Kúrenie v krboch a smrad v dedine

Jaj nechapem ludi co zadymuju dediny. Ved to sa vonku ani neda vecer prejst. A to byvam v novej casti, takze pneumatiky urcite nepalia. Kazdy je nadrzany z toho svojho krbu, uz len caka kedy v nom zakuri a ostatnych moze aj zadusit. Hroza a des. Uz je to tu zase. Mesiac to musime nejako prezit, potom sa viac ochladi a smradenie v krboch ich prejde a zapnu normalne kurenie. Ale toto obdobie je najhorsie. Krby by mali zakonom zakazat, aj s ich nedokonalym spalovanim a cmudenim okolia. Ked uz tak normalny kotol na pevne palivo. Vsade sa riesia emisie, ale nech sa nejaky vysoky komisar prejde vecer u nas, tak by z toho aj skapal ...
Odpovedať
1
2
8
Profilova fotka
Máme krb a ak zadymí tak je to pri rozkurovaní no a pokiaľ je súché drevo tak fakt minimálne. Počas kúrenia ani nevidieť že sa dymí . Akurát v mrazoch sa dá pozorovať stúpajúce teplo.
Odpovedať
@mirooslav No jasne. A ten smrad sposobuju lastovicky co odlietaju do teplych krajin, ze ano ...
Odpovedať
Profilova fotka
Nie som tu aby som sa s tebou hádal. Myslím že si vo všeobecnosti nespokojný človek. Ak sa mýlim , tak sa ospravedlňujem .
Odpovedať
@pivec by si mal prist k nam :) U nas kuri kazdy kotlom na tuhe palivo(drevo, uhlie, brikety), a myslis si, ze vtedy to vonia po vanilke? Predpokladam, ze ty vyuzivas el. kurenie, prip.plyn, ale nemozes ocakavat, ze to tak budu robit vsetci..
Odpovedať
@mirooslav Heh, dakujem za rychlu psychopatologicku analyzu. Ano som s niecim aj nespokojny. Ale zase napriklad, so sebou som velmi spokojny, som velmi mudry, sikovny a navyse aj velmi skromny ... Takze az tak cierno by som to nevidel (teda pokial sa nespaluju tie pneumatiky a iny odpad, ze ano :-))))
Odpovedať
Keby si mal v okoli susedov, co chovaju svine, to by si mohol nadavat na smrad :-D Mne to nahodou pekne vonia,ked sa kuri drevom. Rada sa chodim vecer prejst,ked je vsade sneh a vonia dym z kominov ;-) Pripomina mi to detstvo u babicky. Ak sa kuri iba drevom, tak to nesmrdi. Horsie je to, ze vzdy sa najde niekto, kto zasmradi okolie skurovanim roznych preglejok,odrezov z melaminky ,alebo vsetkym moznym, co najde doma... Zbav Slovensko chudoby a ludia budu kurit iba cistym drevom :-)
Odpovedať
Profilova fotka
smrad z krbu je ešte ten lepší prípad, nechci vedieť čo ľudia pália v kotloch na tuhé palivo :-p
Odpovedať
@pivec hm..zamysli sa nad tym, co tu "riesis".. To mozme potom napisat, ze nechapem ludi, co kuria elektrinou, to si neuvedomuju ze ten priserny smrad a popolcek z tepelnych elektrarni nam tu zamoruje ovzdusie a ludia zijuci v ich okoli to musia znasat. Len aby mal niekto doma vonavo. A co ti chudaci, co ziju v okoli jadrovky, alebo niekde, kde to svinstvo z jadrovky ukladaju.. Paneboze, ak by mna len smrad z krbu trapil, tak som happy. A ako napisal @mirooslav, tak z krbov ziaden smrad nejde, smrdia kotly na uhlie, plus ludia palia cokolvek, tak smrdi to cokolvek.
Odpovedať
Profilova fotka
@pivec ty mas pocit, ze k pece na pevne palivo klasickej je menej dymu? Omyl, vyrastla som na dedine, kde sme do 20r mojho zivota nemali plyn.. az potom ho zaviedli.. takze sa kurilo uhlím, drevom a pod.. ten smrad si pamatam poriadne , ja zacmudene zaclony.. Krb v tych casoch mali len bohatí, bežne nikto... Takze to sa neda porovnavať, ked si niekto vecer prikuri v krbe a ked niekto kuril ip non stop v peci,aby mu nevyhaslo... akze bud rad, ze j to len tak :), @roman77 uplny suhlas!
Odpovedať
@akvi Nesuhlasim s tebou. Tepelne elektrarne vyprodukuju nasobne menej skodlivin v pomere na vyprodukovanu energiu ako nejake domace spalovanie pri nizkej teplote ...
