Kúrenie klímou pri -15°C

Zdravim, chcel by som si ujasnit vykon kurenia v zavislosti od vonkajsej teploty. Konretne je to klima Sinclair ASP-18AI (parapetna pod okno), ale tyka sa to de facto kazdej klimy. Podla specifikacie: - vykon kurenia 5,3 kW - prikon kurenie 1,6 kW - maximalny prikon 2,5 kW - SCOP 4,1 - klima kuri do -22°C Dole pridavam graf, ktory ale potrebujem objasnit. Ak je 7°C vonku, vtedy dosahujem 4,1 COP, cize dodam 1kW zo siete a kurim 4,1kW. Pri -15°C mam polovicny COP, cize z dodanych 1kW dostanem len 2kW. Takze ak je maximalny prikon 2,5kW, teoreticky by mala dokazat klima kurit aj pri -15°C stale vykonom 5kW (2,5kW x 2) ? Alebo to je proste len je tak, ze pri -15°C dokaze kurit maximalne vykonom cca. 2,65kW (5,3kW / 2). Dufam, ze to trochu dava zmysel :-D Dik
Odpovedať
Profilova fotka
Alebo to je proste len je tak, ze pri -15°C dokaze kurit maximalne vykonom cca. 2,65kW (5,3kW / 2).
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo Ja som našiel trochu iné technické údaje o tej klimatizácii, ako uvádzaš Ty. http://www.sinclair-solutions.com/sk/...
Odpovedať
@jamk1 Co je tam ine ? Edit: Aha, ty sa divas hore, tam je uvedena ta najslabsia jednotka pri vsetkych troch modeloch. Treba pozerat dole, tam je to spravne. Maju tam chybu.
Odpovedať
@yuri66 Cize COP 2, vykon kurenia 2,6kW a prikon 1,3 kW ?
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo Podla specifikacie: - vykon kurenia 5,3 kW - prikon kurenie 1,6 kW - maximalny prikon 2,5 kW Vysvetlíš mi prosím Ťa, ako môže byť výkon kúrenia 5,3 kW pri príkone 1,6 kW? Tento údaj uvádzaš Ty.
Odpovedať
@jamk1 Preco by nemohol ? Vykon 5,3kW dokaze dat aj pri mensom prikone, zalezi od vonkajsej teploty. Ved to je tepelne cerpadlo, dodanu energiu ti znasobi energiou zo vzduchu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo Akože perpetum mobile? Pri príkone 1,6 kW dostanem zo zariadenia výkon 5,3 kW? Každý spotrebič pracuje predsa s nejakou účinnosťou, ktorá je vždy nižšia ako 100%. Čiže, ak dodám do zariadenia 1,6 kW príkonu, tak jeho výkon môže byť vždy len nížsí, ako tých 1,6 kW a nie vyšší.
Odpovedať
@jamk1 tepelne cerpadlo ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@codyy Mne to je jasné, že tepelné čerpadlo, ale aj tam predsa dodávaš okrem tej elektrickej energie ešte nejakú inú energiu, ktorú musíš započítať do príkonu. Jednoznačne výkon nemôže byť vyšší ako je príkon. Lebo to by bolo - ako som už napísal - perpetum mobile a mohol by si ho dať patentovať, lebo by bol prvý, ktorý ho vynašiel.
Odpovedať
@jamk1 aku energiu dodavas pri tepelnom cerpadle?
Odpovedať
@jamk1 beriem ta ako velmi rozumenho uzivatela tu na streche, takze mi pridu tvoje otazky ze si z nas robis prdel :-)
Odpovedať
@jamk1 Na rozdiel od elektrických radiátorov tepelné čerpadlá elektrickú energiu nepremieňajú priamo na teplo. Sú to zariadenia, ktoré pomocou moderných technológií prečerpávajú tepelnú energiu z vonkajšieho prostredia do interiéru. Elektrickú energiu využívajú len na pohon kompresoru. Tepelné čerpadlá sa pokladajú za jeden z najefektívnejších zdrojov vykurovania: Pri spotrebe zhruba 1kW elektriky dokážu vyprodukovať do interiéru až 5 kW tepla. Na 1kW tepla potrebujete je len 20 % energie voči elektrickému ohrevu. Tepelné čerpadlo spotrebuje na kúrenie 4 - 5 krát menej energie ako bežné elektrické vykurovacie telesá. Tepelné čerpadlo môže prečerpanú energiu odovzdávať do vody – podlahové kúrenie, alebo do vzduchu – „klimatizácia“. Pri klimatizácii je nezanedbateľná výhoda, že ju v letných mesiacoch môžete použiť na chladenie priestoru. http://www.vykuruj.sk/obsah/novinky/d...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Myslim, ze kazdy tu vie, ako funguje TC, takze toto chytanie sa za slovicka nema dalej vyznam. Ja len potrebujem objasnit graf, co mi poslali zo Sinclairu - aky vykon kurenia je pri vonkajsej teplote -15 °C. Zatial podla yuri66 cca. 2,6kW, co asi aj tak bude.
Odpovedať
Profilova fotka
@salkovic Ma nepresvedšíš... ak dodám niekam 1 kW energie, tak z neho nevyprodukujem 5 kw. Ten rozdiel medzi 1 kW a 5 kW + strata na účinnosti musím od niekiaľ dodať.
