Odpoveď na príspevok od fugas20:
Klimatizácia @fugas20 klimatizácia by mi zrejme nevyhovovala - prúdenie vzduchu (nevyhovuje ani mne ani predmetom mojej činnosti), a taktiež prípadný prevádzkový hluk.Odpoveď na príspevok od fox1ker:
Dobrý deň, chystám sa kupovať dom, pri ktorom je … @fox1ker Na rohože zabudnúť, jejich výkon by bol nedostatočný a ešte aj neekonomické.... Klíma je dobrý nápad.Odpoveď na príspevok od fugas20:
Klimatizácia @fugas20 no moc moznosti bratu nemas. Jedine nejaka breezeless klimatizacia, alebo infrapanely, ale tie skor na temperovanie a nie kurenieOdpoveď na príspevok od fox1ker:
@fugas20 klimatizácia by mi zrejme nevyhovovala -… @fox1ker Tak potom napríklad elektrický konvektor za 40€... 1, či 2 podľa potreby... Ekonomika ako tie zamýšľané rohože.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@fox1ker Tak potom napríklad elektrický konvekto… @frantisekca Takto, momentálne bývam v bytovke, kde tú dielňu mám v pivnici, tzn. na prízemí. A tam som si pred 3 rokmi kúpil na vykurovanie toto: https://www.elektrickyradiator.sk/ele... Uvažoval som aj nad tým, že ešte napr. dokúpim ďalší a dám si 2 do toho domčeka. Ale nie som si istý práve tým, že čo to spraví tam - asi by bolo potrebné aj steny zvonku zatepliť (tzn. ďalšie dosť veľké výdavky), a pritom stále mi to ti bude žrať elektrinu, a tak isto nevyriešim problém s chladom od betónovej podlahy. Takže som uavžoval, či by rohože nestačili (aj bez vonkajšieho zateplenia múrov), pričom ušetrené peniaze zo zatepľovania by som dal do elektriny počas nasledujúcich rokov. A mal by som aj teplo od podlahy. Alebo potom teda nezatepľovať a len dokúpiť ešte jeden ten radiator olejový a vykurovať to tým, aj za cenu vyššej spotreby elektriny..Odpoveď na príspevok od fox1ker:
@frantisekca Takto, momentálne bývam v bytovke, k… @fox1ker Ten olejový radiátor za 400€ vyhrieva rovnako ako ten za 40€. Odporová špirála, tá má stále tu istú efektivitu.... Rohože nestačia, máš plochu 18m², navyše problém s tepelnou izoláciou od spodu. Máš dojem, že nejaký 0,5 kW tepelný zdroj bude dostatočný? Taky výkon majú tie maličké ohrievače do zásuvky aj v telešopingu... Elektrický konvektor ti urobí presne tú istú službu ako ten olejový radiátor... Akurát konvektor je 10x lacnejší...Odpoveď na príspevok od fox1ker:
Dobrý deň, chystám sa kupovať dom, pri ktorom je … @fox1ker A čo v lete? Nebude sa domček prehrievať? Tu by klíma zabila dve muchy jednou ranou...Odpoveď na príspevok od fox1ker:
Dobrý deň, chystám sa kupovať dom, pri ktorom je … @fox1ker celé zle.. Tá vec sa nedá ekonomicky vyhrievať, to by si musel mať pri domčeku geologický vrt s temálnou vodou. Keby si nepotreboval stabilnú teplotu, tak ti odpoviem: kúp si vlečku dreva, nainštaluj si tam komín a nejaké peterky a máš teplo. Keby si chcel stabilnejšie teplo, tak si tam postavíš sálavú pec, ktorá potiahne tepelnou zotrvačnosťou 12-24 hodín, ale tá zaberie veľa miesta. Takže, ak to chceš kúriť ekonomicky a mať tam stabilnú teplotu, odporúčam poriadne zatepliť /zbúrať a postaviť poriadne/ a namontovať tam plynový kotol, alebo elektrické tepelné čerpadlo. Ak je to veľká investícia, tak o nič menšia nebude z dlhodobého