Odpovedať
Mám známu, ktorá sa prisťahovala z mesta a riešila neskutočné veci. Vadilo jej, že štekajú psy, že sused chová kozu, že ju ráno budia vtáky, že jej po plote behajú mačky... Prečo sa takýto ľudia sťahujú na dedinu? My sme sa tiež presťahovali z mesta a kúrenie v peci je jedna z vecí, ktoré považujeme za výhodu života na vidieku.
Odpovedať
@pivec nebavime sa o pomere skodlivin (aj ked neviem, ci sa da nejako "ohodnotit" odpad z jadrovej elektrarne, ktory uvolnuje svinstvo pekne dlho).. Riesis tu smrad.. Tak sa na to divaj z pohladu, ktory riesis. Ludi zijucich v okoli elektrarni tiez nezaujima pomer skodlivin ale to, ze to svinstvo musia dychat..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@violano1 Súhlas ! A iba na podotknutie , to teplo z krbu či vstavanej pece je úplne niečo ine ako radiatory. To treba skúsiť !
Odpovedať
Profilova fotka
@violano1 presne !! ja to tiež nechapem... idu byvat n a dedinu a potom im vadi aj to, ze sused kosi napr. v nedelu... aj take som pocula.... nechapem to..
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi elektrarne maju prisne normy emisii, doma to nikto nekontroluje. mali sme susedu, co spalovala kazdy rok v peci vsetko.. A ked zacala napr. spalovať stare umele cizmy celej ich 6 člennej rodiny, tak to bola paraa, to ti poviem, hnusny stiplavy dym... to uz elektrarne su na tom lepsie, maju desulfurator ( odsireni), denox ( Denitrifikacia) atd... No ale aj tak si myslim, ze take veci, ako ze niekomu vadi , ze si sused kuri v krbe, to je fakt scestne.. ale ako tu uz napisali iný, pivec ma casto na nieco odlisny nazor :-D
Odpovedať
Profilova fotka
ja zase pivca chapem, nie je moc prijemne ked rekuperacia (alebo ine vetranie) do domu natiahne smrad, co vyprodukuju ludia co kuria nespravne, ci uz vedome alebo nevedome. Stretol som uz aj takeho co sa chvalil, ze pali plastove flase, ze to fajn hori. Na druhej strane krb ako taky nie je problem, ja ho mam tiez, problem su ludia.
Odpovedať
@pivec mat tak tvoje problemy. zla noc?
Odpovedať
A čo by si povedal keby si mal v susedstve dva domy, kde kúria uhlím aj v lete pri obrovských vonkajších teplotách, aby mali teplú vodu a aj si varia na piecke, len aby ušetrili elektriku.Muž nadáva, dym štípe v hrdle takmer vždy ale čo máme povedať, aby nejedli a neumývali sa? Myslím že vôňa dreva sa s uhlovým smradom porovnať nedá.
Odpovedať
Ja ťa celkom chápem, pivec. Keď sme sa presťahovali na dedinu z mesta, tiež som na to nadávala. Neskutočne mi vadilo, že keď si vyvesím prádlo vonku, tak smrdí od toho dymu. To ma donútilo vraziť peniaze do sušičky :-) Bohviečo do tých kotlov dávajú. A určite nie som žiadna pipka, čo by jej vadili kosačky, kohúty a štekot psov. Veď to sa od dediny očakáva. Ale hovorí sa, že na dedine je lepší vzduch ako v meste, a to vôbec nie je pravda, aspoň vo vykurovacom období nie :-)
Odpovedať
@katka888 Noc v pohode. Ale ten vecer nie. Je to fakt hnus, ked musim dychat ten smrad vecer po dedine. Pre mna za mna, ked niekto rad cucha dym, ked mu to vonia, tak mu to nebranim robit. Nech si doma postavi udiaren a posadi sa do nej. Co si kto robi doma, je jeho osobna vec a ja sa do neho nestaram. Ale ked niekto obtazuje okolie, tak to mi vadi. Tak ako mi vadi, ked si niekto v lete, ked musim mat otvorene okna, robi o polnoci diskoteku. Alebo ked niekomu zavija celu noc pes. Akoze cez den sa to da prezit, ale v noci ma byt pokoj. Taktiez mi vadi, ked niekto vyhadzuje odpad len tak na ciernu skladku za dedinou, namiesto toho, aby to odviezol na skladku a pripadne za to aj zaplatil. Fakt mi je jedno co si kto robi doma. Ale nemam rad, ked niekto svojim konanim obtazuje svoje okolie a este sa pri tom tvari, ze co to koho trapi, ze je to jeho vec a robia to aj ini, tak je to asi potom spravne, nie ?
Odpovedať
Profilova fotka
Ano, vratme sa do miest. Tam je lepsi zdravsi vzduch...
