Kurenie v novostavbe elektro alebo plyn

Zdravim, riesim taku prekernu situaciu, dokoncujem hrubu stavbu v novej zone, kde su uz natahane vsetky siete. Odovzdane do uzivania je vsak vsetko okrem plynu. Developer nezvladol pripravu a bude s plynom meskat minimalne 6 mesiacov. Mal som plan pokracovat dokoncovackami este tento rok, otazka je vsak,cim budem v dome kurit cez zimu, ked plyn (cielove vykurovacie medium) este nebudem mat? Mam si zohnat nejaky docasny elektro kotol? Alebo posunut dokoncovacie prace na jar. Riesil niekto nieco podobne? Vdaka vopred!
Odpovedať
1
2
Elektrokotol zbytocne drahy, ak ma byt len na jednu zimu. Kup par konvektorov, nieco taketo https://ohrievace.heureka.sk/konvekto... Potom mozes nechat v garazi ako zalohu, ak by sa napriklad kotol pokazil atd. Lacnejsie (vstupne naklady) nic ine nie je.
Odpovedať
My mame plynovy ohrievac vzduchu. Vysusali sme s nim mury po zateceni pocas stavania krovu.Skvela vec. Elektro kotol sa neoplati.
Odpovedať
Profilova fotka
@kenny123 prenosnu klimu?
Odpovedať
to je take typicke slovenske... developer nezvladol pripravu na plyn a bude meskat 6mesiacov? len aby to bolo o 6mesiacov... ak to mate garantovane ze to bude o 6mesiacov tak radsej pockaj a dokoncovacie prace presun na jar budúceho roka...
Odpovedať
@jblaze Jednou prenosnou klimou urcite nevykuri cely dom, okrem toho tazko poriesi vyfuk von z domu a bude mu hucat nonstop cely den a noc ze ho z toho slak trafi. Kupovat 3-4 prenosne klimy je drahsie ako ten elektrokotol.
Odpovedať
@jblaze @kenny123 Jaj pockat, ja som myslel, ze uz chces na zimu byvat. Ci ?
Odpovedať
@kenny123 Aj napriek tomu, ze plyn by mal byt casom dostupny, odporucam zamysliet sa nad tepelnym cerpadlom. Investicne naklady (po zapocitani dotacie na TC) ak porovnas plyn vs. plyn kotol su rovnake. Prevadzkove naklady su pri TC o 10-20 % nizsie. Pytas sa mozno, preco TC ak to vychadza rovnako? Moja odpoved je preto, aby si si zabezpecil ,,bezpecnost a spolahlivost,, vyroby tepla. Na plyne je SR 100 % zavisla na CCCP. Vo vyrobe elektriny je SR sebestacna, dokonca sa vyrobi na uzemi SR viac elektriny ako spotrebuje. Takymto sposobom mas tvoju dilemu vyriesenu... PS: nepredavam TC, podporujem nove technologie a ekologiu.
Odpovedať
@shark013 to sedi, ja v zasade s tc problem nemam, avsak som v bratislavskom kraji a s dotaciou pravdupovediac neratam.. hlbsie som ten dotacny system nestudoval po tom co som len zachytil ze poukazky su rozchytane hned ako sa dotacia spristupni. Alebo to je inak? Vdaka za odpoved!
Odpovedať
Ahojte, na zimu som este nechcel byvat. Plan je taky, ze v septembri vydrazkovat, osadit okna, natiahnut rozvody a urobit omietky. Toto by som rad stihol september-oktober. No a potom postupne robit dalsie aktivity. V podstate mi islo len o to, ze omietky preckaju zimu bez kurenia? Nebudem mat ani fasadu, ani stropnu izolaciu - mam pultovu strechu, takze tam bude v podstate prefukovat.. Tych 6 mesiacov, co slubuje developer je totalne neistych a kym ten plyn v trubke nebude, neuverim :( Vdaka vsetkym za reakcie.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo nechce no , len do koncovacky :) mohol by ju vyuzit aj na odvlhocanie neskor, tak len tak som dal postreh :)
Odpovedať
@kenny123 Ak budeš bez stropnej izolácie, tak nekupuj nič a prečkaj zimu "doma v teple", dokončíš budúci rok. Inak tam môžeš kúriť aj otvoreným ohňom, stále tam bude zima.