hľadiska, ked to budeš vykurovať priamotopom- špirála, konvektor, rohože. Mimochodom, z toho všetkého, čo tu bolo spomínané, bude najlepšia voľba klimatizácia. Naozaj tvojim výrobkom bude vadiť nejaký drobný vánok a takmer nepočuteľný šum vzduchu? Navyše ti to bude aj v nepriaznivom počasí vysušovať vzduch a v lete sa to nebude prehrievať, čo je další bonus klimy. A s montážou sa v pohode vmestíš do tisícky.. Alebo si tam potiahni plynovú rúru a namontuj gamatky. Nie je to síce také ekonomické, ale určite lepšia voľba, ako elektrický priamotop.Odpoveď na príspevok od fox1ker:
Dobrý deň, chystám sa kupovať dom, pri ktorom je … @fox1ker Veľa záleží aj od toho, aká dielňa to bude, resp. čo sa v nej bude robiť. By si neveril, v akých šopách si niektorí zriadili dielničky a kúria si kadečím - od piecok na pevné palivo typu Peterky,... cez elektriky, plyny,... až po spaľovanie starého oleja. Plôšku 🙂 20 m2 vykúriš čímkoľvek.Odpoveď na príspevok od zicher:
@fox1ker celé zle.. Tá vec sa nedá ekonomicky vyh… @zicher vnútri budú hudobné nástroje (husle), voľne zavesené na stenách. Nejde mi úplne len o to vykurovať to "ekonomicky" (nemá zmysel dať teraz tisíce eur do celkovej rekonštrukcie kvoli lacnejšiemu kúreniu, keď tie tisíce môžem postupne minúť počas mnohých rokov na menej ekonomické kúrenie bez iných veľkých investícií). Ide mi o to nájsť funkčné, jednoduché riešenie, ktoré by spĺňalo moje potreby. To, že dám za elektriku mesačne viac mi až tak nevadí (koľko elektriky spálim za 10 alebo 20 rokov kúrením tou klímou? Koľko elektriku by som spálil nejakou podlahovkou? Koľko bežnými elektrickými olejovými radiátormi? Kde by boli najmenšie straty, resp. ku ktorému elektrinou poháňanému zdroju vykurovania by sa ekonomicky oplatilo robiť napr. vonkajšie zateplenie oproti iným spôsobom vykurovania? Čo je pre a čo proti?Odpoveď na príspevok od fox1ker:
@zicher vnútri budú hudobné nástroje (husle), voľ… @fox1ker mám dielňu. Na 3/4 je pod úrovňou terénu. Defacto pivnica. Betónová podlaha, betónové steny DT20cm, ŽB strop 20 CM (hore stoja dve autá...) mám tam klímu 3,5kW. Ak tam chcem mať aspoň 17°C, musím klíme pritafariť maximum, t.j. 30°C.... Keď tam nie som, na klíme nastavených 16°C, reálne tam je 9.... Pred tým tam boli dva 2,5kW konvektory, ale len do času inštalácie klímy. Tie to nevykurili, keď šli naplno ani na 15°C... Nehovoriac o tom, že keby ich tam mám doteraz, tak ma vyzlečú finančne z gatí. Tento rok idem zatepliť steny a aj strop... Klíma zožerie mesačne, keď tam pracujem cca každý druhý deň, nejakých 400kWh... Záleží, ako sa mi chce majstrovať. 😃 Priamotop (káble, konvektor, atď tak tak 2-3x viac....Odpoveď na príspevok od fox1ker:
@zicher vnútri budú hudobné nástroje (husle), voľ… @fox1ker mám dielňu. Na 3/4 je pod úrovňou terénu. Defacto pivnica. Betónová podlaha, betónové steny DT20cm, ŽB strop 20 CM (hore stoja dve autá...) mám tam klímu 3,5kW. Ak tam chcem mať aspoň 21°C, musím klíme pritafariť maximum, t.j. 30°C.... Keď tam nie som, na klíme nastavených 16°C, reálne tam je 9.... Pred tým tam boli dva 2,5kW konvektory, ale len do času inštalácie klímy. Tie to nevykurili, keď šli naplno ani na 15°C... Nehovoriac o tom, že keby ich tam mám doteraz, tak ma vyzlečú finančne z gatí. Tento rok idem zatepliť steny a aj strop... Klíma zožerie mesačne, keď tam pracujem cca každý druhý deň, nejakých 400kW... Záleží, ako sa mi chce majstrovať. 😃 Priamotop (káble, konvektor, atď tak tak 2-3x viac....) U teba rátaj ešte viac, lebo teba ochladzuje to, že si nad zemou, ja som v zemi... Určite klíma.Odpoveď na príspevok od fox1ker:
