Kúrenie, vetranie, rekuperácia vzduchu

Ahojte. Viem že je tu už veľa takýchto tém, ale nejak som sa nedozvedel čo je najvhodnejšie. Riešime projekt domu a rozmýšľam aké kúrenie si dať. Dom bude mať suterén, prízemie a poschodie. Rozmer 8,5X11,5 - teda jedno podlažie 98m^2. Orientácia dlhou stranou presne na juh. Na pozemku môže byť plyn a elektrina. Dom je v blízkosti Trnavy Takže aké by bolo vhodné kúrenie? Predbežne som projektantke povedal že plyn + solárne kolektory a krb. Na prízemí podlahové kúrenie na poschodí radiátory. Rozmýšľal som aj nad tepelným čerpadlom voda voda, plus elektrické dokurovanie a krb, vtedy by som mal zvýhodnenú tarifu D5 kedy je 22 hodín nízka tarifa. Ďalej rozmýšľam aj nad vetraním s rekuperáciou, ale od toho ma projektantka odhovára, že jemné šuštanie vzduchu je tam počuť, a keď sú vývody v obytných miestnostiach tak je to rušivé. A tiež ma odhovára od tepelných prieduchov od krbu, že ked je to poschodový dom tak sa to bude pekne šíriť cez schodisko. Tiež som aj chcel teplovodný krb, ale povedala že síce tie teplovodné vložky nie sú až tak drahé ale jeho zapojenie do systému a všetky tie potrebné veci ku tomu vychádzajú aj 2000€. Prosím vás teda o vaše názory, skúsenosti. Ďakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Pre nejake doporucenie by bolo dobre vediet 1. Mernu spotrebu tepla na vykurovanie (v kWh/m2mr/ok) 2. Vztaznu podlahovu plochu (m2). 3. Tepelnu stratu domu (kW pri -15C)
Odpovedať
To zatiaľ nie je určené. Pracuje sa na projekte. Ale ako som písal, rozmer je 11,5x8,5m. Každé podlažie má okolo 98m^2 spolu 294m^2 kde rátam aj suterén. Tam je garáž kotoľna, práčovna, chodba, zádverie schodisko. Stavebný materiál by som chcel HELUZ 44 2in1 FAMILY, prípadne HELUZ 44 FAMILY. Zateplenie bude už neviem akos a to volá, ale je to biele podobné ytongu, a o hrubke minimálne 10cm ale chcel by som 15.
Odpovedať
Profilova fotka
Bez tych udajov sa tazko radi. Kazdopadne ak ten izolacny material ma byt Multipor, velmi dobre by som si to rozmyslel. To je len tahanie penazi od ludi kotrych niekto presvedcil, ze dom musi dychat (pritom 94 percent vlhkosti domu odchadza vetranim). Ak sa este na projekte robi, jedna dobra rada, tensiu tehlu viac izolacie. Zo statickeho hladiska taku hrubu tehlu nebude treba a na izolovanie je izolacia a nie tehla. A vyjde to daleko lacnejsie. Osobne mam 30ku tehlu a 15cm NEOPOR, dom vysiel v kategorii A.
Odpovedať
V prvom rade by som vymenil projektantku, stojí za milú Jarmilu, rada ako nedávajte si rekuperačku lebo šuští, krb vykúri dom cez schodisko mohla dávať za komunistov :-| Ani jedno nie je pravda! Osobne ak ti ide iba o kúrenie skombinuj kotol zo solárom a máš postarané o kúrenie, problém bude ale s teplom v lete ;)
Odpovedať
Profilova fotka
radsej by som porozmyslala najprv nad tym, ako energeticky narocny (alebo nakolko dobre zatepleny ) chcem mat dom, dala si vypocitat tepelnu stratu a podla toho riesila kurenie.. tiez by som sla max. do 30 hrubky muriva + dobre zateplenie, aspon 20cm, tiez dobre zateplit strechu a podlahu, potom mozes mat kurenie uplne jednoduche.. a ked to rozpocet dovoli, urcite si dala rekuperaciu (to je aky nezmysel ze susti!!) a tiez.. vymenila projektantku;)
Odpovedať
Ako tu uz pisu, ked nevies tepelnu stratu,tazko radit. Projektantka ma aku skolu? Videla uz rekuperaciu? Ci skor pocula???? Aky mate dovod kombinovat podlahovku a radiatori? bud verite ze jedno je lepsie ako druhe a dajte to ktoremu verite,kombinacia je zbytocna a zbytocne predrazena.