Odpovedať
@nadena21 Na to ti mozem len povedat, ze chapem a ze mi je ta luto. Ale zase chapem, ze stari ludia v starych domoch nemaju na vyber. Lenze ked sa tak spravaju aj mladi, mestski ludia v novostavbach, tak to uz je chore. To je fakt na zamyslenie ako ziju, co robia, ci to ma zmysel, aky to postavili dom, atd ...
Odpovedať
@pivec " Kazdy je nadrzany z toho svojho krbu" :-D :-D :-D :-D You made my day ;-)
Odpovedať
jedna vec su cierne skladky a ina kurenie v dome. treba si uvedomit, ze kazdy typ byania ma svoje vyhody, ale aj nevyhody. dnes je svet nastaveny tak, ze ludia sa zenu za pravami, ale zabudaju aj na zodpovednost za ich ciny. a to uz samozrejme nadvazuje na to, co si pisal o skladkach. ak by si rano zacal temu, ze ti vadia napriklad cierne skladky na dedine, alebo ze niekto kradne drevo z okoliteho lesa, tak to chapem, to treba riesit, ale kurenie mi pride dost diskutabilne. mozno ak mas pocit, ze sa v tych peciach/krboch spaluje nieco, co sa nema, mozno sa to da niekam hlasit, to ja uz neviem, viem len ze na brata poslali kontrolu / ale do firmy / a ti zistili, ze nepali to co nema. iba nejaka dobra dusa mala potrebu ... neviem ako to je pri rodinnych domoch
Odpovedať
Profilova fotka
@pivec vies co? a mne vadi, ze ludia jazdia v obytnych stvrtiach ako na dialnici.. zrážaju nam mačky, psov, len cakam, kedy pride rad aj na deti, ktore vybehnu spoza stojaceho auta, alebo z dvora ! a to sme obytna zona. Trapi ma to viac, ako kuriaci krb, ktory pri spravnom kurení a dobrom dreve ani necitis.. jedine ak je nizky tlak.... a skladky do toho nepleť, to je ina vec.. to sa neda porovnavať s kurením.. jasne, že to vadi kazdemu normalnemu cloveku.
Odpovedať
Casy, kedy budeme platit dane z emisi kurenia sa blizia. A celkom sa tesim. Tie vypadky z plynu, ci elektriny si stat musi nejako kompenzovat.. :-S Len dufam, ze s pecou nespadnem do tej istej skupiny, ako majitelia krbov..
Odpovedať
Musím dát @pivec částečně za pravdu. Také se vždycky děsím tohoto období, kdy lidé ještě nemají puštěné topení a přitápí krby. A to nebydlím na dědině, ale ve městě. Bohužel proti nám jsou řadovky (kumulace mnoha domů na malém prostoru) a přesto, že má každý plynové topení, velká většina má krb či krbová kamna. Tudíž 2 komíny. Podle kouře úplně jasně vidím, zda zrovna topí v krbu nebo plynem - a je to fakt rozdíl. Štve mě, když si před spaním chci vyvětrat a v podstatě nemůžu - v tom smradu, co by se mi natáhl do baráku, by nikdo neusnul. Neříkám zatopit si čas od času krbem pro atmosféru, ale topit v něm stále jen proto, abych ušetřil pár korun? Byla by to každého věc, pokud by se to týkalo jen jeho a neobtěžoval okolí. Lidi, to je Vám fakt jedno co Vy a Vaše děti dýcháte? Ušetřite nějakou korunu (euro), ale možná daleko víc pak zaplatíte za doktora a léky. Bohužel na to doplatíme i my ostatní.
Odpovedať
@katrin21 Mas pravdu to vadi aj mne. Nastastie sme v tichej slepej ulici, takze ten dym ma trapi o nieco viac. A cierna skladka je prakticky to iste co ten dym. Tiez je to len vychadzovanie odpadu z domu. Odpadu, ktory by sa ani nemusel produkovat a tym padom ani obtazovat okolie.
Odpovedať
@aneri53 Jo jo, je to tak. V tomto obdobi sa da vetrat iba rano. Vecer okna otvorit vobec nemozeme. Ale zase ked pride november-december, tak sa to zlepsi. Ludia sa na krby vykaslu, zapnu normalne kurenie a hned je to lepsie ...
Odpovedať
Profilova fotka
@pivec ale v krboch nikto odpady nespaluje podla mna.. to skor v peciach....my kurime krbom aj celu zimu po veceroch,ale kedže mame dobry krb, aj drevo, tak nam nečmudi a nikoho neobťažuje,. ani nevidno, ze kurime... @aneri53 a co potom tí ludia, co kedysi aj varili na pieckach doma? a cely rok... spalovanie dreva nie je vobec take nezdrave, skor uhlia a inych veci....
Odpovedať
1
2
8
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?