@zicher vnútri budú hudobné nástroje (husle), voľ… @fox1ker Len ma napadlo, či nieje dôležité aj aká má byť v dielni vlhkosť - keď tam majú byť husle.Odpoveď na príspevok od kejsix:
Nechces prilis investovat, ale zaroven si ochotny… @kejsix so zateplenim strechy pocitam, v principe som uz pocital aj so zateplenim murov. Ta brana ide prec hned (namiesto toho pojde zasklenie). Dik za dalsie odporucenie klimy, pozriem sa na to 😉Odpoveď na príspevok od toky1:
@fox1ker Len ma napadlo, či nieje dôležité aj aká… @toky1 ano, to je dalsia dolezita vec, ideal je 40-50% vlhkost. Niekde som cital, ze klima vysusuje, ale tak neviem ze do akej miery...Odpoveď na príspevok od fox1ker:
@kejsix so zateplenim strechy pocitam, v principe… @fox1ker keď pôjde namiesto tej brány zasklenie, to tam môžeš nechať asi rovno bránu. Cez sklo sú aj tepelné zisky, ale aj značné tepelné straty... Áno, klíma má aj funkciu odvlhčovania.Odpoveď na príspevok od fox1ker:
@toky1 ano, to je dalsia dolezita vec, ideal je 4… @fox1ker Ja v zime odvlhčujem výrobu rekuperáciou, v lete klimatizáciou. Držím sa 45-55%. 40% len ak je vonku riadna zima, v lete to klímou nedosiahnem,ak je potreba vetrať rekuperáciou kvôli čerstvému vzduchu. Inak áno. Ešte je otázka, či a ako je spravená hydroizolácia podlahy...Odpoveď na príspevok od kejsix:
@fox1ker Ja v zime odvlhčujem výrobu rekuperáciou… @kejsix mne az tak nevadi aj mierne vyssia vlhkost, problem mam ked je nizsia. Co sa tyka hydroizolacie - zatial nijak 😁 vraj je tam len betonova platna a na nej natiahnuta PVC stresna folia.Odpoveď na príspevok od wyrky:
Nema fotky ako. Sa to stavalo? Neda sa to cele zd… @wyrky Nemam fotky, ale take riesenie by aj tak bolo urcite velmi narocne, takze na to ani nemyslim =). Dakujem za tip na parapetnu klimatizaciu (vobec som o tom nevedel, a vyzera to super). Uz len potom otazka, aku znacku vybrat. Nasiel som nejake Samsung, Toshiba, Daikin, Mitsubishi. Vobec neviem do akej znacky ist. Som ochotny radsej nieco priplatit za overenu kvalitu a lepsie vysledky.Odpoveď na príspevok od fox1ker:
@wyrky Nemam fotky, ale take riesenie by aj tak b… @fox1ker No priznám sa bez mučenia, že ja by som výber značky klimatizácie asi nejako extra neprežíval. Ani herkopater nevie koľko z tých japonských či európskych klimatizácií sa vyrába v Číne prípadne má čínske komponenty. Tvrdiť, že juhokórejské či japonské sú lepšie ako čínske by som si nedovolil. A napríklad u mňa si pri výbere klimatizácie podávali kľučku montéri z rôznych firiem a každý vychvaľoval inú značku a iné hanil.Odpoveď na príspevok od fox1ker:
@wyrky Nemam fotky, ale take riesenie by aj tak b… @fox1ker zober najlacnejsiu a riad sa do akej minusovej teploty dokazu kurit, cize aka je efektivna a ked si to porovnas zober najlacnejsiu s WiFi ;-)