Kúrenie a výber kotla do novostavby

Takže budúci rok idem robiť kúrenie do novostavby a chcem si dať aj vypracovať realizačný projekt. Dom má zastavanú plochu 260m2 dole je suterén 130m2 a vrch obytné podlažie 130m2. Po dlhom rozmýšlaní si chcem dať do suterénu podlahové kúrenie do zhruba polovičky do budúcna, keby som sa tam náhodou odsťahoval. V projekte pre SP mám radiátory v suteréne a vrch je podlahovka. Plyn nemám k dispozícií a kúrenie bolo navrhnuté automatom na uhlie, ale po mojom zvážení a prehodnotení, kedže mám možnosť čerpať drevo na najbližších 10 rokov iba za odvoz s vlastnej hory idem do kúrenia na drevo. Ako som tak študoval tak najlepšie mi s toho vychádzal splyňovací kotol + aku nádrž okolo 1500l. Čo ma dosť zarazilo že na stránke Atmosu je písane o životnosti plechového kotla len okolo 10 rokov. Tak som zase hľadal a skočil som u liatinového viadrusu(zatiaľ čo viem sú to kotle viac na uhlie), kde majú akýsi nový tip kotla Viadrus Lignator len čisto na drevo. Cena je ale 2000 eur. Plánujem kúriť len drevom mám dosť priestoru na skladovanie či už vonku alebo vo vykurovanom suteréne a nebudem si zasmradzovať kotol a drahý komín schiedel uhlím. Takže mám pár otázok 1. Čo hovoríte na ten kotol Viadrus Lignator je to liatina mala by mať veľkú životnosť, alebo nejaký iný tip kotla na drevo? Značka tip? 2. V projekte mám výkon kotla 15kw myslíte že to bude stačiť? Steny Ytong 30+15-20, podlaha 10 cm styroduru hore aj dole, strop ytong + 40cm vaty 3. Akú veľkú Aku nádrž približne, výška ma pustí na 1500l, alebo radšej 2x1000? stačí keď to vydrží nabité 24h. 4. Budem potrebovať aj nejaké radiátory koli kotlu na drevo, alebo cez Aku možem mať len podlahovku? Chcel som dať 2 liatinové do suterénu, jeden do spálne a 2 rebríkové do kúpelní. Chcel by som toto len vedieť objektívne samozrejme realizačný projekt všetko upresní. Za odpovede vopred ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@mcsmekac 100x opakované, miešanie spôsobu odovzdávania tepla predraží zariadenie. Stavba je kompaktná, tam podlahovka má vyšší účinok, pretože má menší obvod (okraj) Pre obdobie, keď sa enormne zvýšia mrazy, sa pustí do nej vyššia teplota, roky rozkurujem na začiatku 50-60 °C vodou. Výkon kotla je irelevantný, viac by som hľadel na rozmery spaľovacej komory. 1500 l AN Vám v zime na jedno naloženie vydrží cca 10 h, počas večera naložíte 2x. pri +5°C to môžebyť viac dní .
Odpovedať
@mcsmekac sa ti divím, ideš postaviť dom za 150-200tis. € a riešiš kúrenie drevom a položku 2tis. €. Ja mať tie prachy, postavím tep. čerpadlo so spotrebou do 40€/mes. a do kotolne nepáchnem jak je rok dlhý. :-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mcsmekac prečítaj poriadne, tvoj problém som vyriešil vyššie :-) keď vlastnými rukami, tak 100-130tis. stále platí vyššie uvedené.
Odpovedať
Ked ides drevom vykurovat tak do splynovacieho kotla treba aspon 2rocne schnuce drevo -ideal 3az 4rocne -a splynovak potrebuje aj mekke aj tvrde aby dobre fungoval-optimalne,ze ci mas aj dost miesta na skladovanie. A ak splynovak tak pozeraj po verner s nerezovou vlozkou alebo atmos s nerezovou alebo kupit starsi a dat prerobit na nerezovu -vydrzi ovela dlhsie ako s beznou ziaruvzdornou ocelou . A keby si chcel obycajny tak prehorievaci plechovy. Viadrus nie je na drevo ale na uhlie -je to liatina a aj lignator je skor predurceny na uhlie-ludia s nim nemaju dobre skusenosti-potrebuje vacsi tah komina a prve clanky sa zanasaju aj ked vsetky podmienky su splnene -ked som pozeral fora a fotky co tam na ten kotol diskutujuci davali. .