Odpovedať
Ďakujem za rady. No ešte snou prekonzultujem všetko čo sa mi nepozdáva. Tie teplovody od krbu budem chceť určite. @atlaska hmm všetci mi vravia že podlahovka je v miestnostiach kde sa spí zbytočná, že kedže ma dlhy nabeh a potom aj dlho chladne. Keď pojdem spať večer že bude dlho teplo aj keď si stíšim kúrenie. Ale ja som mal predstavu že budem mať všade podlahovku pretože nebudem museť mať zdroj tepla ktorý musí zohrievať vodu na 50 a viac stupnov do radiatorov.. A robiť dva okruhy. Čo hovoríte na stenové vykurovanie na poschodí?
Odpovedať
Ved v spalni si nastavis kurenie ako potrebujes, je jedno aky je nabeh-podlahovka je uspornejsia ako radiator. Znizenie mozes nastavit o 23hodky skor ako pojdes spat a hotovo. Preco mas mat prasnejsie prostredie prave spalni. Ti vsetci dufam maju podlahove kurenie. naviac co je to zbytocna, kombinacia je drahsia ako len vsade podlahove kurenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 Bez urazky, ale nejako tomu nerozumiem... si sa rozhodol, ze si postavis najdrahsi dom na SK? Lebo hruba tehla, na to najdrahsi a hruby multipor (60 cm mur), drahy plyn s drahym solarom a drahym teplovodnym krbom a drahou kombinaciou radiatorov a podlahovky. 30 cm presna brusena tehla s 20cm izolaciou (nikoho neznasilnujem na polystyren, kazdy mame nejake preferencie, ale ked pride na platenie, mnohi zastancovia min. vaty zmenia nazor :-D ). Do stropu aspon 40 cm a do podlahy 20 cm (aj ked penove sklo by som brala radsej). Samozrejme vsetky tieto cisla prejst s ODBORNIKOM, ktory tomu rozumie a vyladi a zoptimalizuje cely system obalky. Kurenie by som dala bud teplovodne krbove ALEBO plynove ALEBO el.kotol. Rekuperacia 1000x ano, zabudni na reci od jedna baba povedala, da sa najst velmi dobra aj cenovo pristupna. Pri poriadnej izolacii nemusis riesit dlhy, pomaly a neviem aky nabeh, lebo rozdiely teplot sa ukazu nie za hodiny, ale za dni az tyzdne. Podlahovka kludne aj na poschodie, existuju take srandicky ako priestorove termostaty, ktore si urcite vies nastavit tak, aby sa podlahovka prisposobila tebe a nie naopak. Pre mna jedina nevyhoda, ktoru podlahovka ma, je ze nemozes dat na podlahu hocico, ja som strasne tuzila po drevenej masivnej podlahe, ale proste to podlahove vykurovanie ma pre mna viac plusov ako drevo. Teplucko od noh, deti sa mozu v pohode hrat na zemi bez toho, aby som v kuse rozmyslala, ze ci sa nenachladi, neprasi sa atd... Este mi k teplovodnemu krbu napadlo, ze je to dost spinava zalezistost, prikladat lebo TREBA kurit a nie preto, ze CHCES, hadam viac ako teplovodnu krbovu vlozku, by som dala prieduchy, ked chces, tak ich spustis, ked nie, tak ich nechas zatvorene, ziadne specialne prepojenia, nadrze, cerpadla a mas teplo. Tiez sme presli tymto vyvojovym stadiom a rozmyslali aj nad teplovodnym krbom, aj nad solarom aj nad neviem cim, ale nakonec sme sa rozhodli pre plynovy kotol s podlahovym kurenim, a vykonostne velmi malou krbovou vlozkou na prechodne obdobie + rekuperaciu. Kebyze na to mam moznosti vramci pozemku, tak urcite dame tepelne cerpadlo, krb+ rekuperacia. Ale treba uvazit vsetky moznosti... ale jednu vec som pri stavbe pochopila: cim jednoduchsie to clovek urobi, tym menej komplikacii do buducnosti... :-D drzim palce, aby si si spravne vybral ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 bola som na prehliadke pasivneho domu, ktory mal stenove vykurovnie... no popravde, ma to dost velku nevyhodu, ze na tej stene nemoze byt skrina, velky obraz, ci ine predmety, ktore by branili prestupu tepla. takze ked aj ju teraz vytvoris, uz nikdy v buducnosti to nebudes moct zmenit. A myslim, ze kazdy z nas raz za cas meni a preklada nabytok, ci?
