Kúrenie v Rakúsku

Chceme stavať dom a jedna z možností je rakúske pohraničie. Predstava je NED približujúci sa k pasívne a tak sme mali v pláne rekuperáciu a iba el. kúrenie a el. bojler. Včera mi však pani z jednej stavebnej firmy napísala, že v Rakúsku nemôže byť iba elektrické vykurovanie. Viete ako to teda je? Krb nechceme. A chcela som sa vyhnúť aj plynu. Okrem toho plyn. kotol tiež bez elektriny nefunguje, tak celkom nechápem, aké to tam majú pravidlo. Vedel by mi niekto poradiť? Díky :)
Odpovedať
1
2
@peta_petruska nech ti ten dotycny zdroj povie, odkial ma takuto informaciu... Najlepsie je ist za nejakym energieberater a skonzultovat plany s nim, ten bude vediet co a ako.
Odpovedať
no ved iste pojdeme, len ma to prekvapilo ale tusim aj v cechach nemoze byt len jeden zdroj kurenia uvidime... @dreamerka
Odpovedať
@peta_petruska to sa teda čudujem že taký zelený podporujú aj niečo iné ,no tým vadí všetko,nemajú jadro,ale kopu vodných na Dunaji,zelený v HU nechcú ani to
Odpovedať
@duzu vraj uplny prim hra drevo a peletky tak ja sa veru takto kurit nechystam :)
Odpovedať
http://noe-baut-auf.at/index.php?opti... Ak sa jedna o NO,ono sa to moze lisit v jednotlivych krajoch.Najdete tam aj ktore zdroje mozno kombinovat a ktore niesu mozne ako hlavne vykurovanie.Ano peletky,drevo oblubuju aj rakusky zeleni,lebo su CO2 NEUTRAL.
Odpovedať
Zaujimalo by ma, ako ste dopadli, my riesime takmer identicky dom na hranici PD, spotreba 20kWh/m2a, elektricky boiler, solar na ohrev TUV, rekuperacia a ohrev elektrickymi priamotopnymi radiatormi. Ale ideme si tam dat aj hypokaustovy krb. Vdaka za info.
Odpovedať
@tjanvars este sme nedopadli, stale iba riesime kazdopadne solar na zohrievanie teplej vody je podla mna nenavratna investicia, aj ked nejake tie dotacie v at su, ale neviem, ci by som do toho sla
Odpovedať
no, ja som tiez zvazoval solar, ale som to prehodnotil, tiez si myslim, ze to je nenavratne, navyse v zime ked treba najviac teplej vody, to takmer nic nedava. Nam vychadzaju male tepelne straty domu, pri -14C do 3kW, pri -5 asi 2,2kW. Cize podobne asi ako mate vy. Iba elektrinou to vykurovat nemozme. Cize krb. Na toto je klasicky teplovzdusny krb nevhodny, ci vlozky co davaju najmenej 6-7kW a to je vela naraz, treba vela prikladat, aby pomaly horelo, cmudi sa sklo, atd. Preto som sa rozhodol pre salave krby, pozrite v google: hypokaustove krby, tahovy system. napr: http://www.inspire.sk/odborne-clanky/... . Takto spravne navhrnuty salavy krb, vie davat napr. 2,5kW az 3kW za hodinu a prikladaci interval moze byt 12h. Neni to vsak lacne, ale ked nepojde elektrina, tento krb urcite pojde :-) Nemci a Rakusaci su v tom experti, AT znacka: Kaschutz, nemecke: Brunner, Spartherm, Leda; ceske: Hoxter Co sa tyka ohrevu teplej vody, tak na to pouzijem tepelne cerpadlo pre ohrev TUV, zrejme toto: Dimplex BWP 30HS, tu je to pekne popisane: http://www.bpmtrade.sk/produkty/ohrev.... Neskor sa da do neho pripojit solar. Vyber znaciek a produktov je velky, cenovo je to prijatelne, v Polsku su este lepsie ceny: http://www.mk.net.pl/sklep/index.php?.... My mame aj pivnicu, kam to umiestnime, ako vedlajsi benefit vidim, jej vysusovanie a v lete klima, kedze vyfukovany vzduch moze byt aj 3-4st chladnejsi. Mam premysleme, ze si na to spravime rozvody nasavania a vysukovania s prepinacimi klapkami. Nasavanie bud z vonku alebo z pivnice a vyfuk do pivnice, druhy okruh nasavanie aj vyfuk do obytneho priestoru, asi obyvacky, v zime to bude "krmit teplym vzduchom z krbu :-). Tym padom, nepriamo prepouzijem teplo z krbu aj na ohrev TUV. Kedze COP cerpadla pri vyssej vstupnej teplote je vyssie, pri 15st. COP=3,7. Ako budete riesit rozvody elektriny, budete mat eco tarifu? pre lacnejsi prud?
Odpovedať
@peta_petruska este ma napadlo, ak nechcete krb a potrebujete vyargumentovat, ze primarny zdrojom nie je elektricke vykurovanie, tak si obstarajte tepelne cerpadlo vzduch-vzduch: http://www.vykuruj.sk/systemy/vzduch-... alebo http://www.ivt.sk/sk/ivt-nordic-inver... COP budete mat aj viac ako 4 a pri menej ako -10 trochu prikurite elektrickymi radiatormi. Kolko je vsak takych dni. To by vam mohli uznat.
