Kurenie v samostatnej garazi

Ahojte, mame naprojektovany RD so samostatnou garazou, pricom sucastou garaze je aj miestnost (momentalne sklad) a podkrovie, ktore uvazujeme v buducnosti zobytnit. Rad by som sa poradil ohladom kurenia tejto stavby. V podstate najblizsich niekolko rokov neplanujem stavbu vykurovat, resp. by som ju len temperoval, aby tam nezamrzli vodovodne trubky. RD ako taky bude vykurovany plynovym kondenzacnym kotlom s teplovodnym podlahovym kurenim. Momentalne je navrhunte take riesenie, ze do garaze je privedeny vykurovaci okruh predizolovanym podzemnym teplovodom Rehau Rauvitherm DUO 25 z RD, z ktoreho by mali byt napojene radiatory v garazi. Co si o tom myslite? Bude to tak OK? Lebo pokial viem tak kondenzacny kotol najlepsie funguje ked kuri na nizku teplotu, ale pokial by mal vykurovat garaz radiatormi, tak tam urcite pojde horuca voda, cize kotol by nepracoval v optimalnom rezime...projektant vsak tvrdil ze podlahovka by nestihala vykurit garaz (garaz ma polovicnu hr. zateplenia - EPS 10cm oproti RD - 20cm vlna). Ako by to bolo najlepsie riesit? Zaroven sa chcem opytat na vykurovacie rebrikove radiatory v kupelkach - tie su navrhnute tiez ako teplovodne s napojenim z podlahovky. Ako to ale potom funguje v lete, ked budeme chciet nieco vysusit? Nebolo by rozumnejsie dat elektricke a zapinat ich len v pripade potreby? V kupelni bude aj podlahove vykurovanie. Dakujem.
Odpovedať
@dgerzo Na prvú otázku - ja mám v dome podlahovku. Do garáže (ktorá je súčasťou domu, ale je oddelená stenou 25 cm a izoláciou EPS 10 cm) som dal jeden radiátor cca 100 cm kvôli temperovaniu a kvôli tomu, že v stene garáže mám hlavný uzáver vody. V zime ten radiátor vykúri garáž na 10-12 st. Pre moje potreby to stačí, hlavné, že nemrzne. Keby som dal väčší, možno by to vykúrilo aj na viac. K druhej otázke - ja mám tiež rebríkové radiátory v kúpeľniach. Vyriešil som to tak, že radiátory sú napojené na okruh vykurovania kúpeľne, ale zároveň je tam pichnutý aj jeden elektrický ohrievač. V lete, keď sa nekúri, mám možnosť radiátor ventilom uzatvoriť a vyhriať ho tým elektrickým telesom. Stačí ho len pichnúť do zástrčky. Ale úprimne - v lete som tú špirálu ešte nezapol. Vlastne tie špirály ešte nikdy neboli v ostrej prevádzke, okrem odskúšania. V lete ti uteráky vyschnú aj bez toho, aby bol radiátor teplý. Prežil by som aj bez toho. ale na druhej strane to nebola veľká investícia možnosť vykúriť radiátor bez zapnutého kúrenia mám vždy. . .
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez mame samost. garaz a dali sme tam na kurenie (temperovanie) klimu. Co sa tyka tych rebr. radiatorov tak tiez si myslim ze v lete ich zapinat nebudes, uterakom staci aby boli prevesene a uschnu aj same.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Tiež máme v garáži rebríčkovaný radiátor a v pohode nám to stačí. Máme menšiu garáž a vykúri to v zime na cca 15 stupňov. Cez leto nezapíname kúrenie vôbec.
Odpovedať
DN25 staci k 3 mensim radiatorom- garaz /sklad / podkrovie, v garazi mne by stacil malinky radiator, (resp. ja by som nedaval ziaden a podlahovka v garazi je riadny luxus v mojich ociach). To tvrdenie projektanta, ze podlahovka nevykuri garaz sa mi nezda... vsak tam predpokladajme, ze chcete mat 15C max. to musie dosiahnut aj pri nezateplenom dome o rozostupe hada 35cm , alebo 600mm radiatorom v pohode. Inak nie je od veci mat v dome aj chladnu miestnost, garaz je vhodna, No a k rebriku, v bytovke rebriky nie su, ale byvaly majitel nam dal nad dvere el. infraziaric. ked sme mali male deti, kupelna bola vyhrata za 3 minuty. to sa nam osvedcilo. Rychle a ucinne v kritickych situaciach s malim dietatom vrelo odporucam. Uterak sa za 24 hod. vysusi aj sam :) a na balkone ani nehovorim,do hodky. Nasi maju RD, za 35 rokov nebol v garazi a na WC otvoreny radiator. Neviem, treba uvazovat tak uzivatelsky nie len podla katalogov a noviniek. Co vyuzijem a co je zbytocne. Kazdy niekde byva a ma uzivatelske skusenosti tak si to treba aplikovat nejako na vlastny obraz. Treba vediet co chcem a majstri vam to zrealizuju. Takze tak.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?