Odpovedať
Profilova fotka
@kenny123 Keďže pri ba nenývajú moc tuhé zimy, skúsil by som to s tými elektro ohrievačmi ( stoja najmenej ) a ak by to predsalen nešlo tak by som počkal na oteplenie. Samotný elektrokotol ti nepomôže lebo ho treba napojiť na nejaké vykurovanie, či už radiátory alebo podlahovku a to asi ešte nemáš.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Podlahovku nemam. ale v novembri si myslim, ze by som podlahovu izolaciu a podlahovku vedel stihnut. Moj plan je nastahovat sa cez buduce leto. Ano, zda sa to teraz ako veeela casu, ale pri terajsich slovenskych majstroch clovek nikdy nevie (1. babka chora, 2. babka zomrela, majster dostal crevnu chripku, pomocnika majstra zlomena noha, 2. babka umrela - toto zazil kamarat a to mal na majstra referenciu - 2 mesiace ho natahoval) skor to chcem tak rovnomerne tahat tie prace. Tu je este protiargument, ked dom zostane nestrazeny dlhsie obdobie, ze mi tam tie instalacie dostanu nohy a cez noc zdrhnu - toto chcem ale riesit co najskorsou instalaciou Jablotronu.
Odpovedať
@shark013 aku su naklady na to tc? Kedze kotol stoji asi liter, s tuv komplet s komimom.do 2k pripojka keby aj 1000 so skrinkou a vsetkym...
Odpovedať
@sysell 4000 TC po dotacii tolko asi aj plyn nie? porovnavajme porovnatelnie, nie najlacnejsiu moznu alternativu plynu. Priemerny kotol, priemerny zasobnik na TUV, priemerny komin, pripojku, naklady na projekt pre plynovu pripojku, naklady na reviziu plynu... ja si myslim ze to je 1:1 Alebo kuris plynom a mas to za ine naklady?
Odpovedať
@shark013 tak potom treba porovnávať nie najlacnejšie TČ s priemerne drahým KK, ale priemerne drahé TČ s priemerne drahým KK... a to ani pri dotácii na TČ 1:1 nebude...
Odpovedať
U seba ked som sa rozhodoval tak som porovnaval vyssiu uroven, TC Daikin vs. kotol Geminox. Vyslo to 1:1. Zvolil som TC. Mas TC?
Odpovedať
@shark013 Kotol stoji tolko co TC ? Co je zo zlata ? :-)
Odpovedať
my sme rekonstruovali stary dom, kde bol zavedeny plyn. Prve co bolo, tak som odpojil dom od plynu :-D a dal TC. Dodavka, montaz TC + akumulacna nadoba + 170m2 podlahovky stalo 9500. Momentalne po prvej zime nam znizili faktury na 80Eur a to este nie je zatepleny dom a mame doma male dieta, takze sme kurili na 24 °C. V tych 80 Eur je aj varenie a vsetky spotrebice, osvetlenie....
Odpovedať
@sysell Mne narátali komplet plynovú prípojku na 2,5 až 3,5 tisíca eur po dom , v dome 5 stoviek, Podtrženo, sečteno, asi bude Tč.
Odpovedať
@jarosujo precitaj konverzaciu vyssie, porovnavame kurenie a pripravu TUV pomocou TC vs. plyn
Odpovedať
@lubos111 A este si zabudol, ze kazdy vecer hadzes drevo do krbu :-D Neverim, ze 200m2 NEZATEPLENY dom (kedze mas 170m2 podlahovku) mas po zime 80€ spotrebu za elektriku, ked nou aj kuris. Ani TC by ti nepomohlo. Iba ak ho mas postaveny v Karibiku.
Odpovedať
@shark013 nemyslím že je to najlacnejšia alternatíva. My sme to riešili teraz.plynovy kotol 1945 vailand aj s termostatom a zásobníkom + prípojka asi 1000 eur.
Odpovedať
@petra7825 a to sme nemohli mať zásobník obyčajný ale zavesený koli nedostatku miesta. Inak by ma vyšiel dokopy s kotlom okolo 1700.
Odpovedať
@shark013 akurát že Geminox je pri KK First class a Daikin pri TČ stredná trieda :-) Takže žiadne 1:1 sa nekoná...
Odpovedať
Profilova fotka
@praktikman a Daikin si zaradil do strednej triedy lebo ? :). To, ze existuje LaFerrari za 1mio este neznamena, ze Mercedes S je stredna trieda :)
Odpovedať
@majkoj lebo cena je parametrom ktorý shark porovnáva... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@praktikman akurat o "triede" nerozhoduje cena, ale vlastnosti :), takze mi povedz co ten daikin nevie, co podla teba "first class" TC vie.
Odpovedať
@majkoj ja nemám nič proti TČ, mám doma dve, ale porovnávať náklady na TČ a KK a dávať na roveň 1:1 je vo väčšine prípadov mimo misu, odhliadnúc od extrémnych prípadov napr. dlhá a tým pádom drahá plynová prípojka... A aby bolo jasné i ja by som dal prednosť teplovodnej podlahovke a TČ verzuz KK
Odpovedať
@majkoj ešte raz majko neporovnávam vlastnosti TČ, porovnávam ich ceny... odkláňaš moju debatu so sharkom zlým smerom
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?