Kúrenie do domu - Eko hrášok alebo tepelné čerpadlo?

Dosť som čítal ale nemožem sa akosi dočítať k pár informáciam. Nízkoenergetický bungalov zastavana plocha 115m2 vykurovacia 90m2 Nevedel som sa dočítať nejaké porovnanie plyn vs Eko hrášok ale predsa som bol rozhodnutý pre kúrenie Eko hráškom + solár na ohrev vody. Lenže ako tak čítam veľa ľudí si dáva tepelné čerpadlo že je to najlacnejšie kúrenie aj keď zasa veľa ľudí to kritizuje že návratnosť je veľká koli vysokej cene no mna by zaujímalo či by sa mi oplatilo dať si tepelné čerpadlo namiestno automatického kotla na Eko hrášok + solár na ohrev vody. O konfort mi až tak moc nejde beriem to len s finančnej stránky. Keby niekto vedel napísať porovnanie ceny kúrenia jedným aj druhým sposobom ako aj ceny materiálu orientačne bol by som rád. Ďakujem
Odpovedať
Mame 200m2 bungalov tc cena 11000 vzduch voda. Nemame plyn sme dvaja. Mesacne naklady na elektriku 47 eur. Kurime v zime na 20 stupnov. Vodu ohrievame v lete solarom. V prechodnom obdobi kurime krbom. Zamna sa oplati. Raz dame mozno aj fotovoltaiku.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mcsmekac moj drahy ma rad teplo krbu. Solare stali 2000 sk rodicia draheho nam prispeli.V lete je tc odstavene. :-D. A krb tvori aj dizajnovu cast obyvacky. Ale my sme nie moc vzorka na porovnanie :-D :-p. Lebo 20 stupnov v dome je pre vacsinu strecharov ze zima.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Hej dokopy nas kurenie bez krbu stalo 14000
Odpovedať
vzdy treba brat pri vybere kurenia v uvahu zakladne fakty ako - tepelne straty budovy, teplota na ktoru chcem vykurovat, poloha domu, pocet ludi v dome... dovolim si tvrdit, ze bez toho sa clovek nemoze rozhodnut ekonomicky. Dnes je strasne vela moznosti a netreba brat v uvahu len pociatocne vstupne naklady, ale aj rocne naklady a pozerat sa nato ako celok. Dalsi pomerne dolezity faktor je ci ma clovek kotolnu, priestornu techn. miestnost,alebo uvazuje ze da len bojler a kotol do kupelne...
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mcsmekac 15-50kWh/m2-rok je udaj z energetickeho stitku budovy, nedaju sa z toho ale priamo odvodit tepelne straty budovy. Vypocital vam projektant TZ?
Odpovedať
@akoinac to vsetko co pises je pravda.Vsetko to mame v kotolni. Za nas mozem napisat ze tie peniaze co sme vlozili tam by sme urcite neusetrili a tak to mame male naklady na byvanie. Co mu som ja rada :-D
Odpovedať
@skaredekacatko som rad, ze si rada :-) a kazdemu prajem aby bol so svojim vyberom v buducnosti spokojny! ale pre ucely diskusie uvediem - mozes byt rada za A. preto, lebo ste tie peniaze mali, investovali ste ich a teraz ti staci vedomie ze mate male mesacne naklady, alebo B. preto, ze nevies, ze ste mohli mat rovnake alebo len o malo vyssie naklady a pritom mohli podstatnu ciastku usetrit na vstupnych nakladoch. Myslim si, ze vzdy treba preverit vsetky moznosti a mat dostatok informacii nato aby sa clovek rozhodol s ohladom na vsetky faktory :)
Odpovedať
@akoinac v tomto stebou suhlasim. Moj muz je za moderne technologie tak a urcite si zratal plusyva minusy. My aj zachod mame napojeny na studnu a minule sa vyjadril ze uz sa nam investicia vratila po roku a pol. :-N.
Odpovedať
@skaredekacatko dufam, ze iba na studnu :) neviem o akej investicii pises, ak o TC tak to urcite nie :) ale neviem co ste vsetko modernizovali a ako co mate spravene. kazda vratena investicia potesi :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mcsmekac kde bude v malom dome kotolna? na 90 m2 staci elektrina a kachle, solar uz vobec nie
Odpovedať
ja osobne by som (aj ked nemam vsetky potrebne informacie) premyslal nad dvoma variantami: A. teplovodna podlahovka + el. kotol B. elektricke kable upozornim na jeden dolezity fakt pri kolaudacii - neviem ci nieje potrebny este druhy zdroj tepla - krbove kachle a pod.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@skaredekacatko ako mat TC a k tomu este aj solar - to uz je vyhazdovanie penazi. Plus k tomu krb a komin, hmm. teda 14000 kurenie , 2 solar, krb a komin min. 4000, si na sume 20.000 - ak si na to brala uver, tak ze platis ze elektrinu 47 Ta musi neskutovne hriat. 