Kúrenie do kamenného domu

Nazdar. Poprosím tých, ktorí už riešili kúrenie do kamenného domu, aby mi poradili zo svojích skúseností, aké kúrenie je najlepšie. Viem, že najlepším riešením je asi kachlová pec, ale ak by existovala lacnejšia alternatíva (napr. peletová piecka s teplovodným kúrením), tak by som si rád nechal poradiť. Dom má 80 cm hrubé steny, bude mať plastové okná a dvere, má cca 100 rokov, nebude zateplený a je na Králikoch (680 m.n.m.) v blízkosti Banskej Bystrice. Zimné teploty nepresahujú -15 a väčšinou je to okolo -5. Teplota v dome počas zimy neklesne pod -2 stupne. Dom je využívaný ako chalupa, t.j. víkendy, ale v budúcnosti bude využitý celoročne ako rodinný dom. Vopred Vám ďakujem za rady. Marko
Odpovedať
Profilova fotka
@mc78 tak to je velka vyzva, ak sa bude vyuzivat len prileitostne, nieje problem pri dostatocne vykonnom zdroji dom vykurit, ale ak sa ma vyuzivat celorocne, bez zateplenia tu peletkova piecka s 10 kW asi nepomoze, ak je aj dom mensi, pojde nonstop na plny vykon, 80 cm kamena je obrovska akumulacna bana a ta "zozerie" tolko energie, ze neviem neviem.. Keby sa zateplilo aspon 15cm, posobilo by to opacne - dlhy nabeh ale nakumulovane teplo by neslo do sveta, ale dlho dlho sa drzalo v interiery. Takze ak celorocna prevadzka, jednoznacne by som zateplil a az potom riesil kurenie.
Odpovedať
@jan_fejes Ono v hre by bola 16 kW peletková piecka asi na 200 kubikov priestoru. Nad zateplením som už tiež uvažoval, ale pri kamennom dome to je potom ak by boli také straty ako píšeš asi lepšie pristaviť zimnú časť z moderných materialov a kúriť v zime len tam a nechať kamennú časť domu na leto a užívať si tam príjemných 18 stupňov celé leto.
Odpovedať
1.Víkendová verzia: jedna z možností je "zatepliť" dom zvnútra. Vyhneš sa tak nutnosti vyhrievať kamenné murivo, ktoré začne byť nahriate po 2-3dňoch, keď končí víkend! Myslím, že vrstva aspoň 10cm min.vlny a pekný drevený obklad Ti urobia vnútri simuláciu drevenej chalupy, takže aj vzduch aj steny sa rýchlejšie prehrejú. Zdroj už môže byť napr. spomínaná kachľová pec alebo iné kachle na drevo či pelety. 2. Celoročná verzia - odporúčam zvaliť a postaviť novú napr. drevenú chalúpku. Nikdy totiž v takom kamennom dome nebudeš mať prijateľnú tepelnú pohodu a pritom prekúriš aj "gate".
Odpovedať
My sme kupili kamenny dom,najprv tiez vyuzivany na vikendy.Najprv sme kupili obycajny sporak na drevo,rychlo vykurilo kuchynu,dalo sa aj varit a piect.Neskor dorobili ustredne kurenie radiatory a kotol viadrus na drevo,v zimnom obdobi bolo tym riesene aj ohrev TUV,v lete el.bojler.Po rokoch sme sa rozhodli nastahovat.Dorobili sme kachlovu akumulacnu pec a kachlovy sporak.To len do buducna,ked pojdeme do prace,nema kto nakladat v zime do kotla,pec je len doplnok udrzuje teplotu,naklada sa a12h.Po dvoch rokoch trvaleho byvania zhodnocujem takto:Stacil by kludne aj kotol,ale pec usetri vela dreva a dodava inu atmosferu.Kotlom sme v noci este nikdy nekurili,a cez takuto slabu zimu nejde ani cez den stale.Kachlovu pec sme spojazdnili iba koncom decembra nakladame po 6kg dreva a v kachlovom sporaku kurime iba ked sa viacej vari,vtedy nemusi ist ustredne kurenie...Zateplene steny nemame,a ani neplanujeme,pre nas nenavratna investicia,iba podkrovie nas este caka.Ked sa naakumuluje kamen,dlho drzi teplo a v lete super klima v horucavach okolo 22C.Samozrejme najvhodnejsia by bolo pec velka akumulaccna umiestnena centralne.U nas to neslo koli podhovastemu tvaru domu a casti podpivnicenej.Lacnejsia alternativa kotol na pevne palivo alebo peletky a radiatory.
Odpovedať
Vnútorné zateplenie bude asi fakt najlepšia voľba. Potom je najlacnejšie kúrenie elektrina, trebárs konvektory. Ale prídete o akumuláciu a v lete sa uvaríte.
