Kúrenie elektina-plyn s výpočtami

Dobrý večer,čo vravíte na tieto výpočty,môže to byť naozaj tak??? Osobne by som radšej ťahal kábliky ako plynové potrubie,vodné potrubie ,komín a ďalšie prežitky minulého tisícročia... :-N
Odpovedať
1
2
@rastislaf jaj, úplne mimo
Odpovedať
Evidentne ten rozpocet robil predajca infrapalov... len tak narychlo si skrtni komin, ktory nepotrebujes a tiez nechapem polozke zaliatie betonom... to akoze pri infrapaneloch nepotrebujes poter?
Odpovedať
@topfield akoze komin nepotrebujem? a kam pojdu spaliny?
Odpovedať
Profilova fotka
cela ta tabulka je somarina, nemozes dat robit vypocet dodavatelovi, pretoze vzdy to dopadne tak, ze "preferovana" varianta je ta, ktoru on dodava. Jasne disproporcie: cena fixnych nakladov (CAPEX) vs operativnych (OPEX) CAPEX - poddimenzovane naklady na elektro variantu - predimenzovane naklady na plyn. variantu (napr. rozvody), pripojka zavisi od realnej vzdialenosti (moze byt 500e, moze byt 5000e). OPEX: pri rocnej spotrebe 7000kwh - (jedno ci el ci plyn varian) je poddimenzovana cena pri el. variante a totalne prestrelena cena pri plyn. variante (Priemerné spaľovacie teplo objemové (kWh × m-3) je 10.6, co znamena ze na 7000kwh minies 700m3 plynu, nie 1650!) co znamena ze cena za plyn bude okolo 350-400e. Doporucujem zistit tepelnu stratu budovu, vycislit vykaz-vymer jednotlivych variantov. Osobne by som preferoval skor teplovodne kurenie a kurenie bud plyn.kotlom alebo elektrokotlom. Ak to nevies porovnat ty, zaplat si za TZB vypocet.
Odpovedať
@blacksr tiez si myslim,ze v novom dome nemoze vyjst vykurovanie plynom voiac ako na 500€ rocne
Odpovedať
Profilova fotka
@rastislaf - spaliny pojdu pri rekonstrukcii plast. kominom cez stenu za 200e, pri novom dome plast. kominom do 400e. Nerez komplet 700e.
Odpovedať
Ta tabulka je asi najvacsi ojeb aky som pri porovnavani el. vs plyn videl...daj nazov firmy,ktora to vypracovala,aspon ostatni budu vediet s kym nerobit...uz len porovnavat 1650m3 plynu ( co je cca 16500 kWh) so 7000kWh ...tak to je silna kava
Odpovedať
@mgx no a sme na 1000€,tak neviem co si mam odpocitat :-) :-)
Odpovedať
@realistanr mas niekde realnejsie porovnanie? tak tu je teda link na tu firmu http://www.atraktivnekurenie.sk/porov...
Odpovedať
@rastislaf aká je vasa ročná potreba tepla na vykurovanie? Od toho čísla sa odrazte. Hento, čo máte, je čistá manipulácia. Ak ste žiadali o syav. povolenie po 1.1.2016, jednoznačne plyn- nielen kvôli platbam, ale aj kvôli primárnej energii (aby ste skolaudovali)
Odpovedať
@rastislaf mgx ti napisal ze do 400e tak o akej tisicke rozpravas... s kominom ci bez, ta tabulka je na urovni predvolebných letakov jednej nemenovanej vladnucej strany. Demagogia, kam sa pozrieš
Odpovedať
@blacksr aka bude spotreba neviem,dufam ze pod 30kwh-m2. O povolenie som este neziadal,ale o tejto sikane som veru nevedel.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@topfield nerez 700€.,nebudem tam davat nejake plastove guvno a predpokladam ze ten nedam do komina viagru a bude stat naveky-s dalsimi pracami 1000€
Odpovedať
@rastislaf skoda robit rozpocet, aj len taky od oka. Rozvody bez SD ta vydu na cca 700E, a to su tam velke rezervy (8 okruhov). Najdrahsia SD vyde na 1200E a to uz je ze fakt nemecky nezmysel. Stale to nieje tych jeho 3800..
Odpovedať
@rastislaf nemas o tom sajn, ale hned vies ze plastove su guvno. Gratulujem. A odporucam si o tom nieco nastudovat....
Odpovedať
@rastislaf 1 Apríl ? :-D :-D alebo nevieš počítať ? 8-(
Odpovedať
Termostatická hlavica stojí od 8€ za kus... nie stovku... :-) Meter potrebného "systému na odvod spalín" stojí 14€; 28€ koncentrická varianta. Jeden priemerny radiátor (22VK 600x1200) do 150€ aj so zavesením na stenu... atď.
