Kurenie elektrickym radiatorom v starsom dome

Dobry den. Chceli by sme svokre kupit do starsieho slabsie zatepleneho domu elektricky radiator. Ide nam o to, aby to kurenie elektrinou ju vsak nezruinovalo. Viete nam poradit aky je rozdiel medzi beznym radiatorom za 50 a super "namakanym" 500 eurovym, napr: Gabarrón RFE Plus? Aka je navratnost pri tom drahsom? Su tie drahsie aj ovela ekonomickejsie?
Odpovedať
Profilova fotka
@emil55 nie su vobec ekonomickejsie (bez ohladu na to co vyrobca nakeca) :), nemaju byt ako, fyzika nepusti. Kazdopadne do stareho domu to asi nebude rozumna volba, cim kuri teraz a kolko "paliva" spotrebuje ?
Odpovedať
Elektricke kurenie + stary nezatepleny dom = svokru to zruinuje. Ale kedze to je svokra... ]-(
Odpovedať
Pozor, nieje elektricky radiator ako elektricky radiator. Fyzika sice nepusti, ale pocity cloveka ano. Urcite nekupovat tie srandovne plechove hovadiny, ktore maju na dne dve spirali. Su to pazrave nastroje na prepalovanie prachu, natiahnu spodom vzduch, prepalia ho a poslu smerom nahor...a takto to pekne tocia v miestnosti az vyplujete pluca. Ak elektricke prikurovanie tak olejovy radiator/keramicky konvektor...je prijemnejsie a zdravsie mat v miestnosti 400W konvektor, ktory vyzaruje teplo salanim. Ako 2000W spalovac prachu, ktory sice opaluje chlpy na nohach, ale miestnost nevyhreje
Odpovedať
@dzamino len 400 W nenahradí 2000 W, musíš tam mať taký max výkon aby spoľahlivo vykúrili pri najväčšej zime, vždy kúriť len takým výkonom ktorý postačuje na tepelné straty, pri el kúrení to nie je problém, pri radiátore je okamžitá zmena, nemusí sa nahrievať podlaha, no teplo nie je tak rovnomerné v celom objekte ako pri podlahovom,, tam sa kúri nižším výkonom z väčšej plochy, radiátor má menšiu plochu preto vyšší výkon
Odpovedať
@duzu dovolím si opraviť : "pri podlahovom,, tam sa kúri nižším výkonom z väčšej plochy, radiátor má menšiu plochu preto vyšší výkon" pri podlahovom, nižšia teplota z väčšej plochy, výkon taký ako z radiátora, vyššia teplota z radiátora lebo taký istý výkon z malej plochy. (zanedbal som nerovnomerné prekurovanie pri radiátore) @dzamino čo sa týka typu tepelného elektrického žiariča súhlasím, ale keď má miestnosť tepelnú stratu 1kW tak 400W keramický zázrak može aj Brahmsove Uhorské tance vyhrávať ( https://www.youtube.com/watch?v=Nv8NO... ) a aj tak tam bude zima
Odpovedať
Profilova fotka
@dzamino nie, fyzika nepusti ani v tomto pripade aj salanie je funkciou plochy a teploty. Pokial ma ten super duper radiator rovnaku plochu a teplotu, nevyziari o nic viac tepla salanim ako obycajny elektricky. Ten olej a keramika je viac o akumulacii, ako o vyzarovani.
