Kúrenie olejom v domácnosti

Ahojte,mala by som otázku ohľadom kúrenia. Ideme stavať dom v obci,kde nie je plyn. Preto budeme mať na kúrenie kotol na pevné palivo a k tomu si manžel vymyslel ako ďalšiu alternatívu kúrenie olejom. Keďže máme autoservis,pristup k pouzitemu oleju by nebol problém. Avšak,veľa ľudí túto formu kúrenia nepoznajú,je vôbec legálna pre rodinné domy?pre servisy áno, ale rodinné domy? Má to vôbec niekto realne doma? Je vôbec možné spraviť projekt takéhoto kúrenia? Skolauduju potom dom? Navyše,manžel chce oficiálne urobiť len kúrenie na tuhé palivo a ten olej urobiť kvázi na čierno,po kolaudácii. Podľa mňa zlý napad,ľudia,čo kolauduju,nie su blbi,uvidia prípravu na ďalší kotol. Na vykurovanie bude aj krb,aj klimatizácia. A je to vôbec bezpečne? Ďakujem za akúkoľvek odpoveď😊
Odpovedať
1
2
@siska1313 Myslim ze je to z principu nelegalne - vykurovacie oleje, spotrebne dane z paliv - same pruseri ani na to nemysli. Najma ak tam bude este aj klima, pec a pod je to uplne zbytocne. Ked uz mate prachy daj tam radsej tpelne cerpadlo a nie dake praveke pece.
Odpovedať
@sysell ďakujem😊len si mi potvrdil,čo si aj ja myslím
Odpovedať
Co viem tak teplovodny a aj teplovzdusny vyrabaju v Holíči a vyvazaju po celej europe. Dokonca aj do AT, takze legalne to asi bude. Ak chcete kontakt tak obcas maju aj na bazosi inzerat.
Odpovedať
Ak by sme dali namiesto oleja elektricke kúrenie,približne aká čiastka by to boa mesačne? Chceme využívať solarne panely na fotovoltaiku,ovplyvnilo by to aj prípadné ek.kúrenie?
Odpovedať
@miso357 práve od nich mame olejovú pec na kurenie v servise na dielni. Ten pán,čo ich predáva,to má urobené aj doma,práve on inšpiroval môjho muža.
Odpovedať
Profilova fotka
@siska1313 ono to nie je legalne ani pre autoservis :)
Odpovedať
@majkoj no,boli u nás na kontrole aj zo životného a v pohode,nemali námietky. A všimné nedostali,ak by to náhodou niekoho napadlo.
Odpovedať
Profilova fotka
@siska1313 a vedeli co spalujete ? http://old.sazp.sk/public/index/open_... Nežiaducim javom je spaľovanie nevyčistených odpadových olejov v menších spaľovacích zariadeniach, ktoré síce výrobcovia týchto kotlov na tento druh tekutého paliva určujú, ale nebezpečný odpad, ktorým odpadové oleje sú, by nemal byť takto nekontrolovane spaľovaný. Emisie z týchto malých zariadení môžu výrazne poškodzovať kvalitu ovzdušia, hlavne čo sa týka bližšieho okolia takéhoto spaľovacieho zariadenia. Emisie týchto zariadení nie sú nijako monitorované a tak vlastne ide o nelegálne zneškodňovanie nebezpečného odpadu.
Odpovedať
@majkoj ani ich to nezaujimalo. Čiže,ty by si si to do domu jednoznačne nedal. Ak to dobre chápem,je to nelegálne,lebo je to nebezpečné.
Odpovedať
Pokial viem maju na to neaky atest. Nieje to samo-domo vyroba, ale oficialna firma co v tomto podnika. Znamy co byvaju v AT okolo Hainburgu maju tiez kotle na olej(vyrobcov neviem) pravidelne im chodi servisak a revizak a zatial pohoda. A rakusaci su na ekologiu silno vysadeny.
Odpovedať
@miso357 a kuria akým olejom? Keby sme kurili nepouzitym olejom,bol by to problém? Ani neviem,či dávam dobré otázky ;-(
Odpovedať
@siska1313 lahky vykurovaco olej, pouzity olej sa nesmie k oficialme spalovat okrem.ekologie je aj nejaky problem.ze za to neplatis spotrebnu dat z uhlovodikovyvh paliv. O co je debata? Ukaz mi pec ktora ma este aj vodny vymennik a kolko stoji, potom mi povedz kolko stoji pec na tuhe, ked to spocitas je uz urcite lepsie tepelme cerpadlo kde mas komfort bez obsluhy. Prebiha ved si si nebudes davat dodomu aj keby to bolo legalme a ekogicke.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sysell akože o čom je debata? Laik,ktorý tomu nerozumie,sa pýta tých,čo rozumejú. V podstate olejovy kotol a následne oleje by sa kupovali na firmu,čiže nás by kurenie nestálo nič. Ostatné možnosti by na firmu asi neprešli. To však neznamená,že kvôli usetreniu chcem ohroziť náš dom,jeho obyvateľov,nedajbože susedov. Chcem mať v dome kúrenie,ktoré zabezpečí teplo,nie je nebezpečné,či nelegálne a finančne nenáročné. Olej by to mohol spĺňať prvú a poslednú požiadavku. O tých zvyšných je debata.
