Kúrenie na plyn prietokové alebo so zásobnikom?

Zdravim vsetkych, riesim vymenu kotla pri rekonstrukcii bytu, v byte bude podlahove kurenie /70m2/, sme dvaja dospelí a dieta. Otazka je, ci kupit kotol som zasobnikom https://www.atria.sk/junkers-cerapurc... alebo ci kupit kotol s prietokovym ohrevom vody https://www.atria.sk/junkers-cerapurc... Ide mi samozrejme o uspornost pri kureni a ohrevy vody. Pan z Atria mi pise, ze ekonomickejsi je prietokovy kotol kedze nic nenahrieva a ide len ked potrebujeme. Dakujem za rady Martin
Odpovedať
V súčte poplatkov za prevádzku plynového zariadenia rozdiel v spotrebe plynu pri 3 osobách rozhodne nepocítiš. Máme v RD pre oveľa početnejšiu rodinu a prietokový stíha. Pre mňa bol rozhodujúci faktor úspora miesta v technickej.
Odpovedať
My mame malu kuchynu aj kupelnu. Pri rekonstrukcii kurenia som moc nechcel spekulovat, takze zasobnik do kupelne som zamietol hned (aj tak by tam zaberal miesto), do kuchyne by to mozno nejako slo, ale radsej som usetril miesto a podla toho ako tu citam kolko ludia minu plynu na ohrev vody je prietokac lacnejsi. Mierny problem je v nerovnomerne teplej vode.
Odpovedať
@588335 My máme wolf s prietokovým ohrevom. Ale to je asi jedno, aj tak sa všetko vyrába v číne. :-) Tú nerovnomerne teplu vodu som ja doteraz ani raz nepocítil. Resp trápila by ma zmena TUV v čase keď sa ja sprchujem a v druhej kúpelni robia to isté deti. Doteraz sa to nikdy nestalo a to sa baby začnú čvachtať vo vani zásadne vtedy, keď sa ja idem dole sprchovať.
Odpovedať
Profilova fotka
My sme mali včera na obhliadke plynára a jednoznačne nám odporúčal prietokový. Dôvody? 1. Budeme mať kotol na poschodí - čiže vzdialenosti do kuchyne aj do kúpeľne - do 5 metrov. 2. Cena je spravidla pri prietokových nižšia. 3. Nebude zaberať veľa miesta - miesto sa vždy zíde. 4. A úplne v pohode vykúri teplú vodu, keď ju budeme potrebovať. 5. Napr. pri odchode na dovolenku nebude zbytočne ohrievať vodu - ak by sme zabudli vypnúť ohrev vody. A aj čo sa týka značiek - pokaziť sa môže všetko. Ide len o to, že koľko stojí jednotlivá oprava. Plynár ma kotol junkers a vravel - nikdy viac. Niečo malé sa mu tam pokazilo a že musel kúpiť drahý materiál na opravu. Použil z nejakej sady, ktorú kúpil, len jeden kus čo mu pustil a zvyšok vyhodil. Napr. pri protherme stačí kúpiť tú súčiastku, ktorá je oveľa lacnejšia. Za 5 rokov bude technológia úplne inde a možno budeš kotol tak či tak meniť, či sa ti pokazí alebo nie. Takže čim lacnejší - tým lepšie. To nám aspoň on poradil. Že on zbytočne netlačí ľuďom drahšie kotle, lebo je to zbytočnosť. Chlap čo nám robil vodu nám odporúčal kotol so zásobníkom. Mám taký pocit, že len kvôli zisku, ktorý by mohol mať on pri kúpe kotla cez neho. Takže sa rozhodni. My máme doma u našich prietokový a nikdy sme nemali problém, žeby kotol nestíhal ohrievať. Jediný problém bolo, že dlhšie trvá, kým máme teplú vodu - ale to len kvôli umiestneniu kotla v pivnici.
Odpovedať
Junkersu by som sa vyhol kvoli vyssie uvedenemu. Podobny nazor som pocul aj ja od dvoch kurenarov. Prothermy su v sucasnosti na velmi slusnej urovni, je to defakto vaillant kvalita. Ja som dal externy zasobnik lebo: 1, mam nan miesto 2, v pripade odstavky/poruchy kotla mam teplu vodu zo spiraly 3, spiralu mozem pouzit pri ohreve fotovoltaikou 4, mam cirkulacku - kotol mensj casto spina, ked je vacsi zasobnik Takze ak mate male dopravne dlzky, resp nemate cirkulaciu, nemate miesta nazvys a neplanujete elektricky ohrev, smelo do prietokoveho ohrevu.
