Kúrenie do dielne

Ahojte, idem robiť kúrenie do dielne. Rozmer dielne bude 6x7m + vedľajšia miestnosť 3x4m. Postavené to bude z Ytongu 250mm a zateplenie asi 10cm polystyrénom. Bude tam aj garážová brána a tá bude robiť asi dosť veľkú tepelnú stratu. Neviem sa ale rozhodnúť či spraviť klasické kachle na drevo 8kW s teplovodným výmenníkom 4kW na ktoré vy sa napojili dva radiátory. Jeden v tej vedľajšej miestnosti a jeden do opačného rohu dielne. Niečo takéto. https://www.ajtech.sk/thorma-falun-ii... Tá malá miestnosť musí byť čistá a tá väčšia bude špinavá od rezania brúsenia železa atď... Rozmýšľal som aj nad klimatizáciou na stenu ktorá by aj kúrila, ale obávam sa že by nejaký železný prach poškodil vnútornú jednotku. By tam železný prach sadal na ten výmenník prípadne na elektroniku tej klimatizácie. Teplovzdušná vložka by zas cez prieduchy ťahala prach do čistej miestnosti. Ostáva mi teda len to čo som poslal kombinovaná vložka vzduch 8kW / voda 4kW. V špinavej miestnosti by sa kúrilo klasicky drevom, alebo briketami a do čistej miestnosti by som dal nejaký Kalor radiátor co ma veľký výkon. Prípadne by som dal ešte jeden radiátor v špinavej miestnosti pod ponk aby to moc neprehrievalo vodu v okruhu. Zapojenie klasicky obehové čerpadlo, expanzka, expanzný ventil a dodatočne by som tam zapojil aj dochladzovaciu slučku aby v prípade vysokej teploty nesyčal expanzný ventil. Ako kúrite vy dielne ? Prípadne ako by ste to spravili ? Dakujem 🙂
Odpovedať
Klimatizáciou Aký prach? aká vnútorná jednotka? na to zabudni je tam filter a v lete sa mi tam všetci chodia chladiť 😄
Odpovedať
daj tam klimu a mas vystarane, ale ja som talian a riesim veci jednducho a za lacno @jano2007 bude asi tiez talian lebo si nekomplikuje zivot s hlupoatami ! 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@kexo64 Haloo už je dvadsiateprvé storočie a nie rok 1980. To chceš vážne pol dňa stráviť pri peci, kúriť, robiť s drevom strážiť aby si tak malí okruh nerozpálil na 100 a nepotrhal. Ja som tiež za klímu keby to bolo s tým železním prachom také strašné ako sa bojíš tak to aj ty by si tam musel chodiť v ochrannom obleku alebo aspon respirátorom aby si to nedýchal.
Odpovedať
Ahojte, mne len ide o to že keď robím s uhlovou brúskou tak všade je na všetkom je tak milimeter kovového prachu. Preto som sa pýtal že či náhodou tento kovový prach nepoškodí vnútornú jednotku. Takže vravíte že klímu ? 🙂
Odpovedať
@kexo64 samozrejme ze klimu, ale potrebujes tak 5kW nic mensie tam nedavaj. Ked sa o tie filtre postaras, tak bude dlho a bezproblemovo sluzit.
Odpovedať
@kexo64 neboj tej klime sa absolutne nic nestane, akurat nebudes cistit filtre raz za tri mesiace, ale kazdy mesiac, je to robota na cca +- 3 minuty snad za 35 rokov skusenosti s takymto kurenim to viem, ci? 🙂 akurat, ze ja som si nalepil dielnu na dom a tym padom tam udrzujem vykurovaciu teplotu s odpadneho vzduchu s domu, no to by zas nevyhovovalo niektorym rozmaznanym fajnsmekrom, ale ked tam ides zvarat ci brusit je snad jedno aky tam mas odor, ci? bruska to za 5 sek. zmeni na puch zhaveho zeleza !!!
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko už sa toho nedožijem, ale ešte sa môže všeličo zmeniť a jednoduché riešenia budú žiadané.
