Kúrenie a regulácia v novostavbe

Zdravim, Som uz zufala, lebo som tuto problematiku riesila uz s niekolkymi kurenarmi a kazdy ma presviedca o niecom inom. Potrebujem poradit ako na kurenie a regulaciu v nasej novostavbe. Vykurovat sa bude splitovym tepelnym cerpadlom vzduch, voda. Vsade v dome bude iba teplovodna podlahovka, krv nebude. Dvojpodlazny dom bude mat centralnu rekuperaciu, manzelova pracovna, ktora je prilepena k domu, bude bez centralnej rekuperacie. Manzel potrebuje v pracovni vela vetrat, bude tam mat aj silny digestor a jeho strecha je vyvysena, nema rovny znizeny strop, ale ma atrium. Chceli sme zonovu regulaciu a kablove termostaty v kazdej izbe, aj v pracovni. Urobili sme si na to predpripravu. Potom sme sa ale dozvedeli, ze to pri cerpadle nie je take jednoduche. Pretoze riesenie s viacerymi termostatmi moze sposobovat castejsie startovanie kompresora cerpadla a to nie je dobre. Takze bud nam odporucili dat len 1 centralny termostat pre cely dom alebo mat viacere termostaty, ale pridat do kotolne akumulacnu nadobu. Dalsi kurenar ma zvozil, ze akumulacne nadoby sa davali pred 100 rokmi. Treti mi povedal, ze by dal tiez len 1 termostat a do manzelov pracovne pri pridat 2 nizkotepelne radiatory. A stvrty povedal, ze to prilis komplikujem a on by radiatory nedaval, ale nechal by len podlahovku, akumulacku by nedal ale dal by 300 litrovy bojler (aj ako nahradu akumulacky). 300 litrovy bojler mi zas nepresiel u druheho, lebo vraj ten ma zmysel, len ak by sme davali ohrev vody cez kolektory, co davat nebudeme. A takto si ma tocia uz celkom pekne dlho. Bojim sa, ze manzel bude mat v tej pracovni prilis chladno ak budeme mat len 1 centralny termostat, pretoze tam bude vela vetrat. Medzi manzelovou pracovnou a domom bude vzduchotesne dvere. Takze, ako by ste vyriesili tento problem a nastavili regulaciu, vykurovanie, termostaty?
Odpovedať
1
2
každé riešenie má určitý význam, akurát kúrenár č.2 špekuluje, AN odmieta, ale napovedal riešenie. Ja som za 1 termostat + tie radiátory, pretože jednotlivé okruhy si vieš vyregulovať, takže niekde uberieš, v manž. pracovni necháš na plno. Ak potrebuje často vetrať, tak si otvorí tie radiátory. Ešte by som nadimenzoval hustejšieho hada do podlahovky, rozteč 10 cm a neverím, že pri nastavenom termostate 22°C mu bude zima, keď bude mať teplejšiu podlahu a k tomu dva radiátory.
Odpovedať
@insed zaujimave riesenie. A kebyze to takto urobime, ale tie radiatory nedame, myslis, ze by to utiahlo, aby mu nebola zima? Radsej by sme boli bez nich...
Odpovedať
Profilova fotka
@sadell - zaplat niekomu 200e za TZB projekt alebo PHPP a nechaj si vypocitat tepelnu stratu jednotlivych miestnosti. Podla nich projektant alebo hocikto navrhne dimenzaciu podlahovky. Pre atrium podla straty ti vyjde, ci stacia 1-2-3 okruhy a s akou roztecou, alebo musis dodat aj radiatory (nizkoteplotne). Dalsia moznost (nudzova) su el.rohoze/priamotop a tak to vacsinou dopadne, ak niekto setri na nepravom mieste. navrh regulacie podla druhu tc. Najjednoduchsie to spravne navrhnut a ziadne zony ti netreba. dalsia moznost tc s zonami a v jedn. zonach riadiace jednotky komunikujuce s tc. cyklovanie tc zabezpeci anticyklovacia podmienka. dalsia moznost zonova regulacia (vlecna) so skrtenim okruhov a tc.nastavene cisto na ekvitermiku.
