Kurenie - v bolokoch alebo stale?

Profilova fotka
Ahojte, zaujima ma, ako mate v domoch nastavene kurenie. Ide mi hlavne o to, ci je financne vyhodnejsie mat nastavenu stalu teplotu alebo mat kurenie v blokoch. Nas caka v dome 4. zima a kurime v blokoch - 2-3 hodiny rano, kurenie sa vypina, ked ideme do prace a zapina sa opat o cca 8 hodin a opat kuri 5-6 hodin a vypina sa, ked ideme spat (takto mam nastavene, ale neznamena to, ze kotol stale ide). V hlave mi stale vrta, ci je financne vyhodnejsie, aby sa udrziavala konstatna teplota alebo je vyhodnejsie mat bloky, kedy sa kuri - v treskucej zime to ale znamena, ze kotol potom dohana stratene desatinky z nastavenej teploty. Nemate s tym skusenost? Inak mame podlahovku, dom je zatepleny, trojskla, kotol kondenzacny.
Odpovedať
Profilova fotka
@simsalabim my mame vodnu podlahovku + plyn. Neriesiem nejake bloky kurenia. riadiaca jednotka je nastavena na nejaku teplotu a rezim , den/noc resp tyzden, vikend... a o nic sa nestaram. Nie som odbornik na kurenie ale viem ze cyklovanie kotla (vypinanie /zapinanie) mu neprospieva... skor ide o to aby bola cela sustava dobre navrhnuta a nastavena...to ci mas v jednotlivych miestnostiach inu teplotu, podla potreby je druha vec... neviem teda ci som ti nejako pomohol .. :)
Odpovedať
Profilova fotka
@richard71 ani nie :-D Viem, ze cyklovanie kotlu neprospieva, nas kotol nezvykne cyklovat. On napr. rano ide 2 hodiny, pomalicky si bafka (nizka ekvitermicka krivka) a vypne sa, lebo dosiahol potrebnu teplotu. Zapne sa az dajme tomu o 9 hodin (v tom je 8 hodinovy blok, ked ma prikazane nekurit, lebo sme v praci). A za tuto dobu dom vychladol, takze kotol opat bafka dajme tomu 4 hodiny. Potom sa vypne, lebo dosiahol potrebnu teplotu a zapne sa zas dajme tomu o 2 hodiny a opat bafka 2 hodiny. Toto cyklovanie nie je, cyklovanie je, ked sa zapina/ vypina v minutovych intervaloch. Samozrejme, inak sa zapina / vypina aj v suvislosti s teplotou vonku.... Mne ide o to, ze co je financne uspornejsie - to kurenie v blokoch, ked kotol riesi niekedy aj znacnejsi pokles vnutornej teploty pocas obdobia, ked mal utlm, alebo stale nastavenie (ked kotol riesi iba malinky pokles vnutornej teploty).
Odpovedať
Profilova fotka
@simsalabim Bol som v Nemecku v školiacom stredisku firmy Viessmann - a to je už nejaký výrobca kotlov, tak keď sme ráno odchádzali na raňajky, chyžné automaticky vypínali v izbách termostatické hlavice na radiátoroch. A tie sme si aj sami otvárali, keď sme sa cca po 16-tej vracali. Lebo Nemci - hoci sú bohatší, ako my - sú už takí... Sporovliví. Ale osobne si myslím, že vypínaním (najmä v zime) sa príliš veľké úspory nedosiahnu. Pokiaľ ide o dotemperovanie objektu - napríklad navečer - má to zmysel.
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom dobre, velke mozno nie, ale par percent sa dosiahnut da. Proste ked je mensi rozdiel teplot dnu a von, su aj mensie tepelne straty.
Odpovedať
@simsalabim Co ti brani odmerat si to realne na plynovych hodinach? Podla mojho nazoru tam ista uspora bude, v dobre zateplenej novostavbe limitne sa bliziaca k nule. Ja to neriesim. Nechat vychladnut dom sposobi, ze vecer ti zbytocne hicuju radiatory a pocitovo je suchsi vzduch. V pripade podlahovky ked ti ide rano, zohreje sa aj tak az ked ste prec. Nie? Pri podlahovke, s jej nabehovym oneskorenim, je uplne zbytocne to riesit..
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado nic mi nebrani, ja sa pytam, ci niekto nevie alebo s tym nema skusenost... no a podlahovka sa nam zapina o 3.30 rano, vypina o 6, z domu su vsetci do 7 rano. Kedze niekedy vstavam o 4.15, tak viem, ze to, ze hreje, je citit uz po necelej hodine. Nezda sa mi to zbytocne. Len si pred zacatim vykurovacej sezony stale kladiem tuto otazku....v panelaku to nemalo zmysel riesit, ale v dome...proste nad tym rozmyslam, ale zo zvyku nastavujem na kotli utlm aj v noci aj v case, ked sme v praci.
Odpovedať
Profilova fotka
@simsalabim Pri prerušovanom kúrení je potrebný vetrací systém, ktorý zabráni rosnému bodu a poškodeniu konštrukcie vodou. Ak je záujem, môžem spočítať úsporu.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak ten výpočet by som chcel vidieť, prosím umožnite mu to.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 urcite ? :), jaaa by som to teda neriskoval :)
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 vstupné dáta: - tepelná strata alebo materiálové zloženie a rozmery domu - tepelná kapacita alebo materiálové zloženie a rozmery domu - cena tepla alebo cena paliva a typ vykurovacieho zariadenie - nadmorská výška - slnečné zisky alebo plocha a orientácia skiel a počet skiel v okne
Odpovedať
@mudrastrecha Vyvestis mi osud? Materiálové zloženie a rozmery domu dodam...
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado pošlem ťa do prdele aj materiálmi
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mudrastrecha Zadaj materialove zlozenie a rozmery. Este si to rozmyslim.. :-N Zatial sam podiskutuj..
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado ?
Odpovedať
Profilova fotka
@mudrastrecha nemyslim si, ze by sme mali problem s rosnym bodom, teplota v case utlmu neklesa o viac ako par desatin, malokedy o stupen, aspon myslim :-| Uz si to zas z minulej zimy nepamatam, ale myslim, ze dom je relativne dobre zatepleny. Mna to zaujimalo ciste zo spekulativneho hladiska, ze co je financne vyhodnejsie, kurit suvisle alebo mat utlmy....ze ci niekto s tym nema skusenost alebo vedomosti.
Odpovedať
@simsalabim ak su tepelne straty domu nizke tak kurte v blokoch Ak je tepelna strata vysoka10kw tak sa podlahovka zapina na jesen a vypina na jar. S pozdravom
Odpovedať
Profilova fotka
Úspora na prerušovanom vykurovaní je iba v bude s malou tepelnou kapacitou, ktorá dostatočne rýchlo vychladne do nasledujúceho kúrenia. Ak v budeove klesne teplota do najbližšieho kúrenia len trochu, tak aj úspora je len trochu. Rosný bod bez vetrania nastáva pri značnom poklese teploty, za pár rokov to poškodí drevené konštrukcie, trebárs parkety.
Odpovedať
Profilova fotka
nie v bude ale budove :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Pri poklese teploty o 1 C pri rozdiele teplôt dnu a vod 40 C, bude úspora menšia ako 1/40 = 2,5 % v čase vypnutia a to celé ešte povedzme 1/2 viď lineárny pokles teploty. Ak bude vypnutie trvať 8 hodín denne = 1/3 dňa, tak úspora v tomto mrazivom dni bude: 1/40 x 1/2 x 1/3 = 0,4 %.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?