Kurenie drevom,alebo plynom?

Profilova fotka
dobry večer...stary plynovy kotol nam odišiel a tak musime kupit novy a preto riešime či ponechame kurenie na plyn,alebo začneme kuriť drevom.Rozmyšlali sme ,že keby sme ponechali plyn tak by sme museli meniť komplet radiatory a aj rury / su dost hrube /,kedže je to stary kocka dom,nezatepleny,a tak by nas to vyšlo cca 5-6000eur.No keby sme kupili kotol na drevo,radiatory aj rury môžme ponechat a vyšlo by nas to menej. Čo myslite čo sa oplati do buducna viac?Dakujem za nazory.
Odpovedať
1
2
@szivem Ahoj. Víš, že do kotle na dřevo se musí přikládat ? Víš, že to dřevo musíš někde skladovat ? :-D
Odpovedať
@szivem Ako si prišla na to, že bude treba výmenou kotla vymeniť aj rozvody? :-) Kľudne najprv vymeniť kotol a počase radiátory s rozvodmi a zostať pri plyne... alebo to skombinovať - aj drevo, aj plyn. Len treba celú existujúcu sústavu PORIADNE prepláchnuť...
Odpovedať
Profilova fotka
@szivem Noooo Prechod na drevo - to Vám pribudne poriadne roboty, doviezť, zložiť, popíliť, skladovať, prikladať... a vymetať. Pokiaľ nemáte v dome penzistu, alebo nezamestnaného, bude s tým prikladaním oštara. A čo tak pouvažovať aj nad zamedzením únikov tepla....?
Odpovedať
@szivem ziadne rury menit netreba, nevymyslaj drevo je uplna blbost ako z praveku.
Odpovedať
Profilova fotka
o robotu sa nebojim,s tym ratame,len pozerame čo je vyhodnejsie po finančnej stranke...no ked chceme novy plyn.kotol tak už chceme kondenzačny a to už by sme menili potom všetko nech mame pokoj do buducna
Odpovedať
@szivem co vsetko? Ked das drevo uz do buducna pokoj bude? Tam ti nevadia radiatory ze budu stare? Kotol s bojlerom mas cca 2 litre.
Odpovedať
Profilova fotka
@szivem kondenzacny kotol na radiatori v budove s tak velkymi tepelnymi stratami je hlupost. V podstate skroro nikdy nepojde v kondenzacnom mode. Ja som velkym zastancom kondenzacnych kotlov, je to velmi dobry vymysel, ale bohuzial nie u Vas. Tam sa jeho efektivita straca... Ak ste doteraz kurili plynom, prejst na drevo je krok spat. Este tak do krbu v poriadku, ale ako hlavny zdroj to bude velmi nepohodlne a kompletne zmeni sposob zivota v dome... Mimochodom, ak budete chciet mat aku taku tepelnu pohodu t.j. bez velkych zmien teplot (napr. pocas noci), budes musiet kupit akumulacnu nadrz. Kvalitna pec na drevo + akumulacka to mas hned 2-3000€. Kotol na plyn mas uz za 1000 - 2000€ Ja by som vymenil kotol za plynovy a postupne povymienal tie rozvody a radiatori. Idealne je to spravit hned, ale ....
Odpovedať
Profilova fotka
my mame drevo. A som s tym spokojny, velakrat mi dobre padne sediet pri krbe s poharom vina a len tak pozerat do ohna :-) :-)
Odpovedať
@vovo Rozvody menit je pekne ale keby uz chceli investovat tisice a rozbit cely dom to by som skor odporucil nalepit polysyren co am na rozdiel od vymeny radiatorov aj financny prisnos.
Odpovedať
@szivem Tak napriklad @gkrivanek je kurenar (citaj kotolnik) a podla neho tam moze ficat aj kondenzacny.. Cize bez vymeny radiatorov.
Odpovedať
Chlapi pri mnohych starych domoch v pohode vykuri 50C voda!
Odpovedať
Profilova fotka
Zrejme ostavame pri plyne s novym kondenzacnym kotlom,len tie stare rury-rozvody su miestamy velmi hrube cca 10cm,to by nevadilo?prizemie sa teraz preraba,takze rozbombardovane bude tak ci tak.Peniaze na rozhadzovanie namame,ale radsej by sme naskrabali teraz aj na rozvody +radiatory ako po roku platit za dalsi kotol,lebo je zaneseny-dakujem za nazory
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
nam nevadia radiatory,že su stare,ale to,že rury su hrube a určite v radiatoroch je dost špiny,ktora môže novy kotol zaniest,filter by to spravil,ale opäť...rury su hrube.....prečo veľke tepelne straty?ved okna aj dvere budu vymenene,strechu tiež planujeme zateplit sklenenou vatou a polystyren ...no dom prestane dychať a hned budeme mat všade plesen...mali sme tak v bloku....len som chcela počuť par nazorov čo je po finančnej stranke vyhodnejšie...myslim tym kolko by sme ušetrili na kureni...dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell ale ide aj o objem vykurovanej vody. V takych obrovskych rozvodoch budu kurit 100l a viac vody na tych 50C... A to je velmi neefektivne....