Odpovedať
@dzamino ..Ty si mi pripomenul pesničku... Porovnávaš 400W a 2000W...pri 400W chces vykúriť tak ako 2000W ___ Tak zabúdaj, zabúdaj!!!! ;-)
Odpovedať
@fural súhlasím množstvo dodanej energie je rovnaké , len teplota a spôsob predania tepla z rôznej plochy a objemu do okolia je rozdielny,
Odpovedať
Mantaci, ste ma vobec nepochopili. 2kw konvektor, nemava regulaciu, vacsinou ma pseudotermostat, ktorym nieje mozne nastavit stalu teplotu izby. Termostat spina hore dole, mali sme par takych konvektorov do 50€. Bud cucal 2kw a doslova palil, horel v nom prach a bol pocitovo neznesitelny, nedal sa chytit rukou. A mal som keramicky konvektor, mal tusim 750W. Plocha konvektora bola cca dvojnasobna, prikon polovicny, termostat kvalitnejsi, nezapinal hore dole ako besny, udrzoval teplotu medzi 35-50°C, teplo bolo salave, prijemne, ak mate skusenosti z ohrevom a vykurovanim, tak vam musi byt jasne, ze efektivnejsie, uspornejsie a hlavne prijemnejsie je izbu vyhriat, a stabilne dokurovat. Ako vytopit, vychladit, vytopit, vychladit. Takze fyzika sice nepusti, ale aj v elektrickych konvektoroch vedia byt bohovske rozdiely v spotrebach. Pre dom tiez nieje dobre striedave ohrievanie a ochladzovanie. Na stenach sa vie zrazat voda a vznikaju plesne. Takze super kombinacia pri lacnych vykonnych konvektoroch zo slabou regulaciou--nepohodlie, vysoka spotreba, prepaleny vzduch, plesne
Odpovedať
@dzamino ...manták Ty si nám teraz prezradil tajomstvo..veríme Ti veríme :-D :-D
Odpovedať
Nepredavam. Len som to mal doma, a nemam jedinu kladnu skusenost.
Odpovedať
Ak chcete kúriť elektrikou a lacno tak jediná rýchla a lacná alternatíva je klimatizácia. Ak chcete vedieť viac tak treba pozrieť temy tu na modrej streche ale aj inde na webe. V škandinávii úplne bežné. Kurim tak jeseň/jar otec chalupu počas neprítomnosti.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@dzamino je jedno kolko krat sa radiator zopne ci vypne, pokial bude v dome rovnaka priemerna teplota spotreba bude stale rovnaka. A casova konstanta budovy je v desiatkach hodin.
Odpovedať
@majkoj Kuri drevom, ale to je uz pre nu tazke, aby si to stale kazdy den nakladala. Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@emil55 to chapem, este potrebujeme vediet kolko dreva spotrebuje a z toho mozeme nastrelit odhad co to bude stat v elektrike.
Odpovedať
cca 13m3 a to vykurilo krasne cely dom (2 podlazia). Teraz je uz sama, tak nechce vykurovat vsetky izby.
Odpovedať
@majkoj cca 13m3 a to vykurilo krasne cely dom (2 podlazia). Teraz je uz sama, tak nechce vykurovat vsetky izby.
Odpovedať
Profilova fotka
@emil55 nuz 13 prm je okolo 23MWh, cize keby kurila cisto elektrinou stalo by to cca 2300€ rocne...
Odpovedať
Ja som to tiež riešil s jednou pani na dôchodku samou a starší dom ...ako by sa to dalo riešiť ak nie sú peniaze na veľké rekonštrukcie. Napadá ma len nejako provizorne zatepliť jednu izbu kde sa najviac zdržuje ....a infra panel ale 900w ale len ako také doplnkové kúrenie. Vypustiť prestať úplne kúriť drevom to si veru v starom dome neviem predstaviť ...a kúriť el. .... ozaj potom len klíma ale v riadnych mrazoch tej jej efekt ...no neviem ... Počul som o dosť dôchodcoch ktorí žijú sami vo veľkých domoch, že doma chodia naobliekaný a majú 18stupňov aby neprekúrili celý dôchodok.
Odpovedať
@leilak1 @majkoj Tak to ste ma nepotesili,. Este rozmyslam, ze jej kupime brikety. Tie su predsa len lahsie, tak aj stara zena s tym bude vediet manipulovat. Co myslite, ako to vychadza s porovnanim s drevom? Je mi jasne, ze drahsie, ale o kolko cca? 30% alebo 100%?
Odpovedať
@emil55 https://gazduj.etrend.sk/clanky-gazdu...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?