Odpovedať
Dakujem všetkým za rady, iste sa mi všetky zídu pri rozhodovaní
Odpovedať
Profilova fotka
len príspevok schester pokladám za kompetentný, takže nepýtajte sa laikov, ale keď vidíte podobný dom a prerobený, opýtajte sa priamo. Pri takýchto hrubých stenách je zateplenie zbytočné, nie pre to, že by neúčinkovalo, ale preto, že by dom znehodnotilo pre zmenu vodnej bilancie. Vnútorná izolácia takisto. Tá sa používa len ako obklad bez izolácie, aby nepôsobilo osálanie stenami. Doporučujem podlahové vykurovanie, rovnomerne rozloží teplo, nevznikajú studené kúty. Peletkový kotol je adekvátne náhrada plynového kúrenia .
Odpovedať
@jan45 V jednom kamennom dome som videl ako robili vnútornú izoláciu a po pár rokoch tomu domu nič nie je. Je tam príjemne teplo, rýchlo sa vykúri. Vykurovanie je pomocou plynového kotla a radiátorov. Prepáč mi môj nekompetentný príspevok. :-D
Odpovedať
radopp ste ma potešili. Tiež prerábame kamenný dom, má 300 rokov a je v radovej zástavbe. Museli sme aspoň čiastočne zatepliť zvnútra, inak by sme zrejme vyhrievali aj susedné zatiaľ neobývané domy. Ale dusno tam aj tak nie je :D. Uvidíme ako bude. Kúrenie bude podlahové + krbové kachle + solar.
Odpovedať
@mishhha Dajte potom vedieť ako vám to funguje. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp vnútorný obklad sa používal už na hradoch. Pri kamenných budovách sa dá dobre pouýiť v horných poschodiach, problém je prízemie, keď sa zateplí zvnútra, zvýši sa vlhnutie od základov.
Odpovedať
@jan45 Neviem ako to robili, ale v tom kamennom dome izolovali prízemie, podlahu a steny, polystyrénová vaňa. Po pár rokoch domu nič nie je. Prepáč že ti nabúravam koncepciu. :-D Na hrade boli vnútorné obklady v pánskych miestnostial, ale príliš neizolovali. Fyzikálne zákony platili aj v stredoveku. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Možno bol polystyrén na nejakom rošte.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp pokiaľ sa zabezpečí vyparovanie vzlínajúcej vlhkosti, vnútorná izolácia je funkčná, , tepelná pohoda nie je len o teplote meranej teplomerom. Nalepenie fliesovej tapety výpočtovo nezníži tepelné straty, ale zníži pocit osálania studenou stenou.
Odpovedať
@jan45 Teplota sa vždy meria teplomerom. :-D Teplota vzduchu aj teplota stien. Pri polystyrénovej vani máš teplotu polystyrénu zhodnú s teplotou vzduchu a je tepelná pohoda.
Odpovedať
@mishhha Radopp je miestny vsevedko, asi preto ma za 3 mesiace tolko prispevkov, co iny za 5 rokov. V skutocnosti vie prd aj dva orechy, lebo este nestihol vstat od pocitaca :-D :-D :-D @mc78 Dobre ti radi @jan45 , vnutornou izolaciou si cely dom len pokazis. Zmysel ma mala vrstva, kvoli pocitu tepla - tepelnej pohode. Aby si ziskal vyssiu povrchovu teplotu stien. Toto hovori teoria: Pravidlo optimálnej tepelnej pohody v miestnosti hovorí, že rozdiel povrchovej teploty pevných objektov (stien, podláh, okien, dverí a vybavenia miestnosti) a teploty vzduchu by nemal byť väčší než 4 °C. Súčet týchto teplôt by sa mal pohybovať okolo 38 °C. Ak je teplota povrchu steny 18 °C, stačí vykurovať miestnosť na 20 °C a budeme sa cítiť príjemne. Ak je teplota povrchu steny 14 °C, musí sa miestnosť vykúriť až na 24 °C, pretože inak budeme mať pocit chladu. Dôležitú úlohu zohráva aj relatívna vlhkosť vzduchu. Ako príjemnú pociťujeme vlhkosť 40 až 60 % pri izbovej teplote 18 - 23 ºC.
Odpovedať
@matorado S osobnými útokmi si trápny ako nezateplená kamenná stena. Tiež pridám bulharskú konštantu ako ty: S každým stupňom teploty vzduchu rastie spotreba tepla na vykurovanie orientačne o 6 %. Pri rozdiele 4 C je to 24 %. Ďalší dôvod na zatepľovanie. Máš pocit že strata viac ako 10 MWh za rok je akceptovateľná?