Odpovedať
preco ste sa rozhodli pre kondenzacny kotol?
Odpovedať
@szivem "strechu tiež planujeme zateplit sklenenou vatou a polystyren ...no dom prestane dychať a hned budeme mat všade plesen" genialna veta! Doteraz bola hlavna vymena vzduchu cez stare okna a to aj v panelaku. Plesen nevznika nedychanim stien - to je extremna kravina - ale kombinaciou tesnosti okien, rosnych bodov, kurenia, vlhkosti a vetrania.
Odpovedať
@vovo no a co? My mame pri kotli hadam aj 8 cm rury a co to vadi? Viac vody vacsia zotrvacnkst a tepelna kapacita. Preco je 50 neefektivne, spytaj sa nasho kotla preco kuri bezne na menej ako 40.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell ja som netvrdil, ze kurit vodu na 50 je neefektivne. Prave naopak, ved vtedy este kondenzuje! Ja som napisal, ze kurit 150l vody si vyzaduje dodat ine mnozstvo energie a teda aj penazi... ake keby vykurovali 15l. Zotrvacnost? Ano, ale vykon radiatorov exponencialne klesa s teplotou... T.j. Ty musis ohriat 150l vody na 50st, ale realne ked vychladne na 35 uz ti nedokaze drzat komfortnu teplotu. A opat ides ohrievat 150l vody na 50-55st. 15l vody v systeme vychladne rychlejsie, ale aj rychlejsie ohreje. Ja netvrdim, ze sa to neda - len je to neefektivne! Nie som kurenar ani fyzik a tak si neviem relevantne spocitat navratnost investicie do vymeny rozvodov. To je otazka na inych... Pri novostavbe je to vsak jasne, nikto si neda 8cm rury ak planuje kurit plynom.
Odpovedať
@szivem v prípade že budú poukážky na obnoviteľné zdroje skôr ako Vám začne sezóna a nevadí Vám prikladať drevo, tak potom splyňovací kotol na kusové drevo. S poukážami Vás to vyjde o polovicu lacnejšie ako kondenzačný kotol. Resp. dajte si naceniť koľko by Vás vyšiel kondenzačný kotol na plyn s montážou a splyňovací kotol na kusové drevo s montážou. A pri dotáciach stačí zachovať ten kotol iba 2 roky, potom ho môžte predať a môžte sa vrátiť kľudne k plynu alebo k inému kúreniu. http://zelenadomacnostiam.sk/sk/domac...
Odpovedať
@vovo presne!!!!!
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo energia sa nestraca :), to co dodas na zohriatie vody z co ja viem 30 na 50 uplne tu istu energiu z tade odoberies ked sa ochladi z 50 na 30. Energeticky je teda uplne to iste ci mas v systeme 5l alebo 500l. Rozdiel je len v rychlosti. A aj to je relativne, pretoze tou vodou ohrievas v konecnom dosledku tony materialu.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ano z teoreticko-fyzikalneho pohladu je to pravda, suhlasim. Ale v praxi to tak uplne nie je :) a to z jednoduchecho dovodu, ktory som naznacil uz vyssie... radiatorom klesa vykon exponencialne t.j. rozdiel poklesu vykonu radiatora (v kW) medzi 50-40st nieje totozny ako napr. pri 40-30st. A teda v praxi nastane situacia, ze ty budes mat v radiatoroch teplotu vody 30st ovela dlhsie pri 150l ako pri 15l ale na vykurenie ti to stacit nebude - no zohriat si ju musel.
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo je absolutne jedno aku krivku vykonu ma radiator, aj tak plati co som napisal :)
Odpovedať
@vovo Tak sa teraz spytam ako laik. Uz nas 40 rocny kotol v starom dome prijimal velenie od termostatu. Vobec ho nezaujimalo, ci je v radiatoroch voda 30°C alebo 50°C, obrazne povedane, zaujimala ho iba tepelna poistka, cize nejaky vrchny limit. Cize ak bude termostat davat povel na zopnutie horakov, 40-30°C voda sa nikdy neudeje.. Jednoducho bude stale udrzovat tych 50°C a hotovo. A jedine, co bude podstatne, ci 50°C voda a dana plocha radiarov ten dom na zelanu teplotu aj vyhreje. Mylim sa?