Odpovedať
@tjanvars fuha, ty to mas do podrobna premyslene my sme teraz trochu zastali, takze elektrina sa este neriesi
Odpovedať
@tjanvars tepelne cerpadlo bude asi riesenie buduci mesiac sa snad do toho opat naplno pustime, potom sa uvidi :) nech sa ti dobre dari v realizacii planov :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Pocul som, ze v Rakusku musia byt minimalne 2 na seba nezavisle sposoby vykurovania v novostavbe. Teda napr. el. energiou a krbom. Alebo plyn a elektrina. Ide cisto o zalozny system, keby akoze vypadol prud, tak ludia nepomrznu. U nas toto pravidlo neplati a nie sme na to zvyknuti.
Odpovedať
Článok sa načítava...
kamrat v rakusku si namontoval len tepelne cerpadlo a nemusel mat zalozny zdroj..
Odpovedať
@aghrobert hlupost. staci 1 system kurenia. pokial nemas pasivny dom, musis mat aj minimalne komin a predpripravu na krb/kachle. vacsina ludi preto uz dorobi aj krb/kachle. ked sa rozhodnes kurit len krbom/kachlami (napr cez akumulaciu a rozvody do podlahy), je to v pohode. okrem Niederoesterreichu (NO) je vsade zakazane jedine kurenie v podobe elektriky. a v NO je povolene len v pripade pasivnych domov (pod 10kWh/m2a, nie nasich beznych 15!) PS: a co by podla toho tvojho vymyslu robili v pripade, ze vypadne elektrika a plyn zaroven? :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
vdaka za upresnenie, je zaujimave, ako sa istia krbmi. Da sa kurit aj biokrbom, aspon nudzovo, kym nenaskoci prud. A aby vypadol plyn aj elektrina zaroven, tak to musi byt ina nahoda. I ked viem, ze zapalovanie kotla je dnes vsade na elektrinu :D
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja ono staci vypadne elektrika :), plynovy kotol bez elektriny akosi nejde :)
Odpovedať
@majkoj okrem kachiel ci krbu v kazdej miestnosti nepojde nic pri vypadku elektriny :)
Odpovedať
je zakazane elektricke kurenie priamovyhrevne. musite mat tepelne cerpadlo.
Odpovedať
@mathew112 NIE! je zakazane elektricke priamovyhrevne ako jedine! ked ma clovek napriklad krb, moze mat aj elektricku podlahovku. nikto mu to nezakaze. v energetickom certifikate sa ako primarne kurenie uvedie tuhym palivom - drevom. @cache este sa bude dat v pasive hriat telesnou aktivitou ;-)
Odpovedať
@bozsky_kaja to ho bude bavit mesiac :-)
Odpovedať
@palodug zalezi od miery promiskuity ;-) :-D :-D
Odpovedať
@bozsky_kaja fajn aspon niekto to potvrdil skusenosti o nutnosti komina v AT...samozrejme neriesime pasiv "
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@rikaskcz @bozsky_kaja @aghrobert info o zmenach predpisov v NÖ, hovoria aj o komine. V rakuskej terminologii doma nie som, vyklad teda necham na zainteresovanych https://www.wko.at/Content.Node/servi...
Odpovedať
@siriki tam riesia len upravu pre bytove domy - do 12 bytovych jednotiek mozu v NO vypustit pripojky, nad 12 bytovych jednotiek stale musia stavat.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj .. a preto sa používajú UPS záložné zdroje, ktoré zabezpečia spoľahlivý chod plynového kotla aj pri dlhšom výpadku prúdu. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 a uz si niekedy nieco take aj skusal ? :) Lebo ja par tych UPS mam, nie zrovna lacnych a ked nam SSE odstavili na 8 h elektrinu tak ani moj NB neutiahli dlhsie ako nejake 3h. A tie co to zvladnu budu cenovo niekde inde :)
Odpovedať
@majkoj to co mas za UPSky, ked ti notebook co si pyta 20-30W utiahli len 3 hodiny?
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan no vies moj NB ma i7 a ked pracujem, tak nepisem texty vo Worde :), takze zabudni na 30W. UPS mam od APC uz si nepamatam presne ake ( http://www.modrastrecha.sk/blog/majko...) , nejake okolo 1000VA. Problem je v tom ze tieto bezne UPS sa robia na to aby sa system dokazal bezpecne vypnut, nie na to aby bezal hodiny bez napajania. Samozrejme, ze sa to da riesit, ale tam aj suma stupa a coskoro si na sume elektrocentraly.
Odpovedať
@majkoj neviem sice co take narocnejsie nez pisanie vo Worde robis, ale na baterke by ti vydrzal hadam aj dlhsie... asi si mal baterku z NB po vypadku prudu vybrat, nech ju UPSka nemusi nabijat :)
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan kompilujem par milionov riadkov kodu a debugujem ho :). Samozrejme som najprv isiel na UPS az potom na baterku v NB :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?