Kúrenie štiepkou a vaše skúsenosti

Profilova fotka
V blízkej budúcnosti chceme stavať nízkoenergetický dom. Bude mať pôdorys 15x10m, 2obytne podlazia, z tehly hrubky 30, chceli by sme vsak poriadne zatepliť (25cm,zatepliť sokel aj základy, strop aj podlahu), dať kvalitné okná s 3 sklom, dodržať správne osadenie domu na pozemok z hľadiska svetových strán, okná obývačky a izieb na juh, kúpelne tech miestnosť šatník na sever- minimum okien, jednoduchý tvar domu atd..bude to teda dost veľký dom, napriek tomu by sme chceli dosiahnuť čo najlepšie hodnoty.plánujeme aj krb, ktorý by mal rozvody teplého vzduchu do všetkých spální na hornom poschodí. Velmi však zvažujeme kúrenie. Nechceme plyn, resp. tak kde ideme stavať, ani nie je.Chceli by sme kúriť lacno, ale aj pohodlne.Preto nás odrádza kúrenie drevom, pretože nechceme 3 a viac krát denne prikladať.Plánujeme podlahové kúrenie. Je dobrou možnosťou kúrenie štiepkou? pôvodne sme premýšľali o kúrení peletami, tie však stále dražejú.Plánovali sme aj zásobník a dopravník na pelety a akumulačnú nádrž.Dá sa podobne kúriť štiepkou? myslím tým mať štiepku v zásobníku, a dopravník ku kotlu a teda automatizovať kúrenie? je štiepka dostupná a lacnejšia ako napríklad pelety? nevytvára sa z nej viac sadzí a popola? Má tu niekto skúsenosť?
Odpovedať
@tea333 Páči sa mi koncepcia domu. V takto dobre izolovanom dome budete prikladať do krbu len raz, aj to nie každý deň. :-) Ja osobne by som do kúrenia investovala čo najmenej a už vôbec by som nedupľovala kúrenie drevom - pelety či štiepka je vlastne drevo. Dala by som teplovodný krb, aby sa po večernom zakúrení nahriala voda do zásoby = TUV a kúrenie do symbolickej podlahovky. Na ohrev TUV po zvyšných 8-9 mesiacov v roku dať solár, na začiatku stačí urobiť prípravu. Elektrina ako pohodlná záloha. Radšej než do druhého "drevo-zdroja" odporúčam investovať 3000 € do rekuperačného vetrania. Ono Vám aj roznesie teplo od krbu po dome, takže netreba robiť teplovzdušné rozvody od krbu.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr so solarom na ohrev TUV sme ratali :-) neviem sa z textu vysomarit.radis teda kurit drevom (kotol na drevo) alebo mat iba teplovodny krb s nejakou akumulacnou nadrzou? =-) ktory zabezpeci ohrev tuv aj vody do podlahovky? prepac, ak sa pytam hlupo, az tak sa v tom nevyznam, snazime sa zorientovat, ale informacii je vela :-D myslela som, ze rekuperacne vetranie sa odporuca skor pre pasivne domy =-)
Odpovedať
@tea333 Len jeden zdroj. Ak chcete romantiku (trošku kazenú špinkami v obývačke), dajte si teplovodnýkrb / kachle. Ak to netreba z estet. hľadiska, dajte automatický kotol na drevo. Samozrejme, vždy s AN. Rekuperačné vetranie sa pre EPD nie odporúča, ale PRIKAZUJE. :-) Bez rekuperácie niet pasívneho domu. Ostatné domy si ju môžu, alebo nemusia dať. Vetranie strojom sa dá riešiť aj lacnejšie. Rekuperácia nie je návratná. Ale ak človek ušetrí na kúrení jeden zdroj v cene 2000 €, môže si rekuperáciu dopriať. :-) Inak, Váš dom bude blízky pasívnemu, ak rekuperáciu dáte - závisí aj od ostatných vecí...
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr krb bol povodne iba koly romantike a atmosfere.momentalne ho nemame, a ten pohlad do ohna mi velmi chyba :-| nechcela by som vsak, aby sme jednoducho museli zakladat ohen v krbe kazdy den koly kureniu. chcela by som pohodlne riesenie. moj muz je v tychto veciach lenivy. chce aby veci pracovali zanho :-D casto taktiez nebyvame doma (odchadzame na vikendy, napr) a nechceli by sme prichadzat do studeneho domu. Navyse sme zvyknuti na lahko prekureny dom (v dome teraz udrziavame 23 stupnov, mame male dieta a my to tiez mame takto radi) aj preto som zvazovala skor kotol nez krb. myslis, ze ak sa rozhodneme pre kotol na drevo (spynovaci??) budeme prikladat len raz denne? ako sa potom vyriesi cas, ked doma nie sme?(cely den, dva dni, tyzden..) o rekuperacii sme ani neuvazovali, vedela som ze ju pasivne domy musia mat, nevedela som vsak ze je fajn mat ju aj v nizkoenergetickom dome.nie sme az tak financne obmedzeni, aby sme si ju dat nemohli. tolko co rekuperacia stoji nasa nova postel na mieru =-) 8-( :-D
Odpovedať
@tea333 OK, tak v dome len nejakú malinkú pecičku. Na dlhšiu neprítomnosť sa dá dimenzovať kúrenie, na to tá zásoba teplej vody. Asi najelegantnejším riešením sú kotly na pelety, ktoré majú aj podávač peliet zo zásobníka. O kotle na drevo, ktorý by sa obsluhoval sám, neviem. Možno niekto napíše viac. Keď bude dom dobre izolovaný, počas zimy denne spadne teplota v dome o 1°C. Čiže po týždni by tam aj bez kúrenia bolo 23-7 = 16°C, čo nie je také zlé - po prikúrení v krbe a pustení el. ohrievača tam máte za pár minút zase teplo.. Ak bude zásoba tepla v AN a určite aj elektrický dohrev, niet sa čoho báť.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr elektricky dohrev je fajn riesenie.ako sa to riesi napr. s kotlom ? my sme chceli kotol na pelety, ale su coraz drahsie, a su stale zavisle od spracovania peliet, co mi pride ako dalsia zavislost (zavislost od par vyrobcov peliet v okoli). stiepka mi pride ako dostupnejsi, lacnejsi material, citala som ze sa da riesit rovnako ako pelety..zasobnik a dopravnik.preto ma to zaujalo. samozrejme chceme AN, aby bolo kurenie co najefektivnejsie. takze nemame davat krb, ale nejaku tu malu piecku? radsej malu kachlovu pec, alebo teplovodnu pec (komplikovane?) ako doplnkovy zdroj tepla? nebude to komplikovane spolu s kotlom?
Odpovedať
@tea333 Elektrická špirála je v AN. Zapne sa, keď voda poklesne pod určitú teplotu. Chápem snahu o nezávislosť, v tých štiepkových kotloch sa moc vôbec nevyznám - výkony, cena... Ak bude kotol, krb nie teplovodný, bolo by to zbytočné. Uvedomte si, že kúriť budete od polky novembra do konca februára. Do obyvky by som dala len kachle s malinkým výkonom. Krb = treba obstavať, ďalšie peniaze... okrem toho výkony krb. vložiek sú pre takéto domy príliš veľké. Najlepšie by bolo začať domom a výpočtom, koľko tepla vlastne potrebuje. Kúrenie odvíjať od toho.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr a ta myslienka o kachliach sa mi paci. kachle su romantika x-) aj ked iba malicke 8-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?