Odpovedať
@kexo64 kovový prach je ťažký. Nebude ti lietať hore (k jednotke). Pred garážovu bránu by som dal v zime záves ako sa to robí vo fabrikách.
Odpovedať
@kavar asi budem moje presso stojí toľko ako 3klimy :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Ale mne klíma ktorú si zapnem nastavím teplotu a viac sa nestarám, zvlášť keď sa jedná v podstate o jednu miestnosť, druhá by sa dala prikúriť aj elektrickým konvektorom, príde jednoduchšie riešenie ako mať kúrenie vodou do dvoch radiátorov, veď tam bude koľko cca 20 litrov vody a ako ju kúriť aby sa nedechtoval komín a zároveň aby nezovrela voda v systéme. Alebo by to vykurovanie bolo prerušované že zakúrim, potom nechám vyhasnúť a potom zasa, alebo by bol potrebný nejaký dodatočný výmenník ktorý by umelo zvýšil kapacitu vody v systéme.
Odpovedať
Profilova fotka
jednoznačne klimatizácia. Kľudne aj 3,5kW - je jedno či ti pôjde celú hodinu 3,5kW alebo 40 minút 5kW .... išiel by som do najlacnejšej 3,5ky ...
Odpovedať
@martosko Preco by mala vriet voda v systeme 2 radiatorov?Ako bude prikladat,tak budu hriat.Treba ich len primerane nadimenzovat.Ja v starom dome som kuril tri radiatory,a predstav si,nic nevybuchlo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Čo sa týka tej pracnosti a špiny okolo krbových kachiel, je kúrenie briketami podľa mňa v pohode. Kúpim brikety a stačí ich tam hodiť a zapáliť. Čiže odpadá akákoľvek práca s drevom a bordelom. Mám v dome aj krbovú vložku a kúrim iba briketami. Keď vieš ako kúriť a kedy prikladať, tak nemáš ani prašnosť a ani dym. Prikladám dve fotky zo stavby krbu + komínu počas kúrenia a myslím si, že keď vie niekto kúriť, tak nevydymí susedov a ani seba a ešte si užije aj pekného pohľadu na oheň. Brikety kupujem vždy paletu a odložím zrovna do tej dielne kde chcem kúriť a teda palivo nie je problém. 🙂 Starý radiátor Kalor môže mať kľudne aj 2-2,5kW a keď sa dajú dva čiže 5kW na výmenník ktorý má v maxime 4kW tak nedôjde k jeho vyvretiu. Na to sa ale dáva dochladzovacia slučka aby nedošlo k vyvretiu. Ale späť k tej špine. Naposledy som prerábal nosník na podkop z UNC na Bobcat a dva dni brúsenia spravilo taký bordel že som musel vysávať celú dielňu a všetky regály. Normálne milimeter železného piesku všade. Preto si myslím že to môže byť pre tú klímu záhul. Kdežto krbové kachle tým je to jedno a nejaký jemný dym ak by niekde bol tak v dielni sa to stratí. Preto sa pýtam na reálne skúsenosti. Nerád by som dal 2000€ sa splitovú klímu kde sa mi na plošáku vnútornej jednotky usadí železný prach a odpáli ju. Investične je to úplne rovnaká cena či by to bola klíma alebo kachle.
Odpovedať
Profilova fotka
pokrok je potrebný, ale ako fungovali dakedy kotle na pevné palivo, keď neboli dochladzovacie smyčky? Samostatné zariadenie s malým výkonom, stačí otvorená exapnzka pod stropom.
Odpovedať
@kexo64 co blbnes za 1000E mas nainstalovanu 5kW znackovu klimu s wifi. Pri takejto praci by som to asi robil vonku, alebo s riadnym odsavanim i ked to sa pri vacsich vyrobkoch neda v domacich podmienkach realizovat.
Odpovedať
@rkorba Máš prosím ťa nejakú firmu ktorá mi spraví multisplit 2,5kW + 3,5kW klímu za 1000€ ? Ak sa dá pošli mi prosím kontakt aj do súkromnej spravy. Okolie NR. Ďakujem
Odpovedať
@kexo64 nedavaj si split, ale 2 nezavysle 2,5-3,5kW malo by to byt lacnejsie. Ked si ich nevies namontovat sam, tak sa porad so svojim chladiarom.
