Kúrenie domu elektrinou pri prípojke 3*16A

Ahojte. Chcel by som začať stavať dom,prízemný domček s rozlohou 134,88 m2. Na jar t.r. som na pozemok priviedol elektrinu a rozvodné závody ZSE dali prípojku 3*16A s tým, že cez leto sa bude konať stavba transformovne a rekonštrukcia silových rozvodov na ulici a budú navýšené prúdové hodnoty prípojky. Rozhodli sme sa na základe týchto info s manželkou postaviť rodinný dom, najali sme architekta a ten začal dom projektovať. Lenže cez leto som sa dozvedel, že ZSE požiadalo stavebný úrad o odklad dokončenia stavby tranformovne a káblových rozvodov do augusta 2020. My už máme štúdiu domu hotovú, chceme aby sa spravil návrh na stavebné povolenie ale nevieme aký druh vykurovania zvoliť pri tomto obmedzení. Obvodové steny domu plánujeme z 300mm porobeton +200mm EPS, podlaha 200mm XPS a strop 400mm minerálna vlna. Okná trojsklá. Plyn nie je nikde nablízku. V dome plánujeme aj krbové kachle s regulovateľným výkonom 3 až 8 kW s prívodom vzduchu zvonka.(bude uvedený ako primárny zdroj tepla). Tepelné straty domu by mali byť cca.7kW. Máme asi len tieto možnosti: 1. vykurovanie domu podlahovým kúrením teplovodným - elektrokotlom s výkonom 6kW s plynulou reguláciou výkonu 1-6kW+nepriamoohrevný zásobník na TUV - istenie 3*10A 2. vykurovanie odporovými drôtmi zaliatými v podlahe + bojler na vodu 3. tepelné čerpadlo vzduch voda aj s nepriamoohrevným zásobníkom na TUV (na počudovanie vyššie istenie ako u elektrokotlov rovnakého výkonu z dôvodu prítomnosti ohrevných špirál- majú v sebe aj elektrokotol) 4. rozmiestniť do izieb a obývačko kuchyne klimatizácie - sú to vlastne tepelné čerpadlá vzduch-vzduch a rozložiť ich na jednotlivé fázy. Zádverie , chodbu, wc a kúpeľnu kúriť elektrickým odporovým drôtom. 5. Kotol na drevo resp. uhlie - toto by mi manželka nikdy neodpustila :-) Nemá niekto podobný dom s týmto elektro obmedzením, kto by poradil ako to má on vyriešené? Ja sympatizujem s možnosťami 1 a 3. Nevie niekto poradiť? Pôdorys domu:
Odpovedať
1
2
@trubiroh Moj osobny nazor a 3. rocna skusenost z domu s uzitkovou plochou 115 m2 ( 30 cm ytong, 18 cm EPS zateplenie, 35 cm strecha, 16 cm podlaha, 3. sklo ) je ze u teba bude tep. strata podstatne nizsia ako 7 kW. moj odhad pri tvojej skladbe je max. do 5 kW ... takze 6 kW el. kotol by mal byt o.k. za mna moznost 1
Odpovedať
trocha mimo hlavnej temy, ale ostatne inzinierske siete su na tom ako? Kanalizacia, verejny vodovod??
Odpovedať
@trubiroh ak tomu teda dobre rozumiem (nie som elektrikár a pri podobne veľkom dome mám 3 x 25 A) dom v A1 hodnota hlavného istica bude 16A ?
Odpovedať
@diletant verejný vodovod je, na pozemku je aj kopaná studňa 4m hlboká, je v nej teraz asi 1,40 m vody (je sucho, býva asi 2,5m) kanalizácia nie je, budem to riešiť žumpou. @praktikman áno, do roku 2020 (ak ZSE nevybuduje skôr transformovňu) budem mať len 3*16A prípojku
Odpovedať
skus pozriet aj tento elektrokotol ,ma istenie 3x10A,ale je len 4,5kW: http://www.thermona.cz/elektrokotle/n...
Odpovedať
@marko337,@trubiroh neviem prečo ale takéto nicky mi pripomínajú Radopa a o 3 roky bude dokupovať špirály? tie tam môžu byť už teraz , pri takom kotli môžeš regulovať výkon od 0- max, mám 7,5 kW a i pri -25 stačilo na 5kW, kúri dlhšie s nižším výkonom nespína často
Odpovedať
@duzu Ja rozmýšľam nad Vailant eloBLOCK VE 6 alebo až 9, majú reguláciu podľa technických listov po 1kW od 1 po 6 rep.9. A podľa návodu sa dá nastaviť max. výkon a ten potom kotol neprekročí. Čo som sa pozeral tak vlastne to isté ponúka aj Protherm s Rajou, a keďže sú od jedného majiteľa, tak asi budú rovnaké kotle, len každý v inom šate. A 6kW má odporučené istenie len 3*10A, 9kW má 3*16A. Nemá niekto skúsenosti s tým Vaillantom?