Odpovedať
@radopp Sorry, ale tvoje konstanty si nechaj. Za teoretika si tu jedine ty! Ja momentalne byvam v 80 rocnom dome, ktory ma nula izolacie na polmetrovych stenach z plnej tehly, vysoke nezateplene stropy a vlhku podlahu. O tepelnej nepohode viem svoje.. A viem si velmi dobre predstavit kamenny dom. Za to, ze sa v tomto dome da byvat, mozu len netesne okna! Klasicke zateplenie by tento dom pochovalo a mna by tu rano nasli obrasteneho machom a plesnou.. :-D :-D :-D
Odpovedať
@matorado Ešte sa pochváľ čím kúriš alebo koľko platíš za kúrenie. Popusť uzdu svojej fantázie. :-D
Odpovedať
@radopp Nemam sa cim chvalit. S novym sa rad pochvalim, ked dokoncim.. A ako byva clovek, ktory sa vyjadruje vsade a ku vsetkemu? Pochval sa.. Lebo zatial vsetky tvoje prispevky 100% teorie a nula osobnych skusenosti a pridanej hodnoty.. :-N :-N :-N
Odpovedať
@matorado Takže radšej neodpovieš? :-D Ops, napísal som ďalší príspevok.
Odpovedať
@radopp Pravdepodobne si ani neuvedomujes, ze mi vlastne davas za pravdu... Takze ti dakujem :-D
Odpovedať
radopp a matorado, ďakujem Vám za rady, ale Vaše posledné príspevky sú už len prestrelky čo nikoho nezaujímajú. Vymente si prosím čísla a pokecajte si niekde mimo. Ja tu potrebujem poradiť Ďakujem
Odpovedať
Nevieme mi poradit.... je vhodny anhydritovy poter na podlahove kurenie do kamenneho domu? Alebo je vhodnejsi beton?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Aky je vas nazor na vyuzitie tepelneho cerpadla/klimatizacie vzduch/vzduch pri vykurovani kamenneho domu (steny 60cm & zateplenie 10 cm polystyren)? Spociatku som bol zastancom riesenia cerpadlo vzduch/voda do podlahoveho kurenia, no pomaly sa priklanam k nazoru ze vzduch/vzduch by bol vyhodnejsi koly: + nie je potreba instalacie podlahoveho kurenia + rychlejsie vykurenie vzduchu nez pri podlahovom kureni + cirkulacia tepleho vzduchu v miestnosti znizi riziko tvorby presni a podpori odparovanie moznej vlhkosti (hlavne pri vonkajsom zatepleni + klimatizacie maju funkciu redukcie vlhkosti (plnia funkciu odvlhcovaca) + funkcia vetrania/rekuperacie vzduchu + rychejsia a financne menej narocna instalacia + COP az do 5 pri pouziti R32 chladiva co je zrejme +2 COP viac nez pri priemernom cerpadle vzduch/voda - mozna hlucnost - mozna potreba klimatizacnej jednotky v kazdej vacsej mietnosti..pripadne potreba vetrania cez otvorene dvere? - neriesi otazku vyhrevu TUV v porovnani s tepelnym cerpadlom vzduch/voda Vdaka za vas nazor & kriticke pripomienky
Odpovedať
@markosk Koľko kubíkov vzduchu musí obiehať v mraze, aby ste udržali požadovanú teplotu? Už máte vyrátanú tepelnú stratu domu? Lebo tie kubíky sa určujú podľa nej. Čím väčšia strata, tým viac vzduchu musí domom prejsť - pocit prúdenia, prievan. Pozor na to. Vykurovanie vzduchom môže byť až nebezpečné.
Odpovedať
@blacksr Dakujem pekne za prispevok. Co sa tyka obehu vonkajsieho vzduchu v mraze, toho by som sa zrejme nebal, kedze predajca cerpadla garantuje dany vykon az do teploty -25 C. Samozrejme, pri nizsich teplotach bude taketo vyhrievanie financne narocnejsie. Co sa tyka strat domu, tie nemam vyratane no predpokladam ze vonkajsou izolaciou 10 cm EPS, izolaciou podlahy 10 cm EPS & stropu + vymeny okien by tento dom mal dosahovat priemernych hodnot tepelnych strat. Taktiez by som ocakaval, ze akumulacna funcia kamena po "nahriati" kamena bude napomahat tepelnej pohode a taktiez znizovat potrebu dalsieho dokurovania. Vas nazor? Dakujem :)
Odpovedať
@markosk Teplovzdušné kúrenie je vysokoteplotné pre pasívne domy. Tepelné čerpadlá sú vhodné pre nízkoteplotné vodné vykurovanie. Vidíš ten malý rozdiel?
Odpovedať
@markosk Z akého kameňa sú steny? Pieskovec, travertín, žula... Rôzne kamene rôzne izolujú. Napíš rozmery domu, skúsime odhadnúť straty.
Odpovedať
@markosk 10cm EPS a na KAMENNY dom,to vam kto poradil?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?