Odpovedať
@rastislaf ja neverim, ze ty takemu prepoctu mozes uverit clovek aspon s priemernou, alebo podpriemernou inteligenciou tomu predsa neveri, ved su tam uplne bludy.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastislaf infrapanel nieje perepetum mobile j ked to predajcovia casto tvrdia. Ten vypocet vychadza z toho, ze dom s plynom potrebuje 16,5 MWh na vykurovanie, kdezto s infrapanelom len 7MWh. Dom nepotrebuje menej tepla len preto, ze mu niekto posepoka, ze je tam infrapanel :). Cize v tabulke pre infrapanel, by mala byt suma 137,50€ mesacne a nie 60,84€. Ale pri dome s 30kWh/m2/rok na infrapanel zabudni, to neskolaudujes. Ak by so bol podstatne pod 20 dalo by sa o tom uvazovat.
Odpovedať
@rastislaf Ako je možné, že rovnaký dom prekúri v plyne 1650 m3, čo je cca 17 000 kWh, a v elektrine len 7000 kWh? Kde sa v prípade el. kúrenia stratilo 10000 kWh? Toto je najzarážujúcejšie na tom celom... to sa nedá pripísať na vrub ani stratám cez rozvody, ani nižšej účinnosti kotla... iba zámeru chcieť predať elektrické kúrenie. Pokiaľ bude mať dom Vami zamýšľanú mernú potrebu tepla na vykurovanie 30 kWh/(m2a), tak pri ploche domu 100 m2 to bude 3000 kWh ročne. To je v plyne 150 € a v elektrine 360 € ročne. Plus TUV - najlepšie začať si merať svoju spotrebu teplej vody. Ak by ste dali el. kúrenie, tak na TU kvôli stav. povoleniu a kolaudácii treba dať nejaký úsporný zdroj (aby vyšla primárna energia, bez ohľadu na to, či sa vám to oplatí alebo nie... a možno sa aj oplatí, ak máte vyššiu spotrebu TUV).
Odpovedať
@rastislaf ja som za kominovu zostavu dal 100EUR, ale je pravda, ze mi staci normalny plastovy komin. Ty budes mat snad aj kanalizaciu nerezovu, ved predsa nebudes mat nejake guvno v dome.
Odpovedať
@majkoj Ak bude MPT na vykurovanie okolo 30, tak el. kúrenie môže byť, keďže druhá posudzovaná položka (TUV) bude mať úsporný zdroj. Súčet merných potrieb týchto dvoch energií musí byť max. 39, keďže 108 / 2,764 = 39,07 kWh/(m2a). S mernou potrebou energie pre TUV sa po zohľadnení soláru alebo bojlera s TČ dostane z cca 25 na 8-10, takže pre MPT na vykurovanie ostane rezerva do 30 kWh/(m2a). To pôjde.
Odpovedať
@gashtaan mame to tak na chate, aby nebolo guvno v dome, mame vonkajsiu latrinu
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr no neviem, ja mam TC na TUV a v EC stoji 11 kWh/m2/rok...
Odpovedať
maju tam okienko na online konverzaciu... spytajte sa ich niekto ako dosli k tym kWh :-)
Odpovedať
@majkoj OK, keď mu budú robiť výpočty, toto sa už doladí. Len som chcela povedať, že MPT na vykurovanie bude môcť byť na úrovni blížiacej sa k 30 a nemusí ísť silou mocou hlboko pod 20. Keby MPE pre TUV vyšla limitných 12 (kat. A), tak stále môže mať dom hodnotu 27. (pri uvažovaní el. kúrenia pre jednoduchosť zanedbávam účinnosť, nech nenarábame s desatinami... veď pán nemá ešte ani projekt... nechcem sa doťahovať na číslo presne, len orientačne)
Odpovedať
@leilak1 ty uz mi radsej nic nepis 8-)
Odpovedať
@atak77 ak mas este nejake narazky na moju inteligenciu tak to radsej preberme osobne :-o
Odpovedať
@rastislaf ako uklidnite sa ludia, nemusim ked hned reci o inteligencii ked niekto nema o nejakej problematikenako sajnu pokial to nepatri k vseobecnemu rozhladu co kureniennie je ale zase ty nemusi byt arogantny a husty, nevies a com pises a hovoris o plastovom hovne a revi ze si to vybavite osobne to sa chces bit ci ako? Co mas 5 rokov?. Ano ta tabulka je nehorazny ojeb bez zabran, s vymyslenymi prehnami nakladmi a este aj zlou spotrebou, hadam kazdy bod je blbost.
Odpovedať
@sysell tak som trosku prekvapeny,ze polovica komentarov je na urovni Azet.sk. Len chcem vediet,ci by bol atak77 taky husty aj osobne. kurenie bohuzial patri k vsetobecnemu rozhladu a prave to ma odradza od vseobecneho nazoru tak hladam ine sposoby vykurovania ako drevo-plyn. Je to naozaj taka dogma,ze kurenie plynom bude vzdy lacnejsie ako kurenie elektrinou? Alebo vies rovno povedat, aky sposob vykurovania je v obdobi 20 rokov najvyhodnejsie?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?