Kúrenie - termostat a kotol

Dobrý deň.. chcela by som poprosiť o radu.. dúfam, že ma niekto pochopí a poradí :) Jedná sa mi o to, že prerábame starší rodinný dom.. kúrenie je plynový kotol - radiátory.. nezdá sa mi však termostat, ktorý máme ešte starý kolieskový, ktorý má iba jedno koliesko a teplota sa dá nastaviť spomínaným kolieskom, čiže nastavený je medzi 20-25 stupnami. Avšak, viem tak, že termostat by mal fungovať nasledovne.. ak je priestor vykúrený na nastavenú teplotu, kotol vypne a radiátory pomaly vychladnú.. ked teplota klesne pod nastavenú teplotu na termostate, znova kotol zapína a vykuruje.. radiátory sú opäť teplé.. ale ja to mám momentálne tak, že termostat medz 20-25 skôr pri 20 stupnoch.. v dome v pohode teplota okolo 22 stupnov ale radiátory nevychladnú, aj ked je kotol vypnutý.. neviem, či ma niekto pochopil, ale potrebovala by som vedieť, či ten termostat môže tak fungovať.. a či radiátory môžu byť stále teplé-horúce.. ako ich ja ventilom otvorím, zatvorím fungujú... kotol nie je starý, má tak najviac 10 rokov.. Chcela som zavolať nejakého kúrenára, ale nechcem, aby ten zistil, že sa tomu veľmi s mužom nerozumieme :D a bude chcieť povymieňať všetko.. Ďakujem za každú radu :)))
Odpovedať
1
2
@erika5001 Fungovanie termostatu chápeš správne. Termostat, ak je ešte taký starý, hranatý, biely (čierny), s nápisom Rego, tak kľudne môže byť vadný a je mimo tolerancie, čo by popisovalo vzniknutú situáciu, ale tiež stena, na ktorú je termostat prichytený, môže byť chladná a tá skresľuje reguláciu. Na výmenu môže byť kľudne len temostat, alebo si skrátka zvyknete na také ovládanie teploty, že teplo bude už pri, na termostate zobrazených 20-tich stupňoch, a pritom v izbe bude reálne 22...
Odpovedať
Profilova fotka
Doporucoval by som navstevu kurenara alebo servisaka. Tak ako pisal aj dedo mkze byt vadny termostat. Ak by bol tak je tk lacna vec. S tyzdennym programom do 30eur.
Odpovedať
@dedo758 no ibaže ten termostat mi funguje iba asi tak, že ak potrebujeme kúriť dám ho na tých 20 a potom si nastavujeme radiátory.. ale ak by som ich dala na plno, tak by sme mali v dome aj 25 stupnov a viac.. čiže tam ten termostat, asi absolútne nereaguje na nastavenú teplotu... rozmýšľam nad tým, že zavolám dákeho kúrenára, aby sa nato pozrel a dala by som ten termostat vymeniť.. ďakujem za radu :)
Odpovedať
@nadro ten týždenný program do 30 eur znamená čo?! :)
Odpovedať
Profilova fotka
@erika5001 je to termostat čo má týždenný program nastavovania teploty. Na každý deň v týždni si môžeš nastaviť inú teplotu a tieto termostaty stoja do 30eur.