Odpovedať
Zdravim @trubiroh . Mate dostatocnu kapacitu na priame elektricke vykurovanie: 1. faza: - bojler + pracka = 16 A 2. faza: - vykurovanie = 15 A (3,4 kW) - osvetlenie a vetranie = 1 A 3. faza: - zasuvky = 16 A Tepelne cerpadlo nevyriesi problem s malou kapacitou pripojky, pretoze v dome su spotrebice s podstatne vacsou spotrebou. Najlepsie riesenie po vsetkych strankach su male tepelne straty domu a priame elektricke vykurovanie. Potrebna prudova kapacita na vykurovanie domu sa znizuje hrubou izolaciou domu, a vetranim s vysokoucinnou rekuperaciou. Podlahovka, elektricke folie, alebo elektricke kable sa nedaju pri poruche vymenit. Dobrym riesenim su elektricke radiatory s vhodne zvolenym vykonom a samostatnym termostatom. Lacny komin a krb su dobrym doplnkovym, zdravotnym a naladovym vykurovanim. Z Ukrajiny vozia lacne drevene brikety. Treba mat na ne skladovacie priestory, pretoze ich treba vysusit. Dispoziciu domu treba prerobit. Napriklad v obyvacke sa pozera na televizor zo vzdialenosti 6 metrov. Je to nevyuzity priestor, o ktory by sa dal zvacsit sklad alebo spalne. Elektricke vykurovanie 3,4 kW je ratane na teploty -30 C von a +20 C dnu, a relativnu stratu domu 70 W/K. Vykurovacie rozvody mozu byt realizovane 1 blokovanym elektrickym kablom a isticom.
Odpovedať
@jadrou Aký nevyužitý priestor? Tam sa bude skákať pred Xbox Kinectom :-) ... Dispozícia je dobre, takto nám vyhovuje. Teraz mám 18m2 obývačku 4,5*4, tak snáď nepostavím menšie. Izby majú po cca. 17,17, a 15 m2, väčšie nepotrebujeme. Ten elektrokotol sa mi pozdáva hlavne pre tú reguláciu výkonu a tiež že by to malo rovnomerne zaťažiť všetky tri fázy (aspň teda dúfam že to je tak).
Odpovedať
Xbox Kinect, tak to uz hej :-) Regulacia vykonu neriesi problemy s kapacitou pripojky. Rovnomerne zatazenie nech si riesia elektrarne zapojenim trafa do Z, ked uz nevedia poskytnut normalnu kapacitu. Jeden kabel a par konvektorov mi pripada jednoduchsie ako menit spiraly v elektrokotli a skusat zapojit podlahovku. @trubiroh
Odpovedať
@trubiroh Ja osobne by som spravil takú minipriečku od 210 cm po strop medzi chodbu a obývačku a na jej obe strany by som namontoval klímy. Jedna by vykurovala obývačkokuchyňu a druhá cez otvorené dvere ostatné miestnosti. Zároveň by si mal vyriešené chladenie celého domu cez leto. Ak si chceš vyskúšať, ako sa kúri klímou, príď sa pozrieť. Ohrev vody by som riešil bojlerom s TČ s externým kompresorom. Pôdorys je pekný, len ja ešte v mojom veku nechápem, načo je telka v spálni...
Odpovedať
Bez tej minipriecky by sa dalo kurit a chladit 1 klimou? @jakino
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jadrou Myslím si, že pri takomto pôdoryse by sa teplo a chlad z jednej klímy nedostali všade tam, kde ich treba. Ja kúrim síce len jednou klímou, ale mám podstatne jednoduchší a menší dom...
Odpovedať
@jadrou pre mňa radiátor nemá výhodu , ale nevýhodu pred podlahovým, musí ísť veľa tepla z vysokou teplotou z malého priestoru do veľkého, neustále prúdi vzduch, podlahovka viac sála z nízšou teplotou z väčšej plochy @jakino TV je v spálni preto aby som mohol pozerať LM , práve ide ja v obývačke , žena v spálni , decká majú tablet, mobil na inú zábavu
Odpovedať
@duzu @jakino TV je v spálni preto, lebo pri kreslení mal tento súbor nábytku architekt poruke a tak to tam položil. Slúži čisto ilustratívne. Obývačka a kuchyňa je asi tak ako s predstavujeme, aj deti odsúhlasili polohu postelí pre seba. Ale vnútro sa bude ešte riešiť. napr, ani vaňa nebude 180 ale len 170 a pod. Aj ja som rozmýšľaľ nad klímami, aj som rozmiestnil na plániku skúšobne štyri vnútorné jednotky a jeden bojler s TČ by zohrieval TUV, ale keď som povedal manželke že by som umiestnil na severnú stranu štyri vonkajšie jednotky, tak sa na mňa pozrela že som hneď to odvolal. A tiež by som mal problém s kúpelňou a wc a zádverím.
