Kurenie - aky kotol navrhnut??

Profilova fotka
Zdravim vas vsetkych, potrebovali sne poradit rozmedzie kotla, cize napr. buderus (zavesny zo zabud. 48 l zasobnikom ma rozmedzie 6,6 az tusim 24 kW, avsak obavame sa co ak budu vonku vyssie teploty a kotol zacne pracovat s nizsim vykonom.. Nase tepelne straty su vypocitane na 6,5. Dakujeme za rady
Odpovedať
Profilova fotka
@zajacik1471 takže Vám stačí kotol v rozpätí 2-12kW, dolná na kúrenie, horná na teplú vodu.
Odpovedať
Profilova fotka
hmm... Len urcite by sme chceli zavesny kotol zo zabudovanym zasobnikom, nas kurenar pracuje hlavne s Buderusom, a aj ked vravel ze by zvladol aj ine znacky, ale teda najvacsie skusenoati ma s Buderusom... no a ten ako kazda firma ma v ponuke v principe len jeden podobny typ, kde je vyssie uvedeny rozsah... potrebovali by sme aby nam to bud niekto vuhovoril alebo teda odobril ze to moze byt, mozno nejake skusenosti s podobnym kotlom
Odpovedať
@zajacik1471 Obaval som sa vysokeho spodnehi vykonu ale poviem ti skusenost aj ked kratku. Mam viesman myslim od 6kw podlahove aj radiatory. Zapojil som ho ked bolo vonku uz relativne teplo okolo nuly aj viac. v dome bolo okolo 8°C. AKo som ho zapol isiel stale bez vypnutia pokial nebola v dome pozadovana teplota. Nasledne tam udrzoval teplotu tak ze dokazal bezat niekolko hodin vkuse a niekolko hodin odpocival. Tazke ziadne bezne cyklovanie nehrozi. Tymto povazujem diskusie ohladom nizkeho spodneho vykonu za bezpredmetne a uvahy o nejakej ucinnosti a neviem akym stratam pri nabehu a pod za irelevantne. Kludene ak chces so vstavanym si tam ten buderus daj.
Odpovedať
Profilova fotka
No kvoli usetreniu placu inak by som dala zrejme zostavu... Dakujem za radu :-D
Odpovedať
Profilova fotka
V tepelno-technickom posudku máte okrem tepelných strát aj spotrebu tepla na vetranie a TUV. Prosím sčítať a podľa toho dimenzovať kotol. Tepelné straty sú vždy počítané pre najnižšiu teplotu. Napr Žilina je -15 °C.
Odpovedať
@sysell vitodens 100 ma velkoobjemovy vymennik ! To znamena ze aj pri 6 kw pojde rovnako ako immergas pri 3 kw. Casto su to famy ze treba brat kotol s co najnizsim spodnym vykonom! A prave z toho dovodu ti necikluje
Odpovedať
@zajacik1471 ja som kupil pred tyzdnom Immergas Zeus 26 je v akcí za 1490 € so vstavanym zasobnikom, vykon 3-26 kW .
Odpovedať
Ak technická miesnosť v ktorej bude kotol je blízkosti kuchyne a kúpelne do 5m tak stačí aj prietokový ohrev TUV.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell domnievate sa, že postavenie jedného domu je dostatočná skúsenosť? nový dom má o niekoľko desiatok % vyššiu spotrebu, na druhý rok to klesne trretí rok to musí cyklovať.
Odpovedať
Profilova fotka
cyklovat ak som spravne pochopila, znamena ze sa bude zapinat a vypinat pri vyssej sypodnej hranici a teda predpokladam ze to rychlejsie opotrebuje zariadenie
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell to co popisujes si pozoroval pri akej vonkajsej teplote ? Lebo jedna vec je ked je von -15C a dom ma 6kW stratu, druha ked je von +5C, ked bude mat 2,5kW. Dalsia vec ci je v dome podlahovka, alebo radiator, ci je nejaka akumulacna nadoba atd atd. Takze by som to nezovseobecnoval.
