Kúrenie v drevenici - infrapanel či priamo-vykurovacie konvektory

Chcel by som poprosiť o radu ohľadom temperovania cez zimné obdobie v kúpelni (7m2), toalete (1,4m2), prípadne v kuchyni. Mame na chalupe el. kotol Raja (radiátory), ale je to drahá zaležitosť takéto temperovanie, lebo ak sme tam, využívame na 99% krb. Čítal som tu dosť o infra, ale nie moc dobré a hlavne do budov, ktoré nie sú trvalo obývané. Odborná firma mi skôr ponúka priamo-vykurovacie konvektory kvôli ich dynamike i keď sálavé panely sú úspornejšie. Ďakujem za vaše rady, či postrehy.
Odpovedať
@romcok Elektrokotol, infrapanel, konvektor, teplovzdušný ohrievač, elektrická podlahovka, akumulačná pec aj olejový radiátor majú približne rovnakú účinnosť premeny elektriny na teplo (niečo pod 100%), takže náklady na temperovanie sú pri všetkých rovnaké. Ak chceš temperovať približne 3x lacnejšie ako teraz, daj si tam klímu, tá má sezónnu účinnosť približne 300%
Odpovedať
@jakino to co pises je samozrejme pravda,akurat on chce temperovat len kupelnu a wc..predpokladam aby voda nezamrzla..
Odpovedať
@jakino kontrolná otázka: aký je rozdiel medzi vyžiarením energie na predmet (stenu, vodovodné potrubie) za účelom jeho ohriatia napr o 1°C a zahriatím 20m3 vzduchu aby zvýšili teplotu steny (potrubia) o 1°C? Ako by si navrhol klímu aby si temperoval WC a kúpelňu, prípadne kuchyňu? Bude ti stačiť jedna, alebo do každej miestnosti dáš jednu? 300% v zime?
Odpovedať
@slavoslav odpoviem ti otázkou: koľko žiaričov bude potrebovať, aby ožiaril všetky vodovodné potrubia a sifóny v chate? Jednou klímou by som temperoval kuchyňu, kúpeľňu a WC cez otvorené dvere z chodby. Do izieb by som zavrel dvere. Áno, 300% v priemere počas celej vykurovacej sezóny. Nájdi si tu na MS moju tému s reálnymi meraniami COP klímy ;-)
Odpovedať
@jakino 3
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav ty mas pocit, ze dokazes ohriat predmet bez toho aby on nasledne ohrial okolity vzduch ?
Odpovedať
uvediem este podrobnosti. Z toho co citam je to asi dolezite, ze jedine kupelna a wc, su uzatvaratelne inak od vstupnych dveri, chodbou do kuchyne a obyvacky je vsetko otvoreny priestor. Z kuchyne su este schody do podkrovia. Este sme rozmyslali, ci by nebolo jednoduchsie namontovat vypustny ventil vo vodovodnej sachte a ked by sme prisli (myslim na zimu) to opat napustit, ale neviem ci je to realne, vzhladom na pocasie a aj na stav ako je vsetko spravene, resp. ci je vsetko dobre vyspadovane, ...
Odpovedať
Profilova fotka
Do wc a sifonov naliat nemrznucu zmes a vodu z trubiek vypustit ... ked prides vodu napustis a fungujes... pri odchode vypustis a dolejes nemrznucu...mozno by stacilo naliat slanej vody Aj tak musis temperovat aby nezamrzol kotol a radiatory ved raka sa da stiahnut na 25st vodu v radiatoroch popripade termostatom nastavit snehovu vlocku a to je proti zamrznutiu kotla len neviem ci tvoj kotol to zvladne ja mam raju na manual v dielni a v zime ju dam na najnizssi kilovat a na 25 st .. urcite lacnejsie ako popraskane potrubie atd..
Odpovedať
Profilova fotka
@romcok A čo je to u teba drahé temperovanie, podľa mňa ak budeš zasa temperovať len elektrinou tak to bude stáť rovnako akurát musíš ešte zaplatiť novú technológiu neviem si predstavyť ako by si zabezpečil aby tam kde potrebuješ bola iná teplota ako tam kde nepotrebuješ, najlacnejšie by bolo tú vodu vypustiť ale celkom nepraktické ak tam chodievaš často.
Odpovedať
@wolodymyr potom do kanalaizacie nemrznucu, to nie je moc OK, ale sol som daval. Co znamena vodu z trubiek vypustit? O prispevok vyssie som o tom nieco pisal, ze to treba asi spravit v sachte. Povodny majitel mal a doteraz je v systeme nemrznuca zmes (nejaku z benzinky), ale nici tesnenia a ventily, uz som sa na to pytal aj protherme, oni odporucaju len jeden typ nemrznucej, kde zarucuju, ze nebude poskodzovat potrubie, ..... Bojler je nastaveny na vlocku, zatial OK, Kotol bol nastaveny na cca 11C s obcasnym prekurenim krbom, nic nezamrzlo, akurat WC na poschodi, trochu haprovalo. Vysledna suma cez 600€ @jakino zatial neviem najst tu tvoju temu ohladom klimy, ale co som zatial precital to vyzera zaujimavo.
Odpovedať
@martosko no ja nie som v tomto smere odbornik, no len logicky sa mi zda, ze ak som chcel temperovat len kupelnu a wc, napr. infrapanelom, MUSI to byt lacnejsie ako el. kotlom s radiatormi, i keby som dal, co som ich aj dal na "vlocku" vsade tam kde som to nepotreboval.
Odpovedať
Profilova fotka
@romcok lacnejšie by to bolo ale ako zabezpečíš aby tá vyhriata kúpeľňa neprichádzala o teplo cez steny a dvere keď všade okolo bude menšia teplota, podľa mňa sa nedá temperovať len jedna dve izby v interieri bez toho že by boli nejak tepelne odizolované.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@romcok Ja som 25 rokov vodičku poctivo vypúšťal v drevenici pod Poľanou... ;-) V kúrení (z nádrže od kozuba) sme mali namiešanú nezamŕzajúcu kvapalinu, ale z vodovod, valec na ohrev vody a wecko sme museli riešiť. Máš 2 možnosti: buď budeš vypúšťať (oštara), alebo temperovať (a platiť za "luxus")... :-)
Odpovedať
@majkoj prečo by som to robil?
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav pretoze tvoja "kontrolna otazka" presne k tomu smeruje.
Odpovedať
@majkoj si úplne vedľa
Odpovedať
treba sa zariadiť .aby si vodu spolahlivo vypustil a hotovo ..... ani teplo ani zima to neni bohvie čo ked prideš -zakuriš a je to- nebuť lenivý
Odpovedať
chcel som kúrenie, a mal by som vypúšťať a napúšťať vodu, cez zimu, to v Nízkych Tatrách musí byť asi taka "menšia" pakáreň, ...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?