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@mcsmekac radiátory nepotrebujete, podlahová plocha 260 m2 povedzme že len 200 je schopná odovzdať 15-20 kW, potrebujete max 10kW
Odpovedať
@mcsmekac Prehorievaci nie je nachylnejsi na nevyschnute drevo -da sa s nim topit aj jedno alebo dvojrocnym drevom sice ucinost je vtedy mensia ale neklesne tak ako splynovak s mokrym drevom + je lacnejsi. Ale prehorievacii ma nevyhody,ze nadrz nenatopi tak rychlo-natopi rychlo ale je potrebny vacsi vykonnejsi kotol oproti splynovaku ale zase ma vacsiu komoru na drevo potom ,za dalsie do prehorievacieho je potrebne dole dorobit privod sekundarneho vzduchu-plynne zlozky lepsie vyhoria s vacsou ucinnostou-overene v praxi + treba osetrit spiatocku nieco v style ladomat alebo trojcestny ventil aby sa nepodchladzoval ale to treba aj ku splynovku. No a potom je tu ta ,,bizuteria,, veci okolo zapojenia ku akumulacnej nadobe co tiez dost stoji a treba to pri kazdom kotly spojenom s akumulacnou nadobou. No a potom je tu aj verzia bez akumulacnej nadoby-par ludi to tiez tak ma-v skratke ked je dom novostavba a ma dobre zaizolovanu podlahu+ aj celkovo je dom dobre zaizolovany aspon 20cm izolaciou tak ked sa da podlahove kurenie-zaliate betonov mazaninou-poterom s hrubkou idealnou 10cm tak potom beton prebera funkciu akumulacie a nie je potrebna akumulacna nadoba za kotlom staci jeden stvorcestny ventil s servo alebo rucne ovladany na ktorom sa nastavi teplota maximalne 41stupn a menej podla pocasia a kotol sa natopi na malom okruhu na 80stupnov a voda sa pomaly cez ten stvorcestny ventil zmiesava s vodou v podlahe a za urcity cas-hodin sa ohreje podlaha-masa betonu sa naakumuluje a drzi teplotu -pomaly teplota klesa az do druheho dna a vtedy sa zase zatopi-v skratke zjednodusene napisane ,ze namiesto akumulacnej nadoby je tam akumulacna podlaha ale ten beton musi byt dostatocne hruby ako som pisal nie ako dnesne domy ze len 5-6cm -co by bolo malo. Ale zase aby som nehanil akumulacku-ma nevyhodu,ze treba vela vody natapat ale ak je v nej vymenik-medeny alebo nerezovy,,had,, tak plni aj funkciu ,,bojlera,, ohrieva teplu vodu ale tepla voda v bojleri obojzivelnom sa da nahriat aj s zapojenim bez akumulacky . No som sa neako rozpisal :-D za chyby sa ospravedlnujem :-D Ale ja v dnesnej dobe by som uz tiez radsej dal tepelne cerpadlo lebo s drevom je ostara hoci sa clovek trosku rozpohybuje a rozcvici pri nom viac krat :-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@dodik13 táto rada je podložená len dojmami a rečmi medzi chlapmi, pri prepočtoch a rešpektovaní fyzikálnych zákonov to účinkuje ináč. Súhlasím len s časťou TČ, ale drevo z vlastného nemá konkurenciu. @mcsmekac keby ste dali radiatory bez AN, keď kotol nekúri, nekúria ani radiatory , vyhrieva len podlahovka zotrvačnosťou, takže je lepšia dobre urobená podlahovka. Nenechjte si nanútiť rôzne šperky - stačí úplne jednoduché ovládanie. Určite rôzne doplnky ušetria pár percent, ale sú odvodené od výmenníkových staníc, ktoré majú trvalý zdroj tepla a to kotol nie je.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@mcsmekac radiatory na odovzdávanie tepla potrebujú plochu, čím nižšia teplota do nich prichádza, tým menej odovzdajú. Preto sa do radiatorov kúri 92/72., to je rovnaká teplota ako do akumulačky. (AN) plocha podlahového kúrenia je ca 200 m2, každý meter pri teplote 25°C odovzdá približne 80W, t.j. je schopná odovzdať 16 kW/h. do zaizolovaného domu Vašich rozmerov potrebujete 5-10kW/h pri najväčších mrazoch, takže podlahovka bohato stačí aj bez radiatorov. Záleží ako husto dáte trubky, ale pri rozpone 20 cm potrebujete cca1000m trubiek., to zvládne jedno čerpadlo
Odpovedať