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 Osobne by som sa na projektantov velmi nespoliehal. Jedna vec je statika, tam si asi nepomozes ale co sa tyka tepelno technickych vlastnosti stiahni si PHVP http://www.pasivnidomy.cz/files/downl.... Poctivo to vypln (nie je to jednoduche , ale rozhodne sa to vyplati). Postupnym menenim izolacii uvids ktora izolacia ma aky vplyv na spotrebu domu. Cielom je mat straty strechou, podlahou, stenami, oknami priblize rovnake. Je totiz uplne zbytocne sa venovat stenam ktore maju sraty 1MWh rocne ked mi strechou unikaju 3MWh rocne. A hlavne uvidis co vo vysledku urobi tensia tehla a viac izolacie za daleko mensiu cenu ako nejaka 2v1 super duper bombastik famlily tehla. Projektanti su totiz plateni za to, ze pouziju takuto tehlu a to priamo od vyrobcu. Co sa tyka podlahovky nie je problem urobit podlahovku, ktora ma minimalnu zotrvacnost. Ja som to riesil takto http://gallery.ceco.sk.eu.org/v/visit... .
Odpovedať
@kajo873 strasne prekombinovane. Dobre ti tu radia. Najprv zniz potrebu tepla na vykurovanie a potom na nu nastav cely system vykurovania a ohrevu teplej vody.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jancusa2000 Ahoj dik za radu. Nechcem najdrahší dom na SVK... my sme tiež v procese vyberania, preto sem píšem. Veľmi ste mi poradili. Takže kondenzačný kotol, plus podlahovka prízemie poschodie, krb a rekuperácia. To bude asi najrozumnejšie, prípadne potiahnem na strechu trubky keby niekedy pridám ešte solárne kolektory. Ešte mi stále vrtá v hlave nastavenie teploty v jednotlivých izbách na poschodí. Ako sa to robí presne? Ta regulácia je priamo v skrinke s rozdelovačom a v izbe je termostat na ktorom si nastavujem teplotu? Lebo som hľadal a nejak som nenašiel také rozdelovače ktoré by mali elektronicky regulovateľné ventily( ked také niečo existuje). A tiež temrostat by som bral niečo malé o veľkosti vypínača aby to nebolo nejaké veľké hovadko. Máte/videli ste niekto niečo podobné?
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 su to elektromagneticke (?) ventily a termostaty, neviem presne, v tomto je macher moj manzel :-D ale funguje to asi tak, ze v izbach mas termostaty + jednu zakladnu napr. v obyvacke alebo kde chces a na rozdelovaci je pripojena riadiaca jednotka, ktora ovlada termostaticke hlavice pre jednotlive okruhy na zaklade poziadaviek z termostatu/alebo zakladne. Cize presne ako si napisal, ze v izbe je termostat a v skrinke s rozdelovacom je mozog. my si budeme davat honeywell evohome, bezdrotove termostaty a kadajake vychytavky v tom su a vyzeraju celkom k svetu, ziadne hovadka :-D ale zalezi od vkusu ;-) myslim, ze sa tu najdu aj taki (modro)strechari, ktori by ti ten krb hned "sprdli", ze dobre navrhnuty dom nepotrebuje komin atd. ale myslim, ze ked ho clovek chce, tak si ho ma dat, lebo povacsine staviame len raz a jednoducho v niektorych bodoch ma u mna dizajn prednost :-) (asi som zena :-D ) solar ako taky nezavrhujem, ale my ho jednoducho nepotrebujeme. Moznosti su podla mna take, ze bud 1. plynovy kondezacny kotol aj na ohrev TUV + rekuperacia alebo 2. elektrokotol + solar na TUV + rekuperacia (+ krb ked ho chces)...
Odpovedať
@kajo873 pozri si regulacne centraly od firmy elektrobock, ja mam tak vyriesenu podlahovku, v izbach len teplotne snimace o velkosti cca 2mm, riadiaca jednotka je pri kotli hlavicami ovlada jednotlive okruhy. Nastavovat mozes bude cez PC alebo cez ovladaci panel ktory si zvolis kde budes mat. Cenovo ta sranda vyjde asi na 150 Evri plus hlavica na kazdy okruh cca 15 Evri.
Odpovedať
Profilova fotka
@stavbystav vsetko zavisi od faktoru tvaru domu. Pri bungalove ako mam ja rychlo nastane stav kedy sa dalsie zateplenie proste neoplati. Lacnejsie je potom namontovat tepelne cerpadlo ako dalej zateplovat. Mimochodom ucinost rekuperacie je energeticky vzate daleko nizsia ako udavaju vyrobcovia. Pre nich znamena ucinnost 100 percent, ze sa odsava vzduch 21C a do domu prichadza vzduch 21C. Lenze hlavne v zime sa odsava daleko vlhkejsi vzduch ako sa nasava. To znamena , ze odsavany vzduch ma vyssiu entalpiu (energiu) ako dodavany. Energeticka ucinnost rekuperacia preto malokedy dosiahne 50 percent. Aj to len za predpokladu, ze dom ma dobry BD Test.
