Kúrenie vo fínskom zrubovom drevodome

Zdravím, chcela by som poprosiť ľudí, ktorí majú postavený zrubový dom - čisto lepený masív bez izolácie - akým spôsobom kúria. Plánujeme dom - dvojpodlažny cca 128 m2, prízemie 89 m2 a poschodie 38 m2, obvodové múry hrúbky 245 mm, izolácia strechy - drevovláknitá 300 mm, izolácia podlahy - polystyrén 200 mm. Rozmýšľame nad teplovodným podlahovým kúrením zdroj tepla - kotol na pelety a na poschodí radiátory alebo elektrické priamo výhrevné kúrenie odporovým káblom v podlahe na prízemí a na poschodí kúrenie infra panelmi. Chcela by som poprosiť ľudí, ktorí majú podobné stavby, aby napísali, akým spôsobom kúria, koľko ich to cca mesačne stojí a či sú spokojní. Rada uvítam aj názory a skúsenosti s kúrením odporovým káblom. Ďakujem :)
Odpovedať
Profilova fotka
V zrube v ktorom som bol mali podlahove kurenie a rekuperaciu.
Odpovedať
Profilova fotka
@katia207 radšej si dajte spraviť projekt, aj zlý bude lepší ako to, čo tu píšete.
Odpovedať
Profilova fotka
@katia207 v takom dome si viem predstaviť hypokaustovú pec..dvanásť resp.24hodinovú.
Odpovedať
Profilova fotka
Taky dom nesplni poziadavky dane platnou normou a vyhlaskou, ale predpokladajme sedy zakal uradnika na stavebnom urade, pri kureni rozhodne zabudni na elektrinu.
Odpovedať
@katia207 mne sa paci táto myšlienka drevo domu, potrebujete ale výpočty, , energetické straty, A K tomu následne projekt na nastavenie výkonov. Súhlasím s kolegami, musíte mať K tomu podklady.
Odpovedať
@jan45 Projekt máme a pýtam sa na skúsenosti a rady a nie kritiku. Bývate v takom dome? a viete to objektívne posúdiť?... bežne sa v takýchto domoch býva a aj sa také domy stále stavajú, máme odporúčanie od projektanta a potrebujeme sa len rozhodnúť pre spôsob vykurovania.
Odpovedať
ďakujem za odpovede, ktoré sa vyjadrujú k veci. Možno som mala ešte napísať, že v dome bude krb s prieduchmi, preto zvažujeme aj elektrické kúrenie. Drevodomy z dreva /nie montované z OSB dosiek a izolácie/ majú dobré tepelné vlastnosti a hlavne je to drevo tak dávajú aj pocit tepla. Je rozdiel vykurovať murovanú - studenú stavbu a drevenú, keď drevo je samo o sebe teplé. Potrebujeme sa rozhodnúť, či sa viacej oplatí elektrické priamo ohrevné kúrenie alebo peletový kotol a teplovodné kúrenie.
Odpovedať
@bedo96706 viete mi prosím napísať akú podlahové kúrenie mali? teplovodné alebo priamo ohrevné elektrické.
Odpovedať
Profilova fotka
@katia207 protirečíte si, keby ste mali projekt, nekombinujete také rôznorodé systémy a pochybujem, že by projektant menil niečo, ak projket máte a je takýto zmätočný, tak ho zahoďte
Odpovedať
Profilova fotka
Musím suhlasit s @majkoj zrubove jednoplaštove konštrukcie maju U o niečo vyššie ako je norma ale nieje to žiaden problém a na stavebnom urade sa to dá lahko obísť. To že je drevo z vnutra teple (teplejšie ako murovana stena) mate pravdu.
Odpovedať
Prosim vyjadrite sa k otazke. Elektricke alebo teplovodne kurenie + skusenosti (ak mate) alebo rady. Dakujem
Odpovedať
@katia207 teplovodne ...do buducna mozete napojit aj iny zdroj kurenia
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@bedo96706 o nieco ? :) 25cm smreku ma R 1,66 norma vyzaduje 4,4. Drevo nieje z vnutra o nic teplejsie ako zateplena konstrukcia, odporovalo by to zakonom termodynamiky. Odhliadnuc od toho, ze stena nesplni poziadavky normy na R, cely dom nesplni poziadavku na mernu potrebu tepla (tam ziadne kurenie nepomoze) tak s elektrickym kurenim nesplni primarnu energiu. Cize stavebny urad oslepne a prehladne nesplnenie normy, urcite neprehliadne primarnu energiu, cize jedine riesenie je biomasa s bombastickym primarnym faktorom.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Preto sa najcastejsie robia zruby z priemerov 350mm a viac kde je R min 2,67 ale mate pravdu o nieco to niej. @katia207 v tom zrube mali teplovodne elektricke podlahove kurenie a rekuperaciu
Odpovedať
@majkoj @bedo96706 ...ale chlapci dajte priklad na stenu hrubu 25cm ktora bude splnat R rovne alebo vyssie 4,4 ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@marcoy83 stena drevostavby
Odpovedať
Profilova fotka
@marcoy83 to ma byt akoze k comu ?
Odpovedať
@bedo96706 daj prosim ta presne zlozenie steny :) a ak k tomu pridas aj prislusnu lambadu pre kazdy pouzity material budes top ;)...
Odpovedať
@majkoj k tvojmu " 25cm smreku ma R 1,66 norma vyzaduje 4,4."
Odpovedať
Profilova fotka
@marcoy83 dobre, kontrolna otazka, kolko musi mat stena zrubu aby splnila normu ?
Odpovedať
@majkoj este raz daj priklad na stenu (a vynecham jedna homogena hmota, nosna), ktora pri hrubke 25cm dosiahne R=4,4 a viac :)
Odpovedať
@marcoy83 to je fakt hlúpa požiadavka. Preto si predsa steny zatepľujeme. Ale zrub je zrub s EPS tam asi nikto nepočíta, takže potrebuješ veľkú hrubku.
Odpovedať
Profilova fotka
@marcoy83 odpoved si predsa dostal vyssie od @bedo96706, aj ked mi unika akakolvek relevancia.
Odpovedať
Profilova fotka
@roboza 180mm nosny system, medzery vyplnene mineralnou vlnou 180mm z obidvoch stran nosneho systemu drevovlaknita dopska 12,5mm EPS na vonkajšej strane + omietka 50 Stena hruba 250mm Napríklad. Lambdu si možte hladat sám.
Odpovedať
@bedo96706 no jasné, o tom presne hovorím.
Odpovedať
@bedo96706 @majkoj ...180mm nosny system - R=1,29 + 50mm EPS 1,47 + nejake drobne za tu drevovlaknitu dosku (myslena OSB?)...a som zvedavy ze preco som vynechal okna vyplnene mineralnou vlnou :)... @roboza hej mas pravdu hlupa poziadavka ale vacsinou nasleduje po inej hluposti nie? :)
Odpovedať
Profilova fotka
@marcoy83 akej inej hluposti ? Stena zrubu nesplna poziadavky normy a to nasobne, bodka.
Odpovedať
Profilova fotka
@marcoy83 Pardon, zle som pochopil vašu otázku. Nechapal som tomu"a vynecham jedna homogenna hmota" .
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?