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado Nie nemylis sa, ja viem, ze ak mas vodu na 50st. tak pre vacsinu domov to bohato postacuje a vyhreje - to tu uz aj niekto pisal. Tebe ten stary kotol zapinal a vypinal horak podla termostatu a teda ak bola v dome zima, zacal kurit a ked dosiahol pozadovanu teplotu vypol plamen (resp. na 40 rocnom kotly asi iba stlmil) a tak dookola. Tento system sa pouziva aj dnes. Resp. mozes mat ekvitermicku regulaciu, kedy kotol nastavuje "potrebu teploty vody" podla vonkajsej teploty. Toto je obzvlast vhodne pre kondenzacne kotly a podlahove vykurovanie - no funguje to skvele aj s radiatormi napr. u mna, ale nie tak efektivne ako by to bolo pri podlahovke... Ja nie som odbornik na kotly, len sa o to zaujimam, mam to ako hobby - ale stale som iba uzivatel a na odborne vyjadrenie su tu kompetentnejsi ludia :-) To co tu mi riesime s @majkoj je ci mnozstvo vody v systeme ovplyvnuje aj mnozstvo potreby energie dodanej do systemu pri zachovani prednastavenej interierovej teploty :)... a tu by sa mal asi vyjadrit niekto kto vie o tom viac... :-)
Odpovedať
Pri vacsom objeme vody je zotrvacnost vyssia nez u nizsom objeme. Pri 500litroch vody v systeme zohriatych na 50C ti kotol zapne menejkrat no na dlhsie Nez pri objeme 50 l na 50C je zotrvacnost nizsia a kotol zapne viac krat na kratsiu dobu. Z toho vypliva ze kotol pojde naplne gule v prvom pripade omnoho dlhsie ako v druhom pripade No v tom druhom budu caste starty Lenze horaky su modulovane geminox aj od 1 kw a kotol pojde na minimalnom vykone Z celeho vypliva ze je system s malym obsahom vody setrnejsi nez s vysokym objemom ktory sa dimenzoval velkoobjemovo kvoly funkcnosti samospadoveho kurenia z rokov spred krista☺
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo dam ti paralelu, mas baterku (energia ulozena vo vode) a pripojis odpor (radiator). Kym sa vybije to nejaky cas trva a odovzda sa energia (premena na teplo v odpore). Ked tam pripojis vacsi odpor (menej vykonny radiator) , bude to trvat nejaky iny cas a odovzda sa energia. Ak by platilo co si spominal s radiatormi, znamenalo by to, ze sa odovzda ine mnozstvo energie. Ale to sa nema ako, pretoze kapacita baterky je stale rovnaka. Takze sa odovzda rovnake mnozstvo energie, len za iny cas. Pokial je vykurovaci system v ramci budovy bude ta energia rovnaka, nema sa kam stratit.
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek setrnejsi k comu ? a preco ?
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ano teoreticky mas pravdu. V teoretickej rovine co hovoris je pravda, lebo energia sa nikdy nestrati, iba meni formu. Pokusim sa to vysvetlit na inom priklade: Ohriatie vacsieho mnozstva vody trva dlhsie = potreba dodat viac energie v kW. Napr. pri prikone 14,4kW (Viesmann Vitodens W200) ohreje 50l vody z 30C na 55C za 6 minut. Ak mu nechame ohrievat 500l z 30C na 55C, co je objemovo 10x viac, podla tvojej teorie by mu to trvalo 60 minut, ale realita je taka, ze ohrev potrva 62 minut. Pri 5000 litroch vody by to malo byt 600 minut, ale realne mu to potrva 618 minut a tak dalej... ci viac vody tym vacsi rodziel. Jednoducha kalkulacka: http://www.energetickyporadce.cz/cs/k...
Odpovedať
@szivem dýchanie stien je blbosť najprv si dajte zatepliť strop (znútra alebo zvonku) a v prípade pivnice jej strop = podlahu prízemia + výmena okien, ak nimi moc fučí nedávať izolácie okolo hr. 5 cm! ale 20 a viac!!! kotol treba zvoliť s primeraným rozsahom výkonu po zateplení bude vhodný aj kondenzačný... ak však dáte nízkoteplotný, OK... úspora sa dostaví nielen vďaka lepšiemu spaľovaniu nového kotla, ale najmä vďaka zníženiu tep. strát domu pokiaľ radiátory netečú, zatiaľ nemeňte treba však vyrátať objem vody v systéme, poradiť sa s technikmi u výrobcu kotla, či bude obeh. čerpadlo stíhať systém len prečistiť radiátory a rúrky môžete vymeniť až časom - našetríte na ne z úspor za plyn
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?