Odpovedať
@mgx dakujem, rano to prejdem s muzom...
Odpovedať
@sadell tepelnú stratu v tej miestnosti ťažko vyrátaš, to neurobí ani projektant ak chce často vetrať. Lebo vetraním vymeniť niekoľko kubíkov vzduchu cez otvorené okno je rozdiel, či je vonku +5, -5 alebo -15°C. Keď predimenzuješ podlahovku, tak to nestojí takmer nič, pár metrov rúr je zanedbateľná cena. Ak nechceš radiátor, zo začiatku ho tam dávať nemusíš, ale urobil by som si predprípravu, "keby niečo" Potom stačí dokúpiť a namontovať. V tvojom prípade sa ťažko dá posúdiť, či to vyhreje, alebo nie.
Odpovedať
@sadell Ja osobne by som navrhoval tep cerpadlo +akumulačka 200 lit+cerpadlovky. Zonová regulacia podlahovky si bude vediet pustit cerpadlovky a pri zapnuti tep cerpadla nám nepojde do poruchy koly prietoku a pekne nám dobije akumulačku ,ktoru vie využit aj pri odmrazovaní. Pri navrhu vzdy spolupracujem aj s vyrobcom daného čerpadla a to by mali urobit aj vaši kurenari,nie tlápat dve na tri. 🙂
Odpovedať
@insed este zvazujem, ze mu tam dam lokalnu rekuperaciu, nech mu to tam stale odvetrava...
Odpovedať
@robo28w chceli by sme mitsubishi...
Odpovedať
@sadell riesenie je dat vsade podlahovku bez centralneho termostatu! TC pojde cisto na ekvitermiku a snimat bude teplotu len v kotolni cez ovladaci panel V pracovni u muza dat prietoky na 2,5l/m a inde na 1l/m a moze vetrat kolko chce zima mu nebude.
Odpovedať
@gkrivanek no to by som urobila najradsej. Len ked nedame nikde termostat, a proste mi nebude vyhovovat dlhodobo nastavenie teploty vo vnutri, ako si pridam alebo uberiem teplotu?
Odpovedať
@sadell my máme za sebou prvú zimu s tepelným čerpadlom, všade podlahovka. Bez termostatu len na ekvitermiku. Mne to prišlo príliš nepohodlné, "všade" rovnaká teplota. Keď budeš chcieť meniť teplotu tak buď budeš posúvať ekvitermickú krivku alebo ja mám na čerpadle (Panasonic) posúvať teplotu vody +-5 stupňov oproti nastavenej ekvitermike. Máme všade urobenú predprípravu na zónovú reguláciu, odporučil mi to dodávateľ čerpadla, kurenár aj projektant, ktorý kúrenie navrhoval.
Odpovedať
@7budzo7 aj my budeme mat vsade pripravu na zonovu regulaciu. Pises, ze nemas ziadny termostat. Kebyze mas jeden centralny na chodbe, myslis, ze by to bolo lepsie?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sadell na rozdelovaci alebo na regulacii tepelneho cerpadla
Odpovedať
@sadell dodávateľ čerpadla mi neodporučil centrálny termostat takže o tom som ani neuvažoval. Zima sa dala prežiť aj na tej ekvitermike a prípadnom posúvaní teploty hore dole. Ak sa podarí do ďalšej zimy nainštalovať zónovku tak budem mať s čím porovnať.
Odpovedať
@7budzo7 ok. A ku tej si ides dokupit aj akumulacku, aby ti to nesposobovalo viacere starty kompresora?
Odpovedať
Profilova fotka
@sadell zvolil by som riešenie s AN. TC nech ide v ideálnom režime. Potom v rozdeľovačoch čerpadlá. Či už chcete alebo nie regulovať každú izbu zvlášť je na vás ale určite by som riešil prízemie a horné poschodie zvlášť (vlastná skúsenosť) Do manželovej pracovné by som dal len podlahové kúrenie, hada na hustejšie a ideálne aby bolo na samostatnom čerpadle zo svojim termostatom.