Odpovedať
@jan45 hruba stavba stala zimu leto zimu, leto a na jesen som dal polystyren cize desiatky percent urcite nie tomu neverim. Hore su radiatory s termostatickymi hlavicami plus nejake tie spiatocky v podlahe dole podlahovka, teplotu v podlahe som nastavil len na cca 25° ako je mozne ze to ten kotol dokazal uplne v pohode udrziavat a siel stale? Ja nevravim ze vsetko viem ze vsetko je dobre, nemam tam zatial ani ekvitermiku, skusim ist jednu zimu bez nej ale mampocit ze sa tu tema vykurovanie nejako moc precenuje. Sama treoria a idealne predstavy a realita je asi trochu ina. Vsak uvidim na sebe na dasli rok mozno sa mylim. @zajacik1471 Hej ej to ono ale opotebenie je podla manblbost nakolko kotly su s prietokovymi ohrievacmi kde sa zapinuju aj tak stale. Mozno to ma vplyv na uciinost kym sa zhoreje a pod ale to ma na uspory myslim minimalny vplyv.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Tym prietokovym kotlom sa vyhybajte ak sa da je to maximalne nekomfortne!
Odpovedať
Profilova fotka
Ale co vieme tak tieto zavesne co mame vybrane tak tie nefunguju na prietokovy ohrievac
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell v mnohom s Vami súhlasím, ale : to, že stavba "stojí" neznamená, že sa aj vysušuje, najmä ak sú už okná. Stavba práve v lete vlhne. Výpočet tep. strát je orientačný, táto hodnota sa môže dosiahnuť, ale myslím si že málokedy, pretože sa robí formálne, vychádza sa z predpokladov. Keby som staval dom na kľúč a urobil dobrú zmluvu podmienenú meraniami po dokončení, a tým podmienenými zľavami, dom by ma vyšiel lacno vždy. A to, či si myslíte , že tie percentá sú prehnané je taký istý pocit ako ja si myslím že sú vystihujúce.Ani nie je cieľom aby sme si dokazovali, kto má pravdu, len chcem upozorniť, aby sa predpokladali aj tie horšie situácie. Všeobecne za cyklovanie sa pokladá časté spínanie, čo je relatívny pojem.
Odpovedať
@majkoj mam VS so zameranim na vykurovnie a 2 semestre som vkuse pocital telepne straty a zisky nie som uplne blbi pokial ide o teoriu. Boli skor kladne teploty, nemam to odsledovane dlhodobo len hovorim ze ma to prekvapilo, nakolko som cakal ze to nedokaze. Takze moje obavy s velkeho vykonmu boli asi zbytocne. Je to sprosty kotol nedokazem zistil kolko krat sa zapol ale ked som bol v dome bud dlho stal alebo proste siel. Je tam teraz len obycajny izbovy termostat tazke kym teplota klesla o stupen a kotol zapol trvalo to hodiny. To je uz ale o inom riesit regulaciu a pod. @jan45 Nejdem sa hadam o percentach ani o strate domu, prostema prekvapilo ze aj keby bol ytong mokry dokazal kotol pri kladnych teplotach orievat vodu na velmi nizky teplotu bez cyklovania. Uvidiem neskor. Vsak nech napisu ludia svoje realne skusenosti, nei teorie z katalogov a pod.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell ja ti k tomu poviem len jednu vec, moja stavba stala dlhsie ako tvoja (a je z tehly), prvu zimu sme nebyvali, spotreba bola 1,7 MWh, dalsiu zimu sme byvali a spotreba bola 750kWh. Ono prave preto, ze je ytong mokry, bude kotol cyklovat menej, pretoze dom ma tym vacsiu akumulaciu. Cim vacsia akumulacia, tym mensie cyklovanie, lebo dlhsie trva kym sa zohreje a klesne pod teplotu kde spina hysterezia.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?