Odpovedať
Profilova fotka
My máme kondenzačný kotol Viesmann Vitodens 100-W (myslím), má v sebe dva malé zásobníky, v jednom je zohriata voda, v druhom sa priebežne dohrieva, aby bola teplá voda stále k dispozícii. Rozmerovo nie je väčší ako prietokový, mám pod ním umiestnenú práčku. Ja osobne som prietokový nechcela z akýchsi "predsudkov", pretože svokrovci majú prietokový ohrievač (len na vodu) a keď chcem pustiť teplú vodu, tak sa načakám, kým začne tiecť a nezdá sa mi dosť horúca. A to je vzdialenosť max. 2metre.
Odpovedať
Ďakujem všetkým za odpovede, myslim, ze pôjdem do toho prietokového. Ja mam vzdialenosť po trubkach z pivnice do kuchyne asi 6m a na poschodie do kupelne aj 12-14m. Ale vtedy by bolo asi jedno, či je to prietokový ohrievač alebo so zásobníkom, lebo su to väčšie vzdialenosti a vzdy to doručenie teplej vody bude kus trvať...ci sa mýlim? :-)
Odpovedať
@martinra1 hej mýliš sa, pokiaľ nemáš zásobník je to o ničom.
Odpovedať
@daralbajda takze myslis, ze ta tepla voda zo zasobnika pride skorej ? je to markantne ?
Odpovedať
V byte sme mali prietokový protherm panter. Neviem si ho vynachváliť a ten co od nás kúpil byt ho stále užíva a je spokojný. My sme boli 4 a v pohode stíhal. Bezporuchové fičí už 16 rokov.
Odpovedať
ide o to či bude prietokový ohrievač stíhať. prietokový ohrievač,aby mal výkon aspoň 24kW.
Odpovedať
@martinra1 ano , zvlášt v zime ked je voda na privode chladná , vanu si nenapustiš vlen tak , možno v bzte kde je 1 kupelka ale v dome určite nie bez zýsobníka...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marko337 menej nemaju žiadne , min prietokáč 25kw , kdesi som zaregistrovasl 18 kw , ale to je nič..neviem tým tureckým junkersom by som neveril...
Odpovedať
@katarinas Máš Vitodens 111 s jedným 46 litrovým zásobníkom aj prietokovým ohrevom; keď klesne teplota vody v zásobníku, dohrieva prietokovo. Mám doma a teplá voda ešte nechýbala...
Odpovedať
@martinra1 prietokovy kotol len najnutnejsom pripade. Milion startov pri kazdom dotyku baterie. Vsetky so startom na maximalny vykon Na 2 sprchy zabudnite sprchovanie naraz s umyvanim riadu s obmadzenim. Ak je jedina moznost tak so vstavanym zasobnikom. Omnoho vyssi komfort.
Odpovedať
Tak kurenie a tepla voda z toho kotla sa bude používať na ohrev vody v podlahovom kureni, cca 70m2, dalej jedna sprcha na poschodi a klasika, kuchyna a denna spotreba. Ten Vitodens sa mi páči s tym malym zásobníkom ale ma vysoky spodný výkon, co pri tej podlahovke bude asi vela...
Odpovedať
@martinra1 treba novsiu verziu s dotykovym displayom ta ma nizsi spodny vykon nez starsia verzia. A nech vas uz nemylia cisla pri tom spodnom vykone dolezity je objem a konstrukcia vymennika. Cislo nieje smerodajne.
Odpovedať
@jekaterina25 Vypnúť ohrev vody kôli dovolenke ? Nebolo to tu spomenuté tak to napíšem ja. Kotol so vstavaným zásobníkom 45litrovým ako mám ja stačí na udržanie vody teplej vody 45stupňov - 4 m3 plynu mesačne ....ak pôjdeš na dovolenku na dva týždne a nevypneš ho tak ti minie 2m3 plynu to znamená -1 euro. Pre niekoho moc , pre niekoho málo . Len tie argumentácie že nemusí mi zbytočne ohrievať vodu dosť často počúvam.
Odpovedať
Ešte sa opýtam na ten Vitodens 111,rozsah vykonu je 4,7 až 19 kW, ako som pisal, mam 70m2 + 35m2 podkrovia sa bude vyhrievat radiátormi. K tomu samozrejme teplá voda v sprche, kuchyna...nie je ten výkon zbytočne vela?citam tu na fore, ze 15kw vykuri 150m2 aj viac... Tak ci to nie je zbytočné
Odpovedať
@martinra1 Najvyšší výkon sa udáva na ohrev TUV a ten je potrebný vysoký. Ak sa budeš dlho sprchovať , alebo napúšťať vaňu vody.