Odpovedať
Profilova fotka
@kexo64 som zvedavý, aký je EC, toto je presne typ domu, ktorý je problematický z hľadiska tepelných strát.
Odpovedať
@jan45 je to tento A1 https://aphaus.sk/projekty-domov/biwa/
Odpovedať
@jan45 Prečo myslíš ze problematický? Ved mam Rehau Geneo 3+ okná a zateplenie bude 20cm grafitovým polystyrénom. Stropná izolácia 50cm + izolácia od spodu 17cm. Podľa mňa v pohode a vykurovanie TČ.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som mal v dielni kachle a kiril som v nich odpadom z reania dtd a nebavilo ma tam stale prikladat boli to peterky a bez radiatorov. Po vikende zima jak svina bola vzdy. Kupil som elektricky kotol Raja 4 radiatory par m plastohliniku za jeden den urobene a ten komfort neopisatelny. Cele ma to vyslo 900e bez dph. Ziadne ficury tam nemam inba na kotli nastavim kolko ma mat voda v okruhu a parada. Horsie ked zabudnem na noc stisit tak rano mozem holy robit 🙂
Odpovedať
@wolodymyr Hej dá sa to aj takto spraviť ako píšeš ty. Nebolo ale jednoduchšie dať priamotop ? Tak či tak elektrickou špirálou ohrievaš vodu a až potom radiator 🙂 Spaľovať bordel v žiadnom prípade. To čo ti lezie z komína je humus potom. Asi po zhodnotení pre a proti sa rozhodnem pre tú klímu s možnosťou kúrenia a s funkciou temperovania. Plus je to možné ovládať cez telefón.
Odpovedať
Profilova fotka
@kexo64 neviem ci priamo alebo nepriamotop ale viem ze je to proterm
Odpovedať
Profilova fotka
@kexo64 je to o pomere nákladov k dosiahnutému zisku na strate energií.
Odpovedať
@jan45 Plochá strecha svojpomocne 6900€ aj s materiálom. Tepelné čerpadlo Samsung 9kW - 3200€ + inštalačný materiál 1000€ taktiež svojpomocne. Zateplenie to sa ešte len bude riešiť a tam nerátam ze miniem viac ako 8000€ + lešenie mám svoje. Okná 22000€ cenníková cena po zľave 16000€ aj s bezpečnostnými sklami a dverami. (rodinný príslušník robí okná) Čiže stáli len materiál. Podľa mňa pomer cena a čo za to mám super.
Odpovedať
Profilova fotka
@kexo64 porovnávate neporovnateľné. To sa nehodnotia Vaše náklady, ale spoločenské, rovnaké množstvo energie treba na výrobu hliníkových okien, či ich vyrobíte Vy, alebo iná firma. V minulosti, keď sa rozbiehali slnečné kolektory, hitom boli hliníkové pre neobmedzenú životnosť. Americká vláda ich zakázala, pretože na ich výrobu bolo treba viac energie ako boli schopné počas svojej životnosti absorbovať. Napr. pri lepení bieleho PS hr. 5 cm by ste zvýšili účinnosť o min. 20%, keby ste lepili pásiky potom dosky, znovu pásiky a dosky. Ale lepidlo a pracnosť to nedovolia.
Odpovedať
@jan45 Áno, ale týmto prístupom je teda najlepšie bývať v jaskyni a kúriť voľne rastúcim drevom 🙂 o tom to predsa nieje 🙂 Dom treba postaviť, použiť technológie ktoré majú dlhú životnosť a najmenej zaťažujú životné prostredie. Preto som zvolil dobré zateplenie a kúrenie TČ + ako rezervu v prípade poruchy TČ, krb na drevo. U nás sa elektrická energia vyrába prevažne z atómových elektrárni a teda bez emisií. V iných štátoch samozrejme bude situácia iná.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?