohých školeniach... :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx už prestaň urážať poctivých remeselníkov. Remeslá na Slovensku skapínajú, rukami už vieme iba ťukať do mobilov a ak niekto niečo poctivo roky robí, ešte je na posmech. 😱
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?