@jan45 Jan ako si myslel ,ze tato rada je podlozena len dojmami a recami? Lebo takto bez akumulacky par ludi normalne topi a funguje im to Realne-ze ziadne krcmove reci. A s kotlami v nereze vyrobcovia ich ponukaju na objednavku ale treba si zato priplatit . A k tomu drevu ,ze je z vlastneho bezkonkurencne by som tiez tak velmi netvrdil lebo poznam znameho co ma les a tiez tak topil s vlastnym drevom a teraz sa mu oplati to drevo radsej vytazit,porezat ,porubat a potom POPREDAT a za prachy topi lacnejsie tepelnym cerpadlom a este sa mu zvysia peniaze :-D
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Ale prd slabe -ked tu ludia s nimi bezne topia a pohoda :-D treba mat len dobre zaizolovany dom od podlahy az po strechu a podlahove kurenie s co najhustejsimi polozenymi trubkami a mrazy su jeden mesiac v roku,ze vtedy sa to da preklenut spiralou alebo pieckou alebo lacnym kotlom na drevo-ked uz ho mas zadarmo :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@dodik13 verzia bez AN je úplne zlá,to, že to niekto používa, nevie to vyhodnotiť, ešte nie je dôkaz. ostatné je na debatu.
Odpovedať
Aka zla Kotol je zapojeny na maly okruh-ze topi stale na 75az 85stupnov v malom okruhu-ide v optimalnom rezime a z toho sa zmiesava voda cez stvorcestny ventil do podlahy a ked je podlaha masivna tak staci natapat niekolko hodin a potom ta podlaha do druheho dna pomaly chladne-ked je teplo tak aj o dva dni + ked sa natopi podlahovka tak sa automaticky natopi aj bojler s teplou vodou. Par ludi to takto prevadzkuju roky a akumulacku nechavaju odstavenu alebo ju nemaju a spolahlivo to funguje a doma maju teplo. Ale na topenie s radiatormi to nie je. Tiez kym som to nevidel som myslel,ze len s akumulackou sa to da :-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Pelety boli niekedy lacne ale teraz uz podrazeli a daju sa v lete kupit aj za 150eur za tonu ale kvalita je rozna. Par ludi v okoli ma palety ,ze ma to svoje muchy aj mne sa na zaciatku to pacilo ze by som s nimi vykuroval ale je s tym robota a teraz ked su drahsie sa radsej oplati kondenzacny plynovy kotol alebo tepelne cerpadlo.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
tak studuj lebo tepelne cerpadlo topi dobre a ten jeden mesiac nie je nic tragicke dotapat elektrickymi patronami aj tak je elektrika v lacnej sadzbe :-D Ale pociatocne naklady su vyssie ako pri plynovom kondenzacnom kotly . Ale zase ked je daleko pripojka tak tepelne cerpadlo potom vyjde na rovnako + ostatne elektrika v dome je lacnejsia. A lacny kotol prehorievacii za 1300eur si mozes dat stale ked mas drevo zadarmo aby si pritapal alebo len dohrial ked sa budes nachadzat doma a bude sa ti chciet prilozit :-D A zvysne vytazene drevo by som popredal ked ho mas zadarmo a vela :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Zdravím ľudkovia, nechcem zakladať novú tému tak to skúsim tu :-N Vie mi niekto poradiť nejaký vzorec ako vypočítať veľkosť AN?
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mcsmekac Trochu si si mylis pojmy, zastavana plocha je plocha aku zabera dom na zemi, ak psies ze suteren a vrch je 130, zastavana plocha je 130, 260 je uzitkova, teda menej lebo steny.. Ten sutteren, neviemc o tam bude, ci dake tech pristory, garaz alebo co a kolko to bude v zemi ale ak to chces vykurovat, daj vsade podlahovku a hotovo. Kotol na drevo a pod je podla man prezitok, tepelne cerpadlo nemusi byt na vzduch, moze byt na studnu alebo aj na zemny vymenik. Vykuri to aj v zime.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@mcsmekac a kolko ta vyjde 5-6m3 priestoru navyse na palivo ?
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@logo22 POZRI WWW.SVETKOTLOV,SK , ALEBO SI TO VYGOOGLI..
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?