Odpovedať
@nadro aha jo.. a je jedno aký?! určite sú rôzne typy, a nechcem to kupovať iba tak.. a takisto namontovať a nastaviť by to mal asi nejaký kúrenár si myslím.. no v každom prípade ďakujem za rady a príspevky :)
Odpovedať
termostatov je síce veľa typov,s rôznymi nastaveniami,no každý pracuje na rovnakom princípe ovládania , nerobí nič iné len zapne ,alebo vypne vtedy ked má,funguje ako vypínač. stačí keď dáš nový miesto starého, na kotli netreba nič meniť
Odpovedať
Podla mna to moze byt v poriadku.... ked dosiahnes v priestore urcitu nastavenu teplotu termostat vypne.. preto Ti nejde kotol - takze funguje... ked je kotol vypnuty a mas doma teplo tak sa neodobera tolko tepla z radiatorov, takze voda co je v obehu nestihne vychladnut az na studenu. doma sa pomaly ochladi no voda v radiatoroch stale nieje na dotyk studena, ale uz je potrebne ju prihriat, tak termostat zapne kotol aby vodu prihrial... podla mna je to ok... problem s termostatom bude ak kotol pojde stale a bude ho vypinat nejaka tepelna ci tlakova ochrana, co by sa malo na kotli nejako prejavit nejakym svetielkom... alebo druhy stav ked Ti kotol nepojde vobec... Niesom kurenar, len mam tiez domcek a hrabem sa v kureni.. takto mi to pride ako funkcny system.. samozrejme to vsetko plati ak je to ako pises ze Ti to doma drzi cca 22 stupnov..
Odpovedať
Hej, drží sa 22 stupnov, ale iba ak regulujem radiátory, otvorením alebo priškrtením ventilu... to znamená, ked sa teraz oteplilo tak sme ich troška priškrtili.. ak by som ich nechala tak, tak tam mám momentálne aj 25 stupnov... Ale neviem odkontrolovať ani to, že či kotol vypína alebo zapína podla termostatu.. lebo na termostate, je nejaké svetielko, ktoré sa zvykne zapínať a vypínať.. a to som si minule všimla, že bolo zapnuté, vyplo sa a po chvíľke sa zase zaplo.. to znamená, že kotol bol zapnutý, potom sa vypol a ani nie do 10 minut by sa znova zapol?! To mi príde divné.. Kotol máme dole v pivnici.. kontrolovaný bol min. rok v januári, teda bol u nás kominár-revízor, alebo ako sa volá ten čo kontroluje kotle :) a bolo všetko ok.. ale mne sa tie radiátory stále nezdajú, že sú vkuse teplé alebo také, ako ich ja nastavím.. potom ten termostat je tam vlastne iba nato, že ked ide zima, tak ho hodím na 20-25 a kúrime.. ak ho nedám na tú teplotu, nekúrime.. takže funguje, ale myslím, že nie tak ako by mal.. no neviem fakt už
Odpovedať
@erika5001 V miestnosti kde je regulátor by mal byť radiátor pripojený stále konštantne t.j. nemanipulovať s ventilom. A len potom môžeš odsledovať jeho činnosť.
Odpovedať
@erika5001 tak ako vravi jarojaro70 . v miestnosti kde je termostat nechat radiator pusteny a odsledovat ako sa cova termostat.. tiez odsledovat ci svetielko na termostate korensponduje s prevadzkou kotla... ak sa kotol pusta kazdych 10 min, tak to znamena ze Ti to funguje, ale niekde je zrada (zle nastavenie, vyregulovanie, vysoky vykon kotla atd..). Odsleduj tychto par veci a potom mozme rozmyslat dalej co a ako sa deje vo Vasom kureni.. este by mohlo pomoct keby si vedela typ a vykon kotla. Tam by nam mohla pomoct @blacksr s uvahou ci je ten vykon primerany..
Odpovedať
@stanleyk1982 dnes pôjdem opísať info z kotla.. aký je to typ a čo tam uvidím spíšem :) ďakujem zatiaľ všetkýýýýýýýýýým :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@erika5001 na termostate máš nastavené na 22 a kúri až na 25?baterky sú OK?ventil v miestnosti termostatu otvoriť naplno,skús nastaviť nižšiu teplotu a sledovať ,či vypne skôr, ak často zapína,vypína je vysoký výkon kotla,a teraz je zima teplá, to si hneď vymeň tých 30Eur sa ti rýchlo vráti, minimálne by sa mal nastaviť každý deň na 3-4 časové úseky s rôznou teplotou i na desatinu stupňa, ak nie je nik doma temperuje, pred príchodom domov vykúriť na požadovanú teplotu, v čase väčšieho pohybu kúriť menej , pri telke kúriť viac na rovnakú teplotnú pohodu
Odpovedať
@duzu no ved toto sa mi celé nezdá na tom, že ten termostat nereaguje... min. rok sme menili okná, takže tadiaľ nám teplo odchádzalo a nejako sme to nesledovali.. teraz ale po výmene okien, sa snažím čo najviac šetriť na energiách, a preto chcem ošetriť aj toto.. potrebovala by som asi zavolať nejakého odborníka nato.. len nechcem aby ten vymenil ešte aj mňa, aby zarobil :D chápete čo myslím.. viem, že nič nieje zadarmo len no.....