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 To bol len príklad, že kedy sa "zbytočne" ohrieva voda. Aj vodár nám hovoril, že to vydrží dlho v tom zásobníku teplé. Ja sa tomu veľmi nerozumiem. Idem na to logikou. Pre mňa je jednoducho zásobníkový kotol zbytočný. Pri tom, že budem mať umývačku riadu a práčku, čo berú studenú vodu budem potrebovať teplú vodu v podstate len večer na sprchovanie a zvyšok dňa vôbec. Takže mi to príde zbytočné. A už som počula aj to, že ak más menší zásobník tak ti je pri napúšťaní vani zbytočný, lebo teplá voda sa minie a chvíľu to potrvá, kým sa zahreje. A áno aj to, že však aj v kotli so zásobníkom sa voda dokáže priebežne ohrievať niečo ako prietokom (laicky), a preto to aj po vyčerpaní zásobníka netrvá tak dlho a že ide teplá voda stále. To je vec názoru všetko. My sme zvyknutý na prietokáče a nemám s nimi žiaden problém. Tak mi príde zbytočné mať zásobník aj preto, že neplánujeme fotovoltaiku ani nič podobné. A aj financie sa dajú použiť niekde inde. Aj pri argumentoch však to je rozdiel v cene cca 400 € - pre nás dosť. Takže konfort mooožno trošku menší, ale pre nás neciteľní.
Odpovedať
@jekaterina25 Ok ja nemám skúsenosti s prietokovým tak neviem niekomu vyhovuje preto sa vyrábajú, sú lacnejšie hej. Len ta chcem opraviť ...kotle aj s malým vstavaným zásobníkom 45litrovým ako mám ja ide teplá voda stále , žiadne čakanie (ani sekundu) je to tak spravené že kotol vodu rýchlo dohreje voda tečie teplá stále , nekonečno teplej vody. Aj v tedy ak sa pustí teplá voda z dvoch točiek naraz.
Odpovedať
@leilak1 Prisiel by si mi prosim Ta nastavit kotol Wolf CGW2-120 tak, aby mi pri ohreve teplej vody na 47 stupnov minul mesacne 4m3 plynu? Sme len dvaja a to ja som polku mesiaca mimo domova, takze ja teplu vodu neminam.
Odpovedať
@edulo Ty sa nauč písanému textu chápať najskôr, potom vypisuj. ]-(
Odpovedať
@leilak1 Sorry, mas pravdu, jedno slovicko. Na udrzanie. Ale treba to radsej dat do uvodzoviek, aby to nebolo zavadzajuce, lebo kazdy vidi, co chce :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 Nuž, veru neviem, aký presne typ, musím pozrieť, ale vysvetľovali mi to, že máme dva zásobníky... Možno sa však mýlim v tom type... :-N Každopádne teplú vodu máme vždy x-) A tiež teplo v dome :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 Teplú vodu nemáš určite hneď - musí ti najskôr odísť voda z trubiek - ak stihne v rúrke vychladnúť. Takže máš teplu vodu z kotla tak isto rýchlo zo zásobníka ako z prietoku - ide len o to, že tá voda musí pritiecť z kotla. Vždy musíš odpustiť tu vodu, čo ostala v rúrkach a ochladla tam... A to že počkám 3 sekundy naviac oproti zásobníku, tak to je fakt minimálny rozdiel. Aspoň tak nám to vysvetľovali dvaja plynári :)
Odpovedať
@gkrivanek máme prietokový 24kw a dve kupelne, z toho jedna na poschodí a nemáme problém. Ono sa málokedy stane že je nutnosť využívať obe sprchy naraz... Tam kde sa často šahá na batériu (kuchyňa, WC) máme elektrické prietokové... :-)
Odpovedať
@slavonix cisty zisk vyrabat teplu vodu elektrickym prietokovym ked mate v dome plynovy kotol.
Odpovedať
@gkrivanek tych par sekund vyjde takto lacnejšie, než ťahať trubky od kotla, naklady na zasobnik a v konečnom dôsledku na zásobník nie je miesto, kedže kotol je v kúpelni. Aj práčka a umývačka žerie elektriku a nebudem dumať ako do nich dostať vodu z plynoveho kotla...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?