Kurenie bungalov cca 100m2

Profilova fotka
Ahoj, ake zvolit kurenie a ohrev TUV do bungalovu cca 100m2, pricom je mozne pripojit sa na plyn na pozemku, resp elektrika. Vystavba zacne tento rok podla novych noriem, priblizne by to malo vojst nieco menej ako 40kWh/m2/rok pri rozumnom vybere pomeru obst. ceny, vykonu a spotreby... Dakujem
Odpovedať
Nizkoteplotne teplovodne podlahove vykurovanie s kondenzaznym kotlom so vstavanym alebo externym zasobnikom TUV popripade TUV s tepelnym cerpadlom.
Odpovedať
Profilova fotka
@soichiro nízkoteplotné buď podlahové alebo stenové a pokiaľ je možnosť tak pripojiť sa na plyn tak kondenzačný kotol. ohrev vody buď cez kotol alebo fotovoltiku.
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem, este som zabudol, ze by som sa chcel vyhnut robeniu komina pre plynovy kotol.
Odpovedať
Z akeho dovodu? Pri kk kotli komin predstavuje ruru cez povalu a skridlu s rozmerom 100/60. Mm Praca na 3 h
Odpovedať
Profilova fotka
a co turbo kotol? bude v tech miestnosti ktora je medzi kupelkou a kuchynou. tam staci rura von do fasady, ci? este som pozeral tie invertorove klimatizacie s kurenim.. skusme aj priblizne naklady jednotlivych zostav a spotreby, nakolko v tejto oblasti nemam taky prehlad.. Dakujem
Odpovedať
rura von do fasady nestačí pretože ti to neskolauduje nikto!
Odpovedať
@soichiro Ešte znížte únik tepla, neplňte staré či novú normu. Ak budú aj krbové kachle, tak postačí elektrické kúrenie. Alebo ak drevo neobľubujete, tak dajte plyn a nedávajte komín a kachle. Zistite si cenu plyn. prípojky. Kond. kotol za 1400 € a výfuk nad strechu cez koaxiálnu rúru.
Odpovedať
Profilova fotka
A s coho ides stavat?Kurenie nieje vsetko,ani zdaleka.
Odpovedať
@soichiro prekúrite 4000 kWh = 520 € v elektrine tarif DD2 alebo 200 € v plyne
Odpovedať
@gkrivanek Ahoj. Na Slovensku není přípustné odkouření přez stěnu ? Typ odkouření C13 není přípustný ? Díky. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@matusiak ytong 250mm + EPS 200mm NEO, podlaha cca 200-250mm - este riesi projektant a strecha cca 400-500mm.. 3sklo, juzny pozemok s oknami a izbami na juh, tepla oblast, JZ SR..
Odpovedať
Profilova fotka
A do deky ste davali co,klasika?-kari siete?aj pod deku treba styrodur uz ked to beres takto natvrdo. Vymenik tepla nebudete mat?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@matusiak stačí dať EPS pod poter Pod dosku musí ísť drahší XPS.
Odpovedať
presne tak pod poter som dával a dávam eps 100S a nikdy nikde podlaha neklesla!
Odpovedať
@praoteccech NIEJE
Odpovedať
Profilova fotka
este som deku nerobil, to ma caka koncom marca cca.. teraz cakam na projekt a doladujem veci aby to bolo ako tak OK.. takze cele sviatky som od rana do rana na nete a citam, porovnavam, vypytujem sa ako to tak nejak clever postavat.. citim ze rozpocet bude vyssi uz teraz :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Kamos daval aj tam. Mineralne sklo s rozdrtenymi kuskami zeleza namiesto kari sieti. Podla mna to je nieze zbytocne,ale kedy sa ti tie peniaze vratia?