Odpovedať
@sadell nebudem dávať akumulačku, nakoľko je čerpadlo s invertorovým motorom. Po pár prečítaných článkoch kde to pre tieto motory nie je potrebné ( niekde uvádzajú že sa to vôbec neodporúča). Je tu veľa ľudí s čerpadlami a každý má inú skúsenosť.
Odpovedať
@7budzo7 a ktoru presne radu z panasonicu mas?
Odpovedať
@logo22 co je to AN?
Odpovedať
@sadell PANASONIC AQUAREA WH-SDC07H3E5+WH-UD07HE5 https://www.youtube.com/watch?v=A_Har...
Odpovedať
Profilova fotka
@sadell AN..... akumulačná nádrž
Odpovedať
@7budzo7 to tvoje tvrdenie je hlupost aj invertor potrebuje akumulacku no funguje aj bez nej! O tomto fakte na tomto fore sa uz vadit nebudem stacilo.
Odpovedať
@gkrivanek skús si to ešte raz prečítať....
Odpovedať
Tak posunuli sme sa dalej a teda musim povedat, ze orientovat sa v tychto veciach ako zena, je pomaly horsie ako porod. Cerpadlo bude Daikin Altherma 3. Bude aj zonova regulacia. A su teraz dve moznosti. 1. Bud dame nadradeny termostat do muzovej pracovne (najchladnejsia miestnost) a ostatne termostaty podradene a rozmiestnene po dome. Toto je verzia bez akumulacky. 2. Alebo dame do kotolne akumulacku (100 litrov), termostat si bude strazit iba toto, a ostatne izby si budu tahat teplo z akumulacky. Prvy sposob je nepohodlny v tom, ze nikde v dome nemoze byt teplejsie ako v muzovej pracovni. Druhy sposob je drahsi a musela by som ho na konci vykurovacieho obdobia vypinat. Plus mesacne naklady budu o trosku vyssie. Neviem, pre ktory sposob sa rozhodnut...a uz nemam vela casu. Neviem co je lepsie aj kvoli cyklovaniu atd. Ale manzelova pracovna je dost velka 6,2 x 3,2 m cca.
Odpovedať
@sadell 100l vej nadobe hovorite akumulacka ? Hm hm.. mali by ste si to este doooobre prebrat s nejakym odbornikom. Ja ma AN 500 ku TC , a ziadny problem, aj AN aj podlahovka idu na ikvitetmiku, ziadne cyklovanie a uz vobec spotreba naviac ako pisete, v AN sa drzi voda kym sa nevyuzije v systeme na kurenie ake silne je to TC ak sa smiem spytat ?
Odpovedať
Profilova fotka
@sadell - ja som ti svoje povedal. bez TZB projektu cakas, ze ti tu niekto da kvantifikovanu odpoved? Tak cakaj...
Odpovedať
@janopopovec 8 kw. Riesila som to s niekolkymi predajcami cerpadiel a asi styria mi dali akumulacku 100 litrov. Jeden dokonca 50 litrov. Vyssiu mi nikto neponukol.
Odpovedať
@mgx dala som si odvtedy vypocitat straty tzb-ckarom. Vyratal na dom 3 kw a na atrium 0,9 kw. Takze spolu 3,9 kw pri -15. Cerpadlo bude 8 kw. Pri -15 ma 6 kw.
Odpovedať
Mam ist do tej varianty bez akumulacky, iba na jeden nadradeny termostat v najchladnejsej izbe a potom dalsie podradene? Vsetci ma na to nahovaraju. Len mne sa to moc nepozdava.
Odpovedať
@mgx a este povedal, ze radiatory netreba. Okruhy tam dali samizda 2. A roztec ak si spravne pamatam, 15 mi hovoril predajca.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?