Kurenie plynom alebo na elektriku?

Profilova fotka
Ahojte , prave dokoncujeme dom a z firmy nas presviedcaju na kurenie na elektriku + krb. Nepredrazi sa to ovela oproti plynu? Plyn je v dedine ale nie na nasom pozemku.
Odpovedať
1
2
5
Dost neskoro rozhodujete o kureni. Urobte take ake mate v projekte,podla toho aj mate urobeny dom.
Odpovedať
Profilova fotka
@katika89 strašne záleží na tom aký máte dom, ako ho máte zaizolovaný, ako orientovaný atď. Ak ho máte perfektne zaizolovaný zo spodu, z vrchu a aj na obvodových stenách, tak by možno stálo za zváženie kúrenie len na elektriku ale ak nie tak určite ísť do plynového kotla a podlahovky. Ale musíš napísať viac detailov - napr. aké kúrenie na elektrinu Vám núkajú? Budete mať podlahovku alebo radiátory? Ako ďaleko máte plyn a koľko by Vás stála prípojka? Ináč tiež mi nejde do hlavy že dokončujete dom a v takejto zásadnej veci nemáte jasno - to ste mali mať vyriešené keď ste robili projekt.
Odpovedať
@katika89 Ak sa ti postasti, tak este dnes tu bude tolko mudrych a osvedcenych rad, ze nebudes 3 dni spat.. :-D PS: O kureni sa rozhoduje na zaciatku, nie pred dokoncenim. PPS: Takych tem su tu mraky, citala si nieco pred zalozenim temy?
Odpovedať
@katika89 ach jo... treba citat, citat a citat.... Ak by aj siel plyn ihned vedla vasho pozemku - tak len pripojka je od 1000 Eur vyssie - myslim pripojka po hodiny vratane hodin + plno papierovaciek... K domu by ste mali mat aj vypocet energetickej narocnosti... Ak nemate tepelnu stratu pod 3 kW, tak spotreba na elektriku bude drahsia... Pod 3 kW, staci jednoduche kurenie - slaby elektrokotol s podlahovkou, alebo odporove kable alebo folie s termostatmi, alebo konvertory. Ak mate nad 3 kW tak si nechajte zratat kolko by stalo dotiahnutie plynu ku Vam, ak je to vobec mozne... a porozmyslajte nad tepelnym cerpadlom... Inak aby ste mali pod tepelnu stratu pod 3 kW - tak len tak orientacne (je tam plno faktorov co to ovplyvnuju) podlaha 15cm EPS a viac, steny 20 cm EPS a viac, strop 40 cm vlny a viac, Okna trojsklo - hlavna orientacia na juh, na sever minimum a bez rekuperacie sa pod 3 kW nedostanes... - vetranie je mrcha ... Takze ak nemate dobre izolovany dom a nechcete byt za kuricov v krbe - prikladat od rana do vecera... tak mozno porozmyslat o lepsich izolaciach, alebo tepelnom cerpadle, alebo kurenie na pelety/drevo a pod... Len nad tym trebalo rozmyslat skor.
Odpovedať
Profilova fotka
@puxo @matorado @atlaska my sme ten dom kupili len pred tyzdnom, kupili sme zastresenu hrubu stavbu bez okien, dveri ... takze zaciname si vsetko nanovo " dokoncovat " v projekte je kurenie na elektriku plus krb . ale vzhladom k tomu , ze nedaleko pozemku je aj plyn , zvazovali sme aj tuto moznost . je to bungalov s obytnym podkrovym .... kurenie bude podlahove a v podkrovy radiator .
Odpovedať
@katika89 Dajte to čo máte v projekte. Okrem kúrenia domu treba ešte teplú úžitkovú vodu, a na to je dobrý plynový kotol, pri elektrine by ste sa nedpolatili. Komín krbu musí byť odvetraný, ak obsahuje kamennú vlnu, takže pasívny dom nebudete mať. A priame vykurovanie elektrinou sa oplatí len v pasívnom, alebo lepšom, dome. Plynová prípojka niečo stojí, ale vráti sa vám to o pár rokov. Výpadky plynu som ešte nezažil, ale výpadky elektriny áno, aj v mrazivej zime. Odporúčam plyn + krb na romantiku.
Odpovedať
@katika89 Ak robíte steny, tak zvážte vhodnú hrúbku izolácie. Z čoho sú postavené steny a akú sú hrubé? Napríklad pri vykurovaní plynom a kondenzačným kotlom: - steny 25 cm EPS, alebo 30 cm kamená vlna + 5 cm EPS - strop: 40 cm kamenná vlna - podlaha 20 - 25 cm EPS Hrúbky závisia od viacerých faktorov, napríklad kde staviate, akú teplotu vzduchu zvyknete mať doma, či máte dostatok peňazí teraz alebo istý príjem v budúcnosti...