Odpovedať
@matusiak no, pokiaľ dal o to menej izolácie do podlahy pod poter (aby nemal moc vysoko "nulu" = podalhu v dome nad terénom), tak môže byť penosklo pod doskou a nemusí to vyjsť šialene moc ale ak niekto dá 25 cm EPS nad dosku a ešte XPS / penosklo pod dosku, prípadne zatepľuje základové pásy aj z vnútornej strany, tak je to blbosť, absolútne nerentabilné ja som si tieto veci rátala pred viac rokmi a izolácia pod dosku bola pre nás šialene drahá (penosklo stálo oveľa viac než teraz - teraz sa nezhutnené vyrovná podlahovému EPS cenou), preto sme radšej dali všetku izoláciu nad dosku v podobe lacnejšieho EPS S a dosiahli sme pasívny dom aj bez zateplených základov, ktoré je najmenej rentabilné zo všetkých izolácií a to z dôvodov: a) izolácia sokla je najdrahšia zo všetkých, ktoré sa na dome použijú b) táto izolácia neizoluje priamo ochladzovanú konštrukciu, ale nepriamo, preto je aj menej účinná ale už základy máme zateplené symbolicky, len aby toľko nepodmŕzali, skúpili sme ostatkový EPS F zo stavby + nopovka a je to (EPS stál 8 € :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Sak ked to mate vsetko preratane,ok.on si pozre v volajakom receptari,ze hento je najlepsie a bezhlavo ide.A teraz frajerisko-daval okna a na 2 mu uz neostali peniaze.To je velmi velmi pozoruhodne :-)
Odpovedať
pri 40 kWh/m2 uz nie je velmi kde racionalne izolovat, ten XPS alebo penosklo pod zakladovu dosku je uplny nezmysel. Kurit niecim treba, inak budete mat studene podlahy / pasivny standard :-D /. Plyn alebo kvalitne TC vzduch-voda, Daikin, Mitsubishi. Ak mate peniaze na plyn, radsej uz dajte TC. Zrejme by stacil elektrokotol a bojler s TC.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 blacksr mi to pocitala a kedze mam plyn na pozemku s prípojkou, takze uz len plynovy kk so zasobnikom a podlahovka. Vyskusam cely rok, leto aj zimu a podla toho uvidim ci este nejaky inverter dam domu pre pocit lepsieho vzduchu a prijemnejsej klimi v lete.. mozno ani nebude treba, uvidíme.. 8-)
Odpovedať
@soichiro ja som mal plyn na hranici pozemku, musel som ho dotiahnut 20m do domu, dal som vsade podlahove kurenie + kondenzacny kotol so vstavanym zasobnikom, nebude krb ani iny zdroj tepla. spotreba 40 kWh/m2.
Odpovedať
@danifedor koľko stálo to samotné dotiahnutie? materiál + práca + poplatky v SPP?
Odpovedať
@blacksr Cca 1000€ robila mi to firma naraz aj s obecnou vodou, ked sa vecer dostanem k zositku kde si vsetko znacim :-) tak presne napisem.
Odpovedať
@soichiro treba si naklady na plyn dobre spocitat, plyn nie je iba kondenzacny kotol a zasobnik: plus odvod spalin, primiesavac, revizia, poplatok za pripojenie, pripojka. Obycajne sa pod 3000-3500 malokto dostane. To neznamena, ze treba plyn odmietnut. Vsetko spocitat. Plyn je zatial dotovany. K plynu netreba klimu na kurenie.
Odpovedať
@peto99 a + kazdy rok revizie kotla, komina, energia pre cerpadlo.
Odpovedať
@blacksr poplatky: -130€ poplatok SPP neviem uz za co presne bol ale myslim, ze za to ze budem od SPP odoberat plyn :-D :-| - 1200,-€ v tejto cene mi firma dodala a osadila vodovodnu sachtu spravila pripojku vody na moj pozemok z pristupovej cesty cca 5m, dalej spravili plynovu pripojku na moj pozemok a postavili tu ´´budku na nozickach v ktorej budu hodiny na plyn´´ cca 4m - od pristupovej cesty na moj pozemok. -790€ v tejto cene mi ta ista firma od ´´budky na nozickach´´ dotiahla plyn ku obv. muru domu a vyviedla do vysky kde pojde plyn do tech. miestnosti a ku sporaku ku kuchyni, dalej mi este okrem hadice na obecnu vodu prichystali hadicu na vodu zo studne a tieto hadice priviedli do domu. Este neviem ake budu dalsie poplatky ohladom hodin atd... neviem presne kolko by stali poplatky cisto za realizaciu veci okolo plynu.
Odpovedať
@danifedor no dosť... @soichiro Vy si to zistite presnejšie a buď dáte plyn, alebo pôvodné riešenie inverter + bojler s TČ
Odpovedať
@blacksr bolo to dost, ale tak ked bol plyn v ceste nechcel som ist do TC ani pelety/drevo, mozno by bola vyhodna elektrika, ale tak nemam investicie do krbu komina, a je to bez starostí
Odpovedať
Profilova fotka
@danifedor to ta dobre osklbali ]-( ja vodovodnu sachtu aj s narazenu studnu mam, plyn si privediem z tej pripojky ( Biela budka na pozemku akurat bez hodin) sam do domu jak napise projektant.. ten tam bol a vsetko videl, sam mi vravel ze material a pripojene do 200e, pricom tych cca 136e ci kolko to je presne sa plati za spustenie plynu :-D no a ako pozitivum vidim to, ze za nejakch cca 10 rokov mozem podla situacie stary kotol vyhodit a dat na tu podlahovku el. kotol abo nejake nove zariadenie co maju teraz zatial len na kryptone :-D ako povedal slepy, uvidime 8-) zajtra idem este tym plynarom 8-(
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?