Odpovedať
Profilova fotka
1/ termostat by mal byť umiestnený na stene v severne orientovanej izbe - teda tam, kde nevbehne slnko, lebo ak by bol tam, tak ti ho vypne a kúriť prestaneš celý dom, teda aj izby na severe. Máš? 2/ akosi som nepostrehol, že čo sú to zač tie hlavice na radiátoroch, čo ich furt vypínate... Sú termostatické...? Lebo ak sú, nechápem, čo s nimi krútite? Nastavím "srdiečko" - cca 21°C a ak sa v izbe ochladí púšťajú viac teplej vody, ak sa oteplí, či už samotným radiátorom alebo slnkom, hlavica potom púšťa do radiátora už len toľko vody, aby bolo požadované teplo. 8-)
Odpovedať
@leonardom ja mám zas naschvál termostat vo veľkej dennej miestnosti otočenej na juh, cez deň sa zdržujeme len v nej na sever je spálňa, špajza, WC kúpelka tam stačí keď kúri až poobede , keď zájde slnko, cez deň pri slnečnom dni kúrenie vôbec nejde od 10-14, vtedy sme málokedy doma
Odpovedať
@leonardom 1/ ano mám, nesvieti mi na termostat žiadne slnko :) 2/ ak by som mala termostatické hlavice, tak neriešim termostat.. pretože potom si myslím laicky, že by mi bol zbytočný.. na ventiloch, ktoré som ja spomínala mám iba O ako otvorené a Z ako zatvorené :D chápeme sa.. staré, ale fungujú, takže ich nebudem meniť zatiaľ..
Odpovedať
takže chalani zistila som, že termostat je starý Rego.. žiadne batérie nemá, je napojený priamo na kotol.. zdola mi ide kábel.. ked svieti termostat, kotol ide.. ked zhasne kontrolka na termostate - vypne sa aj kotol.. ale manžel našiel na kotli, že bol nastavený na tú teplotu vody, alebo aká to je teplota na 90 stupnov.. dal to na 70, lebo sused mu vravel, že asi termostat teda nefunguje a kotol reaguje vlastne iba tak, že zohrieva, ked je tá teplota na 90 stupnov - čo je nastavené, tak sa vypne.. možno preto mám stále radiátory také horúce alebo ako ich nastavím také sú.. či nie?! :) to ma napadlo.. kotol je : DESTILA OCELOT ECO, typ kotla : DPL-18, menovitý výkon - 18 kW, rok výroby 1996, výhrevná plocha - 1,3 m2... toto som opísala z kotla...
Odpovedať
a teraz som zistila, že ten kotol má teda už 22 rokov.. koľko majú životnosť tieto kotle, vie niekto?
Odpovedať
Kotol má teda 18 rokov... ;-) Na 90°C kúriť je blbosť, úplne tých 70 stačí a Rego by malo potom fungovať ako má.
Odpovedať
@erika5001 ad 1) Keď niekto má termostatické hlavice aj tak sa používa termostat (v miestnosti kde je termostat býva len otvorený termostatický ventil bez hlavice). Lebo keby ste dali všade term. hlavice, čo by zapínalo kotol? a ak by bol kotol zapnutý čo keby zavreli všetky hlavice? ad 2) To či vymeniť kotol je len a len na tebe s manželom (myslím tým finančné možnosti). Nový by bol každopádne z hľadiska ekonomiky prevádzky výhodnejší, lebo nejde vždy na plný výkon ako Destila a aj menovitý výkon by mu mal možno stačiť nižší ( ale to by mal niekto vyrátať podľa konkrétnej situácie - plocha, tepelný odpor stien, povaly, podlahy... ).