Odpovedať
len tá "íná" energia je nie úplne zadarmo , no získaš ju až ked zainvestuješ do TC, ktoré má určitú životnosť, a tak je niekedy návratnosť v nedohľadne,napr. v dome s nízkou TS, preto vždy treba počítať s celkovými nákladmi @jamk1 ved ju dodáš s iného prostredia , vzduch , zem , voda , len za to neplatíš toľko, ako za el energiu, jasné že to nie je perpetum a celková účinnosť je vždy pod 100 %
Odpovedať
@jarosujo myslim, ze kazdy nie ...
Odpovedať
@jamk1 Keď sa chceme hrať na slovíčka, tak to môžme popísať takto: - "tepelný" vykon kurenia 5,3 kW - prikon "el. energie" pre kurenie 1,6 kW - maximalny prikon "el. energie" 2,5 kW Spokojný? Rozdiel tepelná energia mínus elektrická sa zoberie z okolitého vzduchu (a aj o čosi viac, aby to nebolo perpétum :) ) @jarosujo ak je COP 2 , myslím že pri plnom výkone by mala vedieť dodať 2x1,6kw, teda 3,2kw tepla. Maximálny príkon budú asi len špičky, to je skôr hodnota pre vhodné el. istenie.
Odpovedať
@jamk1 Tie chybajuce kW ziskas z tepla vonkajsieho vzduchu 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo Presne ako si napisal Cize COP 2, vykon kurenia 2,6kW a prikon 1,3 kW. Zodpoveda to aj nominalnemu - pracovnemu prudu ktorý uvadzaju. Maximalny prud je pre navrh istenia ako tu pise koenzim, cerpadlo s max. prudom startuje.
Odpovedať
@koenzim aký je rozdiel medzi príkonom a max príkonom, pri pohone čerpadla? @yuri66 okamžitý príkon je závislý od záťaže kompresora, nie len pri štarte je vyšší
Odpovedať
Koľko takých neveriacich ľudí som ja už stretol a hlavne rodinní známi nevedia a pravdepodobne ani nechcú pochopiť princíp TČ. Hlavne môj otec, ktorého som tiež nahováral na TČ nechce pripustiť ako môže vonkajší vzduch v zime o teplote -5 stupňov vykuriť rodinný dom a stále tvrdí len to svoje že teplo sa získava len z elektrickej špirály, ktorú mám samozrejme odpojenú. :-D x-)
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu Nebudem ti tu davat skolenie zo zakladov elektrickych motorov. Nemam cas. Nieco co sa uci 4 semestre by si tu nepochopil.
Odpovedať
@rocky11333 skús ho presvedčiť, niekedy bol pohon v starej absorpčnej chladničke na špirálu, teplom sa pohybovalo médium, bola úplne bezhlučná, úmerne tomu bola i spotreba, i 3x vyššia ako na kompresor, prvé TC bola chladnička, odoberá sa teplo z uzavretého priestoru - chladič má poriadne horúci , na kúrenie je to presne opačne, odoberá sa teplo z veľkého množstva chladnejšieho vzduchu
Odpovedať
@yuri66 skús to úplne po lopate , každý i bez 4 semestrov pochopí kedy má aký odber motor na cirkulárke, stačí tam mať ampérmeter, mne na to stačila i priemyslovka, čo naviac si sa o tom dozvedel na 4 sem?
Odpovedať
@duzu @yuri66 v tepelných čerpadlach sa použivaju inventorove kompresory - motory, teraz v lete kompresory TČ pri ohreve TUV ani nejdu na plný výkon a nedosiahnu max odber elektrického prúdu, ani pri samotnom štarte. všetko má svoje limity. V lete kompresor inventoroveho TČ nejde na plný výkon, by ho roztrhlo od toho tepla :-) V zime ked je teplo odoberané a požiadavka veľká tak kompresor ide na max. @jarosujo ja to vidim tak , že pri -15°C kuri klimatizácia už len teplom vyprodukovaným z kompresora na max výkone a COP je 1 :-(
Odpovedať
@fural bavili sme sa ale o príkone , nie o výkone a príkon je vždy závislý na záťaži , ked je teplejšie má menší odpor chladiace medium, v zime alebo po dlhšej dobe bez činnosti zmes stuhne a kompresor má väčšiu záťaž
Odpovedať
@duzu presne tak, ja tiež hovorím o elektrickom príkone, aj keď som to vyjadril ako výkon kompresora, ktorý môže byť teoreticky aj 100% príkonu. Výkon kompresora nie je tepelný výkon TČ! v zime zmes stuhne? aká ? v chladiacich okruhoch je defacto stále plyn. Kompresor čerpá a stláča plyn, až v kondenzátore sa chladivo kondenzuje. Ak sa dostane kvapalina (s kondenzované chladivo) do kompresora tak to môže zle skončiť. V zime môže trocha stuhnúť mazací olej ktorý je súčasťou chladiacej zmesi. ale to je zanedbateľné.
Odpovedať
Zaujímalo by ma, či by bolo vhodné vykurovať klímou zimnu záhradu, keďže ju tam aj tak plánujeme, aby v lete chladila. Bolo by fajn, keby sme nemuseli riešiť iný systém kúrenia. Váš nazor?
Odpovedať
@fural Ako si prisiel na to, ze pri -15°C je COP 1 ? Podla mna 2 a stale bude kurit vykonom okolo 2,6 kW, co mi v pohode staci na 2/3 domu.
Odpovedať
@fural až tak zanedbateľné to nie je chladničky či mrazničky , ktoré bežne nemajú vyhrievanie pracujú len od +15 st
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?