Kurenie TC

Ahojte.staviame dom,bungalov a chceme mat kurenie pomocou TC vzduch voda,s tym,ze neuvazujeme o nejakom zaloznom vykurovani ako je pec na tuhe palivo alebo krm. Maximalne dame do obyvky nejaky biokrb ako estetiku. Je tu niekto taky co ma podobnu skusenost a kuri tak ako planujeme my? Diky za nazor a odpoved
Odpovedať
1
2
@zuzanapi11 naco ti je zaloha, pre pripad katastrolfy? Ak ano daj si kady krb alebo daco podobne, pec na tuje palivo je drahe a zlozite riesenie ked mas TC uplne zbytocne. Niekto krbyu neche lebo netesny dom, prach v dome, lenivost v tom kurit, vacsina to bere skor na atmosferu a ak ma lacno drevo aj dake akoze setrenie, co je ale diskutabilne vzhladom na investiciu - navratnost realne asi neni.
Odpovedať
V pripade katastrofy vykuris obyvacku aj biokrbom. Nastahujete sa vsetci do nej, vytiahnete hrube teplaky a spat budete v spacakoch. Este aj bude romantika na ktoru budu deti dlho spominat. Zalozne spacaky su lacnejsie ako nejaky dalsi zalozny system. A ked uz celkom, celkom sofistikovane riesenie, tak elektrocentralu do garaze. Ked pride katastrofa, tak potiahne aj chladnicku aj TC aj nejake tie svetla. Pre tento pripad by som skor uvazovala na com budem varit ak nemam plyn v dome. Propanbutanovy varic vyparkovat do garaze tiez. A jednu bombicku.
Odpovedať
@zita19 to by som pozrel ktorá elektrocentrala potiahne tepelné cerpadlo😉
Odpovedať
@gkrivanek poraaadna ;-)
Odpovedať
No ine ako drevenne zalozne dlhodobejsie vykurovanie ma nenapada. Centralou (rentabilnou) potiahnes vsetko v klasickej domacnosti okrem TC.
Odpovedať
Nase TC zerie cca +-3,6 kW/h v normal prevadzke. Zalozne zdroje sa daju kupit aj vyse 6kW-tove... Tak nevidim dovod preco by to neslo.
Odpovedať
@zita19 pekna odpoved ;) povzbudzujuca
Odpovedať
Profilova fotka
Prave si sedim v novostavbe.ide tepelne cerpadlo do podlahy 28 stupnov.interier ma 21. Kurim si aj tak v krbe,dobre sa pije kava pri tom,ked vidim ako hnusne je vonku.takze pre pohodu,je to fajn a myslim si ze aj nutne ako zalozne kurenie.na tomto sa predsa nesetri...
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek preco by nepotiahla ?, moje TC teraz zerie 1,5kW...
Odpovedať
@majkoj no najmä keď ti zapne špirála
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek ale mne sa ziadna nezapina :) a na kazdom sa to da vypnut. V beznom dome so stratou do 5kW by nemal vzniknut problem., alebo to vidis inak ?
Odpovedať
ano presne tak kurime, len TC a nic ine. Ale byvame v meste, kde vypadok elektriny je max par hodin. Mimo mesta by som si uz taka ista nebola.
Odpovedať
Článok sa načítava...
K centralam asi tolko, ze dolezita je jej pretazitelnost. Kompresory obecne (klima, chladnicka, mraziak, aj spominane TC) maju tvrdy start, prudovy raz pri nabehu nie kazda ustoji. Skusal som napr. 700W menicom meanwell (profi rada, 19") nahodit mraziak so 125W kompresorom. Ani bohovi. Nabeh spiral je naopak makky, bez spicky. Osobne ako zalozny zdroj tepla planujem spiralu do akumulacnej nadrze (pre pripad poruchy primarneho zdroja), ktorou dom v pohode vykurim, este sa aj osprchujem. 3,6kW spiralu v pohode potiahne 4kW centrala (nehovorim, ze prevadzka je lacna, ale je nudzova) za 200€.
Odpovedať
@majkoj nehovor že sa pri ohreve TUV nezapína ked je vonku -10
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek nezapina, ja ohrievam vodu na 47C a ja mam zem voda, takze nejakych -10C ma netrapi :).
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix od toho je v TC softstart :)
Odpovedať
@majkoj mozbyt, nevlastnim TC :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ja som vypol spirale a anapriek tomu sa zopne.myslim ze je to pri odmrazovani vyparnika pri TC vzduch/voda
Odpovedať
Profilova fotka
@septiko to zavisi od toho ci mas AN a v ako je nabita. Aku je nemas je jasne ze teplo na odmrazenie nema skade brat a vyrobi ho spiralou. Ale mas pravdu, existuje konfiguracia TC kedy sa spirala spustit musi.
Odpovedať
@majkoj tak mne bere na odmrazovanie z akumulačky 200l . v prípade velkého odberu TUV mi spirála 9Kw dohrieva vodu čiže mne zapína . ale to neverím že pri velkom odbere , aj ked je zem voda dokáže tak rýchlo vyrobiť TUV bez špirály
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj v decembri bola spustena dokopy az 3h.len zamrzalo a odmrazovalo spotreba 500kwh
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek co to ma s "tak rychlo" ? Proste zem voda aj pri B0 (mne lezu teraz +3C z kolektora) dokaze ohrievat vystupnu vodu na 55C. Cize na 47C ohrejem bez problemov bez spiraly a to na prvy krat. Paradoxne v lete davam spustat spiralu, pretoze TC ma tak velky vykon (z kolektora lezie skoro 20C), ze nestiha vymenik v bojleri, takze dosiahne vystupnu teplotu 55C skor ako ohreje bojler. Za normalnych okolnosti by to TC dorazilo na 2x, ale ja som to nastavil tak, ze ma dorazit tie 1-2C spiralou, aby sa nespustal zbytocne kompresor.
Odpovedať
@majkoj keby som riešil znova TC tak by som šiel do zem voda😶 Mne veru pri vzduchu voda špirála zapína a to mám 10KW čerpadlo s 300l TUV
Odpovedať
stale ma viac a viac nahlodavate s tym zem voda, pozemok na to mam, ale stale ma viac laka samodomo vzduch voda 8kw TC za 2000E :-S Mat doma EC so sinusovym vystupom, ktore potiahne TC ako zalohu si moze dovolit len malokto :-o
Odpovedať
Cavte ideme stavat bungalow cca 200 m2 Bude zakladova doska. Neviem ake kurenie uvazujeme nad tc vzduch voda. Poradte alebo neni tu niekdo z okololia Tt smer Voderady kto ho ma rad by som to prehodnotil. Dakujem
Odpovedať
@skodaoctavia a co tam chces prehodnocovat? byvas na juznejsej casti slovenska cize by ti TC vzduch voda postacovalo. Pokial nemas na hranici pozemku plyn, vtedy je vyhodnejsi.
Odpovedať
@septiko Caves ak sa mozem opytat mas zem voda alebo voda vzduch.? Dikes
Odpovedať
@rkorba neviem len zistujem ci to Bude staci vzduch voda
Odpovedať
@rkorba mam pocit ze tc ne vyhodnejsie nez plyn a ten mame uz na pozemku Plan je ze Dame Tc voda vzduch a do vnutra uvazujeme kanadsku piecku alebo krb
Odpovedať
@skodaoctavia Ak mas v plane (naprojektovane) tahat plyn do baraku, tak nemas co riesit, je to lacnejsie na prevadzku i udrzbu ako TC. Piecka ci krbove kachle urcite nic nepokazia!
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?