Odpovedať
Profilova fotka
@siska1313 nuz ja by som sa osobne orientoval v tvojom pripade na peletky, tepelne cerpadlo, alebo cisto elektrinu, podla potreby tepla domu. Pevne palivo je sice lacne, ale treba sa o to starat a to neviem ci ti bude vyhovovat ak budes z nejakeho dovodu doma sama.
Odpovedať
@majkoj budeme mať aj kotol na pevné palivo,to sme chceli kombinovať s olejom. Ale ešte by ma zaujímalo,keďže plánujeme solarne panely na fotovoltaiku,môže nám to znížiť cenu za el.kúrenie? Ak by sme si ho teda dali. Bude aj krb,ale bez prieduchov,a podlahovka.
Odpovedať
@siska1313 gak nakoniec tuhe plus olej stoji uz tolko ako tepelme cerpadlo. Pri tuhom potrebujes pilit drevi, vyhadzivat popol, skladovat to, velku akumulacnu, v lete budes ako ohrievat tuv? Je to praveky prezity sposob. Pri tepelnom cerpadle zozere kirenie za mesiav to co zatobi tvoj miz za bodinu. Fotovoltsika je nezmysel ak to chces ma setrenie navratnost prakticky meexistuje. Kurenie dnesneho modernejo domu stoji nic, preto si yo sprav tak aby si mala komfortne byvanie
Odpovedať
Profilova fotka
@siska1313 velmi nepravdepodobne, pretoze ked potrebujes kurit, nesvieti slnko.
Odpovedať
@siska1313 kotle na olej sú bežné len tie s tým použitým starého oleja to nebude v poriadku. Ale predajca kotlov vám určite povie ako to je. Ja len viem že u nás to jeden servisák má ale prestal to používať v dielni pri dome lebo sa chodili susedia sťažovať na smrad a tak dal tu pec na chatu kde to nikomu nevadí a v tam spaľuje. A čo úradník nevidí tak za to pokutu nedostaneš však keby niečo používate ľahký olej. Ale ak to máte už v servise tak vieš či to smrdí alebo nie. Aj tak tie oleje potom spaľujú len vo väčších peciach. Ale mne keby tým kúril sused tam mu asi okná rozbijem nech to lepšie cíti :)
Odpovedať
@jumt ďakujem😊 u nás ro zatiaľ nesmrdi,ale určite nechcem smradit susedom. Určite to ešte zvazime,tusim sa mi to páči čoraz menej😊
Odpovedať
@majkoj ďakujem😊😊
Odpovedať
@sysell ďakujem😊
Odpovedať
@siska1313 tak možno už tie novšie to majú dáko doriešené lebo ten kamarát to kupoval 10-15r dozadu však nech vám dá predajca kotlu kontakt kde to majú a ísť si to pozrieť a vyskúšať ide zima ideálny čas otestovať u druhých :)
Odpovedať
@jumt samotný predajca to má urobené doma,a spokojný,ale ešte za ním pôjdeme,ďakujem veľmi pekne za radu😊
Odpovedať
Cize ak chapem spravne, chcete mat kurenie olejom + pevnym palivom + fotovoltaika + podlahovka. Tomu vravim prikladna priprava na dalsiu dobu ladovu :-D
Odpovedať
@jarosujo plus krb a niečo ohreje aj klima. Sicher je sicher😀😀
Odpovedať
Profilova fotka
Rakúšania kúria ľahkým vykurovacím olejom, to je nafta s vyšším obsahom síry, ojazdené oleje obsahujú kovy, ak sú zaradené medzi nebezpečný odpad bude s nimi manipulovať mimo prevádzky nelegálne. A s tým zápachom, paradox, pri dielni a dome to necítite, až ďaľší susedia sa potešia.
Odpovedať
@siska1313 tak to je choré. Ty sa tomu nerozumieš a manžel očividne tiež nie. Toľko zdrojov kúrenia v jednom dome, to tu ani najväčší trollovia nevymysleli. Ešte dajte TC a máte všetko. Apropo, tu FTV aj máte zrátanu, či len máte veľa € a vyzerá to cool?
Odpovedať
@14054
Odpovedať
@14054 no hlavne,že tomu rozumies ty. Tvoj komentár má nulovú výpovednú hodnotu. Ani nič k veci nepovies,ani ziadna rada,len kritizovanie a výsmech. No čo,hádam budeš mať preto dnes lepší deň,na takýchto ani nejdem reagovať.
Odpovedať
@jan45 ďakujem. Určite nechcem robiť susedom zle a ohroziť ich,preto som sa tu na to pytala. V reale veľmi nie je koho. Som rada,že sú ľudia,ktorí aj k veci poradia,nielen majú blbe komenty. Ďakujem😊
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?