Kúrenie v montovanom dome

Ahoj, máme v pláne postaviť bungalov - montovaný dom. Keď sme boli na jeden pozrieť, ako to vypadá, pán nám povedal, že sa vykuruje podlahovým kúrením elektrinou. Rada by som vedela od tých, čo v takom dome bývajú, aké sú náklady na energie (kúrenie, voda atď) v plnej prevádzke a čo v prípade, keď vypadne elektrina a nechcem v dome krb. Vďaka
Odpovedať
naklady na kurenie zalezia od oblasti kde je dom postaveny, od hrubky pouzitych izolacia, od orientacie na svetove strany atd. Takze na tuto otazku odpoved nedostanes. Dva rovnake domy postavene v Poprade a Lucenci budu mat uplne odlisne naklady na kurenie. Ked vypadne elektrika tak mas smolu, kurit sa nebude. Ale to mas rovnako ako pri plyne, peletach, infra a pod, dnes uz bez elektriky nejde ziadne kurenie :-D
Odpovedať
kazdopadne ten krb by som dal...ja mam krbove kachle, ako poznamenal @cubicomp, bez elektriny si nahraty nech uz kuris cimkolvek :)
Odpovedať
od 20 - 500e mesacne
Odpovedať
treba si uvedomiť že pokiaľ to nebude dom pasív alebo skoro pasív tak ta elektrika je najdrahší spôsob kúrenia, jediná výhoda ktorú ma oproti plynu je nižšia obstarávacia cena systému ale ta sa vráti veľmi rýchlo pri prevádzke.
Odpovedať
Profilova fotka
čo ušetríš za krb, ešte je tu možnosť dať si fotovoltiku.
Odpovedať
....a čo bude akože robiť s tou fotovoltaikou?
Odpovedať
@box napr napajat el konvertor? Zohrievat vodu v zasobniku a tu potom pustat do podlahovky? Napajat priamo el kotol, kedze tie menej vykonne sa daju pripojit na jednu fazu?
Odpovedať
@box napríklad zohrievať vodu, príp. znižovať nároky na elektrinu jej distribuovaním do distribučnej siete, atď.
Odpovedať
....myslím že to vôbec nie je rentabilné pre fyzické osoby.....
Odpovedať
@miroslav_makara len dnes to nie je rentabilné pre nikoho ,zatiaľ je to najdrakší spôsob výroby energie a dotujeme to všetci kWh 5x drakšia ako jaslovské, no musí sa vyrábať min 20%
Odpovedať
Fotovoltaika pre rodinny dom sa pohybuje cca 5 kW vykon na streche 13-15 000 a vyssie, ale ako bolo povedane kurenie elektrinou ma vyznam v dobre postavenom dome (pasiv ci skoro pasiv) inak jednoznacne plyn. Ak vypadne elektrina je tu moznost zalohy v pripade potreby dieselgeneratorom ale to je iba nudzove riesenie. @duzu co je rentabilne? viete co nas bude stat likvidacia jednej jadrovej elektrarne? Naklady na postavenie, prevadzku, likvidaciu elektrarne + skladovanie vyhoreteho paliva daleko prevysuju cenu energie vyrobenu v tejto elektrarni a taktiez cez FVT. FVT ma dnes riesenia ale je viacero hracov ktorym to nevyhovuje. Pozrite ako to poriesili Nemci v AUDI http://www.pv-magazine.com/news/detai... To ze je draha energia je praca statu, naco dotoval projekty? Uplne stacilo keby bol system nastaveny na zeleny bonus, predaj prebytkov, t.j. co nespotrebujete davate do siete, razu rocne sa urobi zuctovanie ak ste dodali viac zaplatia Vam ak ste spotrebovali zaplatite Vy. V niektorych statoch kde sa tak "nekradne" a viac myslia ani prebytky nevyplacaju, cim ste motivovany kupit FVT pre vlastne potreby a spotrebovat iba tolko co vyrobite. Ziadne priame dotacie.
Odpovedať
urcite by som davala aj krb.my mame taky dom montovany a elektricke kurenie podlahove.ale prikurujeme krbom.platime 100euro mesacne teraz bude vyuctovanie prve mame dvojtarifne hodiny .cca pred dvomi tyzdnami sme si odpisovali za rok uzivania stavby sme 4ria drahy mame cca 300kwh a lacny 6000kwh.ale to sme dostavovalii dom murovali betonovali komplet vsetko ploty obrubniky miesacku sme mali svoju doma na vsetko no proste vsetko sa tu riesilo a cele leto isiel ohrev v bazene.tak si myslim ze to nieje tak vela.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?