Odpovedať
@dedo758 elááá hop matika mi nejde :D takže myslíš, že to bolo tou teplotou na kotli?
Odpovedať
@jarojaro70 super vďaka za radu.. myslím, že ešte s výmenou počkám, pretože, chceme najskôr ešte trošku zatepliť.. potom by sa vymenil časom.. ako hovoríš, podľa daných podmienok
Odpovedať
Na 90°C sa u nás kotol zapínal len keď ním bolo treba rýchlo ohriať vodu v bojleri, ináč tak 65 maximálne. Treba to určite znížiť, nechať pootvárané všetky ventily a sledovať to, na koľko sa teplota v miestnosti vyšplhá, keď bude na termostate nastavených xy stupňov. Ak to bude stále veľa, ešte ubrať na kotli, ale potom zasa pozor, ak by začalo mrznúť - môže byť pri tej istej teplote chladno. Toto je taká "ľudská ekvitemika" a komfort sa dosiahne už asi až pri výmene kotla. Kľudne ju môžete zvažovať, 18 rokov na kotol je slušná doba a nový bude mať okrem vyššieho komfortu nižšiu spotrebu plynu, ako tento starý.
Odpovedať
@erika5001 super, takze mas potvrdene ze termostat funguje, skus teda stiahnut teplotu na kotli ako Ti uz poradili. Ja si tiez myslim ze 65 stupnova voda staci. V miestnosti kde mas termostat otvor radiator naplno a skus regulovat teplotu koleckom na termostate pokial nedosiahnes pozadovanu tepelnu pohodu. Este jedna vec : neriad sa ciselkami na kolecku termostatu, casom to meni svoje vlastnosti a cisla nepasuju k teplote. Daj si tam nejaky izbovy teplomer kontroluj v hodinovych intervaloch a upravuj nastavenie termostatu. Myslim ze najdes spravne nastavenie. Ako Ti uz vraveli bolo by namieste vymenit kotol, ale riesil by som to az po zatepleni vhladom na dosiahnute uspory podla vypoctu. To je ale uz vazne otazka na @blacksr . Ako vravim az po zatepleni.. zatial iba vylad termostat..
Odpovedať
jj dakujem Vám všetkým zatiaľ :)
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu No ale dám Ti takýto príklad. Nedeľa - slnečný zimný deň. Z juhu Ti zasvieti slniečko a Tebe regulačný termostat odstaví automaticky kotol a tým pádom celý dom. Termostat má ísť zásadne do miestnosti, ktorá je najchladnejšia a má najstabilnejšiu teplotu, aby nevydochol kotol. Južnú stranu majú vypínať hlavice.
Odpovedať
Profilova fotka
@erika5001 - aha! Tak tu je Tvoj psík zakopaný! Termostat riadi KOTOL! Hlavice jednotlivé izby. Kým nedáš hlavice na každý radiátor, Tvoj problém bude pretrvávať. A nemysli "laicky" - toto je o fyzike... :-p
Odpovedať
@leonardom ty si nastav termostat a daj kde je tebe výhodné ,mne je výhodné mať ho na južnej strane , cez deň nepotrebujem vykurovať spálňu,WC, za pár hodín aj tak teplota nepoklesne viac ako 2 st. v noci nekúrim vôbec a nie je zima, akurát sa dobre spí
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu ...to akože si sa urazil, že som povedal, termostat má byť v tej chladnejšej časti domu...? Je to všeobecne známe - a radia tak ako výrobcovia termostatov, tak aj kúrenári - zhotovitelia. Dal si si to naopak a teraz ten, čo to má správne, má problém? Problém mala erika5001 - tak som si dovolil jej povedať iba to, čo o tom viem. Nakoniec sa ale ukázalo, že problém je asi v tom, že nemá termostatické hlavice... :-o
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?