Odpovedať
Profilova fotka
Tu ide o to preco riesit za kazdu cenu pasivny dom, ked ma to bud obmedzi v dispozici alebo financiach. Pasivny dom musi byt ekonomicky ospravedltelny a to neplati vzdy. To co pises o rekuperacii nie je pravda. Ta udavana ucinnost sa vztahuje na teplotu odvadzaneho a privadzaneho vzduchu. Lenze odvadzany a privadzany vzduch ma rozdielnu vlhkost. Kedze privadzany vzduch (v zime) ma mensiu (absolutnu) vlhkost, na vyrovnanie sa v dome spotrebuje energia (skupenske teplo). Na internete najdes k tejto teme viacero studii. Riadene vetranie praveze zasadne zasahuje do vlhkostnych pomerov v dome (v zime).
Odpovedať
@kajo873 pocuvaj jak ti radi @jancusa2000 , je to tusim druha baba tu na MS, co sa tomu vazne rozumie ;-) a hlavne pamataj, jak v amérike hovoria - KISS (keep it simple, stupid!) :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@stavbystav No napriklad nechcem poschodovy dom, tym padom mam daleko horsi faktor tvaru. Skus si orientacne spocitat co by si musel zainvestovat aby si z bungalovu 10x15 urobil pasivny dom. Ja mam nastudovane, ty viditelne nie :). Porozpravaj sa s niekym co tomu rozumie, tych ale vela nie je. Len to neskusaj pri predajcovi.
Odpovedať
@stavbystav Misko, forum nie je pre firmy.. ;-) A navyse, +10-15% hovoris??? Tomu hadam neveria ani tvoji zakaznici..
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado neznalost stavebnikov sa da ospravedlnit, ale pokial toto vyjde od firmy (ak to teda tak je) tak je to ina katastrofa.
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado joooj, sa cervenam... :-D :-D :-D
Odpovedať
@jancusa2000 Neboj, neni vidno, foto je ciernobiele ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@stavbystav prosím, môžete popísať skladbu steny a max. rozmery niektorej steny?
Odpovedať
Profilova fotka
@stavbystav nehnevaj sa ale ty tu prezentujes nejake informacie o rekuperacii najdene na internete a ides tu poucovat inych ? To vsetko co som pisal su absolutne dokazatelne fyzikalne zalezitosti. Tie ale dodavatelia neprezentuju. Potom sa ludia divia, ze rekuperacia usetri daleko menej ako dufali. Ja som staval bungalov lebo som ho chcel stavat. Nebudem hadam na stare kolena behat po schodoch. Obrovske okna nie su problem, len treba trosku rozmyslat, ono sa totiz da osadit tak aby v lete do neho nesvietilo slnko a v zime ano, ale to ti ako specialistovi na PD asi nemusim vysvetlovat, ze ? K projektantom, naco mi je projektant, ktory mi ponukne 51cm heluz Family a budem mi tvrdit ze dycha ? Tepelnotechnicke zalezitosti som pocital sam. Spocital som potrebu tepla 30kWh/m2/rok. Ked som riesil kurenie, dosiel specialista, projektant, co mi navrhol vykurovanie za 30 000E. K tomu vypocital navratnost na 6 rokov. Tak som mu povedal, ze sa sekol, ze to je 60 rokov. On jaxi spocital spotrebu mojeho NED domu na 120kWh/m2/rok ! Ked som mu vysvetloval, ze sa sekol, ze na Sk sa dom nad 86kWh/m2/rok neda skolaudovat, nedala sa vyrusit zo svojich vypoctov a trval na svojom. Takze som si navrhol a spravil sam aj kurenie. Prisiel ku mne pan ohladom EC, hodinku premieriaval kukal, pokecali sme, pochvalil ma a otyzden prisiel s EC http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/m... . Potreba tepla na vykurovanie 35kWh/m2/rok, potreba energie 18kWh/m2/rok. Prva zima realne 13kwh/m2/rok. A investicia do TC bola mensia, ako keby som z bungalovu robil pasivny dom. Takze takychto projektantov potrebujem ? Ja zase poznam vela ludi ktorym niekto postavil PD a akosi stale musia kurit. A pan od EC mi rozpraval, ako namerali pri PD BD testom 4,5 na 0,6. Dakujem neprosim. Ludia vedia, ze som zo stavby vyhodil vela odbornikov. Ale som rad, ze sa nasli aj firmy (sucha podlahovka, TC), ktore ked som ich trapil vypoctami a otazkami ochotne dodali co som chcel ja a nemali problem uznat, ze sa mylia PS: Ja mam skolaudovane, takze ja uz v dome byvam.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?