Odpovedať
@jakino takto asi
Odpovedať
@trubiroh elektrokotol+klimy ako pisal @jakino . Podla mna ti to dve vnutorne jednotky vychladia/vykuria (samozrejme ak uplne nezavres dvere). A ak to je mozne, vonkajsie jednotky/jednotku klimy by som nevesal na stenu ale polozil na zem. (z dovodu prenosu vibracii).
Odpovedať
@jadrou ,, Elektricke folie alebo kable sa nedaju v podlahe v pripade poruchy meniť ''. Tak to je fakt arument. Chcel by som vidieť ako budeš meniť trubky v podlahe v pripade poruchy.
Odpovedať
@trubiroh ked si das multisplit tak vonku budes mat len jednu jednotku...
Odpovedať
@trubiroh tie vnútorné jednotky klímy si nakreslil na úplne najhoršie miesta. Nikdy nesmú fúkať tam, kde sa dlho zdržiavaš, teda na posteľ a gauč. Ak chceš mať teplo/chlad bez toho, aby si registoval odkiaľ ide, umiestni dve jednotky tak, ako som ti napísal a jednu vonkajšiu na zem + druhú z bojlera vedľa nej. Nemusíš sa obávať, že by niekomu bola zima, ja som mal teplúčko v každom rohu domu aj pri -24°C teraz v januári a mám doma len jednu klímu a izolácií mám o tretinu menej ako ty ;-)
Odpovedať
Daj si pozor na com budes varit - tie elektricke platne vedia zozrat viac ako to kurenie. Rozmyslal by som aspon docasne nad plynovym sporakom s flasou LPG - jedna kludne vydrzi pol roka.
Odpovedať
@jakino Ja som sa snažil dať čo najmenšie vedenie medzi jednotkami, lebo vraj tie medené izolované trubky na inštaláciu klím sú hrozne drahé, a je aj z hľadiska hydraulických strát a šumov z prúdenia prenosového média lepšie keď sú kratšie. (to som sa dočítal ale na diskusných stránkach). @codyy Vraj je lepšie keď nie je multisplit, lepšia je účinnosť viacerých splitových jednotiek.
Odpovedať
@mathew112 Tak sme aj my uvažovali, dočasne by sme na tie dva roky dali PB fľašu s varnou doskou, PB fťašu máme teraz na záhrade. Ale spravili by sme prípojku na elektrickú varnú dosku, potom by sme to jednoducho vymenili a pripojili elektrickú. Len musíme dať pozor aby mali rovnaké montážne otvory v kuchynskej linke (alebo meniť aj dosku :-) ) A hneď je 6-7kW ušetrených. Fľaša tuším musí byť vonku pod prístreškom, ale to už by som dočasne vyriešil s plynárom.
Odpovedať
Folie po rokoch prestavaju jedna po druhej fungovat. Vo vodovodnej sieti sa zanasaju kartuse, ktore sa daju vymenit, a odpadové rury sa zanasaju mastnotou, ktorá sa da preplachnuť vedrom horucej vody so saponatom. Elektricke radiatory s vykonom niekolko sto wattov nepalia prach a necitit prudenie vzduchu. Vzduch netreba v lete len chladit, ale aj odvlhcovat. @trubiroh
Odpovedať
Staci davat pozor aby sucet prudov spotrebicov nepresiahol hodnotu istica. V bytoch ludia funguju s pripojkou 1 x 16 A. Sporak moze byt zatial zapojeny na 1 fazu = 2 platnicky. @trubiroh
Odpovedať
Na zasuvkovu fazu by mohli byt pripojene nasledovne spotrebice, sucasne len do suctu 16 A: - elektricka rura 1 faza = 16 A - umyvacka riadu = 10 A - zehlicka = 10 A - rychlovarna konvica = 10 A - vysavac = 5 A
Odpovedať
Ako sa odvhlcuje vzduch? Robi to klima alebo vetraci system? @jakino
Odpovedať
@trubiroh Naštuduj si tematiku indukčných varných platní. Nemám s tým skúsenosť, ale údajne sú úspornejšie ako elektrické sálavé a náklady na varenie na nich by sa mali približne rovnať nákladom na varenie plynom.
Odpovedať
@jadrou Klima ked chladi, tak zaroven aj odvlhcuje. Vzduchotechnika vetra.
Odpovedať
@jadrou Aj klíma aj vetranie odvlhčujú. Klíma odvlhčuje vzduch tak, že sa na výparníku zráža vzdušná vlhkosť a odteká preč. A vetrací systém vymieňa vnútorný vzduch za vonkajší. Väčšinu z roka má vonkajší vzduch nižšiu absolútnu vlhkosť ako vnútorný, kde je nadýchané a naparené a preto sa pri vetraní nahrádza suchším vonkajším vzduchom...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?