Odpovedať
@radopp Pises kraviny, zavadzas a klames vsade, kde sa vyskytnes! Jedna blbost za vsetky: odvetranie komina nema NIC s izolaciu. Aj nerezovy je izolovany nobasilom a nema odvetranie. Keby si tomu stipku rozumel, tak dojdes aj sam na to, preco.. Ludia, nepocuvajte tohoto samozvaneho odbornika. Nema ani vzdelanie, ani prax a podla vsetkeho ani rodinu, inak by nemal sancu tolko casu zabijat tymito kravinami! @katika89 Aby si vedela povedat projektantovi kurenia, ze odkial su tie cisla, tak ja ti poviem - z radoppovho brucha su :-D @mr79 ti dobre radi...
Odpovedať
@matorado Odvetrávaním komína sa stratí vzduchotesnosť domu a už sa nedá dosiahnúť pasívny dom. Chceš to poprieť? No ti si ale "odborník". Heh. Odporúčaš odvetraný komín do pasívu?
Odpovedať
@matorado Veď @mr79 píše presno to isté čo ja. A súhlasím aj s tepelným čerpadlom. Buď plyn alebo tepelné čerpadlo. Je to na zváženie.
Odpovedať
@katika89 Este k tym 3kW, ako pise mr79 - je to plus minus hodnota tepelnej straty, na ktorej sa tu zhodlo viac diskutucich, ze im to tak vyslo.. Aby si si to vedela predstavit - je to vykon nejakeho kotla, ci krbu ci cohokolvek, aky musi bezat, aby si pri teplotach cca -13°C mala vnutri 20°C. V praxi, pri beznom 4i bungalove 150 m2 zastavanej plochy na to potrebujes tie hrubky zateplenia, co pise mr79, plus tu rekuperaciu. Aby si vedela, to su momentalne este stale dooost nadstandardne pomery.. Na krb sa moc nespoliehaj, zistis sama, kolko je to roboty a vykasles sa na to ;-) Cize asi ist cestou najmensieho odporu - plyn.. ;-)
Odpovedať
@radopp Zas sa ti prisnilo? O com tocis? Ty si povedal, ze musi byt komin odvetrany, ja som povedal, ze nemusi. A teraz to ides otocit? Uz si vytiahni tu hlavu z riti, ty chudak.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@katika89 Viete ake budete mat tepelne straty domu?
Odpovedať
Ja velmi pochybujem že budete stavat pasivny dom takže ak máš možnosť daj si plyn je o 1/2 až 2/3 lacnejsi ako elektrika. Známy ma podobný dom ako ja on plati 150€ za elektriku ja platim 35€ plyn + 15€ elektrika tak to zrátaj a rozhodnisa. Pripojka plynu okolo 1500€,
Odpovedať
plyn/krb a elektrika/krb je skoro to isté....nechal by som elektika/krb ak nemáš prípojku....Mesačné náklady skoro rovnaké....Mám to overené z vlastnej skúsenosti.... :-D Never tu nejakým chytolínom čo ti vypisujú sprostosti že platia o 2/3 menej ako ich sused alebo známi...každá chalupa je iná....Sú to len dohady a nepodložené fakty...Ja to mám otestované na vlastnej chalupe a je to len o pár € za el.viac ako plyn.....
Odpovedať
@radopp tak plynový kotol pri výpadku el. je ti tiež na dve veci, ale je pravda že malou centrálou to vyriešiš.
Odpovedať
suhlasim s @e313. Sice mam maly dom, ale kurime el+krb. Za zimu spalenych cca 1,5 kubika kalaneho dreva ( nech 2), teraz je na elektromeri (byvame od konca juna) cca 2600kw.
Odpovedať
@e313 Na chalupe kúriš občas a spáliš minimum elektriny.
Odpovedať
ja by som zvažil to tepelne čerpadlo vzduch-voda, lacnejsia instalacia a nejaky bivalentny zdroj tepla/ kotol na pelety, alebo niečo take/ a mate aj zalozny zdroj tepla pri vypadku TČ
Odpovedať
@olad Treba si vybrať jedno vykurovacie zariadenie, pretože viac sú nenávratné. navrhol si prekombinovaný systém. Neviem čo má zvažovať, keď si neuviedol žiadne informácie - názov, čerpadla, cenu, životnosť...
