Kurenie do rekreacnej chatky

zdravim, uvazujem nad lacnym kurenim do rekreacnej chatky ktora sa bude castejsie pouzivat aj na prechodne byvanie aj v zime. dvojpodlazny 25m2 - cca 100m3, steny drevo cca 10cm, strop 15cm vata Moj napad: dole sporak s teplovodnym vymennikom (napr KOPER Speciál 90) a na poschodie akumulacka mozno 300l s odnimatelnou izolaciou ktora by sluzila aj ako velky radiator (+stabilizovala teplotu) - co poviete ma to zmysel ci blbost? Zmestilo by sa hadam do 1000€. V lete by na varenie bola indukcna platna. Alternativou (alebo doplnkom) by mohla byt klima s moznostou kurenia.
Odpovedať
Profilova fotka
blbosť
Odpovedať
@tristann stačí len tá klíma. Je to komfortnejšie a vie to aj temperovať a chladiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@tristann Základem je samozřejmě výpočet teplotního chování domu. Návod je v mém profilu. Předběžně vychází ztráty kolem 3 kW a náběh z vymrzlého stavu (+3°C) výkonem 4 kW do 24 hod (spotřeba cca 24*4=100 kWh). Optimální řešení může být topící klima. Víc se bez upřesnění (nadmořská výška, detaily stavby) nedá říct.
Odpovedať
@jan45 dakujem - da sa to aj rozviest preco? :)
Odpovedať
@jakino - mozno najlepsie riesenie by bola klima + prietokac na tuv. Chcel som zistit skusenosti niekoho s teplovodnym sporakom. Sporak by bol vyuzitelny aj na pravidelne varenie a pecenie a zaroven akumulacka by trosku nahradila slabu akumulacnu hodnotu stavby. Pozeram ze ty klimou kuris intenzivne - ako riesis -10C a menej? Ak ist aj do krbu (kominu) tak preco nie radsej ten sporak? s moznostou na varenie a pecenie + akumulacka aby zastabilizovala teplotu?
Odpovedať
@josef_vavra dakujem - podobne som to pocital a by aj klima mala postacovat. Sporakom a akumulackou som chcel hlavne zvysit akumulacnu hodnotu stavby pre zimne mesiace.
Odpovedať
@tristann zbytocne koplikujes technologie v zahradnom domceku, keby si to mal ako hobby, nepoviem ani makke F, ale daj tam prietokac na vodu, klimu na celorocne kurenie a chladenie a ked uz tak krbove kachle bez vymennika v pripade vypadku elektriky, alebo pre atmosku. Akumulacia tam je zbytocna vsetko ti len predrazi vstupnu investiciu pricom bez poriadneho vyregulovania ti to aj tak nebude fungovat.
Odpovedať
@tristann Klíma nám v pohode kúrila aj pri -24C. Ak bude chatka trvalo obývaná každú zimu, tak si môžeš dať aj teplovodné kúrenie od sporáka, ale ak bude obývaná len občas, budeš mať patálie s ochranou vody pred zamrznutím
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?