20 tis. na 3% urok a 20 rokov je splatka mesacne 110. Ak by si minula len 10 tis. platila by si 55, takze takto mozes ratat ze ta To stoji 47 + 55 mesacne navyse. Sorry ale fakt davat k TC este aj solar - je ekonomicky nezmysel - navratnost napojenia zachodu na vodu zo studne ? - potrebujes rozvody navyse. cerpadlo s nejakou expanzkou + nejaka ta elektrina na to) Neviem kolko u Vas stoji vodne + stocne (mozno mate zumpu), plus kolko sa pouziva zachod. Beriem 6 litrov na pouzitie - ste 2 tak 8 krat za den - 48 litrov denne x 365 dni - je 17,5 m3 vody. Bud tahas zumpu alebo platis stocne - takze nezalezi odkial je zdroj vody, takze vlastne je usetrenych tych cca 18m3 vody. Kolko u Vas stoji m3 studenej vody? U nas cca 1 Euro, no nech stoji aj 2, tak je to 36 Eur za rok. Myslim ze cena rozvodov navyse a darlingu - plus miesto na ten darling (zabera to zbytocne miesto) je podstatne vyssia ako nejakych 50 Eur. @mcsmekac - pojem nizkoenergeticky dom a rozmedzie 15 - 50 kWh je dost siroky pojem. Ja mam bungalov - 180 m2 zastavana plocha - merna potreba tepla 22kWh/m2 za rok - nemam komin, nemam solar, topenie su folia a droty, plus mam rekuperaciu s TC, ktora zohrieva vodu, dotapa alebo chladi , a cele aj so vzduchovymi rozvodmi - to stalo do 10 tis. V zime sa topi tak na cca 21 - 22 (spalna do 20, obyvak a decke izby 22, kupelne trochu viac). Obaja aj s manzelkou pracujeme z domu - notebooky, viac teplej vody, viac sa vari, catejsie ide umyvacka atd... takze vyssia spotreba elektriny a aj tak platim cca 70 Eur za vsetko. Takze nie len byt nadsenec do technolorii ale aj si realne prerat vstupy (duplom ked si na to musis pozicat) uzitkovost a prevadzku. Btw. ekohrasok je do tak maleho domu nezmysel - musis to niekde opat uskladnovat a potom diskomfort je pracnost
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@mcsmekac z cisto financneho hladiska bude TC urcite investicne a prevadzkovo drahsie ako kurenie uhlim (teda odpadom z neho :) ). Otazka je co sa stane ked sa tazba uhlie prestane dotovat...
Odpovedať
@mcsmekac otazka znie - ci vyslovene z draheho suterenu spravit skladisko, ktore budes pravidelne naplnat a vyprazdnovat stoji za tie peniaze a namahu - to je pre mna diskomfort. plus kazdy m2 zastavanej plochy stoji dost velke peniaze, tak treba ratat s efektivnym vyuzitim.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@mcsmekac Zdravím. Ináč netuším, prečo sme taký bohatí. Tepelné čerpadlo vzduch voda 10,8 kW od HotJet stojí 129900 KČ tj. cca 4800 E bez DPH. Čerpadlá zem-voda sú ešte lacnejšie. A určite nebudú horšie než Švédske lebo Česi nie sú o nič horší strojári. Ono to tepelné čerpadlo totiž nie je nič zložité. Tak nechápem tie vysoké ceny. A to máme tu "za rohom". Za 11 000 E sa u nich dá kúpiť splitové s výkonom 30 až 35 kW.
Odpovedať
Profilova fotka
pri tejto ploche domu osobne za TČ vzduch-voda. porovnanie investície komín+kotol+AN nádrž+prepojenia atď. bude určite vyššia i s cenou práce, ako TČ+hydromodul+PODLAHOVKA a externý zásobník. Predpokladám nízky výkon TČ, a tým i nižšiu cenu. treba to zjednodušiť a nie komplikovať. o 10 rokov budú zase technológie zase inde, a politika s fosílnymi palivami bude podľa mňa len tvrdšia.
Odpovedať
@durim niekde som zachytil informaciu ohladom Hotjet a obavam sa, ze nieje tak cesky ako si myslite... Hotjet je vraj na 99% vyrobkom cinskej fabriky SIRAC. web - www.sirac-cn.com/
Odpovedať
@akoinac hej ta studna
Odpovedať
@mr79 uver sme nebrali. Moj muz robil v zahranici. Zahradu mame velku takze darling sa tam zmestil a ani ho nevidno. Moj muz nezapina v lete tc na to solar.A stou navratnostou muz asi vie co tvrdi my mame covku nemame kanalizaciu.
Odpovedať
Profilova fotka
@akoinac jasne hotjet ma tu vyrobnu halu Bolaticiach a tych ludi v nej, len na to aby obalamutili zakaznikov :). Tieto reci o nich siri draha konkurencia uz dlhe roky :)
Odpovedať
Profilova fotka
@akoinac možné to je, to až tak nesledujem len o nich viem lebo pred rokmi som sa o TČ zaujímal. No ak by aj. Mne to pripadá ako keby Nemci mali prestať kupovať novú verziu motorky BMW 1200 GS preto, že prevodovku vyrába v Číne. A to stojí v plnej výbave cca 30 tis. E. Dnes už nie je dôležité kde sa čo vyrába ale ako sa to vyrába a aká je výstupná kvalita. Počul som taký výrok "Čo nie je z Číny - je fake". Stačí sa pozrieť do vnútra kotla Buderus.
Odpovedať
Profilova fotka
@durim na to nemusis behat ani do CZ v Banskej Stiavnici mas slovensky WAMAK s porovnatelnymi cenami :), vnutri je to iste rovnake kompresory, rovnaka riadiaca jednotka od SIEMENSu.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Napríklad. Táto oblasť je pre mňa momentálne trochu mimo. Dlhší čas som to nesledoval. Vidím, že si budem musieť spraviť nový prieskum, lebo moje info už zastarávajú.
Odpovedať
@majkoj @durim ja som tu infosku tiez len niekde nahodou videl a je pravda, moze to byt kludne konkurencny boj... osobne zastavam nazor, ze ani TC nieje ziadne perpetumobile ako vidim obcas vyjadrenia predajcov/majitelov, ale to tiez beriem ako istu formu propagacie. Treba si vsetko spocitat a vzhladom na situaciu vybrat to najvhodnejsie riesenie (a najvhodnejsie nie len z ohladom na cenu)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?