Odpovedať
@e313 Kolko teda platíš ty chytrolín mesacne pochvál sa a neklam. A neporovnavaj chlaupu s trvalím bývaním.
Odpovedať
@pomiuk teraz mám el.+krb (predtým plyn+krb) a teraz platím o 5€ mesačne viac ako predtým zo všetkým....tie isté podmienky.....To je realita a žiadne vymýšľanie...tak tu neporovnávaj nejakých tvojich kamarátov z podobným domom...a nezavádzaj katiku89
Odpovedať
@radopp ako vieš koľko kúrim, radšej nekonšpiruj!
Odpovedať
Ahojte. Aj ja by som chcela radu. Kupili sme dom 2poschodia a vrchne je drevostavba. Je tam plynove kurenie a piecka na drevo. Plynove treba komplet prerabat. Zvazujeme ze dame podlahove plynove alebo elektricke a plyn dame demontovat. Plus krb.Dom je velmi teply. Aj v zime je na poschodi v tej drevostavbe teplo. Co by ste nam poradili. Dakujeeem
Odpovedať
@stanifi Povedzme že elektrina stojí 0,11 €/kWh, teplo z plynu 0,05 €/kWh, a ročne potrebujete 10 000 kWh tepla. Rozdiel v platbe si vypočítaj.
Odpovedať
@e313 Jediný kto tu zavadzaš si ty. Pokial si nepostaval a nebyvas tak tu nemudruj so svojou chalupou kde travis víkendy lebo otom prd vieš. Ja porovnávam 2 domy z velmi dobrým zateplením zo stratou okolo 50kW bez rekuperácie tak mi tu nerozprávaj že nemam porovnávať zo známym ked tu udávam realne cisla a nie dohady. Ludia ako ty sem prídu a dezinformuju na zaklade jedneho clanku co si niekde precitali. Ano elektrika ano ale musi to byt dom na hranici pasivu 15-20kW co si dovolim tvrdit dosiahnut nie je take jednoduche. @radopp Upravím tvoje udaje el. 1,02€ a plyn 0,48€ :-D .
Odpovedať
Profilova fotka
Mi sme sa hneď rozhodli pre plyn , nakoľko svokrovci kúria na tuhé palivo majú radiátory. Ale rano tam nieje najteplejšie, aj ked dnes je v móde na tuhé palivo a elektrické. Švagor má krb fukare a pdlahove ale ja by som do toho nešla. Krb budeme mať ale normálne kurenie bude plynové. Každý podľa seba :-) držím palce pri rozhodovaní .
Odpovedať
Profilova fotka
@pomiuk trochu by som tie čísla opravil, záleží na distribúcii, ale el. sa pohybuje 0,12-0,15€/kW, plyn okolo 0,35€/kW, len možno niekto vie tú elektrinu lepšie využiť. @stanifi na Detve je teplo? ak aj , do elektriny sa nedávajte ak Vám to nepotvrdí výpočet. A nepotvrdí.
Odpovedať
@jan45 bral som cenu zo ZSE a ano mas pravdu sekol som sa v ciarke berme to ako za 10kW. Ale aj ty si sa sekol pri plyne :) tak opravujem el - 0,102 a plyn - 0,048€ aspon u nas je to tak.
Odpovedať
No to kurenie plynom zacina byt dost neiste do buducnosti. Neviem ci niekto cita noviny, ale od 1.6. maju Ukrajinci platit za plyn dopredu, pricom Putin varoval EU odberatelov ze mozu vzniknut vypadky v dodavke cez Ukrajinu. Pre doplnenie SK zasobniky plynu sa zacinaju plnit koncom aprila, zaciatkom maja, aj ked v ramci EU je naplnenie zasobnikov kvoli miernej zime uz teraz na cca 55%. Ak takato situacia nastane, dojde k vypadku cca 15% objemu dodavok plynu, ktore smeruju cez Ukrajinu do Europy ale Slovensko bude na tom horsie. A toto sa urcite prejavi na spotovej cene plynu na burze, co nenecha chladnymi dodavatelov plynu a zacnu ihned pracovat navrhoch na zvysenie cien pre URSO. Osobne aj do buducnosti nieco male kde viete nieco spalit na zahriatie urcite nebude na skodu. Ale kvoli izolovaniu a pripadnej rekuperacii by som pre krb robil externe nasavanie vzduchu pre krb, nieco ako urobila CREATERRA v pasivnom dome v Jasenovej na Orave. http://iepd.sk/domy/databaza?pid=243&...
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?